גושגידז'ה
גושגידז'ה על פי ספרה של ורדה בן ברוך "טעמה של מסורת". כ- 60 יחידות כדאי להכין כמות גדולה, להקפיא בקופסא סגורה הרמטי ולהפשיר ולחמם בתנור. גושגישדה – נשמע כמו קללה עסיסית, אך מאחורי שם ארוך ומסובך להגיה זה, מסתתר מאפה בוכרי מסורתי טעים להפליא. אין אחד המגיע לביתנו ואינו מתאהב בגושגישדה, לומד להגות אותו כיאות, נוגס במאפה ונהנה מעסיסיותו ומטעמו המשובח. הכנת הגושיגשדה דורשת זמן אך ההנאה שבכל ביס שווה את המאמץ, לא צריך לפחד ושווה לנסות. מצרכים: לבצק: 1 ק"ג קמח רגיל 1 כוס שמן 1 כפית מלאה מלח כ- ¾ 1 כוס מים פושרים } 2 כפיות שמרים טריים }לערבב ולהתפיח 1 כפית סוכר } 1 כף קמח } ¾ כוס מים פושרים (לערבב ולהתפיח) חומרים למילוי: 1 ק"ג בשר חזה בקר טחון טרי פעם אחת במכונת בשר 10 בצלים גדולים קצוצים דק 3-4 כפות שמן 2 כפות חומץ הדרים 5% 2 כפות מלח דק 2 כפות פלפל שחור גרוס ½ כפית זרעי כמון שלמים (במידה ורוצים – לא חייב) לציפוי המאפה: ביצה טרופה עם מעט מים מעט שמן פלפל גרוס אופן ההכנה: הבצק: 1. בקערית לערבב את השמרים עם ¾ כוס מים פושרים, הסוכר והקמח ולהתפיח כמה דקות. 2. לנפות את הקמח בקערה גדולה, לעשות גומה במרכזו ולשים את השמן ועיסת השמרים והמלח לפזר מסביב. להוסיף את הנוזלים ולאחד את המרכיבים – הבצק לא יהיה עדיין במרקם אחיד. 3. לתת לבצק לנוח בקערה מכוסה בניילון נצמד 5 דקות כדי שהנוזלים יספגו. 4. ללוש עד שהבצק מקבל מרקם אחיד ונוח לעבודה. (במידה והבצק מעט קשה, להוסיף מעט מים פושרים) 5. לכסות ולהניח ל- 10 דקות מנוחה. 6. ללוש שנית ולתת לנוח 10 דקות נוספות. 7. לחלק את הבצק ל- 4 חלקים, ללוש כל חתיכה, ליצור כדור ולהניח ל- 10 דקות מכוסה בנילון. 8. לערבב את כל מרכיבי המילוי: הבשר, הבצל, השמן והחומץ ולתבל. 9. לחמם את התנור לחום בינוני גבוה 190 מעלות. 10. לעשות חור באמצע כל כדור בצק (הבצק יראה כמו בייגלה), לחתוך בצד אחד כך שיוצר מעין נקניק של בצק. 11. לחתוך לפרוסות בעובי של ½ 1 – 1 ס"מ וליצור מכל פרוסה פינג פונג. 12. להניח על מגש, לכסות במגבת מטבח. נגמור לגלגל את כל כדורי הבצק ונפזר עליהם מעט קמח. 13. בקערה גדולה לערבב את חומרי המילוי, הבשר, הבצל, שמן, חומץ ותבלינים. מילוי וסגירת המאפה: 1. בעזרת מערוך לפתוח כל כדור בצק לקוטר 8-9 ס"מ. 2. לשים מילוי במרכז כל בצק ולסגור לצורה המאורכת. לקחת את שתי קצוות הבצק משני צדדיו להפגישם ולהדק יחדיו. את שני הצדדים הנגדיים שנשארו לקפל כלפי קו התפר, להפוך ולהניח בתבנית אפיה מרופדת בניר פרגמנט כאשר הצד החלק והיפה כלפי מעלה. 3. להבריש את הבצק עם ביצה טרופה עם מעט מים. 4. לאפות בין 30 – 40 דקות עד שהמאפה מקבל גוון חום. לאפות בחום 190 מעלות. הצעת הגשה: לפני ההגשה להבריש עם מעט שמן את פני הגושגישדה ולפזר פלפל שחור. את הגושגישדה ניתן להקפיא בקופסא אטומה הרמטי, להפשיר ולחמם.