אורן ירושלמי

אולמוס

New member
אורן ירושלמי

שלום רב, רבות דובר בפורום על האורנים בכלל והאורן הירושלמי בפרט. ברשותי אורן ירושלמי אחד בלבד וזה סיפורו: לפני כ- 7 שנים גילינו רפאל שמי המנוח אנוכי ואחרים מספר עצי אורן ירושלמי צעירים הגדלים פרא בשטח ציבורי בגבעת המועדון בו מנהל חוג הבונסאי הישראלי את פעילותו. מדובר בשטח חורשת אקליפטוסים עם צמחיה יבשה וקוצים שלא נוקה עד אז שנים הרבה. בסמוך גדלים להם מספר אורנים ירושלמיים שניטעו ע"י מייסדי המקום לפני למעלה מ- 50 שנה. ואלה היו צאצאיהם. התברר כי השטח מיועד בקרוב לכיסוח וניקוי נגד שרפות כך שמאותם אורנים לא יישאר זכר. מאחר והיה קיץ באותה עת - סומנו האורנים והתחלנו לעצבם במקומם. הכוונה היתה להעתיקם באביב לפני ניקוי השטח. באביב הסמוך העתקתי 2-3 מהם, בהדרכת רפאל ז"ל. מאורנים אלה שרד רק אחד. בתמונה המצורפת הוא נראה כשנתיים אחרי ההעתקה ללא עיצוב נוסף מאז שהועתק.

אולמוס

New member
המשך הסיפור

עברו שנתיים נוספות והעתקתי אןתו לכלי חדש שוש ללא עיצוב מסיבי. וכך הוא נראה לפני העיצוב הבא

אולמוס

New member
הגיע הזמן לעיצוב הנדרש

חלפה כמעט שנה, לקראת סוף השנה נערכנו בחוג לסדנת העיצוב עם וולטר פאל ובחרנו תמי ואנוכי באורן זה כאחד המועמדים לעיצוב בסדנה בהדרכת האומן האורח. היה לנו כיוון כללי של העיצוב הרצוי והראוי וולטר פאל הסכים עמנו שכך ראוי לעשות -להסיר 2 ענפים נמוכים ולעצב ולכוון את הענפים שנותרו. כך הוא נראה עתה, עדיין בדרך, כי הגידול שלו איטי יחסית, ליפפתי גם בחוטים דקים כמעט כל ענף דק. אני מצפה שבאביב הבא ייראה הרבה יותר טוב. פרטים נוספים על האורן: כינוי: אורן ירושלמי שם בוטני:pinus halepensis מקור : יאמאדורי גיל כ- 12 שנים הערות נוספות: נפוץ ברוב ארצות הים התיכון ובאזורים פנימיים של המזה"ת שאינם צחיחים או צחיחים למחצה. בארץ - מרבית חורשת האורנים - נטיעות אדם. בסמוך לחורשות אורנים ובצידי דרכים ניתן למצוא עצים צעירים שבדרך כלל מושמדים ע"י ניקוי השטח כנגד שרפות וכד' גדל במגוון קרקעות, יוצר בקרבתו סביבה חומצית מנשירת מחטיו. בין שורשיו מתפתחת פטריה החיה בסימביוזה עם העץ ומסייעת בהתפתחותו. כבונסאי רגיש להעתקות ולגיזומים - יש להקפיד על מרווח ממושך בין הפעילויות. אינו מומלץ בד"כ למתחילים בבונסאי פטרית מאכל ידועה - האורניה - מתפתחת אף היא בסביבת האורן וגדלה בעונת החורף בקרבתו.(זהירות- אם אינכם מכירים פטריות מאכל בטבע - לא לקטוף)

איתן em

New member
אורן ירושלמי- של אולמוס

שלום שמוליק, ראשית תודה על המידע המפורט בקשר לאורנים הנ'ל, שנית,נראה לי שבחלקו פתרת חלק מבעיות העיצוב של האורנים האלו שנחשבים לבעייתיים וקשים לעיצוב בגלל הנטיה שלהם להצמיח ענפים ארוכים וחשופים ,כשהמחטים מופיעות בדרך כלל רק בקצותיהם, בקשר לאורך המחטים- הפתרון הנפןץ הוא פשוט לתלוש בזמן המתאים וביסודיות את המחטים הארוכות ,וכך צומחות מחטים קצרות שיש כמובן לעמוד על המשמר ולתלוש מדי פעם כל מחט ארוכה שהחליטה לפתע לבצבץ. בביקור שערך אצלי ו.פאל (שהיית נוכך בו)הוא ציין בצורה "דיפלומטית" : באירופה לא נהוג לגדל אורנים אלו בגלל הפרובלמטיקה שלהם... כמובן שאצלנו מחוסר ברירה ,אנו נאלצים למצוא פתרונות לבעייתיות בעיצובם. בזמנו הציע רפאל עליו השלום, לקצר את הענפים,על מנת שיפרצו מחטים חדשות עם ענפים קצרים. דבר שעד עכשיו לא נסיתי-אבל אני מתכוון לבצע אותו בשנה הבאה בעונה המתאימה,אפילו במחיר של אי הצלחה...

אולמוס

New member
עיצוב האורן הירושלמי

איתן שלום, אכן האורן הירושלמי בעייתי לא מעט בעיצוב אך זה זן מקומי שאולי כדאי לנסות להתמודד עימו.צריך הרבה סבלנות ועקשנות. בקשר למחטים - אומנם הזנחתי לא מעט את הטיפול בהן, אבל אעשה זאת לאחר הסרת הליפוף העדין. אורן הגלעין יפה ממנו מחטיו קצרות בממוצע יחסית לירושלמי אך רגיש לא פחות . כמדומני שיש לנו מה להשוות בקשר לאורן הגלעין כי קיבלנו אותם בערך באותה שנה ממשתלת קק"ל בדרום.

איתן em

New member
אורן ירושלמי -אתה צודק שמוליק

אכן קיבלנו אותם באותה שנה.הצילום בעוד מספר ימים

סן תאי

New member
אורן ירושלמי

שמוליק, האורן נראה טוב מאוד ביחס לצילומים הישנים, ניראה שהוא מגיב טוב ומתמלא מחטים צעירות. איתן, מאוד מעניין הטיפ שקיבלת מר.שמי ז"ל לקיצור הענפים על מנת לקבל צימוח חדש. נסיון כזה שעשיתי בעבר הרחוק גרם להתייבשות של כל הענף, אבל נראה ששווה לנסות שוב. במידה ויצליח - יכול לשפר משמעותית את עיצוב העצים.

אולמוס

New member
קיצור ענפי האורן הירושלמי

שלום לכם, גם נסיונותי בעבר בנושא זה לא צלחו, אולם שמתי לב שקיצור ענף אורן מחייב השארות פריצה או שתיים של מחטים באותו ענף. אם לא משאירים אותן כל הסיכויים שאותו ענף יאבד. גם כך האורן רגיש לגיזומים מסוג זה ואף לפגיעה מינימלית בקליפת הגזע. אגב, בחורף האחרון ניסיתי לשפר עיצוב באורן הסלע לפי סרט הדרכה יפני שגדעון השאיל לי בעבר שהתייחס לנושא שיפור עיצוב באורני בונסאי ע"י הרכבות. מה שקרה שכל קטע האורן שמעל אחת ההרכבות התייבש (כל צמרת העץ) ועכשיו נשארתי עם בעייה של חצי אורן ושינוי טוטלי בכל העיצוב. לשמחתי לפני שהפכתי את חלקו העליון של הגזע ל"ג'ין" גיליתי שהוא עדיין לח וירוק בפנים. ייתכן שיתחדש. כל הענפים התחתונים של העץ חיים, בריאים ואף מתחדשים לשמחתי. בקרוב אעלה צילום שלו לקבל חוות דעת חברי הפורום - מה עושים איתו. יש לי רעיון אחד או שניים - אבל מענין לשמוע איך רואים זאת אחרים...

איתן em

New member
אורן ירושלמי

אכן זה מה שרפאל אמר,יש לי אורן אחד שממילא לא הכי מוצלח,כך שאין מה להפסיד,אז כמו שנאמר:אין חכם כבעל נסיון... בשנה הבאה נהיה יותר חכמים. בשתילים צעירים בגובה של 60 ס'מ לערך,אני מדי פעם מבצע גיזום בענפים,ובאמת מופיעות פריצות של ליבלוב חדש.

למעלה