אַשְׁרֵי אָדָם, מְפַחֵד תָּמִיד;
וּמַקְשֶׁה לִבּוֹ, יִפּוֹל בְּרָעָה. (משלי כ"ח, י"ד). אני כרגיל, המרגיע הלאומי ... בסופו של דבר, בין אם נאמין בהשגחה או באבולוציה, לכל התופעות הרגשיות והגופניות: פחד, שמחה, אהבה, שנאה, כאב, תאווה, תיאבון, עייפות, דריכות - ישנו תפקיד חשוב במנגנוני ההגנה שלנו. לפעמים אנחנו מבינים את התפקיד, לפעמים אנחנו צריכים קצת ניסיון כדי להבין אותו. אני, למשל, שייכתי את עצמי לחלק השני של הפסוק המצוטט, והבנתי דרך תגובות גופניות מסויימות שאין טעם להתווכח עם התופעות הקמאיות האלה; יש להן תפקיד, וצריך להבין אותו ולתת לו "מקום של כבוד". פחד קיים במצבים האלה, אין טעם להתכחש לו; צריך לדעת איך לחיות איתו. צריך להבדיל הבדל גדול בין פחד-חששות, לפסימיות. פסימיות כבר איננה עניין של רגש, אלא יותר של השקפת עולם. פסימיות "מדרבנת" לחידלון ולחוסר אונים; אופטימיות מדרבנת לעשייה. בין אם עשיה ממש, איפה שאפשר לעשות, בין אם "עשיה בתחומים אחרים כמו תקווה, תפילה, איש איש בדרכו. אפשר לחשוש באופן ריאלי, ועדין לאצץ את האופטימיות כהשקפת עולם. ולמרס - אין הבדל לדעתי בין רמת הדאגה שלך בין שירות בגדוד בגבעתי לשירות ביחס"ר; בשני המקומות לא מפעילים קיטנת נופש. אם הבן חושב שהיחס"ר איכותי ורוצה לשרת שם - טוב עשית שעודדת אותו. גם אני "חטאתי" בזה. עד כאן נאום הגבר ...