ארוחת בוקר יהודית אשכנזית

בעיקר, להכנת סירניקי

אבל לא זכורה לי ארוחת בוקר סובייטית בסגנון הנהוג בבתי מלון בארץ: גבינות, סלטים ושאר המאכלים הקלים לעיכול.
&nbsp
שמנת - כן, עם תפוחי אדמה.
 

Astroo

New member
גם חביתות היו נפוצות לארוחת בוקר

ביצת עין עם נקניקיות בפרט
 
עם נקניקיות, בדיוק

כלומר, תמיד הייתה העדפה לאוכל "כבד" ומזין.
 

beatman

Member
או חביתה (מעורבלת) עם פרוסות נקניק באמצע

נקניק ורוד מבושל או אפילו מעושן.
 
גבינה צהובה הייתה ממש, אבל ממש לא נפוצה

היא הייתה נדירה ויקרה מאוד, וזאת שהתמזל מזלו של האזרח הממוצע להשיג מידי פעם במחיר מופקע הייתה באיכות ירודה מאוד. באופן כללי היא נחשבה מעדן לעשירים שאנשים פשוטים אוכלים רק מידי פעם אם בכלל. הסוג היחיד של גבינה לבנה הנפוץ בברה"מ היה טבורוג, המוני עולים דוברי הרוסית אפילו חשבו לתומם בשנים הראשונות אחרי העליה שהצירוף העברי "גבינה לבנה" הוא התרגום למילה הרוסית "טבורוג" וקיטרו שבעברית אין מילה לטבורוג אלא רק "גבינה בצבע לבן".
 

beatman

Member
אני כל הזמן חשבתי שגבינה לבנה זה בעצם טבורוג

כי הבנתי ש'סיר' זוהי גבינה צהובה.
 
ככה זה היה בברה"מ, "סיר" זה גבינה צהובה

ו"טבורוג" זה לבנה, כי טבורוג היה בעצם הסוג היחיד המוכר של גבינות לבנות.
 

Astroo

New member
Сыр זו כל גבינה קשה או חצי קשה

גם ברינזה (גבינה בולגרית) זה сыр. אגב, בסוף שנות ה-80 היתה גם ברינזה בחנויות, לא רק גבנ"צ.
 

beatman

Member
עכשיו אני יודע

טבורוג זו רק אותה גבינה לבנה מיוחדת.
 
בשונה מגבינה, נקניק היה נפוץ מאוד במטבח הסובייטי,

הוא היה "מאכל חובה" ושולב בהרבה מאוד תבשילים, בחביתות (ואילו לשלב גבינה בחביתה ממש לא היה נהוג), מרקים, סלטים ועוד. גם כריך נקניק היה פופולרי מאוד (כריך נקניק היה אחד המאכלים הבודדים שגבינה שולבה בו ברצון, כמובן אותם עיתים נדירות שהיא הייתה בנמצא. כריכים כאלה נחשבו מעדן תאווה). כמובן שרוב רובו של הנקניק הנאכל ע"י האזרחים הסובייטיים הפשוטים היה באיכות נמוכה מאוד, בעיקר נקניקים מבושלים למיניהם, "שמחת כלב", נקניק תערובת אברים פנימיים ("ליוור"), "נקניק של דוקטור" ועוד כמה, ביניהם גם "נקניק נייר טואלט" המפורסם לשמצה. נקניק מעושן היה נחשב מעדן של עשירים והפשוטים יכלו להשיגו רק לעיתים רחוקות, או כשהתמזל מזלם והוא צץ לפתע באיזשהו מרכל ("זרקו אותו" שם), או במחיר מופקע בשוק השחור, דרך ספסרים. רוב האנשים הסובייטיים נהגו לקטר על דלות החיים שלהם ביחס לתקופה שלפני המהפכה הבולשביקית ולהתרפק על אותה תקופה, בפרט על הנקניקים שהיו בה ושהיו חלום רטוב לאזרח הסובייטי הממוצע, וזה למרות שכולם בלי יוצא מן הכלל נולדו כמה עשורים אחרי אותה מהפכה. באופן כללי, נקניק לא היה סתם עוד מאכל לעם הסובייטי, הוא היה אות ומופת, אחד הסמלים המכוננים (יחד עם גומי לעיסה), שאיפה, פאראמאונט. לא בכדי הוא נתן את השם לעליה של שנות ה-90 לישראל.

Of Russian origin: Kolbasa
 

beatman

Member
ניתן להסיק את זה לפי כמות ומגוון הנקניקים במעדניות

ובמרכולים הרוסיים בארץ.
אני משער שרובם הגדול עשוי מבשר ו/או שומן של החיה הנוחרת.
 

Astroo

New member
על מה אתה מדבר?

לא היה יום שלא היתה לנו גבינה צהובה במקרר. זה היה נחשב למצרך בסיסי.
 
על מה אני מדבר? אולי אתה גדלת במשפחה מיוחסת או במקום מיוחס,

ויש לך זכרונות וורודים מהילדות הסובייטית, אבל אם זכרוני לא מטעני, ואני סבור שלא, כי עליתי בגיל בוגר יחסית, סוף שנות ה-80 היה כבר התחלת הסוף בברה"מ, וכלכלית זה התבטא בכך שהמצרכים כבר התחילו להיעלם מהחנויות, וגבינות קשות לא היו שם בשפע ממילא, ומה שלא היה בתחילת שנות ה-80, על אחת כמה וכמה לא התווסף בסופן. בכלל, כל התקופה שאחרי שנת 1985 ואילך הייתה ועודנה חוויה קשה מאוד ומטלטלת לאנשים סובייטיים שב-1985 היו כבר בגירים או אפילו לקראת הברות.
 
למיטב הבנתי ביטמן שואל

לא מה אכלו הבסים והסבתות שלנו בברה"מ במחצית הראשונה של המאה ה-20, הוא מתעניין בתקופות קדומות יותר, החל מהסבים-רבים ולפני כן, מה אכלו יהודי האימפריה הרוסית והדור המבוגר בברה"מ המוקדמת, דוברי יידיש (וחלקם גם רוסית עילגת) יראי שמיים, או לפחות כאלה שגדלו לתוך מסורת דתית.
 

beatman

Member
אכן, דגש על יהודים אשכנזים בתקופה שלפני החילוניות

נתקלתי בתמונה עם התואר "ארוחת בוקר יהודית" והיה שם בייגל עם גבינת שמנת וסלמון כבוש, אבל מדובר בגרסה של יהודי צפון אמריקה.
חשבתי על זה בגלל שאני מכיר לא מעט מאכלים יהודיים-אשכנזיים, אבל כמעט אף אחד (חוץ מלאטקעס) לא בדיוק מוכר לי כנאכל בבוקר.
&nbsp
 

SupermanZW

Well-known member
בדיוק מה שאכלו השכנים שלהם בגרסה כשרה

הרי הם קנו את מזונם באותן חנויות כמו שכניהם.
 
למעלה