"רסיס" / וורן פאהי

  • פותח הנושא Arana
  • פורסם בתאריך

Arana

Active member
מנהל
"רסיס" / וורן פאהי

"רסיס" / וורן פאהי

Fragment \ Warren Fahy

הוצאת מטר, 2011, 421 עמודים. מאנגלית: אורי שגיא

ב-1791 גילתה ספינת צי בריטית באקראי אי קטנטן ובלתי-ממופה באוקיינוס השקט. הם לא הצליחו לעגון בו עקב היותו מוקף בצוקים מכל עבריו, אבל כמה מלחים נועזים ניסו להשיג מים לשתייה מבקע באחד הסלעים. אחד מהם לא שב.
בזמן ההווה נמצאת הבוטנאית נל דאקוורת על ה"טריידנט", ספינת מחקר שעליה מצולמת תוכנית המציאות "החיים בים" – קבוצת מדענים צעירים וצוות ספינה צעיר ומגניב שעוברים בין אתרים אקזוטיים וחוקרים אותם. לא שנל היתה כל כך נלהבת להצטרף לתוכנית מציאות, אבל התוכנית כללה עגינה של יום אחד באותו אי בלתי-מוכר שנקרא על שם קברניט הספינה מ-1791, הֶנדֶרס. אותו אי שנל לומדת מזה 9 שנים. נל מאוכזבת קשות מכך שהתוכניות משתנות עקב עיכובים ושיקולי רייטינג והספינה עומדת לעקוף את האי הנדרס, אבל ברגע האחרון תקוותיה של נל נענות – ה"טריידנט" קולטת איתות מצוקה שמגיע מהנדרס, ופונה לבדוק אותו בהיותה הספינה היחידה באזור. כולם נדבקים בהתלהבות מהיותם הראשונים שדורכים על אדמת האי, אבל הם ממש לא מצפים למה שימצאו שם – מערכת אקולוגית שהתפתחה בבידוד ומכילה עולם מבעית של יצורים כמו-חייזריים... ועוד דבר נוסף.

מה שמשך אותי לספר מלכתחילה היה התיאור על הכריכה האחורית בדבר "כדור הארץ כפי שהיה יכול להיראות ‏אילו התפתח אחרת במשך חצי מיליארד השנים האחרונות". אני אוהבת ספרות ספקולטיבית, ובעיקר מציאות חלופית, והאי הנדרס מציג סוג של מציאות חלופית – התפתחות אבולוציונית לאורך קו שונה. חוץ מזה, יש כאן הבטחה למפלצות ול"ספר מתח מרשים, סוחף וקצבי". מה עוד צריך?
הספר הפך לרב מכר והופץ בכ-20 מדינות, וכעת אף מוסרט על פיו סרט שייצא ככל הנראה ב-2013. ואכן, קריאה ב"רסיס" היא ממש כמו לראות סרט מתח/פעולה/אימה הוליוודי – יש דמויות סטראוטיפיות מוכרות (המדענים הצעירים הגיבורים, "האיש הרע" זומם המזימות, המדען ה"חנון", מפיקת התוכנית הביצ'ית, איש המחשבים המחובר בוורידים לציוד שלו וכו'), יש קו עלילה די צפוי, וכמו ברוב סרטי הפעולה ההוליוודיים, אפשר גם כאן לנחש מי מהדמויות עומדת למות ומי תשרוד. מהבחינה הזו הספר רדוד למדי, ומעצבנת גם הנטייה של הסופר לתאר את לבושה של כל דמות (לפחות בתחילת הספר. אחר כך, כשהדמויות כבר לא מחליפות בגדים בתדירות גבוהה, אין מה לחדש בתחום הזה והתיאורים מידלדלים). גם התפנית בעלילה, אותו "דבר נוסף" שאיני מפרטת מחמת ספוילר, יכול להיחשב צפוי במידה זו או אחרת. עם זאת, מה שהחזיק אותי בקריאה היה גם מה שמשך אותי לספר לכתחילה – התיאור של אותה מציאות חלופית, של עולם שהתפתח במנותק מיתר המערכות האקולוגיות על כדור הארץ. להבדיל מתיאור של חייזרים או יצורי פנטזיה, כאן פאהי היה צריך לספק הסבר מדעי מתקבל על הדעת ליצורים שהוא מתאר. יש לי ידע סביר של אדם מן היישוב על עולם החי, ועל כן מבחינתי התחום הזה של יצורי הנדרס היה בהחלט מוצלח. פאהי משלב גם מידע על בעלי חיים אמיתיים, כמו סרטן זנב החרב וצרעת הענק היפנית, והפרולוג לספר מספר על השמדת מערכות אקולוגיות על ידי מינים פולשים. הרושם שנוצר הוא שפאהי ערך מחקר ראוי לצורך כתיבת הספר (באתר הבית שלו ניתן לקרוא ידיעות אמיתיות על גילוי זנים חדשים של בעלי חיים ועל מינים פולשים). להבדיל מספרים אחרים שבהם צריך להיעזר בכוח הדמיון כדי לצייר לעצמנו את מראם של היצורים המתוארים, ב"רסיס" נכללים גם איורים של יצורי הנדרס, עם כותרות המציינות אותם כלקוחים, כביכול, מתוך חיבורים מדעיים או ככאלה שאוירו ע"י הבוטנאית נל במהלך התרחשות העלילה. יש אפילו כמה דפים בסוף הספר עם תיאורים זאולוגיים מפורטים של היצורים העיקריים, מתוך "מדריך שטח לאי הנדרס" שנכתב ע"י כמה מהדמויות בספר. האיורים הקלו עליי מאוד להבין את היצורים המוזרים שפאהי מתאר. אגב, את האיורים אפשר למצוא גם באתר הבית של הסופר, שם יש בונוס נוסף: סרט עלילתי קצר בשלושה חלקים הקשור ל"רסיס" וליצורי הנדרס (הוא אינו ממחיז חלק מהעלילה, כך שאינו ספוילר).

לסיכום: מבחינת עלילה ומתח הספר שגרתי עד שבלוני, אך יש בו עניין מבחינת תיאור המערכת האקולוגית של האי הנדרס והיצורים החיים בו.

לקריאת הפרולוג באתר טקסט:
http://www.text.org.il/index.php?book=1102065
 

Y. Welis

New member
'פארק היורה' + 'העולם האבוד' של קרייטון

הספר הקלאסי של וורן 'מסע לבטן האדמה'; 'העולם האבוד' - הספר שנתן השראה לשם הנ"ל, של ה.ג. וולס; ספרי בוראוז על המאדים (לאחרונה תורגמו כמה מחדש).
 

siv30

New member
נראה כמו ספיי קידס 2 lol

כהם מגיעים לאי שלא מופיע על המפה ושם מצפה להם הפתעה (וזה חוץ מאנטוניו בנדרס שפשוט כובש לבבות לטעמי ) תודה!
 

ILet

New member
קראת את פארק היורה? מעניין אותי איך

רסיס לעומתו. אני התרשמתי מפארק היורה. לא זכור לי שהיו תיאורים מפורטים של פרטי לבוש

אקרא בשמחה את רסיס, למרות ההסתייגות. אני אוהבת מציאות חלופית.
 

Arana

Active member
מנהל
קראתי אותו ממש מזמן

בתקופה שיצא הסרט. הוזהרתי מראש לא לקרוא אותו לפני הסרט כדי שלא אתאכזב, אז קראתי אחרי. הם לא ממש דומים, אפילו הרעיון המרכזי של יצורים שהתפתחו בנתיב אבולוציוני אחר - ב"רסיס" זה דבר שהתרחש באופן טבעי (אי שנותק מיתר העולם), ואילו ב"פארק היורה" מדובר בהתערבות אנושית של שיבוט דינוזאורים. לדעתי "פארק היורה" היתה יותר טוב, אולי כי לא היתה תחושה שהוא שואף להיות סרט (בגלל הדיונים הפילוסופיים שאח"כ כמובן קיצצו), ואילו "רסיס" עושה רושם שהסופר בהחלט לקח בחשבון עיבוד שלו לקולנוע. אבל זה ספר נחמד.
 
למעלה