אוריגמי - אומנות ?!

ג ל ע ד א

New member
אוריגמי - אומנות ?!

בעקבות ההודעה של מירי בדבר אוריגמי אומנות או אמנות או אולי לא זה ולא זה חיפשתי הגדרה שתדבר אלי ומצאתי משהו קולע בויקיפדיה. אני בעד ההגדרה המרחיבהשל אומנות כפי שהדבר משתקף בהגדרה להלן : אָמָּנוּת או אֳמָנוּת (להבדיל מאֻמָּנוּת) הוא שם כולל לפעילויות האנושיות שאינן נעשות על פי תבנית פעולה קבועה, מחייבת ומוגדרת מראש, אלא נתונה לשיקול דעתו, פרשנותו ויצירתיותו של האמן (אָמָּן או אֳמָן), ומתבססת על כשרונו המיוחד. בתחום האמנות נכללים ענפים רבים ומגוונים, ובשל כך האמנות תופסת מעמד מרכזי בתרבות האנושית. האמנות קשורה בטבורה עם האסתטיקה, שכן איזה אמן לא ירצה שאומנותו תהיה מוערכת כאסתטית ורצויה. עיסוקה הקלאסי של האמנות היא מימזיס, כלומר חיקוי. האמן מחקה את הטבע ועושה לו טרנספורמציה באמצעות טכניקות שונות. עם זאת לא תמיד החיקוי נחשב לערך הנעלה ביותר של האמנות. במצרים העתיקה, לדוגמה היה לאמנות תפקיד ממשי - לעזור לנפטר בעולם הבא. בימי הביניים תפקיד האמנות היה לשקף את האמונה והדוגמה הנוצרית למאמין ולהבהיר לו את סדר העולם וההיררכיה שבו (כמו לדוגמה, הפסיפסים בקתדרלת סאן-מארקו בונציה). בעידן המודרני גישת האמנות היא על פי רוב גישה רומנטית, כלומר, מעמידה את הרגש ואת אופן הראיה והקשר שבין האדם לסביבה במרכז. בעידן הפוסט מודרני ובעקבות יצירתו של האמן הצרפתי מרסל דושאן נהוג לחשוב כי בעידן המודרני כל אחד יכול לשמש אמן, ואכן רבים מגדירים את תחום עיסוקם כאמנות, אין גבולות, אין הגדרה חד משמעית וזהו סוד קסמה של האמנות. טבח מומחה יכול להגדיר את עבודתו כאמנות הבישול, כשם שאדם המצייר על קירות רשאי להגדיר את עצמו כאמן.

גילה או

New member
שאלה קשה,

נישאלתי מספר רב של פעמים את השאלה הזאת על ידי חברי שראו את הקיפולים. האמת שאני לא הגדרתי לעצמי את התשובה בברור. אין לי ספק שיש יצירות אמנות שאין לגביהם ויכוח בדבר היותם אמנות מישום שעל פי חלקה הראשון של ההגדרה שהבאת אכן היצירות נעשות שלא על פי תבנית קבועה ויש מקום רב לאינטרפטציה של האמן וכל אמן יוצר יצירה שונה המבטאת את כישרונו האישי ואופיו.האם כל צייר הוא אמן?לפי ההגדרה כן.ומה עם צלם?2 צלמים העומדים באותה נקודה ומצלמים האם יצלמו אותה תמונה בדיוק?כניראה שלא.אז הם אומנים? לגבי אוריגמי בעיני לקפל לפי הוראות זה לא בדיוק אומנות גם אם אני עושה זאת יפה ובדיוק רב.אני פועלת לפי הוראות ואפילו הוראות מדויקות מאוד .קשה לי להכניס מגע אישי לקיפולים אם כי אני יודעת שיש שיגידו שהם יכולים לזהות את היוצר על פי הדגם.יש מאפינים לממציאי דגמים,יש שיטות שונות ליצירת דגמים אבל מרחב התמרון בעיני די קטן מבלי לפגוע במקפלים. לגבי הממציאים ובכן כן חלקם אומנים.אבל ברגע שיש הוראות לדגמים שלהם וכל אחד שמבין הוראות יכול לקפל על פי ההוראות אזי המקפלים לא ממש יחשבו בעיני אומנים. האמת היא שבכל מקרה גם אם אוריגמי היא אומנות וגם אם לא העסוק ביופי אסטטיקה ,צבעים וצורות גורם הנאה ליוצר ולמתבונן וזה העיקר בעיני. אגב גלעד .א איך הצלחת לנקד??

ג ל ע ד א

New member
המשך

בעיני ההגדרה המרחיבה היא הנכונה. כפי שציינת בסוף הודעתך העיסוק בצבעים יופי אסטטיקה וצורות גורם להנאה. גרימת ההנאה היא היא האומנות בעיני. כפי שמספרי סיפורים מקצועיים הם אומנים, מספרי בדיחות, ציירי רחוב ועד ועוד. אם נסתכל על ההיסטוריה, נראה שאומנים (בדיעבד) הם מי שגרמו הנאה לקהלם אם על ידי מוסיקה או על ידי ציור או הצגה או כל דבר אחר. המגע האישי באוריגמי קיים ואף רב. לא מזמן היה לנו שרשור על הקרנף של בריל. ראיתי הרבה קרנפים של בריל ואף אחד מהם לא נראה כמו השני. הצבע של הנייר, אופיו, גודלו וכן,גם אופן קיפולו גרמו לכל הקרנפים להיראות טיפה שונים. בקשר לניקוד - העתקתי ישירות מאתר וקיפדיה עם הניקוד אבל יש דרך לעשות זאת רק שאינני ניסיתי אותה. נסי את ההסבר באתר שצרפתי גלעד

mirigami

New member
ההבדל בין אומנות לאמנות

אכן כאשר יש הוראות לדגם ומקפלים על פי הוראות זו אומנות וכאשר מקפלים ויוצרים ללא הוראות זו אמנות. יש דיונים רבים בנושא זה למשל חלק מהעבודות של פול אין להן הוראות הוא אומר שההתחלה די דומה חלוקה מתמטית אבל לאחר שהוא מתחיל הוא לא יודע איך תהיה התוצאה היא משתנה בעל פעם. לעומת דגמים רבים אחרים שלו שיש להם הוראות. את רוב המקפלים מעניין לקפל את הדגם ואכן ההנאה היא בתהליך הקיפול ומהמחמאות וההכרה שמקבלים לאחר שיש תוצאה. בעיני החלק החשוב ביותר הוא תהליך הקיפול יותר מהתוצאה וזאת מכיון שאני עוסקת באוריגאמי וחינוך שנים רבות בעיני יש חשיבות רבה לתהליך הקיפולים. התוצאה היא רק בונוס בעיני הרקפות למשל שהצגתי בתערוכה היו ניסיון להנציח זר רקפות שקיבלתי במתנה מהרמן ואכן הצבעים היו ממש זהים כמו בזר האמיתי (עמלתי על כך קשה) ולמרות שניסיתי לא הצלחתי לחזור על הקיפולים שהכנתי לרקפות. כשהכנתי אותן הייתי לפני לידה (כמה שעות לפני) וזה היה תהליך שאני לא יכולה לחזור עליו. כך שלכל אחד יש פרספקטיבה ומיקוד שונה לעולם האוריגאמי........

למעלה