אח של סבא מקנדה

mahaian

New member
אח של סבא מקנדה

כאשר חיפשתי את האחיות של סבא שלי, מצאתי דרך האתר של המורמונים את השם Morris Woichanski ובני משפחתו בעיר קטנה באזור טורונטו. הצלבתי את האינפורמציה עם מה שסיפרה לי קרובת המשפחה מרוסיה. כאשר חיפשתי באתר המורמוני את צאצאיו, עליתי על כך ששינו את השם מ- Woichansky ל - Warren וכמו כן גם כולם עברו לארה''ב (ושם שינו את שם המשפחה).
בשנת 1905 היו כמה אחים ואחיות של סבא מויטבסק מעורבים בפעילות פוליטית והיו קומוניסטים קנאים. האחים שהיו פחות מעורבים - כמו סבא שלי, נשארו ברוסיה והאחים והאחיות שהיו קומוניסטים עברו לקנדה והתיישבו בעיירה - Kitchner Waterloo שליד טורונטו. העיירה הזאת הינה בעלת אופי גרמני מובהק. האח של סבא איבד את ידו כשעבד במפעל ואז פתח מסעדה וגם הצליח כלכלית. בעת ההיא לא היה אפילו בית כנסת וכשנישא לאשתו היו חייבים להינשא בכנסייה הלותרנית של העיר. מוריס נפטר כבר בשנת -1934 והקשר עם האחיות, שגם הן התפזרו, אבד.
על המצבה שלו היו חקוקים הפטיש והמגל וכן כתובת באנגלית: פועלי כל העולם התאחדו ועוד סיסמאות קומוניסטיות. מאחר שכאמור רוב תושבי העיר הזאת הם גרמנים במוצאם שלא אהבו בלשון המעטה את המצבה, הם גם הרסו אותה מפעם לפעם והבנים של מוריס בנו אותה מחדש.....

bilen

New member
מרתק! כמה טוב להגיע לתמונה ששווה יותר מכל!

ואגב מרקס, אנקדוטה מעניינת על שם משפחתו.
כשפגשתי בארה"ב לראשונה את אלמנתו של בן-דוד ראשון של סבתי, הראשונה שמצאתי באינטרנט לפני כ-16 שנה, ביקשתי להוסיף אותה לעץ ושאלתי לשמה לפני הנישואין.
אמרה לי בחיוך רחב שהשם הוא מרקס !

מתברר שנולדה בגרמניה ב- Trier , לא ידועה לה קרבה משפחתית מיידית לקרל מרקס, אבל סיפרה שמרבית היהודים שחיו בישוב נקראו מרקס מדורות קודמים.
כנראה שהיו שייכים בעבר לבעל אחוזה בשם הזה שנתן לכולם את שמו כפי שהיה נהוג באזור הזה.

Ayana KimRon

New member
ההקשר מוסבר בשם העמודה

אני לא מצליחה לקרוא את כותרת העמודה הזו.
בשורה הראשונה רשומים ?M ו-?M ושם המשפחה.
בשורה שניה - הכתובת בקיצ'נר (מקום רווי גרמנים. הייתי שם כמה פעמים, לא אוהבת את המקום הזה)
בשורה השלישית - דוד סלומון ???L
שורה אחרונה - שם המשפחה

אני מקווה שזה היה ברור

mahaian

New member
כן זה ברור לי = Morris Woichansky

אבל לדעתי דוד סלומון מתייחס ל נוסע השני שהגיע מגורודוק (עיר מוצא אבותי) שהוא כבן 50 וזה לא קשור לג'וסף וויכנסקי שהגיע מויטבסק.
את צודקת לגבי קיצ'נר (ברלין) ולכן הם כולם עזבו עיר זאת ועברו לארה''ב

mahaian

New member
הלוואי שהייתי יודע , אני יודע רק את השם של

הסבא רבה שלי חיים בר וויכנסקי.
במסמך השני יש גם פרטים חשובים . הוא לקוח מאנססטרי וכתוב שם שיוסף נסע לאחיו משה וויכנסקי ל- Kitchner Waterloo Berlin שבאונטריו קנדה. אבל גם שם אני לא מצליח לפענח את הפרטים על מי שנסע איתו וכו...

למעלה