על בדס"מ ופמיניזם, או:

A לוןA

New member
על בדס"מ ופמיניזם, או:

איך הפסקתי לפחד ולמדתי לאהוב את הבדס"מ

**(המאמר הבא הועתק מהבלוג שחור סגול של שירי אייזנר באישורה, ועל כך תודתי לה. A לון)**

Posted on 9 באפריל 2011
הטקסט הבא הוא טקסט ישן, שהתפרסם בפנזין "פותחות את הפה 2" לפני שנתיים או שלוש. נתבקשתי לשים אותו במקום נגיש על האינטרנט – לקחתי את ההזדמנות וגם הכנסתי עריכה קלה אך נחוצה. יש לציין שאני לא מסכימה עם כל מה שכתבתי כאן (למשל, כל העניינים לגבי מיניות "אותנטית" או "אמיתית" יותר). בכל מקרה, תהנו :)

אני רוצה לדבר על התפישות שלי את תחום הבדס"מ בהקשר לפמיניזם, על תהליך הקבלה שלי את עצמי כבדס"מית ואת המחשבות שהגעתי אליהן לגבי הפוטנציאל הפמיניסטי והחתרני של מערכות יחסים בדס"מיות.

קודם כל – מה זה בדס"מ?

המונח בדס"מ (BDSM) מורכב מראשי תיבות של המילים: Bondage, Domination, Submission, Sadism, Masochism. משמע – קשירה, משמעת, שליטה, כניעה וסאדו-מזוכיזם.

בדס"מ הוא למעשה אוסף של התנהגויות שונות – אירוטיות ואחרות – שקשורות לצדדים שונים של ראשי התיבות האלו. לא אפרט לגביהן כרגע, אבל אגיד למתעניינות שמידע בשפע ניתן למצוא על כך באינטרנט.

סטריאוטיפים

הבעיה העיקרית שאני מוצאת בתפישה הפופולרית של הבדס"מ היא התפישה של פעילויות בדס"מיות כסוג של ניצול, כפיה או אלימות. אני רוצה לנצל את ההזדמנות פה כדי להעלות כמה נקודות שמבדילות בין תקיפה וניצול לבין בדס"מ:

פעילויות בדס"מיות נעשות בהסכמה מלאה ומתוך רצון הדדי. ניצול מיני אינו מוסכם ונעשה בניגוד לרצון הקורבן.
לפני פעילויות בדס"מיות, שני (או כל) הצדדים מנהלים מו"מ ומחליטים על התנהלות הסצינה לפי רצונות הדדיים. בניצול מיני רק צד אחד מחליט על התנהלות האירועים, בניגוד לרצון הצד האחר.
פעילויות בדס"מיות אפשר להפסיק בכל נקודה אם את מתחילה להרגיש שלא בנוח (ולא משנה איזה תפקיד את ממלאת בסצינה). בניצול מיני אי אפשר להפסיק את ההתרחשות.
פעילויות בדס"מיות נעשות כאשר המטרה היא לספק את הצרכים, הרצונות והתשוקות של כולן. בניצול מיני, אין חשיבות לרצונות או לצרכים של הקורבן.
סצינות בדס"מ גורמות למשתתפות להרגיש טוב. ניצול מיני גורם לקורבן להרגיש רע.
חזרה אלי

תחילת ההתעניינות שלי בבדס"מ התחילה מוקדם מאוד. הנושא תמיד ריתק אותי, אבל גרם לי להרגיש מאוד לא בנוח, ולכן התרחקתי ממנו. תמיד הייתי מודעת לאספקטים שונים של התחום, לכללי הבטחון וגם לנקודות שרשמתי למעלה, אבל במשך זמן רב מאוד, הדברים האלה נראו לי חלולים למדי.

התפישה שלי את הבדס"מ היתה של משהו שצריך לקבל כפעילות לגיטימית אצל אנשים, אבל הנטיה הבדס"מית עצמה נתפשה אצלי כלא-בריאה. קצת כמו א/נשים שחושבות שצריך לקבל להטב"ים למרות שהם סוטים. הסתכלתי על בדס"מ בתור תופעת לוואי של חברה היררכית ושל היררכיה מגדרית: משום שאנחנו חיות בחברה היררכית, אותה היררכיה שבה אנו חיות מכתיבה את צורת התפישה וההתנהגות שלנו לגבי א/נשים אחרות ומערכות יחסים איתן. אנחנו מתנהלות ככה פשוט משום שאנחנו לא מכירות שום התנהלות אחרת, והדבר מהווה אינדיקציה לחברה לא הוגנת וחולה. בדס"מ גרם לי להרגיש לא בנוח משום שחשבתי שהוא משעתק את אותן תפישות היררכיות בחברה ומחזק אותן מפני שהוא מכניס אותן ביתר שאת למערכות יחסים בין-אישיות. על כן, אלמנט הבחירה החופשית, שמאוד מודגש בנקודות שרשמתי למעלה, נראה לי לא רלוונטי משום שאני ראיתי את כל זה כהפנמה של מערכים ערכים חברתית היררכית.

כעת, דעתי בענין לא בהכרח השתנתה, אבל בהחלט נעשתה יותר מורכבת: אני לא יודעת אם בחברה ללא היררכיות נטיות בדס"מיות היו נעשות פחותות. אני נוטה לחשוב שכן ולא. יחסים בין א/נשים קשורים מטבעם ביחסי כוחות שיוצרים היררכיה, זה חלק שאני נוטה לחשוב עליו כקשור יותר לביולוגיה (עם כמה שאני מתעבת סוציוביולוגים). אני חושבת שהחברה לקחה את החלק הקטן הזה באינטראקציה האנושית והפכה אותו לאלמנט מכונן בארגון החברה – וזה דבר שאני לא רואה כטבעי. על כן, יתכן מאוד שבדס"מ הוא אכן תופעת לוואי של חברה שמאורגנת במבנים היררכים, אבל אני לא חושבת יותר שזה בהכרח דבר רע. אני יכולה לחשוב על השוואה של בדס"מ לדראג מהבחינה הזו: דראג לא יכול היה להיות קיים אם החברה לא היתה מארגנת אותנו לפי מגדרים, ולכן גם דראג הוא תופעת לוואי של היררכיה מסוימת. האם זה הופך את הדראג לתופעה שלילית? אני חושבת שהרוב יסכימו שלא.

הפעם הראשונה שבה הבנתי את אלמנט הבחירה החופשית כאמת לאמיתה היתה כאשר, בזמן שיטוט באינטרנט, נתקלתי בתיאור סשן שזעזע אותי עד עמקי נשמתי. זה היה בחור שתיאר דברים שעשה לסאבית (כלומר, לנשלטת) שלו, כולל חוקן עם חומרים צורבים, קשירה בתנוחות כואבות, חיתולים ועוד כהנה וכהנה דברים שלקרוא אותם פשוט הפחיד אותי. לא הצלחתי להבין, בכלל-בכלל, איך א/נשים יכולים להנות מלהיות אישזהו צד כלשהו לדברים האלו.

אני רוצה לציין, שלמרות שעשוי להשתמע אחרת, כשקראתי את הטקסט היה ברור לי לחלוטין מבחינה מנטלית, שהבחור ידע בדיוק מה הוא עושה ועל מה הוא מדבר, כתב באחריות והזהיר דומים (כלומר, שולטים) אחרים לגבי שימוש בחומרים שהשתמש בהם לחוקן. בזמן שקראתי את הטקסט, הייתי מזועזעת מתיאורי המעשים עצמם, אבל היה ברור לי לחלוטין ששניהם עשו את הדברים האלה מרצון - הרצון עצמו הוא מה שהיה קשה לי להבין.

מתוך הזעזוע שחוויתי, פניתי לידיד טוב שלי, סאב בעצמו, ושיתפתי אותו בתחושות שלי לגבי הדברים שקראתי. הידיד שלי הקשיב, הרגיע אותי קצת, ולבסוף אמר לי שעבור הבחורה הזאת, זה כנראה אחד מהדברים הכי מגניבים שהיא אי פעם עשתה.

הדברים האלו עשו אצלי במח סוג של היפוך: המחשבה שלי על התיאורים שקראתי ראתה במעשים האלה סוג של כפיה ואלימות בניגוד לרצונה של הבחורה. רק עם דבריו של הידיד שלי, הבנתי שאולי בעצם אלו דברים שגם היא רצתה – ומאוד. במקום לחשוב "איך היא נתנה לו לעשות לה את זה", הבנתי שלמעשה, כנראה שהיא ביקשה את זה מפורשות ומילולית, מתוך רצון. שהסצינות האלה הגשימו חלק בעצמה שהיא היתה מעוניינת לספק. וזה כבר לא היה משנה אם אני אישית חולקת איתה את הרצונות האלה או לא, משום שהדבר החשוב כאן הוא העובדה שאלו דברים שהיא רוצה באמת*.

למרות כל זאת, רעיון הבחירה החופשית בבדס"מ עדין לא היה טבעי לי. קיבלתי את העובדה שישנן א/נשים שמעוניינות בכך באמת ובתמים, אך למרות זאת האמנתי שהן מפנימות את מערכת הערכים ההיררכית שדיברתי עליה קודם. לכן, למרות שיכולתי לקבל את זה בא/נשים אחרות, בעצמי לא יכולתי לקבל זאת, משום שאני – פמיניסטית רדיקלית קווירית אנרכיסטית – לא מפנימה ערכים היררכים. חשבתי שאם אני חושבת על זה, כנראה שאני פמיניסטית-רדיקלית-קווירית-אנרכיסטית רעה.

הטיעון הפמיניסטי העיקרי בעד נטיות בדס"מיות הוא אותו אלמנט של הבחירה החופשית. לפי הטיעון הזה, עצם העובדה שאנו בוחרות להגשים את המיניות שלנו בצורה הזו היא כבר בחירה פמיניסטית משום שזו הגשמה של מיניות עצמאית וסיפוק הצרכים המיניים של עצמנו. הטיעון הזה התיישב אצלי רק חלקית. הרבה א/נשים שטענו את הטענה הזאת בפני השתמשו כדוגמא בנשים שבוחרות להשאר בבית ולטפל במשפחה, בטענה שגם בחירה זו הינה פמיניסטית משום שהיא מגשימה את רצונן של הנשים הללו. יתכן שכן, יתכן שלא. השאלה העיקרית שלי בנושא זה – כמו גם בנושא הבדס"מ – היתה: האם אני רוצה את הדברים האלה כי זה מה שאני באמת רוצה, או האם אני רוצה את הדברים האלה כי זה מה שתכנתו אותי לרצות מגיל צעיר?

התשובה שלי עכשיו היא שזה לא חשוב מה מקור הרצונות האלה. כתגובה לטענות שונות ומגוונות לגבי מהי מיניות פמיניסטית "נכונה", פמיניסטיות רבות אחרות אומרות שאין כזה דבר – וגם לא צריך להיות – סקס פוליטיקלי-קורקט. כרגע, אני חושבת שעצם העובדה שאנחנו עושות סקס, ועצם העובדה שאנחנו מודות ברצונות שלנו בפני עצמנו ובפני אחרות ומנסות להגשים אותם, היא כבר התקדמות בכיוון הנכון.

אבל, כמובן, זה לא מספיק לי. כמו רדיקלית טובה, טיעון כזה נראה לי מאוד סימפטומטי ועל פני השטח. על כן, גם עם הטיעון שלמעלה לא הרגשתי שלמה, והמשכתי להרגיש לא בנוח עם הנושא.

התשובה האמיתית שלי הגיעה רק כאשר התחלתי מערכת יחסים כזו, כי לפעמים את הדקויות של דינמיקה מסוימת אפשר ללמוד רק מקרוב. המסקנה הנוכחית שלי היא הנקודה שמשכתי אליה לאורך המאמר הזה, ומבחינתי היא המסקנה המעמיקה והנכונה ביותר שלי בנושא הזה (אם יורשה לי להצטנע, כמובן): אני חושבת שמערכות יחסים בדסמ"יות יכולות להיות פמיניסטיות וחתרניות, לא רק באותה מידה – אלא יותר – מאשר מערכות יחסים רגילות. אני אסביר:

בכל סוג של מערכת יחסים בין-אישית ישנם יחסי כוחות, בין אם הם מוצהרים ובין אם לאו.

A לוןA

New member
המשך

במערכות יחסים רומנטיות (זוגיות או מרובות משתתפים), תמיד יהיה את הצד הדומיננטי יותר, האקטיבי או היוזם יותר, ומצד שני את הצד הפאסיבי יותר, זה שמקבל יותר ויוזם פחות. האלמנט הזה פועל על ספקטרום רחב מאוד ובהרבה מאוד צורות, החל מאיזון יחסי ביחסי הכוחות, שם שני הצדדים נותנים ומקבלים במידות פחות או יותר שוות, ועד ליחסים לכאורה-לא מאוזנים, שבהם צד אחד הוא הצד הנותן בעוד הצד השני הוא הצד המקבל – וכל זה בסדר. ההבדל העיקרי בעיני כאן, הוא שבמערכות יחסים רגילות, לעתים קרובות יחסי הכוחות האלו נשארים בגדר הנחה לא מוצהרת, ולכן מקבלים מעמד של דבר טבעי ומובן מאליו. דבר זה יוצר מצב שבו קשה יותר לבחור בתפקיד המועדף עליך, במינון המועדף עליך, או להחליף מינונים ו/או תפקידים בדינמיקה. במערכות יחסים רגילות, תפישת האקטיביות והפאסיביות מושפעת גם מאלמנטים שונים כמו מין, מגדר, נטיה, מעמד חברתי, לאום, גזע, דת ועוד שלל מרכיבים שבונים את הזהויות השונות שלנו, ולעתים גם משפיעים על ההתנהגות שלנו ביחסים עם אחרות. בגלל שההתנהגות שלנו מושפעת מכל כך הרבה אלמנטים שלא תמיד תלויים בנו, הבחירה הלא מוצהרת שלנו בצד כזה או אחר יכולה להתפרש בעיני עצמנו, וגם בעיני אחרות, כדבר טבעי שלא מצריך תשומת לב או התעמקות.

בניגוד לכך, במערכות יחסים בדס"מיות, ישנו זרקור שמופנה כל הזמן אל יחסי הכוחות בתוך מערכת היחסים. קיימת בחינה מתמידה שלהם וכן חקירה. החקירה יכולה להיות מופנית לרצונות אישייים, לתשוקות או מחשבות, וגם לפחדים או מתחים שעולים בצד מסוים בעקבות שינוי או הגברה של יחסי הכוחות. הצדדים למערכת יחסים כזו תומכים אחת בשניה ועוזרים בחקירה ההדדית. בנוסף, אנו בוחרות את התפקידים של עצמנו כל הזמן, ובאופן מודע. תשומת לב מיוחדת מופנית לתחושה האישית – איך אני מרגישה היום? מה אני רוצה? איזה חלק של הדינמיקה אני רוצה למלא? עד כמה, באיזה מינון ובאילו דרכים? החקירה התמידית הזאת מאפשרת מודעות מוגברת ליחסי הכוחות, בצורה שהופכת אותם מהנחה טבעית לכלי משחק. אנחנו יכולות להחליט שהיום כללי המשחק יהיו שאת תהיי דומיננטית ואני אהיה פאסיבית, או להפך, או גם וגם, בכל מיני צורות מגוונות. ותמיד חוקי המשחק יגשימו איזשהו רצון הדדי שלנו. הבחירה היא אף פעם לא מובנת מאליה, ודיון על גבולות וחוקים מתקיים כמעט כל הזמן.

כמו במשחקים מגדריים, שבהם אנחנו לפעמים נהנות להרגיש כמו אישה, לפעמים כמו גבר, לפעמים ג'נדרקוויר, לפעמים שום דבר ולפעמים הכל בבת אחת, גם כאן ישנו פוטנציאל עצום למשחק עם אלמנטים בחיים שלנו, שבדרך כלל נתפשים כטבעיים ומובנים מאליהם. המשחק יוצר מודעות מוגברת להתנהגות שלנו ולבחירות שלנו ובכך מאפשר לנו לערער על יחסי הכוחות הטבעיים-לכאורה שנוצרים באופן אוטומטי בכל מערכת יחסים שלנו.

לסיכום, אני מקווה שהצלחתי לשכנע אתכן שבניגוד לסטריאוטיפים שונים לגבי בדס"מ, יחסים בדס"מים אינם מהווים ניצול, כפיה או אלימות. בדס"מ הוא פעילות מינית (וגם לא מינית) חיובית שעוזרת לנו להגשים צדדים מסוימים של עצמנו ולהרגיש טוב איתם. הוא מאפשר לנו חקירה של תפישות שונות של יחסי כוחות ביננו לבין א/נשים אחרות ובכך מאפשר לנו לשחק עם יחסי הכוחות המגדריים והחברתיים השונים, לערער ולחתור כנגדם. כל זאת בדרך למיניות מוגשמת יותר, פמיניסטית יותר ואמיתית יותר.

* תוספת מאוחרת: החלק הזה קיבל ביקורות מתוך הקהילה על כך שהוא לכאורה מעודד/מקבל התנהגות לא בטוחה. אני מקבלת את העובדה שבמקרה הספציפי שדיברתי עליו, אין דרך לדעת אם הדברים אכן נעשו לפי הכללים של Safe, Sane, Consensual. יתכן מאוד שהסצינות האלה התרחשו לפי כללי Risk-Aware Kink, ויכול להיות שלא ננקטו צעדי בטיחות כלל, ובמקרה הזה כמובן שאני מתנגדת לכך. עם זאת, מבחינתי, הנקודה הזאת היא שולית לטקסט שלי. הנקודה שניסיתי להעביר, בעזרת הדוגמה הזאת, היא העובדה שבמקרה הזה, לראשונה הצלחתי להעלות בדעתי שיש א/נשים שרוצות לעשות בדס"מ (מכל סוג שהוא) מרצונן החופשי. לצערי אין ביכולתי לשנות את הפסקה, כי אין ביכולתי "לערוך" את העבר, ועל כן החלטתי להשאיר אותה.

ואני חייבת לציין שההודעה שלך

שנכתבה בנושא מנקודת מבט פנימית של שולט - הייתה שווה לא פחות ממאמר, והיא ראויה לעלות למאמרי הפורום. בפרט שכך נוכל להפנות אליה בכל פעם שמישהו יתהה בנושא.

נ.ב. בתור צומתית גאה - הייתי בכייף מוסיפה מאמר משלי על הנושא, אבל לי מעולם לא היו דילמות. העולם המיני שלי הוא העולם המיני שלי, ואין שום קשר בינו לבין הדעות שלי בנושאי פוליטיקה חברתית. אין לי שום כוונה לוותר לע מה שעושה לי הכי נעים וטוב, באותה מידה שאני לא מוכנה לוותר על משכורת זהה לזו של גבר בתפקידי... זה הכל מימוש עצמי באותה המידה, ופמיניסטית אמיתית צריכה לתמוך במימוש ובהגשמה העצמיים של רעותה, גם אם זה לא משהו שעושה לה את זה אישית.

ההודעה המקורית של אלון כעדות מבפנים

נכתבה כתגובה לשרשור שהתחיל את הבלאגן הנוכחי בפורום "פמיניזם", ולטעמי - באומץ רב.
אותי ההודעה שלו פשוט ריגשה, אז אני מביאה כאן את התוכן במלואו (באישורו של אלון, כמובן).
אלון!

אז קודם כל, נעים מאוד, A לון, מנהל פורום בדסמ, שולט- ו-פמיניסט.
נשמע לכן סותר? זהו, שלא.
קראתי את רוב השרשור שמעלי, ואני רוצה להעמיד כמה דברים על דיוקם.
ראשית, אני (וגברים שולטים נוספים) לא רואים נשים כנחותות מגברים, ובוודאי לא מחפשים נשים כנועות כדי שנוכל לממש עליהן את שנאתנו למין הנשי.
אני מכבד ומוקיר נשים, בדיוק באותה מידה שאני מכבד ומוקיר גברים- ללא הבדל.

אני חי עם אישתי, שהיא הנשלטת שלי. ואני מכיר זוגות בדסמים נוספים ולא מעטים (בהן תפקיד השולט הוא של הגבר- או האישה) וכולם- גם אלו בהן הצד הדומיננטי הוא הגברי וגם אלו בהם הצד הדומיננטי הוא הנשי- מתנהלים בכבוד הדדי, ותוך חלוקת תפקידים שוויונית. וזה לא כטובה או כ"עזרה"- אלא מתוך חלוקת נטל משותפת ונשיאה משותפת ב"עול" החיים.

בקשר להתעללות שחוסה בצל הבדסמ- היא כמובן מוקעת, לא רק על ידי באופן אישי אלא זהו הקו המנחה של כל הקהילה, בדיוק כפי שאונס מוקע ע"י כל היתר.
אין כינוי גרוע וקשה יותר לשולט/ת מאשר דום/ית מסוכן/ת (משמע, כזה שאינו מכבד את גבולות הפרטנר שלו)- והיו כבר כאלו שהוקעו מהקהילה עקב דיווחים על מסוכנות, נאסרה כניסתם למסיבות, אירועים וכיוב'- ומדובר על שולטים משני המינים.
ההשוואה למגזר הדתי ה"משתיק" היא ממש פוגעת. הקהילה מעודדת נשלטים לספר, ולו על מנת למנוע מקרי פגיעה דומים בעתיד.
הטענה שבדסמ הוא כר להתעללות מופרכת בדיוק כמו הטענה שמין ונילי הוא כר לאונס- אלימות היא אלימות היא אלימות, ובדסמ הוא לא אלים. להיפך.
אלימות היא שימוש בכוח (פיזי או נפשי) במטרה לפגוע או להחליש. עקרון היסוד של הבדסמ, בטוח שפוי ובהסכמה קובע בדיוק להיפך. ה"בטוח" מתייחס הן לפן הפיזי והן לפן הנפשי, ושולט יעשה הכל כדי להימנע מפגיעה בנשלט שלו. (אם תרשו לי לצטט את הפרופיל של עצמי מאתר הכלוב- "אין בהיותך נשלט/ת רשות לוותר על הצד שלך במערכת היחסים- כולל שמירה על בריאותך הפיזית והנפשית. יחד עם זאת, תפקידו של השולט לדאוג דאגה יתרה לשלמותה הפיזית והנפשית של הנשלטת שלו.")
ההבדל בין בדסמ להתעללות הוא בדיוק כמו ההבדל בין קרב ג'ודו לשוד מזויין. ומי שרוצה לקרוא עוד, מוזמן לערך בטוח שפוי ובהסכמה הדדית (SSC) במילון הבדסמ שלנו, ולדיונים המופיעים בתחתית ערך זה.

נשמעה גם הטענה שבדסמ "הומצא" ע"י גברים שרוצים לשלוט ולהשפיל נשים, והצד השני, זה של גברים כנועים הוא מינורי. אין טענה רחוקה יותר מהאמת. מהסתובבותי בקהילה (ולא, אין לי נתונים סטטיסטיים, זו התרשמות אישית בלבד)- מספר הגברים המחפשים שולטת הוא עצום- הרבה יותר מנשלטות המחפשות שולטים, למשל.

עוד טענה שנשמעה היא שגברים שמתחרמנים מלהכאיב לנשים הם לא פרטנר שראוי לסמוך עליו. נכון. ופה בדיוק ההבדל בין גברים שמתחרמנים מלהכאיב לנשים (משמע- מתעללים, אנסים ושאר פסיכופתים) לבין גברים (ונשים) הנהנים להעניק כאב למישהו ספציפי, מתוך מודעות, הסכמה הדדית, בצורה שפויה ובטוחה, ותוך שמירה על גבולות ברורים (כולל מילת ביטחון וכיוב)
לדוגמא, אישתי אמרה לי אחרי הפעם הראשונה בה ביקרנו במסיבה של הקהילה, שהיא הרגישה הרבה יותר בטוחה דווקא שם, מאשר בכל מועדון "רגיל" שכולנו מכירים. איפכא מסתברא? לאו דווקא. בדיוק תואם את רוח הדברים.

אגב, מחקרים שנעשו על פגיעות עבר והשלכותיהן על בדסמ לא מצאו קורולציה בין מקרים של טראומות מיניות ומשיכה לבדסמ. רק שתדעו

לסיכום ובתור מענה לשאלה המקורית- לא, אין סתירה. את יכולה ללחום למען שוויון זכויות לנשים, להתעקש למצוא בן זוג רגיש, מבין ונושא בצורה שוויונית בנטל, להתעצבן (כמוני) מהחפצת נשים בפרסומות ובכל היתר, לזעום על עונשי המאסר המגוחכים למתעללים ואנסים- וגם ליהנות מלהיקשר, לקבל כאב וכל היתר.

אם פיספסתי איזו נקודה (בכל זאת, שרשור ארוווך :) )- אשמח להבהיר.

A לוןA

New member
אם הייתי יודע

כמה אש תמשוך ההודעה הבאמת תמימה הזו, אולי הייתי חושב שוב לפני שהייתי מפרסם אותה
(עם חוש הצדק הדפוק שלי בטח הייתי מפרסם בכ"ז, אבל מילא)

גם לי יש חוש צדק דפוק, ולכן...

אציין שיש דברים שאסור לשתוק עליהם. אל מול דעות X צריך להציב דעות Y (ועובדות!) - ושמי שמשקיף מהצד יוכל לפחות לקבל את כל המידע ולהחליט בעצמו.
יש רוב מוחלט ודומם של קוראים/אות סמויים/יות שקראו את הדברים שלך - גם גם וגם פה - ומכיוון שבדיוק כמו שכתבת בהודעה זה חשוב ביותר - אז טוב מאוד שכתבת אותה

G מאסטר

New member
בוקר טוב מר A

מידה שלא הצלחתי לקרוא הכל..וזה כולל התוספות.
אקדיש לזה בשבת את הזמן הראוי כי זה חומר מעולה וחשוב .
שבת שלום וכייפי

למעלה