אוסף שאלות...

• פותח הנושא jily
  • פורסם בתאריך

ramil

New member
תורנויות של קמ"אות

ברור שקמ"א לא יכול לעשות תורנויות כמו כל חייל רגיל (שהרי מדובר בפגיעה במעמדו כקצין). מצד שני, לא הגיוני לתת לו לעשות קצין תורן, שהרי הוא לא עשה קורס קצינים. מעבר להכשרה ה"קרבית" שאין לו, הוא מעולם לא נבחן ביכולת הפיקודית שלו, אלא רק ביכולת לסיים תואר אקדמי (לא ממש מועיל כשצריך לשכנע חייל לעלות לשמירה בשתיים בלילה כשהוא רוצה לראות קב"ן). פתרון שלישי, גם הוא גרוע - קמ"א לא יעשה תורנויות בכלל. לא פייר. מה עושים? פתרון רביעי. קמ"א עושה תורנות שהיא משהו מוזר באמצע (אצלנו הם עושים סמל תורן, שעושה לרוב חייל פז"מניק בוגר קורס פיקודי, ובתכל´ס מתחלק בעבודה עם הקצין התורן). בעיות? תלונות? מענות? טענות? צאו לבה"ד 1...לעשות קצין תורן הרבה יותר קשה.

ramil

New member
אני מבין שזה עוד לא קרה לך....

מה שעובד על חייל פעור בטירונות (בייחוד אם הוא עתודאי, כלומר ילד טוב, חנון ונורמטיבי לרוב) לא תופס לגבי חייל קב"ניסט, מיואש מהעולם ומהפקדים שלו בעיקר, שבכלל לא היה אמור לשמור והקפיצו אותו, שהקמב"ץ הבטיח לו מה שאתה לא יכול לקיים, שכל הבסיס על הזין שלו. הכי קשה זה חייל שכבר היה בכלא פעם-פעמיים. בעיניו כלא זה חופש, כי יש המון זמן לנוח ועובדים פחות קשה. לחלופין - הוא ביחסים מספיק טובים עם המפקד שלו כדי שאפילו לא ישפטו אותו על סירוב פקודה או שבירת שמירה (כן, יש גם כאלה!) בקיצור- איום בתלונה לא תמיד עוזר. מה נשאר - שילוב של מנהיגות, קסם אישי, תחנונים, קומבינות, סמכותיות, לחץ חברתי וקצת מלח.

ramil

New member
ומה לגבי קצין מודיעין?

לא עדיף שיעבוד במקום להיות קצין תורן? וקצין מחשוב? וקצין חימוש? הרי ההכשרה הקרבית היא לא המרכיב העיקרי בהכשרה שלו. כל קצין יהיה יותר טוב/יעיל/תורם במקצוע שלו מאשר כקצין תורן. ובכל זאת נטל השמירות מתחלק בעיקרון בין כל החיילים ובין כל הקצינים, כשהשיקול הוא שיוויון בנטל. הגישה שלך תיצור שני מעמדות של קצינים - קצינים סוג א´ שיש להם זמן פנוי ללמוד, וקצינים סוג ב´ - אלה שמסכנים את עצמם וטוחנים לילות בבסיס בלי שינה. לגבי היציאה לבה"ד 1 - קשה לי לשים את האצבע על מה בדיוק חשוב בבה"ד 1, אבל מדובר באוסף של חוויות שמחשלות, שמפתחות אצלך מרכיבים, יכולות ומיומנויות חשובות לקצין. זה קורס שמעבר לאוירת הפלצנות הכללית השורה בו, תרם לי אישית הרבה מאוד. אחד הדברים הכי חשובים, לדעתי, שלמדתי בו, זה שסמכות של מפקד לא מספיקה -הוא צריך לדעת לקבל החלטות חכמות, ולדעת איך להניע אנשים לבצע את ההחלטות שלו. למיטב ידיעתי אין על זה קורס באוניברסיטה, ולכן קמ"א הוא קצין ש"חסר לו משהו" בהכשרה הצבאית. דוגמא מובהקת לכך היתה איתי בצוות בבה"ד 1 - עתודאי שכונה בפי כל "הצ´ונג", בוגר תואר ראשון במחשבים, אבל חסר יכולת לקבלת החלטות, חסר מנהיגות וכו´. הוא לא סיים את הקורס, וטוב שכך. יכול להיות שהוא מתכנת מעולה, אבל לא הייתי נותן לו להיות ראש צוות פיתוח ולפקד על חיילים. לסיכום, בתשובה לשאלתך - לצה"ל חסרים קצינים-עתודאים. קצינים בעלי תואר ראשון.

Amirmel

New member
הדחה מבה"ד 1

יכולים להדיח צוער מבה"ד 1 או בגלל התרשמות של הסגל או בגלל "כשלון" בסוציומטרי. אחוז ההדחות משתנה ממחזור למחזור והוא תלוי באופי האנשים ובגישת הסגל. אצלי קרה שצוער שכל הצוות שלו חשב שאינו ראוי להיות קצין אבל המפק"ץ והמ"פ כן לא הודח (כאשר בין השיקולים של מפקד הבה"ד לא להדיחו היה כנראה גם העובדה שהוא היה בקבע ובתפקיד רגיש ביותר). סיבות ההדחה יכולות להיות בעית משמעת חמורה, חוסר יכולת מקצועית, בעיות משמעת מצטברות, הדחה עצמית, בעיה רפואית והנפוצה מכולן: חוסר בגרות. מכאן גם נובע שלעתודאי יש סיכוי גבוה מהממוצע "לשרוד", וזאת כיוון שהוא מגיע לבה"ד מבוגר יותר ובד"כ בעל משמעת עצמית גבוהה יותר, ועדיין ישנם גם עתודאים שמודחים.

jily

New member
עוד משהו

השאלה היא האם בכ-ל השירות אתה ב:אותו מקום,תפקיד,תנאים. הרי דיברו פה על החלפות.

ramil

New member
הדחות

הדחה יכולה להיות ביוזמת הסגל (המקרה הנפוץ) או בעקבות סוציומטרי - במקרה שלו צפינו מראש שהוא יודח, ובסופו של דבר הוא עלה לועדה על סוציומטרי, וחתם ויתור לפני שהודח סופית (בשלב די מתקדם בתהליך). אח"כ הוא הגיש קבילה נגד המפק"ץ בטענה שהמפק"ץ ביכסך בינו לבין הצוות...היה קטעים. לרוב ההדחות הן בשבוע הלפני אחרון - נותנים לחניך בעייתי את ההזמנות המלאה להוכיח את עצמו לפני שמוותרים עליו סופית.

jily

New member
אוסף שאלות...

1. מתי חותמים על החוזה של הקבע? (לפני הלימודים, אחרי ...?) 2. השיבוץ לקבע אמור להיות דומה יותר לעבודה רגילה, אזרחית ולא לשירות צבאי? 3. מהם ההבדלים בין השירות הסדיר והקבע? מהם התנאים בקבע? (מגורים וכו) 4. יש מגבלות כלשהן על סטודנטים עתודאים שאין על רגילים לגבי מעונות, מגורים וציונים (פרט לציון המינימום)?

Amirmel

New member
אוסף תשובות (אני מקווה)

1. אתה מגיע לבקו"ם ליום חיול לפני שנה א´ ובין השאר חותם שם על בקשה לדחיית שירות והתחייבות לשירות בקבע. 2+3. הקבע הוא שירות צבאי בדיוק כמו החובה. אבל כשאתה אקדמאי ומשרת במקצוע ברוב המקרים אתה ממילא יושב במשרד וזוכר שאתה בצבא רק כשאתה מסתכל על צבע הבגדים שמסביבך. אשר לתנאים, זה נורא תלוי במקום הספיציפי בו אתה משרת אבל יש שיפורים. 4. אתה צריך לשמור על ממוצע ועל מספר נמוך של "נכשלים" וזו המגבלה היחידה.

jily

New member
היי.... שוב אני

האם במשך כ-ל השירות (סדיר וקבע) אתה באותו מקום.תפקיד.מעמד?

למעלה