ירקות ופירות מומלצים לתזונת ארנבון

trilliane

Well-known member
מנהל
ירקות ופירות מומלצים לתזונת ארנבון

תרגום המאמר Suggested Vegetables and Fruits for a Rabbit Diet מתוך האתר House Rabbit Society.
לפני כמה חודשים ביקשתי מבעלי האתר רשות לתרגם ולפרסם לפורום הם הסכימו.
הקישור לתרגום הוא למסמכי גוגל, מקווה שיצא בסדר (כשהעליתי קובץ doc גוגל שינה אותו אז המרתי לפני כן ל-pdf).

אני לא מתרגמת מקצועית והתקשיתי לתרגם חלק ניכר משמות הצמחים כי אלה לא בדיוק צמחים שיש לנו כאן... ואמנם זה אומר שהם לא ממש רלוונטיים לנו, אבל היה חשוב לי לשמור על תרגום נאמן למקור ולא לערוך את המאמר כרצוני. העברתי את התרגום לד"ר לביולוגיה להגהה מדעית (לא היו לו הרבה הערות, את חלקן שילבתי).
תוספות שלי (ושלו) על המאמר ציינתי בהערות שוליים. כל מה שכתוב בסוגריים עגולים קיים גם במקור אם כי לעתים השתמשתי בהם כדי לציין את המונחים המקוריים באנגלית (שהיו מחוץ לסוגריים במקור).
בחלק של הרשימה כל הסוגריים העגולים מקוריים והתוספות שלי בסוגריים מרובעים.

אז... זהו.
מקווה שתהנו מעמלי ושתפיקו ממנו תועלת.

veronique2037

New member
כל הכבוד לך על ההשקעה:)

אני בטוחה שכולנו נהנה מזה וכמובן שהארנבים של כולנו עוד יותר יהנו מזה:)

tamarwg

New member
מעניין שיש סתירה לדברי ד"ר גנץ בנוגע לאספסת

מה אתם יודעים על זה?
אני רואה שבפורום הזה מדגישים רבות את חשיבות החציר לעומת אספסת, ואילו ד"ר גנץ אומר שאם אין בעיית השמנה אין סיבה לא להישאר עם אספסת.
ראו כאן:
http://www.exoticdoc.co.il/rabbit diet.html

trilliane

Well-known member
מנהל
אין סתירה

ראשית, אין "חציר" לעומת "אספסת" מאחר שאספסת היא (סוג של) חציר. גם ד"ר גנץ כותב זאת במפורש (והמידע תואם לזה שבמאמר):
"חציר (=שחת) מורכב מצמחים, בד"כ קטניות או דגניים, אשר נקצרו ויובשו בשלמותם (כולל העלים וראשי הצמחים), זאת בהשוואה לקש, אשר כולל רק את הגבעולים, ואשר אינו מיועד להזנה אלא כמצע או רפד. חציר טוב צריך להיות ירקרק חלקית, לא גס מדי, וכאמור – כולל את כל מרכיבי הצמח למעט השורשים. בישראל שכיחים שני סוגי חציר – חציר אספסת וחציר שיבולת (שיבולת שועל). שוב, כמו בכופתיות, גם שני הסוגים הנ"ל נבדלים ביניהם בתכולת האנרגיה (קלוריות), בחלבון ובסידן, כאשר האספסת בהיותה ממשפ' הקטניות עולה בכל הנ"ל על השיבולת. לפעמים אפשר למצוא בארץ גם חציר מצמחים אחרים, למשל תלתן או בקיה (גם הם סוגים של קטניות), ובחו"ל אפשר לרכוש חציר מדשא טימותי."

שנית, נשאלת השאלה (ואני מצטטת את ד"ר גנץ):
"האם הזנת אספסת אסורה או מזיקה?
בשנים האחרונות התפתחה אופנה של השמצת האספסת, כאילו כל בעיות הבריאות של ארנבונים נובעות ממנה. תופעה זו שכיחה כיום גם בקרב וטרינרים וארגונים ידועים, ואולם, באופן מצער, היא איננה נסמכת על מחקר מדעי! עד היום לא הוכח שום קשר בין הזנה באספסת לבין בעיות של עודף סידן, אבנים בדרכי השתן וכו', מה שכן ברור זה שארנבון אשר אוכל מזון עתיר קלוריות ואיננו עושה פעילות גופנית – צפוי להשמין. האם זה מפתיע? לא ממש.
ארנבונים מעדיפים אספסת על שיבולת ודשא טימותי, ובמקרים רבים מסרבים לחלוטין לאכול את האחרונים. עדיף לכן שהארנבון יאכל חציר אספסת מאשר שלא יאכל חציר בכלל. מעבר לזה, בישראל אין דשא טימותי ומוצריו אינם מיובאים כרגע, כך שממילא קשה למצוא תחליפים. אני ממליץ על המנעות\הפחתת מרכיב האספסת במזון רק בארנבונים עם נטייה להשמנה או עם בעיות בריאותית אחרות מוכחות."

לסיכום, כולם (הן מחברת המאמר והן ד"ר גנץ ומקורות אחרים) מסכימים כי:
א. חציר (בכלליות) הוא חלק חשוב והכרחי בתזונת ארנבון, תורם לשחיקת השיניים ולסיבים התזנותיים במערכת העיכול ולכן עליו להיות זמין לארנבון בכל עת.
ב. חציר אספסת (ובכלל חציר מקטניות) עשיר בקלוריות ובחלבון (מעבר לצרכיו הבסיסיים של ארנבון בוגר) ולכן טוב לגורים ולנקבות הרות אך עלול לגרום להשמנה (מסיבות ברורות והגיוניות). במאמר לא נכתב שהוא מזיק לבריאות מעבר לכך!
ג. כיוון שמזון דל קלוריות בריא יותר ומכיוון שרוב ארנבי הבית אינם עושים די פעילות גופנית, מוטב במידת האפשר להאכיל את הארנבון בחציר דגן ולא בחציר קטניות.

ולכן:
ד. מכיוון שחציר הוא קריטי, כאמור, עדיפה אכילת חציר עתיר חלבון וקלוריות על פני אי אכילת חציר בכלל, מכיוון שההשלכות של אי אכילת חציר חמורות משמעותית מסכנת ההשמנה. בפרט, אם לארנבון אין נטייה להשמנה, שיאכל בכיף.
אז אם חציר אספסת זה מה יש (כי הארנבון לא מסכים לאכול סוגי חציר שאינם אספסת או שלא מצליחים להשיג אותם) אז "זה מה יש ועם זה ננצח". ובמילותיו של ד"ר גנץ: "עדיף לכן שהארנבון יאכל חציר אספסת מאשר שלא יאכל חציר בכל".

ה. צריך לזכור שהמאמר נכתב ע"י וטרינרית אמריקנית, שם אין בעיה להשיג טימותי בפרט ומזון וציוד לארנבונים בכלל. בישראל, למרבה הצער, זה לא המצב...
וגם לכך מתייחס ד"ר גנץ בדבריו: "בישראל אין דשא טימותי ומוצריו אינם מיובאים כרגע, כך שממילא קשה למצוא תחליפים".
כלומר, מאחר שבישראל קשה להשיג חציר דגן איכותי (יש רק בחוות ונמכר בכמויות גדולות) וטימותי אין בכלל, רק מיובא (ומעט חנויות מחזיקות אותו, והוא גם יקר) אך חציר אספסת זמין ברוב חנויות החיות, אם זה מה שמצליחים להשיג, אז זה מה שנותנים, וזה פחות אידאלי אבל לא אסון.

למעלה