../images/Emo41.gifכווני מיתלים,מאמר בסיסי וקליל../images/Emo41.gif
סוף סוף אני כותב מאמר...איזה כיף
למה
כי הרבה מסביבי לא יודעים איך כל דבר עובד ומה כל בורג עושה לכן...כתבתי... כמעט לכל אחד ממכם יש אופציה לכוון את הבולמים באופנוע שלו,יש כאלו שאין להם את כל סוגי הכוונים,ויש כאלו שכן יש להם,לרוב אופנועי ספורט מהדור החדש יש את כל האופציות המלאות שניתן לכוון את הבולמים ועל האופציות נדבר עוד מעט. יש כאלו שיודעים שיש להם את האופציות אבל מפחדים לגעת בגלל הפחד שהבולמים לא יעבדו כמו שעבדו מלפני כן והכל יהרס וחבל לשחק במשהו שאין לנו מושג בו,ופשוט מעלימים עין,חבל אבל לרובכם אין מושג כמה משחק כזה יכול לרתק ולהיות מעניין. את הידע שלי בכיווני מיתלים (המועט) רכשתי מ2 גורמים 1 משחק של מיתלים ללא הפסקה בעת הרכיבות ולאחר מכן לרשום מה היו התוצאות שהניבו השינויים שהרגשתי. 2 ידידי בעל הניסיון הרב סטפן שכוון אותי ולימד אותי רבות על כווני מיתלים. בואו נכיר את המערכת תחילה: לבולם קדמי יש 4 מרכיבים שאחראים על צורת העבודה שלו: 1 בורג שיכוך ההחזרה (בורג A באיור). 2-בורג שיכוך כווץ (בורג B באיור). 3-עומס קפיץ (בורג E באיור). 4-שמן בלם שנמצא בתוך הבולם. בואו נכיר ונבין איך המערכת פועלת: בבולם ישנם 2 חללים אטומים,חלל C וחללD. בואו נתחיל מנקודת מבט פשוטה שנוזל הבלם כרגע נמצא בחללD וברגע הכווץ השמן עובר דרך המעבר של בורג B שאחראי על שיכוך כווץ אל חללC ,אם המעבר של בורג B יהיה סגור(H )השמן יעבור לאט ובכך צורת העבודה של הבולם כלפי מטה תהיה איטית ותגרום לפרונט של האופנוע לספוג את המהמורה שבכביש ובכך לזעזע את האופנוע ולהיות קופצני. .אם הבורג יהיה במצב הפתוח(S )יהיה פחות לחץ במעבר,והשמן יעבור לחללC בחופשיות ובכך עבודת הבולם כלפי מטה תהיה יותר רכה וסופגת,אבל במצב של מהמורה רצינית או בור כלשהו יכול להיות מצב שהבולם יסגר עד סוף המהלך ועדיין יזעזע את האופנוע. עכשיו הבנו מה תפקידו של בורג שיכוך הכווץ(B) השאיפה היא למצוא את הנקודה שבה הבולם יספוג רצף מהמורות מבלי לזעזע את האופנוע ומבלי להגיע למצב של נעילת מהלך. מה קורה הלאה
עכשיו השמן עבר מחלל D לחלל C והבולם במצב בו הוא סגור נכון?(נכון). ועכשיו...הקפיץ שנמצא בתוך הבולם מנסה לפתוח חזרה את הבולם(ודיי מצליח) מה שקורה בחלל D נוצר וקום שמלווה בשאיבה חזרה של השמן מחלל C. המעבר בין 2 החללים מווסת ע"י מעבר שעליו אחראי בורג שכוך ההחזרה(A.) ועכשיו נבין גם איך הוא משפיע על מעבר השמן בין 2 החללים. אם הבורג יהיה במצב סגור( H ) המעבר יקטן והשמן יעבור לחלל D מחללCבאיטיות מה שיגרום לפתיחה איטית של הבולם ,המינוס הגדול הוא שברגע שהבולם סגור עקב מהמורה כלשהי הבולם לא יהיה "מוכן" לבאמפ הקרב ובא ולא יתן לבולם להגיע למצב בוא פתוח ומוכן לספוג בכל מהלכו את המהמורה,מה שיקרה,הבולם יגיע לסוף מהלכו מהר (כי לא הספיק להיפתח עקב חזרה איטית) ולא יספוג ויזעזע את האופנוע. עכשיו נשים לרגע את הבורג על מצב פתוח(S ) מה קורה? המעבר בין 2 החללים גדול ויש זרימה חופשית של השמן מחלל C לחללD. איך זה משפיע? הבולם יעבוד רך מאוד והאופנוע יהיה פחות יציב במיוחד בסיבובים ארוכים. אך תמיד יהיה פתוח ומוכן לרצף מהמורות. הפלוס בפתיחה מלאה של בורג שכוך ההחזרה הוא אופנוע נורא ידידותי ולא שובר ישבנים או ידיים במקרה ל הבולם הקדמי. מתאים לאלו שנוסעים בעיקר לטיולים או בעיר עם כבישים לא טובים כלכך. השאיפה בכוון 2 הברגים(A+B )היא למצוא את ההרמוניה בצורת העבודה של הבולם כל אחד לפי צורת הרכיבה שלו ומטרת האופנוע שנמצא בבעלותו. סוגיה נוספת וה"לא כלכך" נוגעת לנו היא צמיגות השמן. נקצר ונתמצת בכך שלכל שמן יש צמיגות שונה,טיפ חשוב לבעלי אופנועים ישנים אשר הבולמים שלהם אבדו מתכונתיים לעבור לשמן בעל צמיגות גבוהה יותר בכדי להחזיר לבולם את צורת העבודה "הבריאה" שלו. במרוצים משתמשים גם כן בצמיגות גבוהה אבל אותנו זה לא מעניין. סוגיה אחרונה היא "עומס קפיץ". עומס הקפיץ נשלט ע"י בורגE תפקידו להקשות את הבולם או לרכך אותו,תלוי בך ובצורת הרכיבה שלך ובאופי הבולם. עם השנים (4-5שנים)כדי להקשות מעט את הבולם ,כי הקפיץ מאבד מקושר העבודה שלו. בעת כוון המיתלים לא הייתי ממליץ לגעת בו (באופנועים חדשים) אלה יותר לשחק עם ברגיםA+B. הבולם האחורי הבולם האחורי מורכב פחות או יותר באותו סגנון אבל עדיין שונה מהבולם הקדמי. ברגיםA וB ממוקמים הפוך מאשר בקדמי. בורגA ממוקם למטה ואילו בורג B ממוקם למעלה. ושוב פעם לא מומלץ לגעת בעומס קפיץ(באופנועים חדשים) אלה לשחק עם A וB מקווה שאיכשהו הצלחתי להכניס לחלק ממכם משהו לראש ואת הרצון לדעת איך זה באמת עובד ולהביא את התנהגות האופנוע שברשותכם להתנהגות כביש הרבה יותר טובה. וזה למה אני עד היום (כולל לפני שעה וחצי ששיחקתי קצת עם המיתלים למטה) חוקר ומתעניין ורוצה להבין עוד איך לכוון מיתלים,ואיך לכוון בצורה מושלמת,ומה מביא למה,ואיך וכמה ומדוע,וכל הזמן לקלוט אינפורמציה ולדעת להסיק מסכנות ולכוון בהתאם אם למישהו יש מה להוסיף או לתקן אני ישמח לשמוע. אגב הכל התחיל מכך שניסיתי להסביר לחברה שלי איך העסק עובד ללא הצלחה... אז עשיתי זאת בצורה הכי בסיסית ומובנת שאפשר...בעיקר שיהיה קליל ובר ביצוע לכל אחד ממכם לילה טוב.
סוף סוף אני כותב מאמר...איזה כיף