תפיסת האלוהים בדתות

תפיסת האלוהים בדתות../images/Emo40.gif

בשבוע האחרון התחלתי לחשוב על איך האלוהים מתואר בדתות השונות ואיך אנשים שמאמינים תופסים אותו. חבר שלי לשעבר תרגל שנה יוגה. מבחור דתי מסורתי הוא הפך למאמין באיזו דת והתחיל לדבר על הארה. הוא עזב את הכל וטס להודו לקורס באחד האשרמים. יש לי כמה שאלות ואני יודעת שכל אחד מכם יוכל לענות רק על אחת או שתיים. מישהו מכיר את דתות המזרח ויודע אם יש אלוהים אחד בדתות המזרח או כמה אלים ואם בודהא הוא האל שלהם? בודהא היה אדם רגיל אז איך הוא הפך לאל? איך אתם תופסים את מהות האלוהות לפי הדת שלכם ומה אומרת הדת שלכם? אתם מאמינים שיש אל אחד חסר דמות? ראיתי פה שאתם מתווכחים על כמה סוגי אלוהות יש. איך יכול להיות יותר מאל אחד? אם יש כמה סוגים לא מתחילים לחשוב מי יותר חשוב ולמי מתפללים? אני לא יכולה לתפוס איך אלוהים יכול להיות גם בן אדם או להיות אבא של אלוהים אחר. אולי תסבירו לי איך אתם רואים את האמונה שלכם? באיזה דתות אתם מאמינים בפורום הזה? יש פה גם יהודים? לילה טוב
נועה
 
אלוהים בדתות המזרח

בחרתי לענות על זה מתוך כלל השאלות... בודהיזם - דת בלי אל הינדו - דת פוליתאיסטית, מחזיקה פנתיאון של אלים רבים שינטו - תפיסת עולם ודרך חיים, ספק אם ניתן לקחת את זה כדת, בכל אופן כוללת התייחסות לכוחות על טבעיים הפועלים בינינו (קאמי) אבל לא כוחות אלוהיים דאואיזם - דרך חיים בלי התייחסות אל האלוהות קונפוציאניזם - דרך חיים בלי התייחסות אל האלוהות [שתי התפיסות הללו מתייחסות אל העולם מתוך הפרדה בין "שמיים" ו"ארץ", כאשר האחד הוא הדברים הנגזרים עלינו והשני הוא הדברים הנתונים בשליטתנו. מתרגמים ומפרשים טעו לעתים להתייחס אל זה כאל התייחסות אל האלוהים]
 
../images/Emo51.gif הדת הפוליתאיסטית רחוקה

מההשקפה הדתית הרגילה פה. אלים שמתוארים כבני אדם, רק חזקים יותר ובעלי כוחות מיוחדים, מזכירים לי מדע בדיוני עם האדם בעל כמה כוחות העל. אני מכירה רק את אלת האש קאלי והמקדשים שלה ואני יודעת שבהודו היו שורפים אלמנות צעירות שחיתנו עם גברים קשישים כדי לפייס את אלת האש קאלי. קראתי שבודהא היה נסיך הודי שהעביר למאמיניו עקרונות לחיים אחרים כדי להגיע להארה ושמעתי שאם לא יחיו לפי העקרונות האלה נשמתם תתגלגל בבעל חיים. אני לא מבינה אם המאמינים שלו מצפים בשלב הבא שיחזרו בדמות בעלי חיים. לא שאלתי את החבר לשעבר מה הוא חושב על התגלגלות הנשמה בבעל חיים. כאשר דיברת על השינטו ודתות המזרח האחרות שמדברות על כוחות בטבע אני חושבת אם יש חלוקת תפקידים או מאבק ביניהם. בדת המונותואיסטית שאנחנו מכירים ההתחלה היא שיש כוח עליון שאחראי לכל. החבר לשעבר הבטיח לכתוב לי ולשלוח תמונות מהקורס באשרם עד שיגיע לסנדת השתיקה של הויפסאנה. תודה על ההסברים. נועה
 

תמיר302

New member
לידה מחדש כבע"ח

לפי הבודהיזם, אין נשמה לאדם, ככה שאין מניעה שיתגלגל לבע"ח. מה שעובר לצורת חיים אחרת זוהי הקארמה שלו- מעין סך הפעולות שעשה. קראתי דימוי יפה: המעבר בין צורות החיים הוא כמו להבת נר אחד המדליק נר אחר. לידה מחדש כבע"ח היא לא עונש, אלא אפשרות.
 
לא הבנתי מה מתגלגל בבע"ח בבודיהיזם

אם אין נשמה. מה זאת הקארמה של האדם ומדוע גלגול בג'וק, כמו בספר של קפקא אינו עונש. גם שאר בעלי החיים לא תמיד חיים חיי אושר מלאי משמעות. אמרו לי שבבודיהיזם מאמינים שהמעשים של האדם בגלגול הנוכחי משפיעים על הגלגול בשלב הבא. לפי מה שאתה אומר אם אין, לפי הבודיהיזם, תפיסה של שכר ועונש בעולם הזה, לכל אדם יש אפשרות באופן מקרי להתגלגל בג'וק או באריה.
נועה
 

תמיר302

New member
אני אנסה

לפי הבודהיזם, לא מדובר בגלגול נשמות-אלא לידה מחדש. לפי האמונה הבודהיסטית, שום דבר אינו קבוע, וגם אין "אני". זוהי אשליה- כל אחד הוא חלק בלתי נפרד מהכל. לכן, אין נשמה שעוברת ליצור אחר, משום שאין נשמה נפרדת לאנשים שונים. מה שעובר לגוף החדש ונולד היא הקארמה- סך הפעולות שלנו, המחשבות שלנו וכו'. חלק טוענים שזוהי התודעה שלנו שעוברת. אנחנו יכולים גם להענש או לקבל גמול בלידה כיצור אחר. מדוע את סבורה שלהוולד מחדש כג'וק זהו עונש? גם בגוף זה ניתן להפיק לקחים מהחיים (אני מניח).
 

Marinette

New member
איך ייתכן שהתודעה שלנו גם עוברת?

אם זה היה כך, היינו אמורים לזכור את הגילגולים הקודמים שלנו - כי תודעה כוללת זיכרון. והבודהיזם מכיר בכך שרובנו לא זוכרים את הגילגולים הקודמים שלנו, ומייחד את היכולת לזכור גילגולים רק לאנשים שמגיעים למדרגה רוחנית גבוהה במיוחד. בקשר לגילגול בגוף של ג'וק - נכון, קשה להגיד שזה עונש (ובכלל, הבודהיזם לא משתמש במושגים "חטא", "שכר" ו"עונש" כמו שהיהדות או הנצרות מתייחסות), אבל למיטב ידיעתי זאת בהחלט ירידת מדרגה מבחינת הבודהיזם, והתפיסה היא שאדם שהתגלגל בג'וק כנראה הקארמה שלו לא הייתה משהו...
 

Marinette

New member
ועוד משהו...

אם אין "אני", איך יש תודעה? (מכוון לאלה שציטטת אומרים שהתודעה עוברת)
 

תמיר302

New member
תודעה

יש כאלו בבודהיזם הטוענים שהתודעה היא רצף של רגעים מודעים (אפשר להבחין ברצף כזה ע"י מדיטציה). בכל רגע יש מחשבה, תחושה, זכרון וכו'. רגע מודע בא, מתקיים, ואז, בהיותו ארעי, נגמר. מייד אחריו מופיע עוד רגע מודע. כלומר ניתן לראות בתודעה כסדרה מתמשכת של לידה ומוות של רגעי תודעה אלו. לכן, לידה מחדש היא המשך של רצף זה. אומנם אין "אני", אבל יש תודעה (או רגעי תודעה): מחשבות, הרגשות, תפיסות. אלו מתקיימים תמיד. בכלל, יש המון דיעות בבודהיזם לגבי רעיון הלידה מחדש. רעיון התודעה העוברת הוא רק אחד מהם.
 

Marinette

New member
עדיין לא מובן לי

אם בכל גילגול חיים נולדת תודעה חדשה, הרי שאין רצף בין התודעות של הגילגולים השונים, כל תודעה היא סיפור אחר לגמרי... אני מבינה שזו רק אחת הגישות בבודהיזם. אני תוהה כרגע רק עליה.
 

תמיר302

New member
נכון

אין קשר בין התודעות. זה מה שניסיתי להסביר. גם בחיים האלו אין זה רצף של תודעה אחת0 אלא של רגעי תודעה. חחח שאני חושב על זה, אז נראה שאין באמת התודעה עוברת, אלא רק הקארמה. מה שממשיך אלו הם רגעי התודעה. טוב אין פלא שזה לא ברור לך לגמרי. גם לי לא, ואני לא מצליח להסביר את עצמי כ"כ טוב...עימך הסליחה.
 

תמיר302

New member
את יכולה

להפנות אותי למקור שטוען שלידה מחדש כג'וק זוהי ירידה ברמה?
 

Marinette

New member
לא. שמעתי את זה בסדרת הרצאות

אלה היו הרצאות שניתנו מאדם מאוד רציני וידוע בבודהיזם. העיקרון שהבנתי מההרצאות הוא שבהתאם ל"קארמה" שלך ייקבע הגילגול הבא שלך, ובהחלט קיימת היררכיה: אם בגילגול הזה אתה חי חיים נוחים וקלים (אתה "מסודר" כלכלית, בריא, וכו') - סימן שבגילגול הקודם עשית הרבה דברים טובים והקארמה שלך הייתה יחסית טובה. ואם אתה עומד בניסיונות קשים סימן שהקארמה שלך בגילגול קודם לא הייתה טובה כל-כך. (כל זה בניגוד לתפיסה שקיימת ביהדות, שלפיה אלוהים מעמיד בניסיונות הקשים יותר את אלה ש'גדולים' יותר מבחינה רוחנית ולכן יכולים לעמוד בהם.) ומעבר לגבול מסויים, אם הייתה לך קארמה באמת רעה אתה תתגלגל בבעל חיים - וגם בתוך הגילגולים בבעלי חיים יש 'דרגות' והיררכיה. עכשיו, לפי מה שהבנתי, הגילגול בג'וק נחשב ל"ירידה בדרגה" לא בגלל שהג'וק מגעיל או רע, אלא משום שהוא יותר חסר אונים ויש לו פחות שליטה על חייו, או פחות אפשרויות מאשר לאדם (בשאלה הזאת המרצה לא הרחיב הרבה, אז ייתכן שפיספסתי כאן משהו). כל זה לא אומר שהבודהיסט אמור לשקוע בדיכאון ובמרירות או ברגשי נחיתות משום שהתגלגל בגילגול "בעייתי". נהפוך הוא, הוא צריך לראות את הטוב שבכך, והוא - שבכל גילגול יש הזדמנות להשתפר, (כמו שאמרת), גם אם התגלגלת בג'וק. בכל שלב ושלב אתה יכול לשפר את הקארמה שלך ולהעלות את עצמך לגילגולים נעלים וטובים יותר, עד ש(אולי) בסוף להגיע ל"נירוונה" ולהשתחרר ממעגל הגילגולים.
 

Tatu4Taty

New member
היא אכן רחוקה

ויש לי הרגשה שגם את לא מבינה אותה כהלכה. האלים "מתוארים" כבני אדם כי הם חלק מהחיים ויש להם פנים שונים בדיוק כפי שלבני האדם יש. זה לא שהם בני אדם עם כוחות מיוחדים וחזקים - הם הכוחות הללו. תחשבי על היקום כעל יהלום. ליהלום יש צדדים רבים וכל אחד מהם מהווה חלק מהשלם - כך כל אל ואלה מהווים חלק מהשלם. אם כך, כל אל הוא למעשה פן מסוים בכוח מסוים. אז האם יש מאבק בינהם? כן. אפשר גם לראות את זה מסביב, מה שגורם ליקום לנוע הוא קונפליקט מסוים. אנרגיה אחת מתגלגלת לאחרת וכך הלאה. קאלי, היא אלת המוות ולא האש. יש צורך להפריד בין כתות למיניהן שנפוצות בהודו (כמו הכת של קאלי) לבין ההינדואיזם. הטקסים הללו בדרך כלל נעשים במקומות נידחים ולא מהווים חלק מהרוב של ההינדואיזם.
 
אני לא מבינה את דתות המזרח

אני מתחילה להבין שאתה אומר שהאלים הם כוחות הטבע אבל אני לא מבינה איך בסיפורים שבסרטים ההודיים יש להם יצרים ותשוקות כמו בני האדם והם אוהבים ונלחמים ומקנאים. ההינדים מאמינים בכל הכוחות ביחד ומתפללים לכל הכוחות או שכל אחד בוחר כוח אחד, כמו קאלי אלת המוות, ומתפללים רק אליו או אליה? לאיזה כוחות או אלים מתפללים ההינדים? מה שכתבת לטללי השחר מסובך ואקרא אותו מחר. :) תודה רבה. נועה
 

Tatu4Taty

New member
כי כך פועלים החיים

אש יכולה לשרוף או לחמם ואת הרצון שלה אפשר לראות באופנים רבים. כך גם אתה יכול דרך מערכת היחסים והעבודה עם האלים להכיר אותם על הצד הטוב והצד הרע, את היתרונות והחסרונות. האלים זו האנשה של הכוחות. אם האש הרסה משהו אפשר לומר ששיווה נלחם בשדים והרס, אפשר גם לומר שזו הייתה מריבה בינו ובין וישנו. כעיקרון, הכל תלוי בתפיסת האלוהות של האדם והעבודה איתו. הההינדים עצמם מאמינים באחדות הבהרמן (המקור, האלוהות) ומבינים שהיא נראית בצורות רבות (כך התפיסה הרווחת בהינדואיזם הוודי בכל אופן). אתה יכול להתפלל לאל שאליו אתה מרגיש חיבור. לפעמים הוא יעזור ולפעמים הוא ידחה, הכל תלוי בקשר שלך איתו. יש גם שיואיסטים שחושבים שהכל פשוט צורה מסוימת של שיווה ולכן גם אם מתפללים לצורה מסוימת של האל, הם מבינים שזה שיווה שמושך בחוטים. בהינדואיזם יש אין ספור אלים, אי אפשר להכניס את כל הרשימה להודעה אחת וגם לא לכמה.
 
../images/Emo51.gif אני מבינה שתלוי מי המאמינים

חלק מההינדים תופסים את הדברים בצורה של קינאה או מריבה בין אלים וחלק אחרת. אני גם מבינה שיש כמה תורות והדת התקדמה לכיוונים אחרים. הייתי רוצה לדעת על האלים הקדומים שלהם ואח"כ על התפתחות הדת עד לתפיסה היום שקרובה אלינו יותר. אולי כשאדע יותר אכתוב בפורום משהו מסודר על הינדואיזם ואבקש הערות. תודה. נועה
 

Tatu4Taty

New member
עשית קצת סלט.

בודהיזם - בודהא עצמו אמר כי מטרת ההארה היא ההתנתקות מהבהרמא (המקור) ועל ידי כך התנתקות מהאלוהות והפיכה למשהו נעלה לה. הכוונה היא שבודהא אומר בעצם שצריך להתנתק מהאלוהות כדי לא לסבול ולכן לא מאמין בה. הינדואיזם - יש לדתות הללו כל כך הרבה גישות שפשוט חבל לסכם את זה בתור דת פוליתאיסטית (ועוד ביחיד) כי זה פשוט לא עושה איתן צדק. דאואיזם - גם הדאואיזם רואים את הדרך או הדאו כמשהו שהוא נעלה על האלוהות כיוון שהוא המקור לאלים. בטאואיזם יש אלים, אמנם בגישה שונה מדתות אחרות אך יש אלים. שינטו - השינטו עצמו כן מתייחס לאלים אבל פשוט תופס אותם בצורה שונה. הוא אומר שהאלים הם אכן כוחות אשר נוצרו למען האדם וקיימים שם בשבילו. אני לא רואה את זה בתור משהו שונה מדת.
 
למעלה