פעם באר טוביה היתה בנגב...
בצעירותי, כאשר עברנו את צומת 'קסטינה' בדרכנו דרומה (מתל-אביב עיר הולדתי ונעוריי), הינו אומרים: "הנה הגענו לנגב". את ראשון לציון ורחובות כינו אז (ויש העושים זאת עד היום) "דרום הארץ". אחר כך הדרים הגבול הצפוני של הנגב לחוליקאת (חלץ) ולבארות הנפט -ה"מבטיחות"-המאכזבות שלה בשכנות לאשקלון... אחר כך לשדרות ולנחל-עוז קראו "שער-הנגב", וכיום - הנגב הוא כל מה שמדרום לבאר-שבע ! קח מפה של מדינת-ישראל חביבי 'נגב', וקפל אותה ל-2 חלקים שווים כדי לדעת מה הוא המרכז שלה... הקפל האמצעי הלא יהיה אי-שם בסביבות 'צומת בית קמה'- נחל גרר (קצת דרומה ל... קרית גת; לא לבאר-שבע). אפילו אקלימית זהו גבול ה'נגב' (מלשון "מנוגב"=יבש) - ה'קו' שמצפון לו יורדים בממוצע רב-שנתי יותר מ-300 מ"מ גשם, הכמות המינימאלית לחקלאות 'בעל' (מבוססת על גשם ולא על השקייה המלאכותית), ומדרום לו - המדבר; הנגב. אז אם אתה מ'נגבה' ("אל הנגב" בעברית נכונה, אך עדיין לא הנגב עצמו), קיבוצו של וילן, אנא קרא לאזורך "מרכז הארץ". אפילו ג'ומס מ'להב' הוא עדיין מ'צפון הנגב'. אני עצמי חי כבר שנים "אחדות" בנגב (הדרומי) האמיתי. אבל תושבים...כמה בוחרים כבר ישנם כאן (כי תל-אביבים כמוני לא כל כך רצו או רוצים 'לרדת' לנגב). אז, נכון: אנחנו רחוקים מן העין, ורחוקים מן הלב, גם של מר וילן, בנו של קובה, שאת האינטרסים של 'מיגזרו' - המיגזר של 'הקיבוץ הארצי' הוא אכן מייצג ! אגב: גם אני קיבוצניק. אז מה ? ועוד יש לי הרבה 'על הלב', אבל מדוע לעייף אתכם בשטויות 'נגביות' ?! דן הנגבי.