הקשר בין רוחניות לבין להיות אדם טוב

אסף ב6

New member
בעוונתי

התמזל מזלי לקרוא (כבר כאשר התחלתי להתעניין בבודהיזם) מעט על בודהיזם ממקורות ששואבים את תפיסתם מהסוטרות, וקשורים למסורות קיימות, ככה שברור שנתקלתי בחלוקה של מוסר ריכוז וחוכמה..

מאז, אישית תמיד הפליא אותי איך אנשים יכולים לדבר על בודהיזם כשהמקור שלהם אליו הוא אושו או אי סמכות אחרת, במקום פשוט לקרוא אודותיו ממקורות אמינים.

האמת שלא מפליא אותי מה שאתה אומר על אותם "זניסטים" שחקרו "מי אני?" ונשארו "חארות". אני מאמין שאפשר אפילו להיות די מתקדם במובנים מסוימים, אבל עדיין להשאר "חרא" (אני לא יודע אם תסכים איתי בנקודה הזאת), אבל זה עדיין לא עשיית דהרמה במאה אחוז.
ועכשיו עלה לי לראש השאלה, למה זה לא? והתשובה האינסטינקטיבית שלי היא כי אותם אנשים עדיין מפלים בין רצוי לבלתי רצוי :)

lightflake

New member
אם אתה שואל אותי כנראה שלא ניסית ברצינות

זה לא עניין שכלי
יש לך כבר ידע פנימי "אני"
ידע שאתה קיים
חפש אותו ורק אותו (ללא כל אובייקט נוסף שמתאר אותו)
אם אחרי כן יעלו שאלות אז תשאל אבל בלי נסיון חבל על הזמן

אסף ב6

New member
כלומר,

לחפש את הידע הזה (לטפח אותו), ולנטוש את האובייקטים שעולים שהם לא זה?

lightflake

New member
רק המילה לטפח

עלולה לבלבל

זה לא כמו לטפח עיר ולשתול בה עצים
זה יותר כמו לטפח את הטבע, כמה שתוציא את המפעלים המזהמים ותפחית את הפסולת ובקיצור כמה שתיגע פחות, כך הטבע יתפתח יותר בהרמוניה

שוב ושוב

אני נדהם לגלות איך דברים כל כך פשוטים הופכים לדברים כל כך מסובכים. איך אפשר שלא להבין שהתודעה מיטהרת גם באמצעות נטישת הרע ועשיית הטוב?

כפי שהסברתי בהודעה אחרת שכתבתי וש(כרגיל) לא הובנה: התודעה משולה ליהלום בתוך מחצב הפחם שלו. המנעות מרע ועשיית הטוב הם נקיונו מהמחצב והטיהור הוא בבחינת הליטוש שלו עד שיהיה לזך, צלול וטהור. מה כל כך קשה לאנשים להבין את זה? מה הצורך באחיזה כה איתנה ברעיונות חלקיים/שגויים?

זה מה שקורה כשהלימוד אינו שלם, ואדם נאחז עד כדי נואשות כמעט בלימוד החלקי שלו.

המנעות מהרע, עשיית הטוב וטיהור התודעה הם פרקטיקות שנעשות בו זמנית. ללא סילה (מוסר ואתיקה) אין סמאדהי מוצלח.

אבל אתה יודע מה? אני חושב שפשוט רוב האנשים לא יודעים באמת מהי מדיטציה. מדיטציה היא גם המנעות מרע, היא גם עשיית הטוב וגם טיהור התודעה - כל אלה בו זמנית. לכן פיליפ קאפלו רושי מורה-הזן האמריקאי קרא לספר שלו "The Three Pillars of Zen" לאמור שאלה הם שלושת עמודיו, או יסודותיו, של הזן-בודהיזם, כמו גם של הדהרמה של הבודהה בכלל: סילה (מוסר ואתיקה, המנעות מרע ועשיית הטוב), סמאדהי, טיהור התודעה ו - פראג'נה, חוכמה, שהיא ידיעה ישירה של הכל והשחרור מוחלט כתוצאה ממנה.

(ההודעה שלי אינה מתייחסת לדבריך שלך עימם אני מסכים לחלוטין כמובן)

אסף ב6

New member
שנטי,

זה בסדר, יש אנשים עיקשים יותר ופחות, אבל גם אנחנו וגם לייטפלייק סה"כ שותפים לדעתי למאמץ להמנע מרע, לעשות את הטוב ולטהר את התודעה :) למרות שאני מדרדר קצת, בגלל עומסים ולחצים של התקופה...

הבעיה היא למה במה שאנחנו עושים

אלא במקום אחר. אתה מבין, אם למשל היית נכנס לאחד הפורומים - נאמר של מחשבים, גרפיקה ודפוס וכו' - סיכוי טוב מאוד הוא שרבים מחברי הפורומים הללו מבינים בנושאי הפורום וגם סיכוי טוב שתמצא תשובות טובות לשאלותיך. פה המצב הפוך: אנשים שלא יודעים מהי מדיטציה חושבים שבפורום מדיטציה יש אנשים שמבינים במדיטציה, אבל באמת, וצר לי עד מאוד-מאוד לומר את זה, הרוב פה לא מבינים במדיטציה, וכך לא רק שלאנשים שלא מבינים במדיטציה הסיכוי לקבל כאן תשובה נאותה לשאלותיהם הוא אפסי כמעט, אלא הם עלולים לצאת עם תשובות תועות, מטעות מבלבלות עוד יותר.

ועכשיו: גם אם מרבית יושביו של הפורום הם אנשים טובים ואפילו מצויינים, מכיוון שהם דבקים יותר במשאלות לבם ובלבוליהם מאשר לנסות ללמוד ולתרגל באופן אותנטי (ובכלל לא באיזו שיטה ו/או מסורת), יוצא שהם מטעים את חסרי-המזל שנקלעים לכאן מתוך רצון למענה מיטיב ומועיל, ובמקום זאת ממלאים אותם בחרה-של-זן. נו, ועכשיו תגיד לי: אם זה המצב, איך הם מצליחים להמנע מהרע ולעשות את הטוב? (על טיהור התודעה אני כבר לא מדבר)

אסף ב6

New member
אני לא יודע

התשובה שלי היא: אני לא באמת יודע.
אני רק מקוה שכן, שאנשים פה מתפתחים, אבל אני ממש לא יודע..

אני אישית חושב שהפורום במתכונתו הנוכחית, כשאין אלמנט ברור של כבוד למנוסים ולמתקדמים יותר (וחלק מזה נובע מהתפיסה של "הארה מיידית"), די בעייתי, ואמרתי את זה.

הו, מוּכּר מאד

יש לי כל מיני תובנות בנושא הזה. קורה ודברים שנראים מובנים מאליהם למי שנחשף ותרגל במשך שנים, אינם מובנים כלל למי שלא. מתמטיקה פשוטה. לפעמים הפער הזה שולח אותי לחוויה של הודיה.

"זה מה שקורה כשהלימוד אינו שלם, ואדם נאחז עד כדי נואשות כמעט בלימוד החלקי שלו"

כן, זה מה שקורה...

ובזכות ההיחשפות לתופעות המרתקות האלה, לא זו בלבד שאני זוכה להעריך יותר את מה שלמדתי ותרגלתי, בראותי כמה הרבה קיבלתי (למשל, אני יכול לזהות בקלות ובטבעיות נטולות מאמץ דברים מהותיים שלמעשה אינם כה קלים לזיהוי, מסתבר), אלא שזה שולח אותי גם לזהות ש"תרגול שלם" הוא לעולם עניין יחסי וכי תמיד יש באפשרותי להתייחס לתרגול שלי כאל "חלקי" ומתוך כך לפתח צניעות וקשב מוגברים, המאפשרים שימוש משופר ומעודן בהרבה בידע יקר הערך שברשותי.

כשאנשים אחרים אינם עושים את שמיטבי להם, מיד יש באפשרותי לנצל זאת בכדי לזהות תופעה זו אצלי ולהתעלות מעליה.

אוה, השימוש המועיל במראות שסביבי. כל רוגז שולח אותי להתבונן וללמוד. כל אי נוחות מעוררת אותי והופכת למתנה. בעת שכתבתי הודעה זו חשבתי שאני כותב אותה בעיקר עבור הסובבים אותי, אך עכשיו כשכמעט הגעתי לסופה, אני מבין שכתבתי אותה בעיקר עבור עצמי.

תיקונציק למניעת בלבולציק

נובעת מטוהר ולא מטיהור.
טיהור מבלבל את האנשים עמם אתה משוחח :)

מה שבמהותו טהור, לא יכול להתלכלך. מה שאי אפשר לגעת בו או לתפוס אותו, לא זקוק לשיפוץ ולשיפור. אבל התפיסה השגויה..

יחד עם זאת, לא יצא לך, אבל זה לא אומר שהדרכים המעשיות הללו (דרך מעשה) של הפגנת חמלה והמנעות מעשית נזק אינן תקפות וטובות. דרכים מעשיות אלו יכולות לעבוד גם במישור התפיסה השגויה.

קידה

lightflake

New member
צודק בעקרון מה שאני מבין כטיהור

זה תהליך של זיהוי ההזדהויות של אותו דבר שתמיד נשאר טהור
"לא טהור" הכוונה מזוהה עם אובייקטים
וטהור הכוונה ללא הזדהויות

לא בדיוק

כתבת שהשלישי הוא הארה.
אז תחליט

אם מדובר בתהליך, הרי שהשלושה עומדים זה לצד זה יחד, תומכים אחד בשני, וההולך צועד בהם יחדיו. לא משנה איך כל אחד יגדיר מהו אותו טיהור.
אם מדובר במצב, אתה מדבר על המנעות מרע ועשית טוב, או תועלת ולא נזק, שהם מזוית אחרת לגמרי, כאשר הם נובעים מהשלישי. ולכך אולי התכונת?

לשאלתך הראשונית - אז אני תוהה האם "לנסות להיות אדם טוב יותר" באמת מועיל במשהו לדרך הרוחנית
או אולי רק מחזק את האשליה

יכול להועיל, יכול לחזק, גם וגם, לא זה ולא זה, בכלל לא קשור, ובכל מקרה אולי הצגת הדברים כ כן ולא הופכיים לא מועילה. כל מקרה לגופו האשלייתי :) רק אתה תענה לעצמך בכנות.
בגופי שלי, אני מרגיש שאין לי בחירה אמיתית אלא אכן לנסות להיות טוב יותר, לפי הבנתי הנוכחית המוגבלת. טמונות בכך גם מלכודות. אבל בכל דרך יהיו המלכודות, כי מי שמטמין אותן הוא אני. אותו אני..
גם השאיפה לתת קפיצה גדולה ולדלג מעל הדרך על שלל פחיה, גם הצורך למצוא תורת לחימה או עקרונות ברזל התקפים תמיד לכל אחד בכל עת, וגם הרצון לשלוט בדרך ולדעת כמו מלמעלה האם אני עושה את הדברים נכון - גם אלה הם בסך הכל מחשבה של אשליה, עוד נגזרת של טוב מול רע.

"האם איקס טוב לרוחניות?" זו בדיוק אותה מחשבה, אותו סוג שאלה. הרי אתה מלכתחילה תוהה איך אפשר לדעת במצב האשלייתי מה טוב לי. כמה אירוני :)

דיסקליימר: הודעה זו נכתבה ויועדה אך ורק ל ה ט לייטפלייק, ואם יש קוראים דמיוניים הקוראים אותה, אין להבין ממנה שום דבר לגבי הארה, מדיטציה, דרך, אשליה, טוב, רע, טיהור אתני או אחר, וכל הבנה כזו היא באחריות המפרש בלבד.

קידה

lightflake

New member
שלושתם מדברים על תהליכים

"טיהור הנפש" מבחינתי זה התהליך של ביטול הזדהויות שגויות וסיום התהליך, אי הזדהויות, זו הארה, זה מה שנשאר בלי אובייקטים.

מבחינתי כל דבר אחר מלבד פרקטיקה (=מדיטציה) הוא מכשול
גם לחשוב ש"אני אמור להיות טוב" זה עדיין אובייקטים לצד האני,
אני לא רואה איך אדם שיש לו מושג כלשהו לגבי עצמו יוכל להגיע למצב הטהור ללא מושגים
אם להיות טוב מוביל להארה תסביר לי איך אמא תרזה שהקדישה את כל חייה למען עזרה לאחרים לא התעוררה ?
במובן שהזכרת שכל דבר יכול להועיל בדרך ואני באמת מאמין שכל חוויה בחיינו באה כדי לסייע בדרך הרוחנית לכן גם לנסות להיות רע עוזר בדרך הרוחנית בדיוק כמו לנסות להיות טוב.

בוא נעשה ניסיון, תנסה להיות רע בשבוע הקרוב, כמה שיותר רשע, פוגע, מכאיב, מעליב, מזלזל, לא עוזר לעיוורים לחצות כביש, לא עוזר לקשישות לעלות לאוטובוס, לא עוזר לחתולים לתפוס עכברים ולא! עוזר לדגים לשתות מים!

שחרור

לכבוד: קוראי הודעה זו
הנדון: להיות טוב יותר - האם יש בכך ממש?
הֶקְשר: אי-ההבנה הרווחת בנוגע למושגים "טוב" ו"רע" בדיאלוגים הקשורים למדיטציה, התעוררות וזה.

באם סתם כך מישהו "ינסה להיות טוב יותר", יתכן שהוא אכן יהיה טוב יותר ויתכן שלא. הארה היא דבר נדיר מאד.

התקשורת המילולית נושאת בחובה הטעיות שלא תיאמנה ממש. לכן, כאשר המורה להתעוררות מנחה את תלמידו בעזרת תרגילים, כללים ועוד אי-אלו מגוון של עזרים, מדובר במכשיר התעוררות מדוייק וספציפי ולא בהנחיה כללית "לנסות להיות טוב יותר".

הנחיות לשימוש בהודעה: יש לקרוא אותה בקלילות ובכיף אך לא לפספס אף מלה; כאשר לא מבינים מה הוא מקשקש יש להבין שאין מבינים וניתן בהחלט לשאול. וזה.

אופטימיות: צעד אחר צעד, נבין לבסוף על מה אנחנו לכל הרוחות והשדים מקשקשים. הבנתנו תלויה בדברים רבים ביניהם תנוחת גופנו, מידת אושרנו כרגע, דרגת הרעב והצמא שלנו ועוד כל מיני שכאלה. אה, זה בגלל שאנחנו חיים בתוך מכונה ביולוגית, זה למה. פחחחחחח

לנוחות קוראיי הנאמנים!
ההודעה ללא ההערות:

באם סתם כך מישהו "ינסה להיות טוב יותר", יתכן שהוא אכן יהיה טוב יותר ויתכן שלא. הארה היא דבר נדיר מאד.

התקשורת המילולית נושאת בחובה הטעיות שלא תיאמנה ממש. לכן, כאשר המורה להתעוררות מנחה את תלמידו בעזרת תרגילים, כללים ועוד אי-אלו מגוון של עזרים, מדובר במכשיר התעוררות מדוייק וספציפי ולא בהנחיה כללית "לנסות להיות טוב יותר".

למעלה