שרשורפואי לאמצע השבוע

אני מאוד משתדלת לא לעשות אישיו מאוכל

אני לא מפצירה ומשדלת מצד אחד, וגם לא מכריחה מצד שני.
אני לא מתנה שום דבר, אם תאכל X תקבל Y.
למעט מקרים יחסית נדירים שיש בבית ממתק כמו גלידה, ואז הוא חייב לאכול כמות סבירה מהארוחה לפני שהוא מקבל גלידה אחרת הוא נהיה בלתי נסבל.
אבל אני לא אומרת שרק מי שאוכל ירקות מקבל טוסט וחביתה, למשל. אני לא יודעת מה נכון, אני פשוט לא מסוגלת.

כשאני הייתי ילדה עשו לי שטיפות מוח שבגלל שאני לא אוכלת ירקות יהיה לי קשה לעשות דיאטה כשאני אגדל וארצה לרזות. (לא הייתי ילדה שמנה. מה חשבו לעצמם ההורים שלי, לא ברור).
לאמא שלי יש לדעתי הפרעת אכילה לא מאובחנת, היא עד היום אוכלת כשלא רואים ובאופן כללי אוכלת כמו ציפור.

אז אני גדלתי להיות אדם מבוגר עם יחס לא בריא לאוכל. אוכל כפיצוי, אוכל כחטא, לאכול כשלא רואים וכו' וכו'.
את כל זה אני במודע רוצה לחסוך מהילדים שלי.
אני רוצה שיישמר להם ככל האפשר המנגנון הטבעי של רעב ושובע. שפשוט יאכלו כמה שהם רוצים.
אין אצלנו בבית "לגמור מהצלחת".

וכו' וכו' וכו' (סליחה על המגילה).

אני לא בטוחה שאני מצליחה ב- 100% לא לעשות עניין מאוכל, אבל אני בהחלט מנסה, מתוך החלטה מודעת.

הבעיה עם הגדול היא שהוא מאוד בררן באוכל אבל איכשהו מצפה לאכול מגוון למרות זאת. אני לא מוכנה להכין לו אוכל בנפרד, אז למשל אם אנחנו אוכלים לארוחת ערב סלט גדול עם פסטה בפנים, הדבר היחידי שהוא מוכן לאכול זה הפסטה עם שמן זית ומלח - זה מה שהוא מקבל. אם למחרת בערב אנחנו אוכלים פסטה ברוטב עגבניות עם ירקות, הוא שוב יאכל פסטה עם שמן זית ומלח. ואז הוא מתמרמר שמשעמם לו...

מי אמר שקל להיות הורים?!

עניין השליטה הוא תחושת בטן שלי, אבל כאמור אני לא מתבססת עליה אלא הולכת לעשות בירור רפואי. הודות לתגובות שלך ואחרים אני כבר לא חרדה מבדיקת הדם ומשם נתחיל.

תודה גם על הטיפ לגבי הטחינה. מה יש לכם, אמארה? אולי אני באמת אשקיע בצנצנת כזאת, זה יותר זול מפלוריויטל ששווה את משקלו בזהב בערך...
טחינה וסילאן הוא אוהב מאוד, זה אחד הדברים הבודדים שהוא אוהב. אני אנסה לחשוב איך לתת לו יותר בלי למכור את נשמתי לשטן... למשל בלי לשלוח לו כריך מתוק לארוחת הבוקר בגן כל יום, שזה לא לעניין בעיניי וגם מזיק לשיניים.

תודה רבה

john111

New member
הרבה פעמים כשאנחנו גדלים

לתוך מציאות מסוימת היא מופנמת בנו. עבורך בגלל מה שעברת אוכל הוא אישו. ואת מאוד רוצה שהוא לא יהיה ככה עבור ילדיך. זו באמת משימה מאוד מאתגרת, כי זו כמעט ברירת המחדל שלך, אם גדלת לתוך מציאות מסוימת, איך תדעי אחרת?
הרבה פעמים האחרת שלנו הוא ההפך ממה שהיה לנו. פשוט כי זה נראה הכי טיבעי והכי נכון. אבל לעשות ההיפך עדין אומר שיש שם מטען ורגישות. זה לא אין אישו.
אני אומר את זה לא כי אני מזהה משהו אלא כי אני חושב שאת צריכה לברר אצלך כמה זה באמת לא אישו עבורך כיום. את אומרת הוא צריך לאכול מה שיש לכולם. ואני ישר חושב, למה? מה הרציונל? למה אי אפשר להציע לו לבחור מכמה אופציות? למה אם אתם אוכלים סלט פסטה הוא נידון לפסטה עם שמן זית?
התשובות ממש לא חשובות. לצורך הענין רק את יכולה לבדוק אצל עצמך האם זה נקי אצלך, האם זה באמת לא אישו? והאם הבררנות שלו אינה תגובה למשהו שקורה בבית, יכול להיות שבצורה לא מודעת נוצר אישו סביב אוכל. אולי כן ואולי לא, אבל שווה מחשבה נראה לי.
לגבי הטחינה - אכן אמארה. היא מאוד מתוקה ויש סיכוי שהוא יסכים לאכול אותה בלי סילאן. אצלנו העלאת הכמות עשתה פלאים.

אכן, שווה מחשבה.

עם כל הרצון הטוב אני לא מרגישה שהצלחתי באמת "לשחרר" את האישו שלי סביב אוכל.
מעבר לזה יש כאן באמת נושא שאפשר להרחיב עליו הרבה אבל הפורום זה לא מקום לטיפול פסיכולוגי

האם ייתכן שהבררנות שלו היא תגובה למה שקורה בבית? ואם כן אז חשוב יותר, איך פותרים את זה? איך "מנקים" את הגישה, קל להגיד "לא נעשה אישו מאוכל" אבל כמו שאתה רואה יותר קשה לבצע... זה כמו להחליט "מהיום אחשוב חיובי"...

תחושת הבטן שלי היא שהבררנות החמירה מאז שאחיו הקטן התחיל לאכול. הקטנצ'יק אוכל ה-כ-ל, מאוד מגוון, מאוד אוהב לאכול. ילד שעושה נחת פולנית לכל הסובבים אותו. המטפלות במעון מספרות עליו בעיניים נוצצות איך אכל יפה בצהריים וביקש עוד מנה

יש לי הרגשה שהגדול איכשהו הכניס את עצמו לפינה. שהוא מרגיש מאויים מזה שהקטן אוכל כל כך הרבה ויפה, וכתוצאה מכך הוא כאילו מוכרח להגיב על ידי הקשחת עמדותיו ובפועל זה אומר יותר בררן מיום ליום.
כיוון שיש לי מודעות לזה, אני משתדלת גם לא לעשות עניין מאיך הקטנצ'יק אוכל... לא לדבר על זה, לא להתלהב ולשבח אבל מדי פעם (ובמיוחד כשסבתא בסביבה) מתפלקת איזו הערה פולנית, באמת קשה להמנע מזה

אני אחשוב שוב על האם אני יוצרת איזה אישו למשל בעניין החוסר בחירה. כעיקרון אני מאמינה בארוחה משפחתית שבה כולם אוכלים אותו דבר. לתת לילד כמה אפשרויות בחירה זה נחמד כשהוא קטן ורק מתחיל לאכול, וכשהוא אוכל לבד. אבל כהרגל לחיים זה לא נכון בעיניי. יותר נכון הוא שכולם אוכלים אותו דבר ומה שיש הוא מה שיש. כמובן שאני לא אגיש ארוחה שאין בה שום מרכיב שהוא אוכל, וזה או סלט או ללכת לישון רעב.
אני מכירה משפחות בהן האמא לאורך שנים הכינה לכל ילד בדיוק מה שהוא מוכן לאכול לפי המפרט הטכני שלו. שום דבר טוב לא יצא מזה

אבל אולי יש כאן קשיחות-יתר בעמדה שלי. כמו שאמרת, שווה מחשבה.

nubi

New member

הגדרת יפה את הבת שלי.
ויש לה צליאק.
כי 20% מהילדים שסובלים מאנמיה של חוסר ברזל הם צליאקים.
צליאק היא מחלת אלף הפנים. מאוד קשה לאבחן אותה. לא תמיד היא מתבטאת בכאבי בטן, בטח שלא שילשולים או עצירויות (לא להתבלבל עם קרוהן, למשל).
1% עד 3% מהאוכלוסיה בארץ הם צליאקים ועל כל 1 שמאובחן יש 10 שלא מאובחנים (לקוח מאתר עמותת הצליאק בישראל).
תתחילו מבדיקת דם פשוטה לנוגדנים לצליאק (TTG).
כי אם תתני לו תוספת של ברזל - אין בכך שום טעם אם המעי מודלק בגלל הגלוטן.
בהצלחה!

nubi

New member
ואגב, איתנו בביופסיה (מהמעי)

היו 3 ילדים שהסימפטום היחידי שלהם היה בררנות באוכל. ונחשי מה? כולם עם צליאק...

kita1000

New member
נובי, תגידי, אז איך מאבחנים צליאק?

אנחנו כבר אחרי 3 סרולוגיות שליליות והרופא עדיין לא מוכן לחתום שאין לה צליאק.
היא FTT וגם תמיד עשתה הרבה צרכים. המון!
וגם אנמיה גבולית רשמנו בעבר.

שוב (בת 3 ) הוא שלח אותנו לסרולוגיה... והפעם גם לגסטרו ילדים.

nubi

New member
אם כך יש צורך בביופסיה

ובהחלט ייעוץ גסטרו ילדים. לא תמיד הסרולוגיה חיובית וסרולוגיה שלילית לא מבטיחה שאין צליאק. כזו היא הצליאק - חמקמקה וקשה לאיבחון....

nubi

New member
ודבר חשוב - אסור להפסיק גלוטן לפני ביופסיה

אלא להיפך. אני הלעטתי אותה בפיצות ולחם לפני הביופסיה, שיצאה חד משמעית - צליאק.
מדובר בגסטרוסקופיה שנעשית בטישטוש (הרדמה כללית אם מתחת לגיל שנתיים). לוקחים 3 ביופסיות - וושט, קיבה תריסריון ומחפשים קריטריונים לאבחנה.
לפעמים גם הביופסיה אינה חד משמעית ויש לחזור עליה. עד שאין אבחנה - אי אפשר להפסיק גלוטן.

kita1000

New member
תודה לשתיכן :)

מלחיץ.

הבית שלנו במילא לא עתיר גלוטן. תודה על העיצה. אקפיד לפני הביופסיה להעשיר את המזון שלה בפיתות ...

ומנצלת את ההזדמנות לשאול אם כוסמין ושיפון מכילים פחות גלוטן מחיטה? ויש קשר בין חיטה מלאה לבין תכולת הגלוטן?

nubi

New member
גלוטן זה גלוטן

ואין קשר לכמויות. כלומר, לחם = ביסלי=אבקת מרק=שאריות שנשארו על פס הייצור של שוקולד פרה.
כוסמין, שיפון, שיבולת שועל - זה אמנם לא גלוטן חיטה, אבל בעולם, כמו בישראל, כל הדגנים גדלים יחד ונארזים יחד, כך שהגלוטן מהחיטה נדבק לכולם.
כוסמין ושיבולת שועל שנויים במחלוקת לגבי האם מותר בצליאק ויש להתייעץ באופן פרטני עם רופא גסטרו מטפל.

kita1000

New member
אבל, האם במקרה שלא היה אבחון

ובמילא התזונה בבית היא מעוטת חיטה, אני מניחה שייתכן לפי התשובה הקודמת שלך שהתשובות הסרולוגיות יוטו.

מעניין.
פשוט, הרופאים הניחו שהתזונה שלנו בבית היא תזונה "מקובלת", אבל אנחנו משתמשים מראש ובלי קשר לצליאק בפחות חיטה מאשר כל בית אחר שאני מכירה. שווה להזכיר את זה לרופא הגסטרו שנגיע אליו.

שוב תודה!

nubi

New member
התזונה לא משנה כל עוד היא כוללת גלוטן

אני מניחה שאתם לא מקפידים על זיהום משני (כי אין אף אחד עם צליאק). לכן אין לזה משמעות. צליאק איננה מחלה שתלויה בכמות הגלוטן שמןכנס לגוף.

kita1000

New member
תודה!

אני שמחה לשמוע. זה אומר שאפשר להאמין עד כמה שאפשר לתוצאות הבדיקות עד היום.

nubi

New member
לא בדיוק (סליחה שאני מנג'סת)

כנסי לאתר של העמותה ותקראי. תראי כמה בדיקות הדם לא מהימנות. בקיצור - להמשיך מעקב אצל רופא הילדים ולשקול ייעוץ גסטרו - ילדים.

פולספגן

New member
זאת הסברה, אך אני לא מאמצת אותה -

אמנם זו מחלה אוטואימונית, אבל בבסיסה עומדת בסופו של דבר אלרגיה. הגוף יוצא לתקוף חומר זר שאינו מסוכן לו. ובאלרגיות עם השפעות אחרות (בוטנים, דבורים, שומשום, סויה וכו'), בהחלט רואים שגם כמויות מזעריות יכולות לגרום לתופעות ולהתקפים, אך יש בהחלט חשיבות לכמות החשיפה.

L A H

New member
לגבי העמסת גלוטן לפני בדיקה מאבחנת

לא צריך "להתפרע".
כמות שאקוויולנטית לשתי פרוסות לחם ביום, לאורך 6 שבועות טרום הבדיקה- מספיקה בהחלט.

למעלה