סוגיה לשבת - האפקט האידיאומוטרי

סוגיה לשבת - האפקט האידיאומוטרי

זוכרים את הניסוי הזה שאהבנו כילדים, של להחזיק בידיים למשך כמה שניות משהו נורא כבד, ואז להניח אותו ולהרגיש כאילו הידיים שלנו מרחפות מעלה מעצמן? כאילו יש ׳להן׳ רצון משל עצמן?

האדם הוא ייצור דואלי. לא במובן שהגוף והנפש נפרדים הם, אלא בכך שלאדם יש תודעה, שלמרות היותה מושתתת על הגוף - היא במובנים רבים חיצונית לו, לא חופפת לו, ומביטה בו ׳מבחוץ׳, לעתים אפילו תוך תחושת ניכור. משום שכך, לעתים אנו חווים תחושות גופניות כמוזרות לנו; משום שכך, קיימת החוויה המוכרת בעת מחלה / זיקנה ש״גופי בוגד בי״; משום שכך, לא תמיד אנו מזהים (או מזדהים עם) את הדמות הנשקפת לנו במראה; משום שכך, קיימת תופעה הקרויה כאבי / איברי פאנטום; ומשום שכך, האפקט האידיאומוטרי יש בו מן האמת.

האפקט האידיאומוטורי הוא תופעה פסיכולוגית בה אדם מבצע פעולות בצורה לא מודעת. בדומה לתגובה הרפלקסיבית לכאב, הגוף לעתים פועל בצורה לא מודעת, ללא החלטה רצונית של האדם ליזום פעולה, כחלק מהמערכת הפאראסימפתטית / אוטונומית בגוף.

החוויה האנושית חצויה, בכך שישנן תמיד מחשבות אולם במקביל אליהן ישנה מודעות למחשבות - מחשבות על המחשבות, מטה-קוגניציה. אותו פער, בייחוד כשמתבטא בין התודעה המודעת לבין תופעות גופניות, עשוי להוליד מצבים מעניינים פסיכולוגית של פעילות גופנית בצורת התנהגות בעולם שאיננו מודעים לה.

האפקט האידיאומוטרי עשוי להופיע כהשפעות סוגסטיביות או ציפיות על התנהגות מוטורית לא-רצונית או מודעת, כמתבטא בהופעות של מנטליסטים או מהפנטים, כתיבה אוטומטית או משחק השולחנות. אפילו תופעת לוח הוויג׳ה המשמש לסיאנסים ותקשור יכול להיות מוסבר באמצעות אפקט זה.

כמטפל, לעתים אני מבחין בשפת הגוף של המטופל, אשר מספרת לי משהו שהוא עדיין אינו מוכן לומר לי ישירות, באופן ורבלי. אחת הדוגמאות הנפוצות היא כאשר אנו דנים בהיבטים מהותיים ואינטימיים של החיים ומעלים שאלות נוקבות, וכמעט מיידית ניתן להבחין באי-שקט פסיכומוטורי של ניעות רגליים / ידיים מוגברת, כרמז לעיסוק הטעון רגשית עבורו. מחקרים מסוימים אף מרחיקים לכת וטוענים שכאשר האדם דן בעתידו, הוא נוטה לרכון קדימה בכיסאו, ולהתרווח לאחור כאשר מדבר על עברו. אני תמיד משתדל להיות ער גם לאפיק תקשורתי א-מילולי זה, ולמה שהוא יכול לספר לי על האדם שיושב מולי.

היש לנו התנסות כלשהי עם תגובות גופניות בלתי רצוניות?

נושא מעניין

אבל לא הבנתי את הקשר למערכת האוטונומית. המערכת האוטונומית אחראית על תפקודים בסיסיים כמו נשימה, עיכול וריור. לא על הזזת הידיים והרגליים למשל.

גרא.

New member
אלון דובובי,נפגשתי עם האפקט הזה,בקבוצת טיפול

בגישת הגשטלט,כאשר אחד המשתתפים דיבר,הוא התבקש לעבוד עם פלסטלינה,ולפסל
מה שבא לו תוך כדי העבודה על עצמו. כשהוא סיים לדבר,התבקש להסביר מה הוא יצר,
אבל כמעט אף אחד לא יכול היה להסביר,מדוע עשה זה או זה,או דווקא ככה.תוך כדי העיסוק
בפלסטלינה,אפשר היה לראות,שאין שום שיטה ביצירה,אין תכנון,והנצפה יצר בדרך כלל צורות
או יצירות שהתקשה להסבירם.אגב,חלק מהיצירות האמנותיות הידועות ביותר,נוצרו בהשפעת
האפקט האידיומוטורי,שעה שהתכנים,הדפוס הבצוע,עלו ישירות מהלא מודע,בלא בקרה הגיונית
או שיטתית,של היוצר. זו אחת הסבות שאמנים נוטים להשתמש בסמים,בכדי התכנים הלא מודעים
יחשפו באמצעות פעולת היצירה שלהם.לבסוף,אפשר להרגיש בשעת טיפול,בהתנהגויות המשקפות
מצבי מתח,נגיעה בתכנים מאיימים,וכדומה.

אכן גרא

פיסול מהיר ונטול תכנון הוא דוגמה נפלאה לאפקט האידיאומוטורי, כשהידיים עושות דברים שהתודעה לא הורתה וטרם הספיקה להשפיע עליהן.

לא רק בטיפול

שחקני פוקר מקצועיים למשל, מתבססים על אותן התנהגויות מסגירות, הייתה סדרה נפלאה שהתבססה כולה על תורת ה-micro-expressions חושבת שקראו לה "שקר לי". פסיכולוג שהתמחה בקריאת אותן מחוות קטנות אך מסגירות עובד עם המשטרה ועוזר לה למצוא פושעים... או משו כזה.

כל אלה שטוענים שתוך שלושים שניות אנחנו מסוגלים לאמוד את מי שעומד מולנו ויכולים להגיד עליו דבר או שניים - אפילו רק ברמה של "מושך/ לא מושך" מתבסס על הדבר הזה שאנחנו עושים מול שפת גוף ומסרים תת-סיפיים שלא רק שעוברים באופן לא מודע אלא גם נקלטים ומעובדים אצלנו באופן לא לגמרי מודע.

שלא לדבר על אותה "אנונימיות" שמספקת הרשת וזה שאנו נחשפים רק באמצעות כתיבה היא בדיוק הדבר הזה.
מעבר לכך שאני יכולה להתחבא תחת שם בדוי, כרגע אתם רק חשופים למילים שבחרתי להקליד אבל לא לכל הפן התקשורתי הלא מילולי שאני מעבירה ברגע זה...

רשתות חברתיות מאפשרות קצת להוריד את רף האנונימיות בזה שאפשר להציג בה גם תמונות. שגם הן בעירבון מוגבל וכו'.
במשך הזמן, אם אני עקבית, אפשר איך שהוא להתרשם ולגבש דעה לגבי שעדיין תהיה רחוקה מהדעה שהייתה מתגבשת לו היינו נפגשים בפועל.

יעל, את בעצם מדגישה את ...

... השימוש שצופה מן הצד יכול לעשות עם האפקט האידיאומוטורי. וזה העלה אצלי שאלה הפוכה: האם הידיעה שאפקט זה קיים, ושלעתים אנו עלולים לבצע תנודות לא מודעות עם הגפיים - יש בידיעה זו משום תרומה כלשהי עבורנו? אני שואל זאת לא כשאלה רטורית אלא באמת תוהה; האם קיומו של אפקט זה הוא בבחינת ידע תפל, או בעל פוטנציאל לעזור לנו להבין את עצמנו איכשהו?

לא יודעת לגבי אחרים

מבחינתי לא קיים דבר כזה "ידע תפל"

הידע קיים. בחלק מהזמן אנחנו עושים בו שימוש לא מודע. כלומר לא חושבים על זה ש"הנה, עכשיו אני שמה לב לכך שהאדם מולי מרים גבה ומשנה תנוחה". האינפורמציה פשוט נקלטת ומשפיעה על הפרשנות שלי גם בלי ששמתי לב.

בחלק מהזמן עושים בו שימוש מודע. נגיד במשחק פוקר, בישיבה חשובה, בטיפול וכד'.

יכולה להעיד על עצמי שהסדרה הזו מאוד חידדה לי דברים והעלתה את המודעות.
היא מומלצת בחום
http://www.imdb.com/title/tt1235099/

וגם...

אם כבר מדברים על ideomotor - הבנת התופעה לא נגמרת בתנועות גוף המלוות מחשבה בשירות הפסיכולוגיה או שחקני הפוקר
קיימת פגיעת ראש בדיוק במקום הזה המתרגם מחשבה לתנועה. Ideomotor Aphasia זו ממש פגיעה שפתית, לא מוטורית. במקרים ממש קשים אנשים יתקשו לעשות את התנועה הנכונה כששואלים אותם "איך מריחים פרח?". לפעמים כשיהיה להם פרח ביד יעשו את התנועה הנכונה של קירוב הפרח אל האף אבל ללא הפרח כשזה רק הרעיון של פרח, הם לא מצליחים לבצע.

אין ספק שזו תופעה מעניינת.

למעלה