הכבד ואנדו

הכבד ואנדו

שלום יקירות, היום נקדיש את פינתנו לכבד. מדובר במפעל המטפל בכל חומר הנכנס אל גופנו. אנזימי הכבד מסוגלים להמיר כל חומר טוקסי לחומר פחות מזיק. לצורך פעילות זאת האנזימים דורשים אספקה סדירה של ויטמינים כגון A, B, B6, E, חומצות אמיניות ולציטין. מה הקשר בין כבד לאנדו? מאז תחילת המאה ה – 20 נכנסו לשימוש בתעשייה כ - 80000 חומרים כימיים חדשים. הרעלים הכימיים האלה עוברים במהירות מהדם לאתרי האחסון ובעיקר נמשכים אל רקמת השומן, איברים ועצמות, לכן תוצאות בדיקות דם ושתן אינן משקפות את הרמות האמיתיות (בד"כ הגבוהות יותר). כיום מזהים מספר רב של חומרים רעילים המצויים בסביבה שלנו, אך עיקר הסכנה באנדו טמונה בחומרים כימיים המחקים את פעילות האסטרוגן בגוף ומצויים בחומרי הדברה – דיוקסין, PCB ושאר קללות העוברים מן ההדברה, מוצרי הפלסטיק והמזון מן החי ומתבייתים על מערכת הרבייה. חומרים דמויי אסטרוגן הנם חומרים מסיסים בשומן ושמן מכאן שמסוגלים לחצות את קרומי התא ולחדור אל הגרעין וכך לגרור פגיעה בתאים. מעבר לכך אנחנו יודעים כי תהליכי חילוף החומרים יכולים להגביר את פעילותם בגוף ולהחמיר את השיבוש ההורמונאלי. האגודה האמריקאית לאנדו' גילתה כי חשיפת קופים לדיוקסינים גרמה להתפתחות ספונטנית של אנדו'. במחקרים נמצא קשר בין מינון החשיפה לתבנית המחלה וגם לאחר 10 שנים לאחר החשיפה עדיין נותרה השפעה של דיוקסין בגופם של הקופים. בבני אדם הדיוקסינים משבשים את הפעילות ההורמונאלית והחיסונית ופוגעים באסטרדיול, בבלוטת התריס ובויטמינים שונים. מסתבר כי לחומרים אלה השפעה אסטרוגנית. היכן מצויים הדיוקסינים? חומרים סיכה, חומרי בנייה והדברה הנספגים לרקמת השומן של חיות ודגי בריכה. ככל שמזון מצוי גבוה יותר בשרשרת המזון כך מידת הזיהום שלו גבוהה יותר. השומן בבשר ומוצרי חלב רווי בדיוקסין. דגי ים צפוני בטוחים יותר. לא כך לגבי דגי בריכה. בפירות וירקות הדיוקסינים מגיעים דרך ההדברה, לכן חיוני לצרוך אותם אורגניים או לקלף. מזון מעובד מכיל בתוכו שומנים שלא תמיד אנחנו יודעים את מקורם. למשל בשוקולד יש לינדן חומר הדברה החשוד כבעל השפעה הורמונאלית וכגורם לסרטן השד. מכאן שחשוב לצרוך שוקולד אורגני. דרך נוספת לחשיפה למזהמים היא באמצעות הכלכלה הגלובאלית המאפשרת צריכת מזון ממדינות שלא תמיד מקפידות על שימוש נאות בחומרי הדברה. מקורות חיצוניים לרעלנים מצויים במתכות כגון עופרת, קדמיום, כספית, ארסן, ניקל, אלומיניום. תרכובות אורגניות, חומרים ממיסים, דברה, אלכוהול, חומרים ושמרים, צבעי מאכל ותרופות. הערה חשובה לגבי הרזייה ודיוקסין – חשוב לעשות הרזיה איטית על מנת למנוע שחרור מואץ של רעלנים מתאי השומן. הרזייה קיצונית ומהירה גורמת לעומס רעלים על הכבד. לעיתים הוצאת מזונות בעלי פוטנציאל לאי סבילות (למשל חיטה) גורמים לירידה ספונטנית במשקל עקב איבוד נוזלים (מצבי אי סבילות למזון יוצרים בצקתיות ואגירת נוזלים בגוף). חומרים כימיים משבשים חילוף חומרים - חומרי הדברה ורעלים תעשייתיים אחרים גורמים להפחתה של הורמוני תריס, שיבוש תפקודם והאטה של מטבוליזם, נזק לאברוני המיטוכונדריה ופגיעה ביכולת לשרוף שומן וקלוריות, פגיעה במנגנוני ויסות התיאבון – חסימת לפטין (הורמון מאותת שובע). רעלים כגון מתכות כבדות או חומרים כימיים אחרים חוסמים איתותים הורמונאליים והמוח מפתח עמידות להשפעות הלפטין – עקב כך נוצר רעב תמידי. חשיפה לרעלים מגבירה תיאבון. הורמונים הנפגעים מעודף רעילות - אסטרוגן, טסטוסטרון, קורטיזול, אינסולין, לפטין והורמון גדילה. בנוסף חל שיבוש תגובת הלחץ ושינוי מחזור סירקדיאן השולט בהתנהגויות אכילה. רמות גבוהות של רעלים בגוף עלולות לגרום לכבד שומני ולהקשות על מנגנון נטרול הרעלים. מהם הסימנים לכך שהגוף דורש תהליך ניקוי – עלייה במשקל, נפיחות, עייפות קשה, כאבי ראש תכופים, אי סבילות לקפאין או תרופות, תופעות עוריות כגון אקנה, פריחות, פסוריאזיס, קושי בעיכול שומנים המתבטא בבחילות, כאבי ראש או צרבת, ריח גוף לא נעים, ריבוי אלרגיות ורגישויות, רמות גבוהות של שומנים בדם, חולשה חיסונית, תשישות וחיוניות נמוכה, כאב באזור בית החזה הימני התחתון, הפרעות מצב רוח, קושי להתרכז, ציפוי לבן על הלשון, קושי לרדת במשקל, שיער לא בריא. מצבים אלה מחייבים התייחסות לכבד ולאותם גורמים המחמירים את הפעילות שלו. באילו דרכים ניתן לשפר את תפקוד מערכת נטרול רעלים בכבד? ראשית כדאי להימנע מחשיפה לרעלנים באמצעות מזון אורגני, מים מסוננים, מטהרי אוויר – להפחתת אבק, עובש, תרכובות אורגניות נדיפות, לנקות מערכת לחימום ביתי למניעת שחרור פחמן חד חמצני, לגדל צמחי בית לסינון האוויר, להימנע מחשיפה לחומרים כימיים – ניקוי יבש, גינון והדברה, עשן, דאודורנטים, סותרי חומצה, אלומיניום, אבק. לצמצם חשיפה לקרינה אלקטרומגנטית – רדיו, טלוויזיה, מיקרו. חשוב ביותר לאתר אלרגיות ואי סבילות למזון, להפחית חשיפה למתכות כבדות , לשמור על יציאות תקינות, לשתות 6-8 כוסות מים/יום ולעשות פעילות גופנית קבועה – יוגה או עיסוי לימפטי לשיפור הזרימה. דרך נוספת לפינוי רעלים היא באמצעות הגברת ההזעה – סאונה, אמבט אדים, הידרותרפיה – שחרור רעלים דרך הזעה . ביתר לחץ דם וסוכרת חשוב להימנע מחשיפה לטמפרטורות קיצוניות. חשוב להתייחס למזונות המפעילים עומס על הכבד – מוצרי חלב, ביצים, אלכוהול, בשר, מזון מתועש, שומנים צמחיים מוקשים, סוכר וטבק, חומרי שימור, קפאין. לעומת זאת מזונות המגנים על הכבד – לימון, גזר, סלק, מלפפון, ארטישוק, סלרי, צנוניות, בצל, כרוב, ברוקולי, קולרבי, פטרוזיליה, ירקות כתומים, פירות יער, אבוקדו וקטניות. חשוב לעשות שימוש בתבלינים מעוררים פעילות כבד כגון כורכום, קארי, כמון, הל, עלי דפנה, בזיליקום, ג'ינג'ר, פלפל, מנטה, מליסה. דיאטות ניקוי – בטח שמעתן על האופנה הלא כ"כ חדשה לעשות צומות ודיאטות ניקוי כאלה ואחרות. זה מועיל, רק שבאנדו' כדאי מאוד להימנע מתהליכים קיצוניים מידי על מנת למנוע עומס יתר על הכבד והכליות. ניקוי קיצוני מידי עלול להחמיר את המחלה. לכן הדרך הטובה יותר היא להחליט על יום קבוע בשבוע שיוקדש למזון צמחוני בלבד – ירקות, פירות, אגוזים, זרעים, קטניות ודגנים ללא גלוטן (קינואה, אורז בסמטי מלא, כוסמת, דוחן, תירס). אפשר לאמץ מזונות התומכים בכבד. חשוב להקפיד על שתיית מים מרובה. לאכול לפי הצורך, כדאי אורגני, להימנע מכל מזון מן החי, אך גם ממזון מותסס, פירות מיובשים, חומץ, פטריות, שמרים, עובש, אלכוהול, שוקולד, משקאות מוגזים (גם דייאט). חשוב שמחצית התזונה תהיה טרייה ומחציתה מבושלת. ביום הניקוי מומלץ לשתות מיץ לימון סחוט טרי ללא תוספת סוכר בשילוב צמחים כגון נענע/מנטה/עשב לימון וכד'. מיץ מגזר אורגני או סלק מנטרלים רעלים בכבד, לכן אפשר לשלב גם אותם ביום הניקוי (לא לסוכרתיים). ככל שהגוף יסתגל לתהליכי הניקוי הקצרים האלה אפשר להרחיב אותם ליומיים בסופ"ש אחד לחודש. אגב, היום הצמחוני בשבוע מומלץ לא רק באנדו', אלא לכל מי שבריאותו חשובה לו. זה יום המאפשר לגוף מנוחה מעודף הרעלים שאנו רגילים לדחוס לתוכו. למי שמוכנה לעשות ניסוי – תכננו את השבוע ואת היום הזה והקדישו אותו לעצמכן. נהלו יומן ושימו לב מה משתנה בבריאותכן. בהצלחה!
 

limorki

New member
מזון מן החי

שלום פאולה - בחודשים האחרונים בחנתי הרבה שיטות תזונה, ועדין לא הבנתי האם מומלץ להוציא לגמרי מזונות מן החי מהתפריט, או לא. אם אוכלים בשר, ביצים ויוגורט (עזים) אורגניים - האם זה הופך את המוצרים מן החי ל"כשרים" לאנדו'?
 
מזון מן החי

שאלה מורכבת. זה תלוי במצב הבריאותי שלך ומה עוד יש ברקע. ככלל רצוי להפחית מזון מן החי בשל ההשפעה המעודדת דלקת שלו. בנוסף מזון מן החי יכול להגביר כאב בכלל , אך גם כאב וסת, כאבי ראש וכו'. במידה ויש אלרגיות, המזון מן החי מגביר אלרגיה ובעיקר הביצים. כפי שאת רואה קשה לקבוע באופן גורף אם לוותר לחלוטין על מזון מן החי או לא. כדאי לעשות ניסוי למשך חודש ולראות האם יש שיפור במצב הבריאותי שלך. לפי זה תוכלי לדעת אם זה רלוונטי או לא עבורך.
 
למעלה