אותיות נחציות

Krumbo

New member
אותיות נחציות

שלום אולי אתם יכולים להסביר לי מהם אותיות נחציות ומהי הדרך הנכונה להגותן? תודה.

אותיות נחצ'יות הן:

ה-י-י-מ-ן
סתאאם... עוד מעט יבואו חכמים וסבירו לך.

or99

New member
ט' ו-צ' לא?

איך אפשר להסביר איך להגות אותן? בכל מקרה, אי אפשר להגות צ' נחצית כפי שמבטאים אותה היום, אלא רק בצורה המקורית שדומה ל-ס'.

or99

New member
תיקון טעות (?)

מצאתי אצל סבתא ספר בשם "תורת ההגה והצורות". הספר הוא מעין סיכום של הרצאות של פרופ' י.בלאו בשנת תשכ"ג. בחלק הדן בעיצור צ' מופיע כך: "מן העובדה שתנועות סמוכות לה אינן הופכות מקדמיות לאחוריות, לומדים שבעברית לא בוטאה צ' נחצית" על העיצור ט' נכתב: "ט' פרוטושמית היתה נחצית. אין ספק שבעברית לא בוטאה ט' כמו בערבית, על כל פנים בתקופת הניקוד. הראיה: בערבית משתנות התנועות מקדמיות לאחוריות כשהן ליד הגה נחצי. בעברית אין מוצאים שהתנועה תשתנה ליד ט'..." לעומת זאת בנוגע ל-ק': "הגה נחצי..." ועכשיו שאלות ליודעים: 1. האם ספר שנכתב בשנת תשכ"ג עדיין עדכני? 2. האם לפני העיצור ק' משתנות התנועות מקדמיות לאחוריות?

גנגי

New member
תשובות בשלט-רחוק

אבל עם אינטרנט מהיר כברק, ס"ס ובעזרת השם וחברת הכבלים (ימ"ש): פרופ' בלאו, איש יקר, שיזכה לחיים ארוכים וטובים, רלוונטי תמיד, גם אם דבריו נאמרו בשנת תשכ"ג. ובאשר לתנועות בקרבת העיצור המסומן באות ק', אני צריכה לבדוק את זה, ואין לי כרגע זמן, אבל אני מבטיחה שאעשה זאת ברגע שיתאפשר לי (ואז גם אוכל להדגים, אם יהיה צורך). ואסיים בברכת "ברוך השב - מוישל'ה".

נחציות

קצת קשה להסביר עניין של הגייה באמצעות כתיבה, אבל ננסה: הנחציוּת היא תכונה פוניטית של עיצורים מסויימים בשפות השמיות. בעברית החדשה התכונה הזו אינה קיימת, ולכן ט ו-ת, כ ו-ק נשמעות זהות. העובדה שיש לנו אותיות שונות מעידה על כך שבעבר הן שימשו לעיצורים (צלילים) שונים. מדובר אכן בט, צ, ק ומי שרוצה לדעת איך הגו אותן רצוי שימצא דובר ערבית או מישהו שארץ מוצאו דוברת ערבית (תימני למשל), וישאל אותו כיצד הוא הוגה אותיות אלה. אבל עד שתמצאו מישהו כזה נסו להגות ט ביחד עם ע (ע אמיתית, כמו של עדות המזרח) או ק עם ע וכו', ומה שתקבלו הוא פחות או יותר עיצור נחצי

ערבית תימנית

היא למיטב ידיעתי דיאלקט (או תת שפה) של הערבית. על כל פנים זה לא משנה לענייננו - הנחציות קיימת בהגייתם של אלה. וחוץ מזה לא התכוונתי שתפנה לתימני מוסלמי, שיקשה עליך למצוא בסביבתך הטבעית, אלא ליהודי שמוצאו משם (אמיתי, לא אחד שנולד פה) שב ע ב ר י ת שלו קיימת הבחנה בין הנחציים לשאינם כאלה

nutmeg

New member
גם עירקי הולך

כלומר גם במבטא עירקי בעברית... [חמוצים יעשו לי עכשיו על העירקי שהולך]

וכך לימדנו המורה לערבית : ../images/Emo20.gif

את האותיות סאד, דאד, טא ודזא עליכם להגות כשפיכם מעוגל, ויוצר תיבת תהודה פנימית, מהסוג שאפשר לשמוע במילה האנגלית dough , למשל. מין מיצוע של a ושל o . ההגייה של ק' בערבית אינה מצריכה את התרגיל הצלילי הלז, כך שייתכן שהיא איננה אות נחצית, בניגוד לנטען.

למעלה