על הקשר בין הארה לתורת היחסות (מוקדש לקויוט
)

ינוקא1

New member
על הקשר בין הארה לתורת היחסות (מוקדש לקויוט
)

תורת היחסות הפרטית היא תורה שפיתח אלברט איינשטיין , בתחילת המאה שעברה.

בקצרה הרעיון הכללי , על קצה קצה המזלג :

לפי הפיזיקה הקלאסית , אין למהירות גבול.
למשל , אם נניח ויש מכונית שנוסעת במהירות האור , ויש למכונית פנסים , אז המהירות של האור שיוצא מהפנסים יהיה פעמיים מהירות האור.
(כלומר מהירות המכונית + מהירות אור הפנסים = פעמיים מהירות האור).
אך למרבה הפלא התברר (בניסוי מייקלסון מורלי) כי מהירות האור נשארת קבועה , וכלל "חיבור המהירויות" איננו תופס.

הפתרון שנמצא לכך זוהי "תורת היחסות הפרטית".
לפי תורת היחסות הפרטית , מהירות האור היא נתון אובייקטיבי , לא משתנה.
אך מה שכן משתנה במהירויות גבוהות זה המסה , האורך , והזמן.

כלומר , אם נסיע גוף במהירות הקרובה למהירות האור (יחסית אלינו) , מבחינתינו המסה שלו תגדל עד אינסוף , הזמן שלו יהפך לאיטי יותר , והאורך שלו יתקצר.
אותו גוף , לעומת זאת , יראה אותנו באופן דומה.
הוא לא ירגיש שהוא "התקצר" , כי מבחינתו הוא נמצא במנוחה , ואנחנו אלו שנעים במהירות האור.

(הכללים הרגילים שאנו מכירים "מהירות כפול זמן שווה לדרך" וכדומה , נכונים רק במציאות שלנו שאין הבדל גדול בין מהירויות. אך כאשר אנחנו עוסקים במהירויות גבוהות , המשוואות הופכות להיות שונות ומביאות בחשבון את השינויים הללו בזמן באורך ובמסה).

הרעיון המהפכני שנמצא כאן , הוא שכל הפרמטרים של זמן , מרחב ומסה הם יחסיים.
יש רק נתון אובייקטיבי אחד קבוע - מהירות האור.

ומה הקשר למדיטציה ?

אני אומר שכל זה קשור באופן הדוק

במדיטציה , אנחנו בונים בתוכינו צופה אובייקטיבי , והופכים למודעים.
המודעות היא אור
אובייקטיביות היא אור

אור פיזי ממשי שאנו מכירים מחיי היום יום

הארה , פירושה גילוי טבע האור של תודעתינו , העלאת רמת האור בתוכינו

ככל שאנחנו מעלים את רמת האובייקטיביות והמודעות , התודעה מתחילה להאיר.

כי אובייקטיביות ומודעות הן אור

ברמות הרגילות שלנו , אין לכך ביטוי חיצוני.
אך ברמות גבוהות ניתן להבחין באור היוצא מפני האדם.

על כך כתוב בתנ"ך "חוכמת אדם תאיר פניו" , וכן כתוב על משה רבינו שפניו קרנו באור מאז ירידתו מהר סיני ועד מותו.
(אגב , מבחינתי אדם שאין פניו מאירות איננו "מואר" ולא משנה איזה חוויות הוא טוען שעבר).

כמו כן , מאחר והכל יחסי כלפי האור , מושגי הזמן והמרחב "מתעוותים" למול תודעתו של אותו האדם.
ככל שהוא מכיל יותר אור (= יותר מודע ואובייקטיבי) יותר צירופי מקרים מגיעים כלפיו , ומציאותו הופכת להיות פחות ופחות "מקרית".

כך גם ברמות גבוהות של הארה (=אור ממשי הקורן מפני האדם) נפתחת האפשרות למה שאנחנו קוראים "ניסים".
המציאות הופכת ליותר "יחסית" לעומת התודעה.

ינוקא1

New member
מי שפיזיקה עושה לו כאב ראש

יכול לדלג עד המילים "הרעיון המהפכני שנמצא כאן" , ולהתחיל לקרוא את ההודעה משם.

ינוקא1

New member
זה אומר

שאם תקחי גרגיר חול ותסיעי אותו ב"כמעט" מהירות האור יחסית אליך , המשקל שאת תראי יהיה כמה טונות.
ואם הוא יהיה במהירות האור יחסית אליך המשקל שתראי יהיה אינסוף.

ינוקא1

New member
נכון

אנחנו מסוגלים לדמיין את הדברים שנמצאים במציאות היומיומית שלנו.

תורת היחסות עוסקת במציאויות של מהירויות גדולות מאוד יחסית אלינו , וקשה לנו לדמיין מה קורה שם , למרות שהחוקים בסופו של דבר הם אותם חוקים.
כנ"ל תורת הקוונטים - רק שהיא עוסקת בדברים הקטנים מאוד יחסית אלינו.

שתי התורות הללו מובילות להמון פרדוקסים , ודברים שנראים לנו "מוזרים" ובלתי אפשריים.
אך שתיהן הוכחו כנכונות

בני אדם לא רואים דברים שלא בעולם המושגים שלהם

הבנתי שהאינדיאנים לא ראו את הסירה או את האדם הלבן והבינו שהוא הגיע מתנועת הגלים או משהו כזה
כנ"ל אבי היום תיקן מנורה והוא קנה מעין טבעת להרכיב במנורה והטבעת הייתה מוברגת על משהו והוא ביקש
שאביא לו את הטבעת ואף פעם לא עשיתי את זה ולא הבנתי מה הוא רוצה ולו זה נראה הכי פשוט ויומיומי
ואני סתם סובבתי את הטבעת סביב ההברגה שלה בלי להבין מה הוא רוצה ממני אז הוא עשה את זה בעצמו
ורק אז פתאום ראיתי למה הוא התכוון

ינוקא1

New member
אבל עובדה שאיינשטיין ראה את כל זה.

זה ההבדל בין הגאון לבין האדם הפשוט.

הגאון מניח פחות הנחות מוקדמות , מסוגל להשתחרר מ"עולם המושגים שלו" , ולחשוב בצורה מפתיעה ומקורית.
כמו איינשטיין.

l coyote l

New member
תודה על ההקדשה.

יש ביטוי להרבה מהנושאים של חלל-זמן (ואנרגיה) במדעים המדויקים (פיזיקה, כימיה, תרמודינמיקה וכו'). לבעלי לב יציב - גם מתמטיקה גבוהה (תורת המספרים לדוגמה) מעיפה את התודעה למקומות מטורפים.
הקשר ה"רוחני" (תרגום שלי: הלא נראה לעין/לא מסתדר עם החושים האנושיים) גם הוא ידוע (ע"ע 'בליפ' וכדומה).
&nbsp
באופן אישי לא מזדהה עם הדגשים שלך ל"הארה". המחשבה מעניינת והתיאור מתקבל על הדעת, אבל גם כאן העיסוק שלנו במדיטציה הוא שונה (כמו העיסוק ב"אני").
החיבור שלי הוא יותר למושג הזמן ולהחלה של ההגדרות האובייקטיביות/תפיסתיות על המציאות הגשמית.
לשם המחשה, דוגמה יומיומית: נראה לי שכמעט כל אחד חווה תפיסת כוס (למשל) במהלך נפילתה, ותחושה שהסיטואציה חולפת לנגד עיניו בהילוך איטי.
דוגמה נוספת, קרובה יותר לשלך (ואולי סינבד יוכל להזדהות איתה): רכיבה במהירות גבוהה.
מהירות תנועה היא דבר שהגוף והתפיסה החושית מתרגלים אליו בהדרגה, עד למצב שבמהירות X שלפני כן הרגישה מטלטלת, הראיה עכשיו תופסת בעצלתיים את כל הפרטים סביבה (הנוף, מספרי מכוניות, נהגים, מצב התנועה); התחושה הגופנית היא של "שיוט" נינוח עד איטי; ותחושת הזמן מתארכת (מה שמרגיש כמו 15-20 דקות מתגלה בשעון כ-5).
&nbsp
אני רואה ברגעים האלה המחשה למה שכתבת, ורואה בצורת הראיה הזו דבר שאפשרי לממש ביותר מרגעים אקראיים בלתי נשלטים.
מושג ה"זמן" רחוק מלהיות ברור לי לגמרי מבחינה תפיסתית-תחושתית (להבדיל מהסברים אקדמיים), והחתירה שלי להבנה הזו היא בין השאר דרך תחושות הגוף. אחד הכלים שלי בלמידה הזו היא מדיטציה.
זה פחות או יותר מבטל עבורי את ה"מטרה" במדיטציה, מעֶבר לשהיה בהווה.
מדיטציה ש"מנסה להגיע" למטרה כלשהי לרוב סותרת את עצמה.
&nbsp
&nbsp

איך המדיטציה עוזרת לך לחדד את זה?

אתה רוצה להרגיש שהזמן מתארך לך לא הבנתי מצטערת תוכל להסביר?
נ.ב. יש אנשים ללא תפיסת זמן כלל

l coyote l

New member
מדיטציה היא שהיה ברגע

(דעתך - כן?/לא?/אולי?)
ככזו התרגול שלה הוא להיות מיושם לא רק בפרישוּת, אלא בכל רגע ביומיום.
הזמן "מתארך" לי. אני עושה את כל מה שאני רוצה או שנדרש ממני, בלי להרגיש בלחץ ובלי להרגיש שחיפפתי/התפשרתי.
מצד שני, אני לא בהמתנה לשום דבר (בטווח קצר או ארוך), ומהבחינה הזו הזמן "מתקצר".
אין לי תחושת זמן. לרוב אין לי מושג איזה יום/תאריך/כמה זמן עבר מאז X/מתי אירע Y. אין לי חציצות של "זמנים".
&nbsp
מה הכוונה "ללא תפיסת זמן"?

ינוקא1

New member
כל מה שאמרת נובע ממילה אחת פשוטה :

אובייקטיביות.
מילה שאני משתמש בה הרבה.

אם ניקח מציאות של "אובייקטיביות מוחלטת" , אז כל מציאות אחרת תיראה לעומתה אותו הדבר.
כנ"ל מושג הזמן , כנ"ל מושג המקום.

אם ניקח אדם (היפוטטי) שנמצא ברמת אובייקטיביות מוחלטת , הוא יוכל לדלג בין מציאויות כרצונו.

ועכשיו :
אומנם איננו מגיעים במדיטציה לאובייקטיביות מוחלטת , אך כן מעלים את רמת האובייקטיביות שלנו (=רמת האור והמודעות בתודעתינו).
מה שאומר שאנחנו מסוגלים יותר ויותר לנוע בין מציאויות - בטווח מוגבל כלשהוא.
ממילא , תפיסת הזמן והמרחב משתנה.
בסף מסוים , לפחות תאורטית , אותו אדם "סופר אובייקטיבי" יוכל להאט \ להאיץ את הזמן.
בדיוק כמו בדוגמה שהבאת לגבי הכוס או הרכיבה.

והדוגמה שלך מלמדת עוד דבר -
שלא רק מדיטציה משנה את התפיסה , אלא גם "מצבי דחק" מסוימים.
אני מניח שזה קשור להורמוני דחק מסוימים (אדרנלין \ נור אדרנלין וכו') שמשפיעים כך על התפיסה.

לא הבנתי מה זאת אומרת שאם ניקח

מציאות אובייקטיבית מוחלטת כל מציאות אחרת תראה לעומתה אותו הדבר?

ינוקא1

New member
לפי אחד המילונים באינטרנט :

"אובייקטיבי" זה :

"מתייחס בצורה עניינית וללא עירוב של דיעה אישית (ההפך מסוּבְּיֶיקְטִיבִי). בלתי תלוי ואינו מושפע מגורמים אחרים".

מציאות "אובייקטיבית מוחלטת" מבחינתי זה אומר מציאות שלא משנה מהיכן ואיך ומתי תראי אותה , היא נשארת אותו הדבר.
יש מציאות אחת כזאת בעולם - ההוויה.
ההוויה היא אותו הדבר בכל מקום , ובכל מצב.

(האמת היא שגם האור הוא כזה , אך ההסבר לכך הוא מורכב וחורג מתחום פורום זה).

ינוקא1

New member
כל מציאות שאנחנו מכירים היא יחסית.

ולכן ממקום אחד תיראה כך וממקום אחר אחרת.

אך ההוויה , נראית אותו הדבר מכל מקום.

ינוקא1

New member
בואי נאמר זאת כך :

כדי שדבר כלשהוא יהיה קיים - צריך שתהיה לו הוויה.

ממילא יש הוויה לזמן , ויש הוויה למקום , ויש הוויה לתודעה , ויש הוויה ל"אין" , ויש הוויה ל"יש" , ויש הוויה לכל דבר שאנחנו מסוגלים לדמיין.
אם ל"אין" למשל לא היתה הוויה , אז לא היתה בעולם מציאות של "אין". וכנ"ל כל דבר.

ההוויה נמצאת בתוך הכל , וקיימת לפני הכל.
ועם זאת , שום דבר לא יכול להגדיר אותה.

לכן כל הדברים לעומתה נחשבים אותו הדבר.
ההוויה היא האובייקטיביות המוחלטת.

למעלה