33
עדכונים

מנוי במייל

קבלת עדכונים על רשומות חדשות ישירות לתיבת האמייל
יש להזין אימייל תקין על מנת להרשם לעדכונים
ברגעים אלו נשלח אליך אימייל לאישור/ביטול ההרשמה
*שים/י לב, מרגע עשית מנוי, כותב/ת הבלוג יוכל לראות את כתובת האמייל שלך ברשימת העוקבים.
X

ליאתה

אַרֶנגֶלוֹשקה (Aranygaluska) והספר "שלךָ, סנדרוֹ" מאת צבי ינאי

 

 

הכל מתחיל לפני יותר מחצי שנה, בחבילה שקיבלתי מחברה יקרה ואהובה שלי 

בחבילה הזו היו שני ספרים ומטעמים.

על אחד המלצתי לכן/ם ברשומה על פריז (המרכיבים הסודיים של האהבה / ניקולא בארו) ועל השני אני רוצה להמליץ לכן/ם כעת.

מכירות/ים את זה שקיימת בכן/ם הרגשה למשהו משותף עם כותב? זה מה שחשתי במהלך ואחרי הקריאה של הספר "שלךָ, סנדרוֹ" מאת צבי ינאי.

 

אם תרצו לצפות בריאיון שערך עמו רינו צרור בתכנית "חוצה ישראל", מדובר ב-22 דקות ששווה להשקיע

 

 

וכחודשיים לאחר פטירתו של צבי ינאי נערכה כתבה עם אלמנתו וילדיו הקטנים 

 

על הספר "שלךָ, סנדרוֹ

מדובר בתיאור סיפור חייו של ינאי מצרור מכתבים (אלו שהצליחו להישמר) שנשלחו בין בני המשפחה. הגרעין המשפחתי שלו כולל – אבא זמר הונגרי פרוטסטנטי ואמא פרימה בלרינה אוסטרית יהודיה שנדדו בין ערים איטלקיות שונות בהתאם למופעים שלהם. לזוג נולדו 4 ילדים פיורנצה שנולדה בפירנצה, ליזטה שנולדה בסן רמו, רומולו שנולד בקטנזרו וסנדרו שנולד בפסקרה. רומולו לא גדל עם המשפחה וכל הספר עוסק בהתכתבות שבינו לבין סנדרו. המכתב הראשון מתחיל בפנייה רשמית "פרופ' בנוונוטי הנכבד" ותוך כדי הופכת להיות הפנייה אישית יותר עם "רומולו היקר" – מדובר בעצם בכשנתיים של התכתבויות בין צבי (סנדרו) לרומולו. הספר ריתק אותי והכתיבה כה סוחפת עמוד אחר עמוד כוללת התרחשויות שקשה להאמין שקרו כמו תעסוקתה של יוצי גלמבוש היהודיה כמתורגמנית במטה האזורי של צבא גרמניה בארצו או סיפור הגעתו של ינאי לישראל. אחת הדמויות החשובות בחייו של סנדרו היא המטפלת אידה.

על אידה ברונלי לנטיהמטפלת והמצילה של צבי ואחיותיו באיטליה ניתן לקרוא באתר יד ושם 

באחד המכתבים שכותב סנדרו הוא מדבר על סבתו מצד אמו שבזמן השואה הגיעה ללובלין וככל הנראה נשלחה למיידאנק או בלזץ, נזכרתי בתמונה הזו שצילמתי בכניסה למחנה מיידאנק.

 

 

 זה מה שכתבתי אז ברשומה על הביקור במיידאנק: "לילה אחד במלוןלא רחוק ממיידאנקעוד אחד הלילותבהם פרצופים מתמונות עולים לי כשהעיניים נעצמותעוד לילה אחד כמעט בלי שינה אחרי יום גדוש בהסברים ונסיעהמה מחכה לי למחרת לא ידעתי.

עברנו את האנדרטה והלכנו במחנהגם לשיר של פוליקר האזנוהמשכנו בהליכה וכשהגענו להר האפר שם ערכנו טקס מרגש.

 

הגורל שלנו – אזהרה לכם.             כך החליטו לכתוב על אנדרטת הר האפר."

 

 

במידה ויש לכן/ם עניין בסקירת הספר באיטלקיתניתן לקרוא אחת טובה כאן 

בספר יש גם מתכון של עוגת שמרים הונגרית שאמא של צבי נהגה להכין לו ולאחיותיו באירועים מיוחדים.

שם העוגה הוא אַרֶנגֶלוֹשקה = Aranygaluska וחיפשתי עליה מידע נוסף ברשת. לפי המידע שמצאתי פירוש השם הוא Arany הוא זהב ו-Galuska הם כדורי בצק.

יש לעוגה הזו מספר מתכונים, שינויים בסוגי וכמויות החומרים, כאלו עם אגוזי מלך בלבד, כאלו עם צימוקים ואחרים בתוספת קינמון או סוכר חוםברוב המתכונים שמצאתי בשפה ההונגרית מעל המאפה הוגש סוג של רוטב וניל.

החלטתי לדבוק במתכון שנתן צבי ינאי עם דיוקים בהתאם להכנה שלי, האיטלקי שלי אומר שזה יכול להיות טעים עם מלית ריבה בפנים - אנסה בפעם הבאה.

 

אַרֶנגֶלוֹשקה (Aranygaluska) 

 

מצרכים:

1 חלמון ביצה, 250 גרם קמח (+ 100 גרם קמח במידה והבצק דביק), 1 כוס חלב פושר.

10 גרם שמרים, 1 כפית סוכר, 50 גרם חמאה מומסת ופושרת.

50 גרם חמאה, 2 שקיות אבקת וניל, 300 גרם אגוזי מלך טחונים (אני קצצתי אותם ולדעתי מספיקים 200 גרם), 100 גרם סוכר וגרידה מלימון אחד.

 

אופן ההכנה:

לערבב את השמרים עם כפית סוכר ושליש כוס חלב פושר.

לשים בקערה את הקמח, להוסיף את חלמון הביצה ולמזוג את השמרים המומסים, להוסיף את החלב ולערבב.

להוסיף 50 גרם חמאה מומסת ופושרת, ללוש עד לקבלת עיסה אחידה.

להניח את הבצק במקום חמים להתפחה כשעה או עד להכפלת הנפח.

להוציא את הבצק מהקערה וליצור ממנו כדור, יש לקמח במידת הצורך ובהדרגה (לכן ציינתי עוד 100 גרם קמח), לשטח את הבצק על משטח מקומח קלות וליצור כדורים בגודל כף.

לשים בקערית קטנה את האגוזים הטחונים עם הסוכר, אבקת וניל וגרירת לימון.

להכין תבנית עמוקה ועברה ולמרוח אותה במעט מ-50 גרם החמאה, לפזר מעל מעט מתערובת האגוזים.

את שאר החמאה להמיס ולהניח בקערית קטנה.

לטבול את הכדורים בחמאה המומסת (אפשר גם להניח אותם בתבנית ולהבריש בחמאה עם מברשת) ואז לצפות בתערובת האגוזים. מעל לפזר עוד קצת מתערובת האגוזים.

להניח על שכבת הכדורים הראשונה שכבה שנייה באותה השיטה עד שהתבנית מתמלאת עד מחצית גובהה בכדורים, לכסות בחמאה שנותרה ולפזר מעל את הנותר מתערובת האגוזים.

להניח את התבנית עם כדורי הבצק במקום חמים להתפחה כשעה - הם יכפילו את גודלם.

אני הכנתי את המאפה בסיר הפלא על אש קטנה ולקח למאפה כ-70 דקות להאפות.

במידה ותכינו את המאפה בתנור יש לחממו מראש ל-180°c ולאפות למשך שעה בקירוב או עד שכדורי הבצק מזהיבים.

 

 

דרך אגב, באצ'י זה דוד בהונגרית אבל נשיקות באיטלקית 

אז... נשיקות לכולן/ם ובשורות טובות אמן! 

הוספת תגובה

נשארו 150 תוים
נשארו 1500 תוים

12 תגובות

© כל הזכויות לתוכן המופיע בדף זה שייכות ל תותי-בת אלא אם צויין אחרת