מאפה פסטה וטונה של סבתא אסתר
את המאפה הזה הכינה סבתא של החצי לכבוד הביקור הראשון שלי בביתם, עוד לפני שהתארסנו. סבתא אסתר אספה מידע מודיעיני באשר להעדפותי הקולינריות והמחקר הניב את המאפה הזה, שהתאים לי בול: קליל, חלבי, משביע וקל להכנה. מאז יש לי פינה מיוחדת למאפה הזה.
מדובר במאפה אמריקאי נפוץ, עם קיצורי הדרך הנהוגים שם (שימורי ירקות ושימוש במרק מקופסת שימורים). למרות כל הסנטימנטים למקור, תמיד רציתי “להבריא” אותו קצת- להשתמש בירקות טריים (להוציא האפונה הקפואה) וברוטב בשמל ביתי במקום רוטב משקית.
אני מכינה את המאפה הזה באופן קבוע לסעודה מפסקת לפני צום תשעה באב והשנה הצלחתי סוף-סוף לערוך לו מיקצה הבראה קצרצר ועל כן מביאה אותו לפניכם.
המאפה בגרסתו העדכנית קיבל אישור מהחצי, אך למען ההגינות אציין שהנ”ל מלמל שלא היה מתנגד לקצת אבקת מרק “בשביל הטעם”.
מאפה פסטה וטונה של סבתא אסתר /Spots on Pots
החומרים, לתבנית בגודל 20×20 ס”מ, או בעלת קיבולת דומה:
לרוטב הבשמל:
3 כפות חמאה
3 כפות קמח
11/2 כוסות חלב (אפשר להמיר חלק במים)
½ כפית חרדל
½ כפית מלח
¼ כפית פלפל לבן (או שחור, אם אין)
¼ כפית אגוז מוסקט מגורר
למאפה:
מעט חמאה לשימון התבנית
3 כוסות פסטה קצרה ומסולסלת, מבושלת עד לדרגת “אל דנטה”
2 קופסאות (160 גרם לפני סינון כל אחת) שימורי טונה (במים או בשמן)
3 כפות שמן זית לטיגון
2 בצלים גדולים, קצוצים
2 גזרים בינוניים קלופים, חתוכים לקוביות
1 כוס אפונה קפואה
1 סלסלת (כ- 300 גרם) פטריות שמפיניון טריות, פרוסות
כל כמות רוטב הבשמל שהכנו (כ 11/2 כוסות)
100 גרם גבינת קשקבל (או מוצרלה) מגוררת, לפיזור מעל הפשטידה
4-5 כפות פירורי לחם, לפיזור מעל הפשטידה
אופן ההכנה:
לרוטב הבשמל:
בסיר קטן על אש בינונית ממיסים את החמאה.
מוסיפים את הקמח, החרדל, מלח, פלפל ואגוז מוסקט ומערבבים היטב בכף עץ במשך כ2-3 דקות, עד להזהבה.
מסירים מהאש, מוסיפים חלב תוך כדי ערבוב וממשיכים לערבב עד לקבלת תערובת חלקה וללא גושים.
מחזירים לאש נמוכה ומבשלים תוך ערבוב כ-5 דקות עד למרקם חלק וסמיך.
טועמים ואם צריך, מתקנים תיבול.
מניחים בצד.
למאפה:
משמנים את התבנית היטב בחמאה.
מחממים את התנור לטמפרטורה של 180 מעלות צלסיוס.
מזהיבים את הבצל הקצוץ בשמן זית. מוסיפים קוביות גזר ומטגנים יחד 2-3 דקות, להתרככות קלה.
מוסיפים פרוסות פטריות ומקפיצים כ-2 דקות נוספות.
בקערה רחבה מערבבים פסטה, בצל מטוגן, טונה, אפונה, גזר ופטריות.
מוסיפים רוטב בשמל ומערבבים.
טועמים, ואם יש צורך מוסיפים מעט מלח, פלפל או אגוז מוסקט.
יוצקים לתבנית, מפזרים גבינה מגוררת ומעליה מפזרים פירורי לחם.
אופים לא מכוסה, כ-30 דקות עד להזהבת-השחמת הגבינה ופירורי הלחם.
לחיתוך קל ואסטטי, מומלץ לצנן היטב במקרר לפני הפריסה ולחמם שנית (תודה ליעלה על הטיפ).