אולמוס כעץ נשיר???

גיא קרן

New member
אולמוס כעץ נשיר???

יש לי עץ אולמוס קטן עלים. מתחילת החורף החלה נשירת עלים חלקית ביותר. למעשה לחצי מהעץ נשרו כמעט כל העלים וחצי נשירה חלקית. וזאת למרות שאני מקפיד לסובב מדי פעם את העץ כדי שיקבל שמש מכל הכיוונים. העץ נמצא ליד קיר במרפסת שמש כך שהוא יחסית מוגן מרוחות. תופעב קצת מוזרה, לא? האם יזיק אם אוריד בצורה יזומה את מרבית העלים שנשארו כדי ל"רענן" את מראה העץ באביב? האם מנסיונכם צפוי ליבלוב באביב גם בחלקים הפנימיים של העץ או רק בקצוות הענפים הקיימים? תודה

elonliberman

New member
חצי נשיר :)

המצב שנוצר אצלך אולי נגרם ממכה (חום או קור) חד פעמית שעברה על העץ שלך במהלך חודשי החורף. לגבי לבלוב בחלקים פנימים - צפוי מהעיניים לאורכם של הענפים במהלך חודשי האביב. ניתן לעודד היווצרות ענפים ע"י גיזום הענפים שמהם מעוניים שיפרצו ענפים חדשים. לדעתי תחכה עוד כחודש ותוריד את העלים הנותרים אך אין טעם להוריד עלים ירוקים לגמרי וקטנים וזה כמובן בהתבסס על כך שהעלים של רוב האולמוסים בתקופה זו צהובים ובעלי קצוות חומים.

minigan

New member
אולמוס קטן-עלים = עץ נשיר

שלום גיא. האולמוס הינו עץ נשיר ולא נשיר מותנה. עץ נשיר "אמיתי" נושר באזור מוצאו ובכל אזור כתוצאה מאורך היום המתקצר בסתיו. עץ נשיר מותנה אינו נושר באזור מוצאו ומושפע מטמפרטורות נמוכות באזורים בהם אוקלם. אם האולמוס שלך חשוף לתאורה מלאכותית מחלון הבית או תאורת רחוב הוא יכול להתבלבל. קיימות שיטות ל"שילוך" (= עידוד שלכת/נשירת עלים) כמו הצמאה וריסוסים אבל אני מציע לך לא להתאמן על האולמוס שלך. כדאי להסיר את העלים באופן יזום בסוף פברואר. התעוררות "עיניים"/ניצנים רדומים תלויה בגורמים רבים ואין תשובה סכימטית לשאלתך אודות התעוררות בחלקים פנימיים. יוסי

גיא קרן

New member
שאלה נוספת

יוסי, למה "כדאי להסיר את העלים באופן יזום בסוף פברואר"?

minigan

New member
תשובה נוספת.

ערב טוב גיא. כדאי אבל לא הכרחי. באביב/מרץ צפויה פריצת צימוח חדש וזו הזדמנות לחדש/לרענן את העלים ולהקטינם. מאחר וחלק מהעלים כבר נשרו כדאי שכל העלים בעונה הקרובה יהיו אחידים מבחינת גיל ומראה. קח בחשבון שהתהליך אמור לקרות בכל מקרה באופן טבעי. לפעמים צריך לסייע לטבע. יוסי

אדם ק

New member
שלום גיא

גם אצלי קרה אותו דבר, ואני משער שזה אכן נבע ממכת קור או חום. וראיתי גם בטבע עצים שנשאר להר בחצי התחתון עלווה, ובחצי העליון העץ עירום לגמריי. לדעתי לא כדאי לגעת ולזרז את השלכת כרגע... כמו שיוסי הציע כדאי לחכות. הרי עוד לא נגמר החורף... נקווה להצלחה בהמשך. אדם

elonliberman

New member
לא נגמר החורף אבל...

הצמחים השנה התבלבלו קצת מה"חורף" במרכאות כפולות שהיה לנו השנה וממזג האויר היפה שפקד את ארצינו. אצלי למשל צמחים רבים מתעוררים משנת החורף ל"אביב" במרכאות כפולו... :)

minigan

New member
התעוררות מוקדמת

שלום אלון. כעקרון לאחר הכניסה לתרדמה (שלכת) צמחים נשירים צוברים "שעות קור" בטמפרטורה מתחת לסף מסויים עד להתעוררות. לדוגמא 100 שעות מצטברות בטמפרטורה מתחת ל-4 מעלות. צמח שצבר את מספר שעות הקור הטיפוסי למינו מוכן להתעוררות. ההתעוררות (שבירת-תרדמה) נגרמת על ידי ההתחממות באביב. לעיתים התחממות ממושכת מוקדמת מטעה את הצמח. יוסי

elonliberman

New member
אמת...

נכון והשנה היא דוגמא מעולה לתופעה זו שכבר אכשיו כחודש או חודש וחצי ליפני תחילת האביב הגיע אלינו מזג אויר חם לתקופה ממושכת יחסית מה שגורם למרבית העצים להתעורר לאביב. השאלה הנשאלת היא האם ישנם חסרונות בהתעורות המוקדמת הזאת. אחרי הכל אני מאמין שלא לחינם אנו ממתינים בציפיה כל חורף לאביב הקרב ובה. אלון

minigan

New member
חסרונות בהתעוררות מוקדמת

כל דבר במועדו. התעוררות מוקדמת חושפת את העלים המלבלבים הרכים ואת הפריחה העדינה לנזקי החורף והאביב המוקדם. ברד, שלג, רוחות קרות, קרה אביבית וכו'. לחקלאים נגרמים כל שנה נזקים כבדים מהתעוררות מוקדמת. בונסאי שהתעורר מוקדם כדאי למגן באופן משופר נגד פגעי הטבע. יוסי

elonliberman

New member
ומה עם קצב\איכות הגדילה ???

למזלי הצמחים שלי מוגנים ואני חי באיזור נעים ללא שלג ועם סבירות נמוכה ביותר של ברד, קרה וכו... אך מה עם הגדילה בעונת הגדילה שלאחרי התעוררות הצמחים?, האם צמחים אשר ליבלבו מוקדם מידיי יתנו יבול(עלים, פרחים, פירות) נחות מצמחים אשר החלו לפרוץ בחודשי האביב אולי אולי יש פגיעה בקצב הגדילה?

minigan

New member
התעוררות מוקדמת בתנאים אופטימליים

החיים יפים בגן העדן עלי-אדמות. כמעט בכל אזור בארץ יש תהפוכות מזג אויר בפברואר-מרץ. אם התנאים אופטימליים והצמח הנשיר צבר את שעות הקור הדרושות לפריחה וצמיחה נאותה הרי שזכית בעונת גידול והתפתחות ארוכה מהרגיל. בדרך כלל הסיכון רב על הסיכוי. צמחים צריכים לנוח...וגם המגדלים. יוסי

למעלה