תזונה טבעונית ללא סויה

smady by

New member
תזונה טבעונית ללא סויה

קיים כזה דבר?

בשנה האחרונה למדתי לבשל המון אוכל צמחוני, וגם שיניתי לגמרי את סגנון האכילה שלי (לא אוכלת סוכר, שמרים, קמח חיטה, חלב, סויה, ובשר אדום).
אני שוקלת לעבור לתזונה טבעונית עוד כמה שבועות ורוצה לברר כמה שיותר לפני כן.
היות ואני לא יכולה לאכול סויה אני גם לא יכולה לאכול את רוב החלבונים שקיימים בתזונה טבעונית. גם קטניות כמו חומוס לא עושות לי טוב, והקטנייה היחידה שאני מתמודדת איתה בסבבה זה עדשים שחורים.
איזה פיתרון יכול להיות לי בתור טבעונית, אם רוב החלבונים שטבעונים מקבלים הם בדיוק מהמקורות האלו?

ועוד שאלה קטנה - ניסיתי להפוך מתכון של עוגת גזר לטבעוני ולהחליף את הביצים ברסק תפוחים. התוצאה היתה... עוגה לא מוכנה לעולם (סיראסלי - היא היתה איזה 3 שעות בתנור ולא היתה מוכנה. בסוף חתכתי אותה ויצא מן בראוניז גזר חצי קשים חצי רכים)

ואגב, מה ההבדל בין הפורום הזה לפורום צמחונות וטבעונות?


תודה מראש לכל העונים
 
הי ונסיון לענות


בהחלט קיימת תזונה טבעונית ללא סויה. השאלה היא שציינת שקטניות לא עושות לך טוב והיחידה שאת יכולה לאכול היא עדשים שחורים. למה?
למה את לא יכולה לאכול סויה?
כשנבין את המקור למצב, נוכל לענות בצורה מיטבית.

את יכולה להביא את המתכון, וננסה לעזור.

מתוך תקנון הפורום, פורום צמחונות וטבעונות הוא "הפורום עוסק בעיקר בטבעונות וצמחונות מטעמים אידאולוגיים של שמירה על בעלי חיים וזכויותיהם, אך כמובן שנדון גם על ההיבטים הבריאותיים, הסביבתיים, החברתיים והבינלאומיים של התופעה .נקבל בשמחה כל מידע חיוני לצמחונים וטבעונים, עצות תזונתיות, קישורים לכתבות בנושא, דיונים אידאולוגיים הנוגעים לזכויות בעלי חיים ושמירה עליהם, עצות מהמטבח הצמחוני-טבעוני וכמובן מתכונים (אנא סמנו אותם ב לנוחיות כולם)."
לצערי, טרם הספקתי לעדכן את תקנון הפורום, אך פורום תזונה צמחונית וטבעונית, כשמו כן הוא, דן בכל הנושאים הקשורים ל/ נובעים מ/ תורמים ל דרך החיים שבמהותה תזונה צמחונית וטבעונית.
אנו מקבלים בברכה כל מי שבוחר בדרך החיים והתזונה כצמחוני/טבעוני ולא משנים מניעיו להיות כזה, בריאותיים/אידאולוגיים/שרירותיים/סתמיים לחלוטין, אוהב/שונא חיות.
 

smady by

New member
סויה וקטניות...

אחרי בעיות עיכול וכאבי בטן, ביקורים אצל רופא וניסיון לאבחן מה הבעיה, הוא שלח אותי לנטורפטית ששמה אותי בדיאטה שאמורה להיות קלה לעיכול. היא הורידה את הסויה החלב וכו' וכו', וביקשה ממני לעקוב אחר הגוף שלי, לראות מה טוב לו ומה לא. ניסיתי כל מיני קטניות ובינתיים היחידות שלא עשו לי רע זה עדשים שחורות ומש.
סויה ממש עושה לי רע - אפילו אם אני רק טובלת ברוטב סושי זה לא עושה לי טוב.

מתכון עוגת הגזר:
113 גרם רסק תפוחים לא ממותק (קופסא אחת קטנה של "תומר")
1/2 (110 גרם) כוס סוכר/דבש
150 מ"ל (5/8 כוס) שמן קנולה
4-5 גזרים מגוררים גס
1 כוס קמח כוסמין
1/4 כפית ציפורן
1/2 כפית א. אפייה
1/4 כפית סודה לשתייה
1/4 כפית מלח
50 גרם אגוזים/שקדים/תמרים קצוצים
כפות טחינה גולמית

ערבוב הקמח עם החומרים היבשים ולאחר מכן ערבוב עם הרסק והשמן עד לקבלת תערובת אחידה.
יציקה לתבנית והוספת האגוזים
אפייה בחום של 180 מעלות למשך 40-60 דקות
צינון.

תודה!
 
קטניות

איך ניסית את הקטניות?
אחרי השריה (של כמה זמן וכמה פעמים החלפת מים אם בכלל) ובישול?
אחרי הנבטה חיה?
אחרי הנבטה ואז בישול?
סויה - יש הבדל גדול בין רוטב סויה שעבר עיבוד לבין סויה הקטניה. ניסית לאכול את הקטניה?

לגבי המתכון,
מתקשה להבין למה לא נדבק.
ממליצה לך לשלוח מסר לגולש טבעוני ותיק
בשם
גלעדא
אלוף אפיה טבעונית
ובעל רצון עז לעזור.
 

smady by

New member
תשובות

את העדשים אין יותר מידי מה להשרות, לכן היתה השרייה של 10 דקות/חצי שעה אם בכלל.
שעועית מכל מיני מינים - השרייה של לילה לפחות, ללא הנבטה.

התכוונתי לסויה מכל מיני צורות (חלב סויה למשל).

:)
 
הלכת לנטורופת של קופת חולים?

צריך לנסות מישהו/י אחרים
אפשר לחיות גם בלי הקטניות, אבל עדיף לחפש תזונאים שמומחים בשיטות טבעוניות
נסי מתוך הרשימה הזאת

אולי כדאי לנסות הנבטה
מה עם שעועית מש
עדשים ירוקות
עדשים אדומות

את השתיים הראשונות אפשר להנביט די בקלות

לפי דעתי, הלא מלומדת אך קראתי מעט, יתכן וניקוי מערכת יעזור לך להתחיל מחדש.
 

smady by

New member
לא של קופת חולים

אבל אני אנסה מישהו מהרשימה שלך
תודה
על איזה מתכונים אתם יכולים להמליץ ללא קטניות וללא סויה?
 
תראי, כמעט בכל מזון יש חלבונים

אם תאכלי פירות, ירקות, עלים, אגוזים - תקבלי חלבונים ובריאות

אני אוכלת סלטי פירות בבקרים בתוספת אגוזים, סלרי ועלי תרד

בערבים סלטי ירקות, עם שמנים מתחלפים (זית, טחינה, אבוקדו)

אני מוסיפה לשניהם נבטים של מאש ועדשים ירוקות - אבל אפשר בלי

בצהריים אפשר אורז מלא
האחרון שהכנתי:
שטפתי ובררתי את האורז פעמיים
טיגנתי בצל במים(ללא שמן)
הוספתי אורז ומים (שתיים ורבע כוסות על כוס אורז)
רתיחה ואז בישול 20 דקות.
לא לפתוח את המכסה ולתת לנוח עוד 20 דקות.
אחכ הוספתי תירס מקופסה (הקל-בלי סוכר)
היה טעים!

אני אוהבת גם לאפות. או לנסות לאפות. עוגות, עוגיות, לחם, קרקרים.
אני מכינה הרבה עוגות שוקולד ולחם תירס.

זה מה שיש לי כרגע:)
 

smady by

New member
תודה :)

אבל כדי להגיע לרמת החלבונים שצריך, יש לצרוך המון סוכרים ופחמימות בדרך - בשיטה הזו.
מה גם שאני רעבה תמידית - וחלבונים זה הדבר היחיד שעוזר לשובע שלא מנטרל אותך לשעה...
 
זה עניין של הרגל של הגוף...

בד"כ בתזונה הקלה יותר
הכמויות בטווח הארוך יורדות [אלא אם כן יש הפרעה התנהגותית]
 
לפני שעשיתי את השינוי (חודשיים סהכ)

הייתי אוכלת כמויות אדירות של פחמימות קנויות (מאפים, שוקולד) עד שכאבה הבטן.
עכשיו, רוב הזמן, אני רוצה אותם פחות. אני יכולה להרשות לעצמי לאכול עוד פירות וירקות.
את לא צריכה לדאוג לכמות הפירות שתאכלי, בלבד שתאכלי גם הרבה עלים (פטרוזיליה, תרד, סלק ועוד-אני עוד לומדת)
מעט אגוזים.

תאכלי יותר נא ופחות מבושל. תרגישי בהבדל.

תנסי להנביט, תראי מה קורה.

סלט פירות עשיר או סלט ירקות גדול ועשיר - משביעים מאוד. במיוחד אם משקיעים עוד כמה דקות ללעיסה טובה שלהם. והם נותנים אנרגיה ולא משביתים.

מנסיון של החודשים האילו. אני רעבה אחרי פחמימה מעובדת (סוכר וקמח לבן) יותר מאשר אחרי פחמימה מורכבת (קמח מלא, אורז מלא) ופירות.
 

smady by

New member
נא מול מבושל

פעם הייתי אוכלת מלא ירקות נאים (מלפפונים, עלים, עגבניות וכו') וזה לא עשה לי טוב. דווקא המעבר לירקות מבושלים (אנטי פסטי, תרד בפשטידות) עשה לי יותר נחמד בבטן.

סוכרים וקמח לבן אני גם ככה לא אוכלת, אז מה עוד יכול לגרום לרעב? אני אוכלת ארוחה ענקית, שבעה ממנה, אפילו מתפוצצת, ואחרי חצי שעה אני שוב רעבה!

(וכשאני אומרת ארוחה אני מדברת על מנת פחימומות כמו אורז בסמטי, מנת ירקות גדולה כמו סלט חי, פשטידה ללא קמח, אנטיפסטי, ומנת חלבון - בדר"כ עוף.

למה הגוף שלי כזה בעייתי??
 

Gidi Shemer

New member
מה שאני לא מוצא בתזונה שלך הם שומנים

לא קראתי את כל הפוסטים, אבל לגבי הארוחה שאת מציינת פה, יש פה מעט שומן. שומן הוא המשביע הטוב ביותר שיש. הבעיה עם פחמימות היא שהן משביעות לזמן קצר, אך מעוררות תיאבון מיד אח"כ. נכון שזה במיוחד נכון לגבי פחמימות שמתפרקות מהר כמו קמח וסוכר, אבל זה לא שלאורז בסמטי לוקח המון זמן להתפרק לפחמימות פשוטות.
 

smady by

New member
שכחתי לציין שעם כל ארוחה באה

כף גדושה של טחינה ובערך רבע-שליש אבוקדו...
 

Gidi Shemer

New member


ייתכן ובמקרה שלך (אני אגב במצב דומה) כדאי אם כך פשוט לחלק את היום להרבה ארוחות קטנות במקום ארוחות גדולות ו"משביעות".
 
אפרופו הכמויות... היום לקחתי בצהרים

מנה רגילה בגודלה שהורכבה מ- 1/2 אפונה ירוקה, 1/2 נבטוטים
ומעט גבינה בולגרית
עם שמ"ז וטיפה מלח.
בקושי רב הצלחתי לסיים חצי מהכמות. היה לי טעים ביותר, אבל אחרי חצי מהכמות הרגשתי שזהו.
אני בטוחה שזה מהנבטוטים.
 
בתור אחת שלא רגישה לקטניות, כדי שאלו לא

תחוללנה בי שמות
אני משרה אותן ללילה ארוך עם החלפת מים 2-3 פעמים לפחות.
מרתיחה ומבשלת, ומחליפה את המים שוב 2-3 פעמים.
רק לאחר מכן, אם עדיין תתרחש לך פורענות בבטן,
תנסי לאכול את הקטניה מבושלת במים שהוחלפו לפחות פעם אחת
ולאחר הנבטה אשר משחררת את המעכב האנזימטי
אם אז עדיין תתרחש לך פורענות בבטן,
אז ורק אז, תוכלי לאמר שאת רגישה לקטניות ולא יכולה לאכול אותן.

שוב, יש הבדל בין פולי סויה
לאדממה
לחלב סויה
לרוטב סויה
לטמפה
לטופו
למיסו
(ויש צורה ששכחתי?)
אי אפשר לאכול רוטב סויה מעובד עד כלות, שכל קשר בינו לבין אדממה הוא מקרי בהחלט ולהחליט מכך שאת רגישה לסויה.
 

smady by

New member
אבל להשרות ולהרתיח עדשים

כל כך הרבה דיי הורס אותם, לא?
 

noa555555

New member
ההשריה רק מועילה לקטניות

ומחלצת מהן את כל הפוטנציאל התזונתי הטמון בקטניה. לא הורס כלום. להפך .

גם בישול הורס מעט מאוד, כשמדובר בקטניות. יש קטניות שממש צריך לבשל ולא כדאי לעכל חי,
כמו שכתבתי לך יש קטניות שאפשר לאכול חי ללא חשש ותתפלאי גם שהבטן מתרגלת. בהתחלה הבטן מגיבה ואז היא מתרגלת לפרק אותן. צריך "ללמד" את מערכת העיכול ואז זה עובד. פשוט לצרוך כמויות קטנות ואז אפשר להגדיל.

מנסיון רב...של אחת שסובלת חופשי מהבטן. השתפר פלאים.
 
למעלה