אלכוהול זה טריקי
נתחיל בכך שאין לחשוב כרגע בכלל על בירה. בנוגע לוויסקי, ישנה וועדה מרכזית שלפיה אם ישנו ריכוז נמוך מ0.005 במולקולה שמרכיבה את הגלוטן בחומר מסויים - החומר נחשב כ"ללא גלוטן" - רוב סוגי הוויסקי (ובעיקר האירים כיוון שעוברים זיקוק משולש ולא כפול כמו הסקוטים והאמריקאים או הקנדים) נחשבים לפי הוועדה הנ"ל כ"ללא גלוטן", בגלל הזיקוק שלא משאיר חלקיקים של הגלוטן (אם תרצי הסבר מפורט על תהליך הזיקוק - אשמח לתת לך אותו, אבל בשורה התחתונה חומר הגלם - החיטה, הופכת לגז בטמפרטורה של 72.8 מעלות ובכך לא נשאר ממש מן ה"חיטה" המקורית). בנוגע לוודקה - ממש כמו וויסקי, למרות שחומר הגלם כמו וויסקי הנו דגנים "אסורים" - רוב סוגי הוודקה עוברים זיקוק כפול שנחשב "ללא גלוטן". לגבי טקילה - אומנם טקילה ברובה מורכבת מאגבה כחולה (שאיננה דגן, אלא צמח מקסיקני כשר למהדרין), אך ברוב סוגי הטקילה (שאינם עולים 80 ש"ח לכוסית) ישנו אחוז מסויים של דגנים (חיטה\שעורה) מזוקקת, ממש כמו וודקה וויסקי. סמירנוף אייס - דינו כדין הוודקות. בריזרים - התשובה הקודמת סיכמה זאת - מורכב מרום שכולו ברובו ממולסה (קני סוכר) - כשר למהדרין. ייגר - ליקר דז'סטיף המורכב מעשבי תיבול רבים מאד, לא ידוע לי על דגן כלשהו בליקר, אבל אינני בטוח. ועכשיו, אחרי שסקרתי את ה"אלכוהול לשיקולכם" (מתחת ל0.005 ריכוזיות של המולקולה המרכיבה את ה"גלוטן" באלכוהול), אלכוהול שלא ציינת שהוא ללא גלוטן ב100%: 1. יין - על כל סוגיו. 2. רום - מורכב ממולסה (קני סוכר). 3. עראק, פסטיס ודומיו (מורכבים מלענה וכוכב ליקריש). 4. ליקרי פירות מסויימים, כדוגמת ליקר דובדבנים, ליקר קפה, ליקר שקולד, ליקר שמנת - לא צריך להיות בהם מרכיב גלוטני. 5. בנדקטין - ליקר מובחר המורכב מעשבי תיבול. 6. קוניאק וברנדי (זיקוקים של יין). ועוד ועוד... אני מוכרח לציין שאני שותה וודקה, וויסקי, טקילה מכל הסוגים ובעצם נמנע בנוגע לאלכוהול אך ורק מבירה כבר שנה + ועד כה לא היו תופעות לוואי, אך- אני נמצא בקצה הקשת של הצאליאק של השפעות מאד דקות ובעיקר פנימיות (גם כאן לא נתקלתי בשינוי לרעה), אז איש לראות עיניו. ישנם אתרים רבים ברשת המציינים את סוגי האלכוהול ללא גלוטן, רק נסי לחפש "gluten free alcohol", כמו כן ישנה עמותת צאליאק עולמי שמפרסמת כל חצי שנה בערך אלכוהול ללא גלוטן (כולל שם היצרן והכל). קישורים רלוונטיים: http://www.celiac.com/st_prod.html?p_prodid=271 http://www.zyra.org.uk/gludef.htm (ישנם סוגי בירות ללא גלוטן המיוצרות מתירס\אורז, אך אין שום סוג כזה בארץ) יש לי עוד המון אינפורמציה על הנושא כיוון שכמו שכבר הבחנת אני מאד אוהב אלכוהול (ועשיתי גם קורס ברמנים) ובו בזאת אני מנסה להסתדר עם הצאליאק כמו שצריך - אז כל שאלה - להרגיש חופשי.