אורח חדש, מהצד השני...

talrefael1508

New member
אורח חדש, מהצד השני...

שלום לכולן,
ראשית, אני רוצה להיות גלוי, ולומר שאני גבר, ושלא חוויתי אבדן או שכול.

המקרה שלי הוא קצת שונה, ומתוך תחושת תסכול מהולה בקצת ייאוש, אני הגעתי לפורום הזה.

לפני כשבעה חודשים, חברתי איבדה את אימה. היא נפטרה לאחר מלחמה ממושכת במחלת הסרטן. הפרטים עצמם פחות חשובים.
מעט לאחר מותה, ולאחר תקופה ארוכה של חוסר תקשורת בינינו, נפרדנו. חודש לאחר מכן, חזרנו, מתוך הבנה כי היא זקוקה לתמיכה רבה. חשוב לי לציין שמשני הצדדים ברורה מאוד הכוונה שלי לעזור ולתמוך, והרצון הטוב קיים. גם היא רואה את זה ומבינה כמה אני רוצה לעזור ולתמוך.
הבעיה היחידה, היא שאני פשוט לא מצליח.

אני לא מצליח לתת לה תחושת ביטחון ורוגע. אני לא מצליח ללמוד איך לנחם ולהרגיע. אני אומר את הדבר הלא נכון, ברגע הלא נכון, למרות שהכוונות היו הכי טובות שרק אפשר.
אני מנסה לגרום לה להיפתח אליי, אבל כשהיא נפתחת, אני לא יודע מה לומר, אני לא מצליח לומר את הדבר הנכון, ובסופו של דבר היא נפגעת.
כרגע, המצב הוא שהיא כל כך פגועה ומתוסכלת, שהיא לא יודעת מה עוד ניתן לעשות, ואיך ניתן לפתור את המצב. היא אומרת שהיא מתה לדבר עם מישהו, ושהיא מאוד צריכה לפרוק, אבל שהיא לא מסוגלת לעשות את זה איתי, למרות שהיא מאוד הייתה רוצה.

כרגע, אני פשוט מנסה ללמוד איך להכיל. מנסה ללמוד איך לקבל, ואיך לתמוך. ברור לי שאני צריך להתבגר יותר, ולהיות מסוגל להכיל הרבה יותר, כדי לתמוך בה ולחזק אותה.
אני פשוט לא כל כך מצליח להבין איך. אני לא מצליח להבין איזו תחושה אני צריך להעניק לה, ואיך לעשות את זה.

היא מרגישה שהעולם שלה מתפרק, וכואב לי לדעת שאני פשוט לא מצליח לתת לה את התחושה שאני אהיה זה שיתפוס אותה, ויעזור לה להמשיך.

כרגע, אני יודע שהיא לא ממש מדברת עם מישהו. פה ושם, היא מדברת מעט עם חברות שלה, אבל גם זה לא הרבה. היא מרגישה שהיא עומדת להתפוצץ, והדבר הכי קשה הוא שהיא מפחדת לדבר איתי, מתוך החשש להיפגע שוב. היא כל הזמן אומרת לי שאני פשוט צריך לחשוב פעמיים לפני שאני פותח את הפה, שאני צריך לנסות לחשוב מה היא צריכה לשמוע, ומה יעשה לה טוב. איכשהו, זה תמיד יוצא הפוך...

אני לא חושב שלמישהי כאן יהיה פתרון קסם. מה שכן, אולי מלשמוע על דרכי התמודדות, על תחושות, על כל דבר, אני אצליח לתמוך בה יותר. אני אלמד להיות שם בשבילה.

יכול להיות שזה ייראה לא במקום לכתוב כאן, אבל אני באמת רוצה לעזור לה, ולתמוך בה, ובשביל זה אני מוכן לעשות כל מה שיידרש.

תודה מראש,
טל.

mykal

New member
מרגשים דבריך,

ממש נכון לרצות לתמוך.

ואני מציעה שהתמיכה תהיה לא בהכרח מילולית,
תחבק, תן כתף פיזית, תאפשר לה לבכות.
ההרגשה שאתה שם--פיזית תקנה הרבה בטחון וכח להמשך.
(מילים לעיתים מקטינות את גודל ועוצמת התחושה).

לא סיפרת מי נשאר לה במשפחה, מה מדאיג אותה,
מה היא רוצה בהקשר הזה.

וגם כשאתם יחד--תשאל אותה--מה היא היתה מבקשת לשמוע,
כי אתה ממש רוצה לומר את הדברים שיעזרו לה, ואינך יודע מהם.
לפעמים האמירה הפשוטה כפי שהצגת--כ"כ יכולה להועיל.
כדי לא 'לחפור' מידי אעצור כאן אם זה מועיל ותבקש אוסיף עוד כמה דברים.

talrefael1508

New member
בגרות

אני לא יודע לומר אם זו רק היא. אני די בטוח שבאיזשהו מקום, זה גם אני.
היא אומרת שאני לא מצליח לתת לה את התחושה שאני דואג להכל, ושאני יכול להתמודד עם הכל.
עצוב לי לומר את זה, אבל היא אומרת שלפעמים היא מרגישה שהיא צריכה להתמודד עם ילד, ואני אפילו לא יודע איך לשנות את זה.
אני באמת מנסה לדאוג לה, ולעשות הכל כדי כן לעזור, אבל הכל יוצא הפוך.

היא אומרת שהיא מרגישה כרגע הכי לבד בעולם, כי לאחיה נולדה ילדה לאחרונה, הנכדה שאמא שלה כל כך חיכתה לה,
ואבא שלה התחיל לצאת עם מישהי אחרת.
אז היא מרגישה בודדה, והיא לא יודעת למי לפנות כבר.
כנראה שאני לא מצליח לתת לה את התחושה שאני הכתובת הנכונה, והיא פשוט לא מסוגלת לדבר איתי.
ועם כל המאמץ שלי לנסות שלא לתסכל אותה, שלא להקשות עליה ושלא להעציב אותה,
אני מרגיש שאני פשוט מנסה להימלט ממלכודת למלכודת.
ואז אין מילים, ואין תחושה. רק לחץ ופחד לפגוע בה שוב...

זה כאילו מעגל קסמים שלילי, שאי אפשר לצאת ממנו...

mykal

New member
עצוב לי, שאתה כ"כ

משתדל, ובעצם, היא לא מרגישה בכך.

אולי כדאי לכם לקבל יעוץ זוגי.
קצת תובנות לה, כי התחושות שלה --של בדידות,
הן פועל יוצא של האובדן.
ואין בכחך למלא את החלל שנפער.

היא קצת 'מקנאה' בצעצוע החדש של אחיה,
והרבה או קצת 'כועסת' שאביה מצא לעצמו חלופה.
ואתה בעצם לא יכול להרגיש את מה שהיא מרגישה--
העולם שלה נשבר. אתה לא יכול ל'מלא' את החלל הזה.
תפקידך להיות בעלה--והיא לא מצליחה לעשות את ההפרדה.

יותר מזה--אתה הדמות הראשונה והקרובה ביותר שעליה היא מוציאה את התסכול/כאב/קושי,
ולכן, אני מציעה שתגשו לקבל יעוץ זוגי,
שיעזור גם לה ל'עבד' את האבל, וגם היא תשמע ע"י איש מקצוע שאתה
עושה את המירב שאתה יכול. אולי אז תבין שאכן אתה משענת.

עדיה222

New member
טל היקר,

ברוך הבא אל הפורום... ותודה שאתה משתף בתיאור של המצב שלך, בתיאור של המצב שלכם. "גילוי נאות" מצדי גם כן: אמא שלי לא נמנית על קרבנות הסרטן. היא מתה בגיל זקנה. ולמעשה עד שהגעתי לפורום הזה לא הייתי ערה להיקף המחריד של מגיפת הסרטן. בפורום התחלתי לקרוא את דבריהן של הבנות הצעירות שאיבדו את אמן הצעירה הפורחת. התיאורים של אמא הקרובה, הנהדרת, הכל-יכולה, השמחה, העוזרת, האמינה, היציבה, שעוברת "סיבוב ראשון" של מחלה, ומחלימה, אבל כאילו-מחלימה, ומתישהו הסרטן תוקף שוב, ושוב אוזרים את כל כלי המלחמה, להשיב מלחמה שערה, ועוברים טיפולים, ומחזיקים בכוח בתקווה, ואמא לא מחלימה, פשוט לא מחלימה, אלא הולכת וחולה, וכל אם חולה ודועכת בקצב השטני הייחודי לה, והבנות על יד אמא הצעירה היפה שנגמרת - - תשמע, התיאורים האלה כולם נכנסו לי לראש, ואיכשהו תמיד "הכניסו אותי לפרופורציה" עם האבל הלוקסוסי על אמא שלי שחיתה שנים רבות...
כתבתי את הדברים הרבים האלה כדי לומר שהאובדן לסרטן הוא באמת משהו בלתי אנושי, זאת חווייה שנדמית לי כמו חוויות של חיילי מלחמת העולם הראשונה בחפירות. כאילו - משהו שמתרחש בתוך התרבות, אבל הוא כבר מעבר לתרבות. משהו שמתרחש בין אינפוזיות מסודרות וקופסאות אסתטיות של תרופות, אבל הוא הרס שטני שחורג מכל דבר.
המשך בהודעה הבאה

עדיה222

New member
אל טל - המשך - "הלם הפגזים"

במלחמת העולם הראשונה הופיע לראשונה הסינדרום של "הלם פגזים", שנקרא אחר כך הלם קרב. כמו שכתבתי לעיל, אין לי נסיון של מאבק בסרטן, אבל גם הטיפול היותר רגיל באמא שלי הזקנה הותיר אותי המומה מאוד, אולי הלומת-הלם, לאחר מותה. אם הבנתי נכון, אחד המאפיינים של הלם הפגזים היה שהלוחמים לא יכלו לשוחח עם אנשים שלא היו בחפירות. היתה הרגשה שהמילים שנאמרות אינן מוסרות שום תוכן. וכן - במצב הקיצוני ביותר - היתה הרגשה שלתוכן אין בכלל מילים. שהדברים הנוראים שקרו אין להם בכלל מקבילה לשונית.
אי אפשר בכלל למסור אותם. ומאחר שלא היו להם מילים, גם המחשבה על האירועים היתה לא מסודרת, היתה גוש-רגש. או לחילופין: לא היתה קיימת. אי אפשר היה לחשוב את הדברים האלה.
את כל זאת אני כותבת כדי להזכיר עד כמה הדיבור עם הבת שאיבדה את אמא שלה לסרטן הוא קשה. הוא יכול להיות בלתי אפשרי, כפי שהיה בלתי אפשרי לדבר עם חייל בריטי שחזר מהחפירות בצפון צרפת.
ובכל זאת, כשמטפלים בנפגעי הלם, לעיתים מגיעים להישג, והם בכל זאת מדברים, אלא שנדמה לי שידוע שהשיח של הנפגעים הוא ייחודי. זה דיבור בלתי לוגי, מלא חזרות, חוזרים וחוזרים על אותם דברים, לעיתים ממררים בבכי, ושוב חוזרים ומספרים אותו הדבר.
והחברה שלך - האם היא מסוגלת לדבר? ואם כן, אני משערת השערה חזקה מאוד, והיא: שעמוק בתוכה היא יודעת שלא רצוי לה לערוך את שיח ההלם אל מולך.
כך שייתכן שהיא כאילו מתנודדת בין שתי עמדות, בין העמדה הרואה בך בן שיח לתכני ההלם, לבין העמדה שרוצה לא לערב אותך בהלם שלה.

אשבל1

New member
שלום טל, מקסים בעיני שאתה כותב כאן

אתחיל מזה שאני מקנאה בחברתך...
שיש לה אותך, בחור רגיש שבאמת כל כך רוצה לעזור (לי למשל, יש בעל מקסים, אני מודה שבמקום הזה של בעל לאישה יתומה הוא לא מושלם, אבל מי כן? אבל ברצינות, הייתי שמחה אם היה מתעניין יותר איך יכול היה לעזור לי...., ומוכן לעשות הכל בשביל זה...אבל כבן לשני הורים חיים, ברור לי שאינו מסוגל להבין)

ועכשיו אלייך, אז העצות שלי מהלב הן: לחבק, לחבק, לחבק, שהיא תדע שאתה תמיד שם בשבילה וזה בסדר ששניכם תדעו שמי שלא חווה אובדן של אם לא באמת יכול להבין, אבל יכול להיות אמפטי ולא שיפוטי.

אני חושבת שתמיכה בקבלת עזרה מקצועית היא חשובה ביותר, שיחות עם פסיכולוגית יכולות מאוד לעזור לה בעיבוד כל תהליך המחלה והגסיסה של האם, וכן בעיבוד האובדן ןהחיים איתו עם עצמה ועם הסובבים אותה.

ברגעים הקשים אני מציעה לשאול אותה מה יכול לעזור לה ברגע זה? אולי לצאת לטייל בים? אולי לשיחה בבית קפה? תנסה לבדוק איתה מה עוזר לה להרגע, ותוכל לדעת מה להציע בזמנים הקשים.

להמשך, אני יכולה להמליץ לה לקרוא את הספר "בנות ללא אם" של הופ אדלמן, אני חושבת שיהיה לה לא קל בכלל, אבל זה ספר חשוב בעיני.

לגבי הולדת האחיין, זה כל כך מובן, כל ארוע שקורה בחיינו לאחר מות אמא הוא עוד דבר שהפסדנו לחוות איתה, ועוד חוויה שאמא הפסידה, נכון שכל אחת והאופי שלה, רמת הרגישות שלה, וצורת ההתמודדות שלה, וכאן חלפו רק 7 חודשים, אפילו שנת האבל עדיין לא הסתיימה, ואני קוראת שהיא מתמודדת עם העניין גם מול אביה , ממליצה לך לקרוא אירוח של אשת מקצוע בפורום בנושא זה :

http://www.tapuz.co.il/forums2008/articles/article.aspx?forumid=983&aId=90103

נשמח אם תמשיך לעדכן אותנו , להתייעץ, ומקווה שנוכל להיות לך לעזר, באמת כל הכבוד לך על הרצון לתמוך בה, לרכוש ידע בנושא ולפתוח את לבך, לא מובן מאליו

מיכל 536

New member
היי טל

דבר ראשון, זה באמת היה מרגש לראות שאתה כותב כאן, האכפתיות ניכרת
וחברה שלך, בסופו של דבר, תבין שיש לה מזל שיש לה אדם כמוך לצידה,
גם אם לא תמיד אומר את הדבר הנכון, אתה נמצא שם, וזה הרבה יותר ממה שאני יכולה להגיד
על רוב האנשים שבחיי אחרי שאמא שלי נפטרה.
אני מבינה את התסכול ואת הרצון לעזור ולהושיע
אבל לפעמים צריך לדבר עם אדם חיצוני.
אני גם לא הצלחתי לדבר עם חברות על המצב, למרות שעמוק בפנים רציתי, ויכול להיות שגם הן רצו.
אני לא כל כך יודעת איך היא תקבל את זה, אבל טיפול פסיכולוגי הוא כמעט המקום היחידי בו אני יכולה לפרוק באמת
וגם אני הגעתי לשם ממש שנייה לפני פיצוץ.
אתה צריך פשוט להיות שם, לנסות להיות רגיש לתחושות שלה ולנסות לראות
מתי היא רוצה וצריכה לדבר.
אבל הייתי ממליצה גם על מישהו חיצוני, בשבילה, כי הוא לא מכיר את כל הסיפור והוא לא חלק, ולפעמים זה משחרר.
מקווה שעזרתי קצת..
מיכל

למעלה