כווני מיתלים,מאמר בסיסי וקליל

תומRיקו

New member
../images/Emo41.gifכווני מיתלים,מאמר בסיסי וקליל../images/Emo41.gif

סוף סוף אני כותב מאמר...איזה כיף
למה
כי הרבה מסביבי לא יודעים איך כל דבר עובד ומה כל בורג עושה לכן...כתבתי... כמעט לכל אחד ממכם יש אופציה לכוון את הבולמים באופנוע שלו,יש כאלו שאין להם את כל סוגי הכוונים,ויש כאלו שכן יש להם,לרוב אופנועי ספורט מהדור החדש יש את כל האופציות המלאות שניתן לכוון את הבולמים ועל האופציות נדבר עוד מעט. יש כאלו שיודעים שיש להם את האופציות אבל מפחדים לגעת בגלל הפחד שהבולמים לא יעבדו כמו שעבדו מלפני כן והכל יהרס וחבל לשחק במשהו שאין לנו מושג בו,ופשוט מעלימים עין,חבל אבל לרובכם אין מושג כמה משחק כזה יכול לרתק ולהיות מעניין. את הידע שלי בכיווני מיתלים (המועט) רכשתי מ2 גורמים 1 משחק של מיתלים ללא הפסקה בעת הרכיבות ולאחר מכן לרשום מה היו התוצאות שהניבו השינויים שהרגשתי. 2 ידידי בעל הניסיון הרב סטפן שכוון אותי ולימד אותי רבות על כווני מיתלים. בואו נכיר את המערכת תחילה: לבולם קדמי יש 4 מרכיבים שאחראים על צורת העבודה שלו: 1 בורג שיכוך ההחזרה (בורג A באיור). 2-בורג שיכוך כווץ (בורג B באיור). 3-עומס קפיץ (בורג E באיור). 4-שמן בלם שנמצא בתוך הבולם. בואו נכיר ונבין איך המערכת פועלת: בבולם ישנם 2 חללים אטומים,חלל C וחללD. בואו נתחיל מנקודת מבט פשוטה שנוזל הבלם כרגע נמצא בחללD וברגע הכווץ השמן עובר דרך המעבר של בורג B שאחראי על שיכוך כווץ אל חללC ,אם המעבר של בורג B יהיה סגור(H )השמן יעבור לאט ובכך צורת העבודה של הבולם כלפי מטה תהיה איטית ותגרום לפרונט של האופנוע לספוג את המהמורה שבכביש ובכך לזעזע את האופנוע ולהיות קופצני. .אם הבורג יהיה במצב הפתוח(S )יהיה פחות לחץ במעבר,והשמן יעבור לחללC בחופשיות ובכך עבודת הבולם כלפי מטה תהיה יותר רכה וסופגת,אבל במצב של מהמורה רצינית או בור כלשהו יכול להיות מצב שהבולם יסגר עד סוף המהלך ועדיין יזעזע את האופנוע. עכשיו הבנו מה תפקידו של בורג שיכוך הכווץ(B) השאיפה היא למצוא את הנקודה שבה הבולם יספוג רצף מהמורות מבלי לזעזע את האופנוע ומבלי להגיע למצב של נעילת מהלך. מה קורה הלאה
עכשיו השמן עבר מחלל D לחלל C והבולם במצב בו הוא סגור נכון?(נכון). ועכשיו...הקפיץ שנמצא בתוך הבולם מנסה לפתוח חזרה את הבולם(ודיי מצליח) מה שקורה בחלל D נוצר וקום שמלווה בשאיבה חזרה של השמן מחלל C. המעבר בין 2 החללים מווסת ע"י מעבר שעליו אחראי בורג שכוך ההחזרה(A.) ועכשיו נבין גם איך הוא משפיע על מעבר השמן בין 2 החללים. אם הבורג יהיה במצב סגור( H ) המעבר יקטן והשמן יעבור לחלל D מחללCבאיטיות מה שיגרום לפתיחה איטית של הבולם ,המינוס הגדול הוא שברגע שהבולם סגור עקב מהמורה כלשהי הבולם לא יהיה "מוכן" לבאמפ הקרב ובא ולא יתן לבולם להגיע למצב בוא פתוח ומוכן לספוג בכל מהלכו את המהמורה,מה שיקרה,הבולם יגיע לסוף מהלכו מהר (כי לא הספיק להיפתח עקב חזרה איטית) ולא יספוג ויזעזע את האופנוע. עכשיו נשים לרגע את הבורג על מצב פתוח(S ) מה קורה? המעבר בין 2 החללים גדול ויש זרימה חופשית של השמן מחלל C לחללD. איך זה משפיע? הבולם יעבוד רך מאוד והאופנוע יהיה פחות יציב במיוחד בסיבובים ארוכים. אך תמיד יהיה פתוח ומוכן לרצף מהמורות. הפלוס בפתיחה מלאה של בורג שכוך ההחזרה הוא אופנוע נורא ידידותי ולא שובר ישבנים או ידיים במקרה ל הבולם הקדמי. מתאים לאלו שנוסעים בעיקר לטיולים או בעיר עם כבישים לא טובים כלכך. השאיפה בכוון 2 הברגים(A+B )היא למצוא את ההרמוניה בצורת העבודה של הבולם כל אחד לפי צורת הרכיבה שלו ומטרת האופנוע שנמצא בבעלותו. סוגיה נוספת וה"לא כלכך" נוגעת לנו היא צמיגות השמן. נקצר ונתמצת בכך שלכל שמן יש צמיגות שונה,טיפ חשוב לבעלי אופנועים ישנים אשר הבולמים שלהם אבדו מתכונתיים לעבור לשמן בעל צמיגות גבוהה יותר בכדי להחזיר לבולם את צורת העבודה "הבריאה" שלו. במרוצים משתמשים גם כן בצמיגות גבוהה אבל אותנו זה לא מעניין. סוגיה אחרונה היא "עומס קפיץ". עומס הקפיץ נשלט ע"י בורגE תפקידו להקשות את הבולם או לרכך אותו,תלוי בך ובצורת הרכיבה שלך ובאופי הבולם. עם השנים (4-5שנים)כדי להקשות מעט את הבולם ,כי הקפיץ מאבד מקושר העבודה שלו. בעת כוון המיתלים לא הייתי ממליץ לגעת בו (באופנועים חדשים) אלה יותר לשחק עם ברגיםA+B. הבולם האחורי הבולם האחורי מורכב פחות או יותר באותו סגנון אבל עדיין שונה מהבולם הקדמי. ברגיםA וB ממוקמים הפוך מאשר בקדמי. בורגA ממוקם למטה ואילו בורג B ממוקם למעלה. ושוב פעם לא מומלץ לגעת בעומס קפיץ(באופנועים חדשים) אלה לשחק עם A וB מקווה שאיכשהו הצלחתי להכניס לחלק ממכם משהו לראש ואת הרצון לדעת איך זה באמת עובד ולהביא את התנהגות האופנוע שברשותכם להתנהגות כביש הרבה יותר טובה. וזה למה אני עד היום (כולל לפני שעה וחצי ששיחקתי קצת עם המיתלים למטה) חוקר ומתעניין ורוצה להבין עוד איך לכוון מיתלים,ואיך לכוון בצורה מושלמת,ומה מביא למה,ואיך וכמה ומדוע,וכל הזמן לקלוט אינפורמציה ולדעת להסיק מסכנות ולכוון בהתאם אם למישהו יש מה להוסיף או לתקן אני ישמח לשמוע. אגב הכל התחיל מכך שניסיתי להסביר לחברה שלי איך העסק עובד ללא הצלחה... אז עשיתי זאת בצורה הכי בסיסית ומובנת שאפשר...בעיקר שיהיה קליל ובר ביצוע לכל אחד ממכם לילה טוב.

תומRיקו

New member
ועוד...

איור(ממש ואן גוך) שיגרום לכם להבין את השאיפה שלנו. להשאיר את גוף האופנוע באותו מצב ולתת לבולמים לעבוד נטו

זהר ו

New member
הסבר על אופן פעולת בולמי הזעזועים

המיתלה בנוי מקפיץ שתפקידו לבלוע את המכות שמקבל הגלגל מפני הדרך, וזאת ע"י כיווץ הקפיץ. כל מהמורה בכביש היא למעשה מכה כלפי מעלה. כאשר הגלגל פוגע בבליטה כלשהי הוא מקבל מכה כלפי מעלה. כאשר הוא עובר על בור צידו השני של הבור היא מכה כלפי מעלה. כאשר הוא יורד מדרגה תחתית המדרגה היא מכה כלפי מעלה. בכל המצבים האלה הקפיץ יתכווץ וימנע מן הזעזוע לעבור לשילדה. אבל אליה וקוץ בה: לאחר הכיווץ, הכפיץ ישאף להמתח חזרה לאורכו ההתחלתי ועקב האנרגיה הקינטית שיקנה לשילדה בכיוון כלפי מעלה ימשיך להמתח מעבר לאורכו המקורי. כתוצאה מכך הוא יתכווץ שנית ויתארך שנית וחוזר חלילה, כמו תנועת מטוטלת. תנודות אלה של גוף האופנוע מעלה ,מטה וחוזר חלילה לאחר כל מהמורה פוגעים קשות ביציבות האופנוע (אותו דבר נכון לגבי מכונית). בכדי לפתור בעיה זו הוסיפו את הבוכנה ואת השמן שבבולם. הבוכנה נעה מעלה ומטה בעת תנועתו של הבולם והשמן עובר מצידה התחתון לעליון וחוזר חלילה. כאשר הבולם מתכווץ עובר השמן דרך שסתום גדול שהתנגדותו לזרימת השמן קטנה. דבר זה מאפשר לבולם להתכווץ במהירות רבה מאוד כאשר הגלגל פוגע במכשול. כאשר הגלגל עובר את המכשול והבולם נפתח השמן חוזר דרך פתח קטן מאוד שמונע מן השמן לעבור במהירות, וגורם לפתיחה איטית יחסית של הבולם. פתיחה איטית זו מונעת מן הבולם להמשיך ולהפתח מעבר לאורכו שהיה לפני הפגיעה במכשול ומונעת את התנועה החוזרת של המיתלים מעלה ומטה. בנוסף פתיחה איטית זו מאפשרת את העברת האנרגיה הפוטנציאלית, שנאגרת בקפיצים, אל השילדה באופן הדרגתי. כלומר לשם ספיגת הזעזועים המגיעים מן הכביש, בצורה יעילה, (הפיכתם לאנרגיה פוטנציאלית של הקפיץ ואח"כ לאנרגיית חום, או העברתם לשילדה באופן הדרגתי) הבולם בנוי כך שיתכווץ מהר ויפתח לאט.

תומRיקו

New member
והאמת היא

שגם כך אני מכוון את האופנוע בכביש בעל משטח ישר (יחסית..בר גיורא) בשיכוך כווץ אני פתוח את הבורג עד הסוף וסוגר בין 1/4 ל/12 למתן ספיגה של מהמורת מבלי לזעזע את האופנוע ואת שכוך ההחזרה אני משאיר על סיבוב וחצי+- (מסגור לגמרי) לפתיחה הדרגתית של הבולם. כך האופנוע מרגיש נורא יציב. בכביש בעל יותר מהמורות(ערד...) השכוך החזרה מגיע לסיבוב1 ו3/4 החוצה. שכוך כווץ נשאר על 1/4 פנימה מפתיחה מלאה. באחורי אני משאיר על מצב קבוע שדיי מתאים לי לכל סוגי הכבישים. פתיחה של שיכוך הכווץ עד הסוף סגירה 3/4 והריבאונד פתיחה של 3סיבובים(מתוך 4) ע"מ חזרה מהירה לקבלת מהמורות. תחשבו גם על זה שברגע שהפרונט פוגש ראשון במהמורה זה מיד משפיע על האחורי,לפי דעתי בסגירה קלה של האחורי. צריך לקחת גם את זה בחשבון סחתיין על ההסבר
ותודה.

45degrees

New member
ובמילים ממש פשוטות:

כל תפקיד הבולמים הוא למנוע מהקפיצים להתנהג כמו: קפיצים!

תומRיקו

New member
הערה קטנה לפני שיקומו "הגדולים"

האיור בה להסביר בצורה פשוטה עבודה של בולם. ו""לא"" בא להראות איך בולם בנוי*

knightrider

New member
סתם הגיג קליל

משך הזמן שלקח לי לקרוא את זה ולהבין את זה ועוד לא הגעתי ליישום העניין על האופנוע שלי,אז השאלה היא לא עדיף לקחת את זה למוסך ולשחק עם הברגים שם-להם זה ייקח שתי דקות ולי אלוהים יודע כמה זמן. תאמת הייתי שמח שיהיה לי תזמן ותכוח לשבת על האופנוע שלי חוץ מברכיבה,זה נראה לי אחלה דבר לעשות את זה לבד ובעצמי.

תומRיקו

New member
אתה יותר ממוזמן לבוא איתי שבת אחת

ובכיף ננסה לשפר את התנהגות האופנוע שלך
ותוך כדי אני יסביר לך בדיוק איך למה ומדוע.

eyaleshet

New member
../images/Emo45.gif אחלה כתבה דבר ראשון שאני עושה

זה לחפש את B למרות שסגירת A עד הסוף כימעט, הפכה את האופנוע שלי להרבה יותר ספורטיבי וחד כמו שאני אוהב אבל שווה לנסות מי יודע מה הבולם מתכנן..

darkER5

New member
../images/Emo45.gif../images/Emo72.gif ושאלה לגבי עומס קפיץ

בבולם האחורי..למה לא לשנות את הכיוון שלו? לפי מיטב הבנתי, הכיוון שלו צריך להיות בהתאמה למשקל הרוכב או הרוכב + הנוסע

zx13

New member
../images/Emo45.gifפשששששששש כל הכבוד על ההשקעה

התעיפתי באמצע אני אקרא אח"כ
בעצם בשביל מה לקרוא אני אומר לך מה אני מרגיש ואתה מכוון

D the kid

New member
../images/Emo45.gif סחתין תומר ../images/Emo70.gif

חשבתי לתומי שאני יודע מה הברגים עושים, ואפילו פעם שיחקתי עם כיוון המתלים, אבל גם חידשת לי לגבי המבנה וגם כתוב בצורה מאוד ברורה וקלה למי שלא מומחה ולא רוצה להיכנס יותר מידי לעומק. שיחקת אותה. אולי באמת מי שיש לו מה להוסיף ישרשר ואפשר להכניס למאמרים.

jinjy SportBike

New member
../images/Emo9.gifאם אפשר שאלה קטנה

למה כשפותחים עד הסוף את A האופנוע לא טוב בסיבובים?

למעלה