אולי מישהו ישמע

philips

New member
אולי מישהו ישמע

שלום לחברי הפורום... בעקבות 2 השרשורים שטחנו עמוקות בסיפור הכמעט תאונה שכתב קותי וביספור התאונה המצערת שקרתה. התחזקה אצלי המסקנה שהגעתי אליה בעבר דווקא בתחום אחר ולא בתחום הצלילה , אך האלגוריות מכל התחום לתחום הצלילה רבות.. (בעוונותי אני מדריך חובשים ,מדריך סנפלינג ועו´ - לא מדריך צלילה אלא רק DM קטן ותמים..) המסקנה שהגעתי אליה זה שבכל לימוד מעשי , ואשווה את הרעיון הכללי ללימוד נהיגה, איש לא מסיים את הקורס כשהוא יודע איך לבצע בצורה מעולה ובטח שלא איך להתמודד עם מצבי חירום.. על מנת לסיים לימוד נהיגה, נדרשות כמינימום 28 שעות של פרקטיקה נטו בתפעול הרכב , ואולי קורס צלילה ניתן לסיים בהרבה פחות שעות פרקטיקה בתפעול ציוד מורכב יותר (מרכב אוטומטי) בסביבה עויינת.. ומכך מתחילה הבעייה , ידוע למי שעוסק בפיתוח הדרכה ובהדרכה מקצועית מהו הקושי בשימור ידע מעשי ומיומנות.. קושי זה תלוי כמעט אך ורק ביכולותיו של אותו לומד ובעוד הרבה מאוד מאוד שעות של אימון. אתן דוגמה: כשמלמדים חובשים להחדיר עירוי בצבא (פעולה שאינה מורכבת וניתן להשוותה לביצוע צלילה פשוטה מבחינת רמת מורכבות)... נדרשים כ 16 תרגולים צמודים כמעט למדריך..ורק אז מתקבלת בחלק מהמקרים רמה סבירה וטובה בתור מי שחקר את הנושא.... ברוב החובשים , כ 4-5 חודשים אחרי הקורס הרמה תרד עמוקות , חלק יזכרו,חלק יעגלו,חלק ירעדו...ובעקרון הביצוע יהיה בעייתי... המסקנה....ואין בדברי כדי להפחית במעט איפלו את האחריות על כשלים רבים שקורים במועדונים בארץ ובקורסים בארץ גם בגלל אלמנט הקופה הרושמת. יהיה המדריך טוב כשהיה, יהיו המועדון והאגודה טובים כשיהיו רוב האנשים לא ישלטו במיומנויות הצלילה אחרי 5 ימים קורס. ולא צלילת רענון קצרה או אחרת תשנה זאת!!!! ואגב , ישנם צוללים שיעשו קורס ויגיעו לצלול 3 שנים אח"כ ויזכרו הכל טרי גם מבלי צלילת ריענון. בעוד ישנם כאלו שחודש יספיק לשכוח ישנו מחיר מסויים לפתיחת עולם הצלילה לכלל האוכלוסיה , והמחיר הוא שגם אנשים בעלי זכרון מעשי קצר נכנסים לעסק. מטיב היותנו ישראלים , סביר להניח שאף אחד לא ירצה להודות בדבר או להשקיע כסף בשיפור מיומנותו.... (מה...1000 ש"ח על שני קורסים לא מספיק????) התמודדות עם הבעייה הזו היא מורכבת ,יקרה ולא תמיד כדאית כלכלית. הפיתרון צריך להיות הרבה יותר נרחב והרבה יותר מקיף - כמובן בגבולות הארץ... במסגרת הרשות השולטת על המועדונים. על צוות אנשי מקצוע (לא רק מתחום הצלילה) , לשבת ולבחון את הבעייה ולבצע מדגמים ולראות מה נשאטר ומה נשכח ואיך משאירים יותר במוח איך מונעים מאנשים שלא זוכרים לצלול , ואיך משפרים את ביצועים בעלות מינימלית.... רעיון של צולל בסטאז למשך 20 צלילות הוא רעיון בכלל לא רע שעובד מעולה בתחומים אחרים... כמובן שרעיון זה לא יעבוד עם המועדונים ינסו לחלוב כסף על הצלילות האלו. ישנן הרבה רעיונות,הרבה מחקרים והרבה עבודה קיימת... ניתן בהחלט אם ישנו הרצון לשפר את המצב הבטיחותי הזה.. ואם מישהו מוכן להרים את הכפפה אשמח לסייע.

omer_markovitch

New member
ובכן...

זהו רעיון נפלא, שלפי דעתי צריך (ובמקרה של נהיגה - כבר מיושם) ליישם אותו לכל דבר בחיים. הבעייה היא - שאוטו יש בכל בית, ונהג צעיר לרוב בונה על האוטו של ההורים - כך שהם יכולים לעזור לו בפעמים הראשונות. בכל מקרה 20 צלילות זה מוגזם, ובשורה התחתונה יש דבר הנקרא אחריות אישית. למען האמת - לא ממש מפריע לי שצולל ייפגע עקב חוסר מיומנות שלו, הבעייה היא שבכביש גם אנשים אחרים נפגעים מכך...

philips

New member
אל תתפסו לפרטים

בהודעת פורום אחת לא פותרים בעיות.. התכוונתי רק לרעיון הכללי.... לא ל 20 צלילות ולא רק לרעיון של הסטאז´ העליתי את הבעייה...הפיתרון דורש הרבה חשיבה ויעוץ מקצועי.. אני מסכים לגבי האחריות האישית אבל כל תאונה כזו גורמת טלטלה לענף וגם נזק לאחרים ולכן....
מאמר אגב הוא שאין להשוות את זה בדיוק לתוכנית ההורה החונך בנהיגה אבל בהחלט אפשר לקחת רעיונות.. אגב.... יש להשקיע לא רק בשימור הידע הפיסי אלא גם בחינוך לבטיחות וזאת באמצעות קסטות וידאו / תחקירים/ותרגולים מיוחדים במהלך הקורס!! ראיתי מעט מאוד מדריכי צלילה שבמהלך הקורס יושבים עם החנינים ומפרקים איתם ביחד תחקירי ארוע.... הדברים האלו נשארים חזק במוח... ניתן ללמוד מהצבא משהו בנושא הזה... זה עובד.... מה בדבר אוגדן תחקירים ללימוד בקורסים....

Pini1

New member
Philips שלום רב,

אתה בהחלט צודק בתפיסה ובראייה המערכתית שלך. דרוש שינוי מובנה ומורכב שתכליתו להגדיר סטנדרטים חדשים המקובלים על כל הגורמים המסמיכים ועל הגורמים האחראים עליהם. אין בכוחו של הפורום לבצע שינוי כזה , אך תרומת הודעתך כמו הודעות נוספות המתריעות על פרצות (מקצועיות,בטיחותיות) בענף ,אולי תעורר מישהו שיחליט להרים את הכפפה (היא לא נמצאת עמוק מדי) ולקדם דיון מקצועי ושינוי שיתלווה אליו בהמשך. גם אני חושב שיש מה ללמוד מהאופן בו הצבא לומד מלמד ומשמר יכולות. הסגנון שחלק מהאנשים מעדיף לאמץ כי הצולל אחראי לעצמו ולמעלליו והס מלהזכיר אכיפה ופיקוח (מיד יש אנשים שחושבים כי עלולים להצמיד להם צולל מפקח ממש קשור לאוקטופוס..) לא מקובל עליי. יש אמת בטענה כי ראוי שצולל ידע את הסכנות ואם אין לו מיומנות שלא יצלול. מי ממש עושה את זה? ומדוע לא עושים את זה? זה לא רק המנטליות המאצ´ואיסטית הישראלית (הראויה לכל גינוי) אלא גם מנטליות ומקצועיות כמו נפח/טיב/איכות של ההדרכה. זה קשור בהחלט לאופן בו רוצים לראות את הענף מתפתח בשנים הבאות , תוך כדי צמצום התאונות ומקרה התאונות כמו התקלות למינימום. את כל זה יכולים לעשות הגורמים הממונים ברשויות האמונות. שבת שלום לך ושנה טובה, פיני

philips

New member
מילים כדורבנות

לא יכולתי לומר זאת טוב יותר בעצמי מלבד עובדה אחת... טועה מי שחושב שאין ביכולתו של הפורום לשנות.. הפורום אולי לא ישנה ,אבל האנשים המסתובבים כאן: מנהלי מועדונים, אנשים שאיפכת להם, אני שההתאחדות , אנשי הרשות מדריכים בכירים ורגילים כאחד יכולים.. אמת שאת הכפפה צריכה להרים הרשות ולתת לדברים תוקף חוקי כי אחרת לטפל סופית בבעייה אין סיכוי , אבל עדיין חלק מן הדברים הוא בר ביצוע גם בלעדיה ואני מאמין שאם הדברים יצליחו תפרוש הרשות את חסותה על העניין...

gilad_no

New member
סטא´ז ???

אני וזוגתי עשינו קורס צלילה לפני כשבוע באילת. סיימנו 2 כוכבים והוספנו גם הכשרת נייטרוקס. ע"פ כל המסמכים, אנחנו צוללנים מוסמכים ורשאים לצלול ללא כל ליווי חיצוני (רק אחד עם השני). למרות זאת, ביום רביעי הצטרפנו לצלילה מודרכת לזאב הים ואיננו מעזים לצלול לבד. נכון שצלילה היא בעיקרה עניין של ניסיון, אבל אין כל צורך (לדעתי) לכפות אותה על צוללן. אם אדם פשוט(כמוני למשל) שמעוניין לנסות להכנס לעולם המופלא הנ"ל, היה יודע מראש כי הדבר כרוך בסטאז´ מפרך, אולי הוא ייזנח זאת מראש ואפילו לא ינסה. הדבר כרוך באחריות אישית. אני לא מתיימר להיות מומחה בענף ובטח אין לי מקצת הנסיון שיש לרוב חברי הפורום, אבל דווקא בגלל זה, יש לי נקודת השקפה שונה. כצולל טרי, אני מודע לחלוטין לעובדה כי עליי להקפיד ביתר שאת בזמן שאני צולל. עברתי שיעורים (עיוניים ומעשיים) בתקלות ומצבי לחץ. בכל צלילה בקורס תרגלנו הורדת מסיכה, שחייה ללא מסיכה ומציאת ווסת. נכון שהדבר היה מעיק במקצת, אבל זה נוסך תחושה של ביטחון ביכולות האישיות. ועדיין אני לא מנסה לקפוץ למים (תרתי משמע
)לבדי ולכבוש את המעמקים. לדעתי הצנועה, כל צולל, וותיק או טרי, חייב באחריות אישית. רובנו אנשים מבוגרים, ואיננו צריכים מישהו שיירדוף אחרינו. אינני חושב כי קותי היה צריך לרדוף בפראות אחרי בן זוגו. אם צולל שאיננו מוכשר מספיק, מחליט להתלהב, לא שומע לכללים, מנסה צלילות עמוקות ומסכן את הסובבים אותו, אני לא אזיל עליו דימעה כאשר הוא יבלה בתא הלחץ. בואו ניתן קצת חופש אישי. אם צולל מחליט לטוס למעלה, בעיה שלו!!! אם הוא לא מוכשר מספיק, הוא היה צריך להתחיל מצלילות רדודות יותר ולהתחיל בתרגילים כמו ריקון מסיכה

philips

New member
סטא´ מפרך??

אני אמרתי את המילים מפרך...?? אולי התכוונתי לצלילות מודרכות... אל תפסול ודבר שני המשמעות הפסיכולוגית המרתיעה של תאונת צלילה אחת שמגיעה לעיתון גדולה כפל כפליים מהמשמעות של כמה צלילות סטאז´...

gilad_no

New member
כל יום שומעים על הרוגים

בתאונת דרכים אחת או אחרת. ועדיין, כמות האנשים הניגשים לטסטים לא פוחתת. וגם על זה אני אומר, מי שלא יודע לנהוג, ומחליט להשתולל, אני לא מזיל דימעה כאשר כותבים עליו. בנהיגה, נהג מסוכן יכול לפגוע גם באנשים אחרים. בצלילה, יש לנו את הפריווילגיה לזוז לצד ולהימנע מכך.

mares

New member
במקרה של קותי: מים במסיכה

הם לא מקרה חירום, וצר לי לחזור על זה. התגובה של הצוללן לכניסת מים למסיכה היתה היסטרית לכל הדיעות. נכון הסביבה הימית סביבה עויינת, אך מבחינות אחרות, הכביש הוא סביבה הרבה יותר עויינת. צריך להזהר גם כשרוצים לשפר דברים, אפילו את ענין הבטיחות. ספורט הצלילה הוא ספורט. על כל תאונה מדווחת יש כאן כמה אנשים שרוצים לחשק עוד יותר את ספורט הצלילה. בקצב הזה, קורס בשייטת יהיה קייטנה לעומת קורס 2 כוכבים. משום מה, תמיד מנסים לטאטא את האחריות האישית. אידיוט נשאר אידיוט: גם בכביש וגם במים. במים לפחות, הוא ייגרום נזק רק לעצמו. בוודאי שאחרי קורס צלילה (או נהיגה, צניחה ומקרמה) אף אחד לא מבצע בצורה מושלמת את מה שלמד בקורס, לשיפור המימנות קוראים "ניסיון+וותק" שמשפרים את ביצועיך, אך גם ואולי בעיקר "היגיון בריא"! מי שלא שולט לגמרי במימונות הצלילה ויש לו היגיון, יצלול תחילה יותר רדוד, יצלול עם מדריך או יעשה מה שצריך לעשות כדי לצמצם סיכונים. מי שאין לו היגיון בריא, מזנק אחוז אמוק בגלל מים במסיכה.

פליפר.

New member
סטאז´ -

אני אישית גם חושב שצריך להחזיר נוהג שהיה פעם של X צלילות חובה לאחר סיום הקורס מהסיבה שפיליפס אמר. זה לא סטאז´ מפרך - רק צורך בצלילות מודרכות - ואם זה ירתיע כמה צוללים שלא רוצים להשקיע קצת בבטיחות - אז אולי עדיף שהם לא יצללו. אין פה פניה אישית- בגדול מי שלא מוכן לעשות קורס עקב דרישות בטיחות גבוהות - שיבושם לו (מחוץ למים כמובן).

philips

New member
המשך רעיון

הסטאז´ הזה או איך שתקראו לו...הוא בטח לא מפרך ואם קצת שיווק ומחשבה נכונה הוא לא רק שלא יכביד אלא עוד אפילו ימשוך צוללנים שעשו קורס ופוחדים לצלול.. כמה צלילות רגועות עם הסברים /לאתרים נחמדים / ההורים רגועים אתה לאט לאט צובר בטחון בעצמך ובציוד..לאט לאט מטפטים לך נהלים ובטיחות.... ולכל מי שיגיד שזה יהפוך למנוף לסחיטת כסף אומר רק שאם ניתן לזה להפוך למנוף כזה...אז מה שיהיה בסוף..

למעלה