אומנות לחימה או הגנה עצמית ?

אומנות לחימה או הגנה עצמית ?

בחלק מהתגובות על נושא ההגנה העצמית או על אומנויות לחימה היו רבים אשר שמו את הדגש על השוני בגישה ובתפיסה הקשורה לתחום בו כולנו עוסקים, הגנה עצמית מול אומנות לחימה. כאן נשאלות השאלות המתבקשות : 1. האם מקורם של השיטות השונות בהם כולנו מתמחים רובן ככולן , לא החלו לפחות בחלק מהפילוסופיה והתפיסה שלהן גם כשיטות אשר יועדו להכשיר לוחמים ? 2. האם אנו כמורים מודעים לדרישות ושאיפות התלמיד , בכל הקשור לנושא ההגנה העצמית ? 3. האם אנו מייחסים חשיבות ומקדישים זמן בשיעור לנושא ההגנה העצמית , מעבר להתפלספות על בניית האישיות הביטחון העצמי וכו´... ? 4. האם אין אנו מרגישים צורך או חובה מוסרית , להקנות לתלמידים את היכולת להתמודד במצבי סכנה ( ואינני מדבר כעת רק על הרמה הטכנית במובנה הצר של המילה) ? 5. האם מאמנים אשר מלכתחילה מקבלים החלטה לפחות ע"פ האמור (לא עוסקים בהגנה עצמית) שלא להתעמק בנושא ההגנה העצמית, מיידעים את התלמיד המגיע ללמוד כי " אצלנו לומדים רק אומנות " ? 6. לבסוף , האם בתקופתנו (לצערי אנו שומעים על כך רבות) בה האלימות ברחוב , בבתי הספר ובמקומות אחרים גוברת והולכת אין צורך להשקיע בתחום ? ע"פ נסיוני ( 22 שנים כמאמן/מדריך ) רבים מהתלמידים המגיעים ללמוד בשיטה כזאת או אחרת מגיעים לפחות בתחילה ממניעים כמו : " מציקים לי אני רוצה ללמוד להגן על עצמי " , " הבן שלי חלש אני רוצה שילמד ... " .סטטיסטית החלק הארי של התלמידים בכלל השיטות הינם ילדים ונוער , הבוגרים בתחום הם החלק הקטן יותר , אשר לרוב יזדקקו יותר לנושא ההגנה העצמית (לרוב בוגרים ידעו להתחמק ולצאת ממצבי סכנה טוב יותר וללא מגע פיסי,מאשר נער או ילד צעיר בגילו). האם אנו כמאמנים יכולים להפריד את נושא ההגנה העצמית מתחום אומנות הלחימה ולא לנגוע בו כלל? האם הדבר כלל אפשרי ? האם שני נושאים אלה לא אמורים לגור בכפיפה אחת באותה אסכולה , והאם מפתח השיטה היה מקבל את התיזה האומרת "זו אומנות לחימה לא הגנה עצמית , אצלי אין הגנה עצמית " ? חומר למחשבה . ממני

aiki-freak

New member
לדעתי...

אומנות לחימה עוסקת כמובן גם בהגנה עצמית, אבל הגנה עצמית איננה אומנות לחימה. יש דרכים שונות להגן על עצמך ורובן לא כוללות את היכולת להכות חזק או לבעוט לגובה. אני חושב שמורה שמלמד מישהו להגן על עצמו רק באמצעות אומנות לחימה מסכן באופן רציני את התלמיד שלו ומציע לו פתרון לא אחראי. יש הבדל של שמיים וארץ בין להיות לוחם (לדעת להכניע מישהו בקרב בידיים ריקות או בנשק מסורתי) לבין היכולת להגן על עצמך. בהגנה עצמית אין צורך להכניע את התוקף אלא רק ליצור חלון הזדמנות שניתן לנצלו לנטרל את התוקף או לברוח!!! לכן יש לדעתי הבדל רב בין אומנות לחימה והגנה עצמית. ראיתי כבר מכונים רבים ומורים רבים שמתיימרים ללמד הגנה עצמית, אבל לא מתייחסים כלל לאמצעי הגנה עצמית פשוטים ויעילים כמו גז פלפל, שוקר חשמלי אקדחים סכינים ועוד עשרות עזרים מודרניים להגנה עצמית. חבר´ה אנחנו כבר לא חיים בתקופת הסמוראים...בבקשה להתעורר. רבים מהילדים ובני הנוער לא היו מגיעים מלכתחילה למצב עימות אם לא היו לומדים אומנות לחימה!!! לא לשכוח שמדובר בילדים שרק מתים ל"קצת אקשן"! אם מדובר באמת במצב של הגנה עצמית או קרב לחיים ולמוות אני אישית לא חושב שללמד ילד בן 14 לבעוט לשמיים יעזור כמו ללמד אותו לשאת אותו אמצעי מיגון מודרני ולהשתמש בהגיון ולהמנע מראש ממצב אפשרי שכזה. לצערי לרוב המקרה הוא הפוך, כלומר נער שלומד אומנות לחימה מרגיש "בטוח" ו"מוגן" ומכניס את עצמו לצרות צרורות. רוב מקרי הדקירות בין בני נוער התרחשו לאחר ששני הצדדים "התייצבו" לקרב. אני שואל את עצמי מה היה קורה אם אחד מהצדדים היה לומד כיצד למנוע עימות או אפילו" להשתפן ולברוח"!! אולי האגו שלו היה נפגע, אבל הוא היה עדיין בחיים!!!!!!!!

שלום AIKI FREAK

גישתך מאוד מוצאת חן בעיניי . אני מסכים לחלוטין כי מעצם היותנו מאמנים אנו חייבים לפחות ע"פ אמונתנו להקנות לתלמיד את היכולת להתמודד במצבי סכנה ולחץ . אבל לצערי " אייקי " , אינני מסכים עם הגשיה הטוענת כי מי שרוצה לא נכנס לעימותים במיוחד נערים . אני עובד עם ילדים ונערים במסגרות שונות ( לא רק בחוגים בהם התלמידים מגיעים ללמוד אומנות לחימה או הגנה עצמית ) ולצערי רמת האלימות הולכת וגוברת והפרסומים רק מוכיחים זאת . לא אחת , מוצא עצמו אדם בעימות וכן לחיים ולמוות שלא מתוך כוונה או אפילו מודעות לכך " הלכתי ברחוב והם ניסו לדקור אותי " זו הערה שכיחה בימנו לצערי . הקלות הבלתי נסבלת של שליפת סכינים ואלות מעוררת דאגה . בימים האחרונים לא חסרו דוגמאות שכאלה : " היא אמרה לי פריחה והוא דקר אותו למוות " זוכר רק מלפני מספר ימים ? אז כן כשאנו מדברים על יכולת ההתמודדות עלינו לפחות לדבר במונחים של המאה ועשרים אך גם לכלים הנוספים אותם לומד התלמיד באימונים ישנה חשיבות לעיצובו אך זאת במקרה שאנו נכוון לכך כמאמנים . באחד המאמרים שכתבתי בנושא ההגנה העצמית פירטתי בנושא יותר . ממני

aiki-freak

New member
תוספת קטנה...

ברפואה הסינית יש פתגם נהדר.... "לרפא מישהו אחרי שהוא חלה זה כמו לחפור באר אחרי שאתה צמא" אני חושב שהמשפט הזה תקף באותה מידה להגנה עצמית. ללמד מישהו כיצד לחסום אגרוף כזה או אחר וכיצד לבעוט למישהו בפרצוף זה כמו לחפור באר אחרי שאתה צמא... רוב המאמץ צריך להיות מושקע ב איך אני מונע מהסיטואציה הזו להתרחש אייקי-פריק שלפתע מגלה התלהבות ילדותית מהדגשות

קימו

New member
אפשר להתערב...?

לדעתי דעתו של התגוננותרחוב ממש נכונה- לדעתי אכן הרבה יותר חשוב ללמד כיצד לא להכנס לצרות מאשר איך לצאת מהן, ואני הגעתי לאומנויות הלחימה בגלל כל הערכים המוספים עליהם אפשר לחשוב מלבד הגנה עצמית... אבל כמו שנאמר כאן- במאה העשרים אנו חיים - ומעבר לכל התכונות הפנימיות שאנו מפתחים מאימון לאימון ומשנה לשנה- נעים לחשוב שאם וכאשר- אזיי אהיה פחות חסר אונים. וכשבני יגיע לגיל שאפשר להתחיל- אעודד אותו להתחיל וללמוד בגלל האומנות- אבל לא פחות בגלל שקשה שם בחוץ!

"החרב שלא תישלף לעולם". ../images/Emo36.gif

חלק מהמהות האמיתית של אומנות לחימה, זה לא איך לצאת ממצבי קרב, אלא לדעת איך לא להיכנס אליהם. לא סתם, מזכירים לרוב באימונים ובשיחות (לפחות בבי"ס ספרי), שאומנות לחימה היא "חרב שלא תישלף לעולם". היא תמיד נמצאת שם - אך רק בעיתות חירום ובמצב של אין ברירה או של סכנת חיים, ולא מתוך מטרה "להתכסח ליד הח´ברה" או להראות את היכולת הזו. סלבו, שנבדק בילדותיות של אייקי, ובאובססיה להדגשות

לאייקי ולהתגוננות רחוב:

אהבתי! כל מלה (כמעט) בסלע! אכן, לא הגיוני שמפתח שיטה היה מוכן לקבל את זה שאין בה הגנה עצמית; אכן, אנחנו לא חיים בתקופת הסמוראים ויש דרכים הרבה יותר אמינות להגן על עצמנו מאשר לבעוט לגובה הפרצוף (כגון שימוש בדימוי מסויים שירחיק אותנו מצרות, נשיאת גז מדמיע וכולי); אכן, לבלום אגרוף אחרי שהוא כבר נשלח אלינו, זה כמו לרפא מישהו אחרי שהוא כבר חולה, או כמו לחפור באר מים רק כשאנחנו כבר צמאים... וכולי. ממש ממש ככה! זה כל כך לא הגיוני... עד שזה ממש גרוטסקי ומגוחך. שלכם, בן

למעלה