שאלות של אור הקטן 2

שאלות של אור הקטן 2

"קורנליוס היה הצייד המוכשר באתונה, מושא הערצתם של הנתינים והאלים. הוא גבר על הסכנה, נלחם באיתני הטבע, והכניע את היריבים בדרכו. יום אחד הוא טיפס על האולימפוס וברגע אחד, נחשף לשלל היקר ביותר - נעימה ענוגה שבתה את לבו. הייתה זו נעימתה של דיאנה, אלת השירה". הביטה עלי, "יצאתי רחל/יצא לי רחל"
"זה דווקא נחמד", אמרתי, קולה נעם לאוזניי.

מחפש ביטוי במשלב לשוני קצת יותר גבוה (עדין יכול להיות בסלנג) ל-יצא לי/יצאתי, חשבתי על "נכנסתי לדמות של רחל", זה ארוך מדי מבחינת השטף של הפסקה.

כמו כן, רציתי לשאול האם במקום "קולה נעם לאוזניי", ניתן לכתוב קולה ערב לאוזניי". כיצד כותבים ערב בלשון עבר מבחינת ניקוד?

תודה לעונים

אמונה

&nbsp
איזה פועל נהוג להצמיד לשם העצם אמונה?
&nbsp
מעורר אמונה/יוצר אמונה/מחולל אמונה/מפיח אמונה/נוסך אמונה/משרה אמונה/ממלא אמונה
&nbsp
הנה ההקשר - ""לעצמי, במקלחות המשותפות".
"סוף העולם?", חיקיתי את אביב גפן.
"עתיד מתוק", גיחכה.
"לא ידעתי שסתימת שיער יכולה לעורר כזו אמונה" .
"אני מקווה שזה שיער", השיבה".
&nbsp
דוקטור גוגל והמילון לא ידעו לענות בבטחה.

trilliane

Well-known member
מנהל
תלוי בהקשר; רוב הפעלים שציינת נהוגים (בהתאם למשמעות הרצויה)

למעט מחולל ויוצר (וגם "ממלא" בהקשר הזה, לא נראה לי מתאים).
"מעורר אמונה" זה בסדר; אפשר גם "מפיח אמונה" אבל זה כבר נראה לי מליצי מדי.
כתמיד, ממליצה לך לחפש את האפשרויות בגוגל (כתוב את הצירופים בתוך מירכאות) ולהתרשם ממה שמקובל.

hashoel

New member
רהוי, בדחילו ורחימו ובפיק ברכיים אעיר

א. בעבר: עָרַב
ב. כלום קורנליוס ודיאנה אינם שמות רומיים ולא יווניים?
ג. ולבסוף, בבקשה כנועה של מחילה, ובעקבות סדרת שאלות: אולי יש טעם לקרוא את ספרה הדקיק (והלא תמיד נעים, אני מודה) של ויסלבה שימבורסקה "דואר ספרותי", שכותרת המשנה שלו "איך להיות (או לא להיות) לסופר", הוצאת חרגול ומודן 2014, בתרגום (איך לא) רפי וייכרט.

trilliane

Well-known member
מנהל
אם אתה משתמש בתבנית סלנג אז עד הסוף, אל תשבש/תסרס אותו

השימוש שעשית בשם של אדם (אני מניחה שהכוונה לרחל בלובשטיין?) כמייצג תופעה או שם עצם כללי שאתה "הופך אליו" או נשמע כמוהו נפוץ כיום בשפה המדוברת (בהקשר הזה; יש כמובן סמלים ותיקים שכבר אינם כאלה) ולכן הניסיון להפוך את זה למשהו אחר מתקבל מסורבל ותמוה. לדעתי אתה יכול להשתמש ב"יצא לי רחל" (זה בהחלט משהו שאנשים יכולים לומר) או לוותר על הדימוי ולנסח משפט פחות דיבורי כמו "אני נשמע כמו משורר" או משהו כזה.
&nbsp
אפשר נעם לאוזניי וגם ערב לאוזניי, אותה משמעות ושני הפעלים במשלב גבוה ובאותו ניקוד (בניין פָּעַל עבר נסתר) אם כי לדעתי אין צורך לנקד, ההקשר מבהיר באופן חד משמעי איך יש לקרוא את המילה, ו"ערב לאוזניי" זו קולוקציה מוכרת ושגורה דיה. אם הספר לא מיועד לתלמידי בי"ס אין שום סיבה להוסיף כאן ניקוד עזר.

מחפש את מזלו

&nbsp
מחפש ביטוי בעל משמעות דומה במשלב לשוני גבוה יותר (הרי המשלב הנ"ל הינו בינוני-נמוך, נכון?)
&nbsp
תודה לעונים :)

trilliane

Well-known member
מנהל
אדם בעקבות גורלו...? כתמיד, הצעה ממוקדת תינתן רק בהינתן הקשר

בבאת אחת

&nbsp
האם תקין לכתוב/לומר "באחת" במקום "בבאת אחת"? האם זה מוריד את המשלב הלשוני או נהפוך הוא?
&nbsp
הנה ההקשר - נמלאתי זעזוע עמוק, הקרביים טיפסו בגרוני והתרסקו באחת, ממוטטו אותי מבפנים.

מותיר

&nbsp
האם השימוש ב"הותירה" (הותירהַ) תקני בהקשר הבא, וכיצד יש לנקדו?
&nbsp
"ישבתי נבגד ביניהם, כמו ספינה בין שוברי גלים שהותירהַ חשופה במיוחד.

trilliane

Well-known member
מנהל
לא בטוחה שהצלחתי להבין מה ניסית לומר

הוֹתִירָה = השאירה (בניין הפעיל, שורש י-ת-ר). הצורה הסבילה (בהופעל) היא "הוּתְרָה" (הותירו אותה) אבל אולי עדיף לך נותרה בנפעל (המשמעות די דומה, בעיקר אם זה לא סביל ממש אלא משהו ש"קרה", בלי עשייה שניתן לשייך למישהו).
&nbsp
אגב, רק עכשיו שמתי לב שהוספת שאלות לשרשור; ממליצה לך לפתוח שרשור חדש אם הישן כבר לא קופץ (72 שעות מפתיחתו) אלא אם הוא בראש הפורום.

למעלה