../images/Emo45.gif הכל תלוי בכוונה לדעתי
בכל אמנויות הלחימה היפניות יש קידות. הקידה היא תנועת השתחוות, ועפ"י היהדות אסור להשתחוות בפני אדם, פסל או תמונה. ההשתחוות היא לא התנועה החיצונית, אלא התנועה בתוספת הכוונה שמאחוריה. כשאדם משתחווה למישהו / משהו, הוא מתכוון להראות שהוא שפל יותר ממי / מה שהוא משתחווה אליו. זה אוסר כאמור. אבל מטרת הקידה הנהוגה בא"ל יפניות היא לא להראות יחסים של גדלות / אדנות מול שפלות, אלא בסה"כ אמירת שלום. אפשר להשתמש באותה התנועה גם כדי למתוח את שרירי הגב למשל. האם זה אסור עפ"י היהדות? ממש לא. מי שחושב כך מסתכל על הקנקן בלבד ולא על התוכן האמיתי של הדברים. כך גם לגבי הרקיעות בסומו, הריקוד במואי תאי ושאר הטקסים. אפשר לייחס לתנועות הללו משמעות של עבודה זרה (גירוש רוחות זרות מהזירה, בקשה מאלים לתת כח וכדומה), ואפשר גם לעשות אותם בלי להתכוון לתכנים הללו, אלא רק כדי להתחמם ולהימתח לקראת הקרב או אפילו סתם כדי לשמר מסורת עתיקה רק ללא הכוונות המקוריות של העושים אותם. בקיצור: מה שחשוב הוא הכוונה שיש מאחורי התנועות, ולא התנועות עצמן. דוגמה הפוכה: אם אני קורא את הטקסט שיש בספר תפילות אבל ללא כוונה מאחורי המילים אותן אני קורא, האם התפללתי? ממש לא. אני יכול לקרא את כל ספר תהילים מההתחלה ועד הסוף, אבל עם אפס כוונה, ולכן זה יהיה גם אפס תפילה. מצד שני אני יכול לומר שני משפטים (או אפילו לומר את אותיות הא"ב, כמו שמסופר במשל הילד שפתח את שערי שמיים בבית הכנסת ביום הכיפורים) אבל עם כוונה אמיתית מאחורי המילים, וזו כן תהיה תפילה. אפשר לעשות את כל תרי"ג המצוות ללא שום כוונה מאחורי המעשים, ואז זה יהיה סתם מעשים ככל מעשה אחר, ואפשר לעשות אותן עם כוונה, וזה יהיה אחרת לגמרי. התכן הוא החשוב, לא הקנקן. נק' נוספת בנושא הזה: כמו שטונג'ין כתב, כל הטקסים הללו הם רק טקסים מסביב, ולא משהו שקשור באופן בלתי נפרד מהאמנות עצמה. אפשר ללמוד לתת אגרופים, מרפקים, בעיטות וברכיות בסגנון מואי תאי בלי לרקוד. אפשר לעבור אימוני קרטה / ג'ודו / אייקידו / ג'ו-ג'יטסו ושאר א"ל גם בלי לקוד בתחילת האימון או בסופו. אפשר ללמוד טכניקות סומו ולהילחם גם בלי לרקוע ברגליים לפני הקרב, או לפזר אורז מסביב לזירה. כל הללו הם טקסים שמסביב, ואם למישהו זה מפריע (או כי יש לו רב שככה אומר, למרות שיש הרבה רבנים שאומרים אחרת, ואף עוסקים בא"ל כאלה בפועל), אז כל מה שהוא צריך לעשות אם ברצונו ללמוד את אמנויות הלחימה הללו, זה למצוא מורה שילמד אותו אותן, כלומר את תוכן האמנות, המהות שלה, בלי להתעקש איתו על הטקסים, כלומר על המעטפת מסביב. רן.