אחת ולתמיד................. לא!!!!
אני מצהיר פה קבל עם והב-הב - כל העניין עם דגנים הוא עניין
שיווקי ופרסומי לחלוטין.
שוק מזון שלם עם אינסוף לבטים תזונתיים, אינסוף מותגים ואינסוף מידע סותר שנענה לחרדות ולפחדים של הלקוח, או לרצון הטבעי שלו להיטיב עם חיית המחמד שלו...
וכשיש ביקוש, תמיד יהיה מי שיספק את הביקוש הזה וישלשל את המזומנים לכיסים (כולל יצרנים רציניים).
מבחינה תזונתית נטו - אין שום בעיה להאכיל כלב (אומניבור = אוכל כל) בדגנים. הם אוכלים אותם כבר אלפי שנים בקרבנו.
כלב הוא
לא זאב. כלב הוא כלב וזאב הוא זאב. כמו שאדם הוא לא קוף.
זאבים לא אוכלים דגנים הרי, נכון?
טעות. הם כן.
כשהם טורפים את הכבשה שאכלה את התירס או כל דגן אחר בשדה (למשל שעורה) הם מתענגים מאוד על מעיה שמכילים חומר צמחי בשם... דגנים. הם "לעולם" לא יפספסו את ההזדמנות לאכול את קרביו של אוכל העשב כולל העשב שהוא אכל (וגרגריו).
כלב הוא כלב והוא חיית שבי. בטח שלא חיית בר. אם ניתן לו דגנים (שוב, בשבי), הוא יאכל דגנים. וכבר עשרות אלפי שנים אנו מאכילים אותו בדגנים.
מבחינה ביוכימית - אין
שום הבדל בין חלבון "בשרי" לחלבון "צמחי" (וזה משפט כמעט לחלוטין נכון פרט לאלו שמבינים ב- codon usage). חלבון הוא חלבון הוא חלבון והוא מורכב משרשרת של אבני בניין בשם חומצות אמינו. כל חומצות האמינו הבשריות או הצמחיות הן אותו הדבר בדיוק מבחינה ביוכימית. אין חומצה אמינית ליזין צמחית ששונה מוומצה אמינית ליזין בשרית.
אין.
ההבדל היחיד הוא שבצמח X אין את כל חומצות האמינו שיש בצמח Y או בבשר Z וכו' וכו'... אגב, פיתה עם חומוס מספקת את כל 20 חומצות האמינו כולן.
מבחינה שיווקית - את מוכנה לשלם 25% יותר על שק שכתוב עליו "ללא דגנים".
זה WIN WIN גם ליצרן שמרוויח יותר, וגם לך כי את מרגישה יותר בטוחה ויותר שלמה עם המזון שקנית.
מבחינה בריאותית - לכלבים אין צליאק!
הם לא רגישים לגלוטן (חלבון שנמצא בחלק מהדגנים), ולרוב המוחלט של הכלבים אין שום בעיה עם שום דגן (שמכיל גלוטן) אלא אם הם אלרגיים אליו בוודאות (ולא מתוך חשד לא מוצדק ולא מבוסס של הבעלים).
מבחינה הגיונית - אוכל מסחרי לכלבים צריך להכיל X. אחרי כל הבשר הטרי והנפלא (לו יהי), קמחי הבשר המעולים (לו יהי) ומה לא, מגיע תורם של ה"ממלאים" (=FILLERS). אלו שנותנים למזון המסחרי היבש את הנפח העיקרי שלו כי מעט מאוד מזונות יבשים יכילו 80% בשר...
אותם ממלאים הם כמעט תמיד חומר צמחי שמאחד את כל העיסה של המזון היבש שעוברת אקסטרוזיה ("בישול בחימום") בעזרת הסיבים הצמחיים ושלל עמילנים שמאחדים את התערובת. אם לא יהיו שם דגנים (חיטה,דורה,שעורה, שיפון, אורז, שיבולת שועל, דוחן, תירס וכו') יהיו שם דברים אחרים - סויה, טפיוקה, תפוחי אדמה, בטטות וכו'.
הרבה מתעקשים שכלבים "לא אוכלים בטבע דגנים"... סבבה. כלבים בהכללה הם כבר ממש לא חיית בר והם לא אוכלים בטבע (נוציא מהכלל להקות כלבים נטושות שחיות בערבות הטונדרה של רוסיה?). אבל סויה וטפיוקה הם כן אוכלים ב"טבע"?
אם כבר הבעיה היא
לא בדגנים, אלא בעמילנים... אבל זה כבר נושא לדיון אחר.