טאי-צ´י ולחימה
בטאי-צ´י שאני לומד (המרכז הישראלי לטאי-צ´י), אם התחלת ללמוד בלי שום רקע קודם באמנויות לחימה, ואם אתה אדם ממוצע שמתענין בטאי-צ´י גם כאמנות לחימה ולא רק כענין בריאותי, לוקח בין שנתים לשלוש -בממוצע - להגיע לרמה טובה של יכולת לחימה, אחד-על-אחד. לחלק מהאנשים זה יקרה תוך שנה, לחלק תוך חמש. הטאי-צ´י של המרכז הישראלי לטאי-צ´י מבוסס על סגנון שפותח בשנות ה-30-20 של המאה הקודמת (ה-20), ונועד במקורו לשלב את הטוב בחמשת הסגנונות העיקריים של טאי-צ´י: צ´ן, יאנג, וו, וו (נכתב אחרת בסינית), ו-סון. המטרה היתה ליצור טקה שתהיה גם "שפה משותפת" לבתי-ספר מסגנונות שונים, וגם שתהיה "נקיה מטעויות" עקרוניות, כלומר תנועות שאינן מתאימות לעקרונות הבסיסיים של הטאי-צ´י, כפי שהבינו אותם המאסטרים שיצרו את הקטה. כך, לדוגמא, ויתרו על העמידה הנשענת קדימה של סגנון וו (אחד מהם, או שניהם, אינני יודע), אבל לקחו מאותו סגנון את סדר התנועות; ויתרו על ה"פה-ג´ינג" המפוצץ של סגנון צ´ן, אבל לקחו ממנו שתי בעיטות צידיות מהירות; ויתרו על כמה תנועות מסגנון יאנג, אבל לקחו ממנו את איכות התנועה; ועוד ועוד. צ´ן פאן לינג הביא את השיטה הזאת לטאיוואן, ושם הוא לימד אותה; בשלב זה היא עדין היתה "רק קטה של טאי-צ´י". ואנג שו-צ´ין למד אותה מצ´ן פא-לינג, אליו הוא התייחס כאל "אח", לא כאל "מורה". ואנג שו-צ´ין שינה את הקטה והתאים אותה לתפיסתו, שתהיה "קרש-קפיצה" לשיטה השלמה שאותה לימד קודם לכן - שינג-אי ופה-קואה. תנועות מסוימות השתנו (לדוגמא, ה"פי-פא", שבסגנון יאנג מתבצע כשכפות הידים בערך מקבילות ופונות זו-אל-זו, מתבצע אצלנו כשאצבעות הידים מצביעו אחת אל השניה, פחות-או-יותר; ב"הברש א הברך", המכונה אצלנו צעדים קדימה, הרגל העוברת קדימה מתרוממת גבוה, בעוד שאצל צ´ן פאן-לינג היא לא מתרוממת כמעט בכלל; כך גם ב"דחה את הקוף", צעדים אחורה; ועוד); העמידה הפכה לעמידה האחורית, המקובלת בשינג-אי (עמידת 60-40); ועוד. אבל ההבדל הגדול ביותר הוא, שהתנועות בקטה משתנות ככל שלומדים יותר את התנועות והעקרונות של שתי השיטות הבאות (שינג-אי ופה-קואה). כך, למעשה, אין דבר כזה "לסיים ללמוד טאי-צ´י" בשיטתנו, כי הוא משנה כל הזמן, בהתאם לרמה בה אתה נמצא ולידע שלך בשתי השיטות הנוספות; כך, בעצם, השיטה "שזורה", כמו מקרמה, משלוש שיטות התפורות אחת לתוך השניה. ואנג שו-צ´ין טען שרוב האנשים שיתחילו ללמוד שינג-אי, יעשו אותו "קשה-חיצוני", כי הם קשים מטבעם. הוא טען שצריך ללמוד טאי-צ´י כדי להתרכך ולהשתחרר לפני שלומדים את הכוח המתפרץ של שינג-אי, ושצריך ללמוד את הכוח המתפרץ של שינג-אי לפני שלומדים את הפיתולים וההתחמקויות של פה-קואה. לפני ואנג שו-צ´ין, השיטה שלנו נלמדה רק ע"י בודדים או קבוצות קטנות - כאלה שמאסטרים בחרו ללמד, ולא "המונים", כי הקפיצה מכלום לשינג-אי היתה גדולה מדי. מאז ואנג שו-צ´ין, השיטה מופצת להרבה יותר אנשים, בעקר בזכות ה"מדרגה" הנוחה של הטאי-צ´י. אבל ואנג שו-צ´ין לא רק עיצב את קטת הטאי-צ´י כך שתהיה "מדרגה" לשינג-אי, אלא כך שתמשיך לתוך השינג-אי והפא-קואה ככלי משתנה לתרגול עקרונות בסיסיים. בערך... כי אני יודע רק די מעט פה-קואה (אני לומד פה-קואה רק כשנתים וחצי), וייתכן מאוד שאני פשוט לא מבין מספיק. אני כן יודע שראיתי את הספר של צ´ן פאן-לינג, וראיתי את המורה של זאב, לואו דה-שיו, עושה מעט טאי-צ´י בסגנונו של צ´ן פאן-לינג, וההבדלים נראים לי גדולים מאוד - חלקם של דקויות, חלקם ממש עקרוני.