שיעולים טורדניים והקאות בשינה

shtaz

New member
שיעולים טורדניים והקאות בשינה

בננו ציין השבוע את גיל שנה וחצי. נכנס לגן לראשונה בספטמבר, וכצפוי, 4 ימים אחרי ההתחלה נכנס למעגל המחלות. זה התחיל בוירוס הקאות, נמשך בוירוס חום, דלקת גרון והכל במקביל לשיניים טוחנות עד כה הכל הגיוני ומובן. הבעיה שלכל זה נלווה, מאז אמצע ספטמבר,שיעול, שיעול כזה שמביא אותו להקיא, ברוב הזמן זה בלילה, בד"כ כשעה אחרי ההרדמות. ומיד אחרי ההקאה הילד חוזר לישון כאילו כלום לא קרה. לאורך כל התקופה ראו אותו פעמיים בשבוע 2 מומחי רפואת ילדים שונים ונתנו לו תרופות מכלל הקשת- אינהלציות עם ובלי ונטולין ובודזונייד אנטיביוטיקות שונות מוקוליט אריוס-ליבוש ליחה עשינו לו צילום ריאות, הרופא ראה אותו וטוען שיש קצת ליכלוך בריאה הימנית נתן לנו מוקסיפן ל-5 ימים והפנייה לרופא ריאות בבי"ח , בלי קשר- עשינו גם צילום נאזופרינקס כדי לשלול שקד שלישי, לבקשת הרופא אאג שהלכנו אליו, הרופא משפחה גם עבר עליו וטען שנראה על פניו שאין בעיה-אין שקד שלישי והשקדים לא נפוחים. הוא גם בדק נשימה ואמר שיש מעבר אויר טוב. קבענו פגישה אצל פרופ' מומחה ריאות - שקבע בבדיקה של דקה שלילד יש אסטמת ילדים... וקבע לנו טיפול די אגרסיבי באירוצימבר. יצאנו מבולבלים וקבענו תור לחוות דעת נוספת אצל רופאת ריאות נוספת שהמליצו לנו גם עליה... היא ממש לא סגורה על זה שזו אסטמת ילדים אלא דווקא בכיוון של שעלת , וזאת למרות שהילד מחוסן כמו שעון לפי הלוז של משרד הבריאות. היא בדקה אותו די טוב ונתנה לנו הפניה לבדיקת דם לשעלת, הפניה לבדיקת NO כדי בכל זאת לשלול אסטמת ילדים, תבחין זיעה וגם מעבדת שינה כי הילד נוחר לא עולה מספיק במשקל, מרייר כל הזמן, ישן 12 שעות (כשהוא לא מתעורר משיעול ומקיא ועדיין קם עייף (ואין לו שקד שלישי כבר בדקנו בצילום מיוחד ) במקביל ביקשה שכן נעשה לו אינהלציות, ונקפיד לא לתת לו אוכל שעה לפני השינה לפחות ולמרות שהיא סקפטית לגבי האסטמה, שוב יצאנו מבולבלים... אבל עשינו שינוי בסדר יום- אבל הוא לא הפסיק להשתעל ולבכות מתוך שינה.. וכרגיל בתקופה האחרונה , שעה אחרי ההרדמות הוא מתעורר עם שיעול מחריד והקיא את נשמתו. נראה לי שזה מהאינהלציות, שהן עושות לו רק יותר רע, עברתי על רשימת תופעות הלוואי של ונטולין ומופיע שם סיוטי לילה, הקאות ובחילות ועוד שלל תופעות שמסבירות את אי הנוחות שאני מרגישה ממנו בלילות. עשינו בתחילת השבוע בדיקות דם לשעלת תוצאות עדיין אין , יקח כנראה כשבוע... עשינו בדיקת FeNO וקיבלנו תוצאה הפוכה ומוזרה מהצפוי (במקום ערכים גבוהים שמעידים על אסטמה יצאו ערכים נמוכים מהנורמה), והרופאה טענה שזה לא אומר עדיין שאין לו אסטמה ומצד שני במקומות שונים כתוב שזה מעיד על CF עוד שבועיים עושים תבחין זיעה - שהבנו שזו הבדיקה לאבחון- CF...יכול להיות לו אם בבדיקות הגנטיות של ההריון אני יצאתי שלילית? בקיצור אין שום דרך להבין מה קורה לילד ואיך אנחנו ממשיכים מפה הלאה והכי חשוב איך בינתיים עם כל הבדיקות, הבירורים וההמתנות אליהם ולתורים לרופאים מקלים על הילד ועוזרים לו להתחזק ולתפקד?

orii

New member
בדיקה גנטית ל CF

שלום אמא, את מתארת תהליך קשה ומתיש. אני מקווה שהוא יסתיים במהרה. כל הכבוד על השליטה בחומר ועל המאמץ להבין ושלוט בענינים. אני מאוד מכבד הורים הבוחרים בדרך הזו. לגבי הבידקות הגנטיות ל- CF, הן רחוקות מלהיות מושלמות. אני משער שרק את נבדקת (ולא בעלך). אם את 100% ממוצא אשכנזי הרי הבדיקה בעלת מהימנות רבה ויש לה רק 3-5% לפיספוס (שהיא אמרה לך שאת לא נשאית אבל את כן נשאית). אם את מעדה אחרת א מעורבת הרי המהימנות של הבדיקה יורדת בצורה משמעותית (והסיכוי לטעות יכול לעלות ל- 10%, 20% ו- 30%, כתלות בעדה), ולמעשה קשה מאוד להסיק ממנה, לגבי מה הסיכוי שלך להיות נשאית. לכן, תבחין הזיעה, בדיקת רמת מליחות הזיעה אינה מופרכת. אולם אני משער שהרופאים עושים את זה רק כדי לישלול (הרבה פעמים הם בודקים משהו רק כדי לוודא שאין אותו, לא כי הם מאמינים שזו הבעיה). אני כמובן מאוד מקווה שאין לילד שלך CF. אם הוא הגיע לגיל שנה וחצי בגובה ומשקל תקינים אז ככל הנראה אין לו CF טיפוסי (המלווה בחוסר יכולת לעכל מזון, בגלל אי ספיקת לבלב). ולגבי הבעיות שאת מתארת יש עוד הרבה דברים שעלולים ליגרום אותם מלבד CF. בדיקת המליחות נחשבת כמדד טוב לאיתור CF אולם היא אינה מגלה 100% מהחולים. כמו כן, לעיתים היא נותנת ערכים גבוליים. במקרה כזה מומלץ לעשות בדיקה גנטית מקיפה לילד (קביעת רצף הגן או "ריצוף"). כמו כן אולי כדאי לשקול ללכת למומחה CF - אלו רופאי ריאות של ילדים, שאולי ימצאו את הבעיה גם אם היא לא קשורה ל CF ובוודאי יעזרו לאתר CF לא טיפוסי. אני יכול להמליץ על פרופ' אפרתי בתל השומר ועל פרופ' בלאו בשניידר (אם את גרה במרכז). אם יש לך שאלות אשמח לנסות לענות עליהן. בברכה, אורי דיסקליימר: אין בדברי יעוץ רפואי או גנטי

shtaz

New member
תודה על התשובה

אני אשכנזיה 100%, או אולי לא, סבתא שלי פולניה אבל לא יהודיה אלא גיורת..מניחה שזה אמור להיות דווקא לטובתי בגנטיקה של מחלות אחרות... בלי קשר :) בכל מקרה בעלי לא נבדק כי יצאתי שלילית לכל ה- 12 או יותר בדיקות שעשינו לפני ובמהלך ההריון. יש לנו תור לד"ר אפרתי, אבל רק ב- 1/12 ואנחנו מחכים לו כבר מתחילת אוקטובר...קשה להשיג אליו תורים משום מה, בכל מקרה עד אז יהיו תוצאות כלשהן של התבחין זיעה ונבוא אליו עם המידע הזה. מה הכוונה הגיע לגיל שנה וחצי בגובה ומשקל תקינים? כי הילד כן יורד באחוזונים , למרות שהוא עולה במשקל אבל ממש מעט, לדוגמא מספטמבר עד השבוע עלה רק 100 גרם ונמצא באחוזון 13 בגובה הוא דווקא די שומר על אחוזון של מעל 50 (61) אבל עדיין יורד מדי בדיקה...הדיאטנית לא חשבה שזה בעייתי אבל לאור החשדות שעלו השבוע אנחנו מתחילים לחשוב שאולי זה גם סימפטום שוב תודה על הסבלנות וההשקעה בהסבר, דווקא מרגיעה קצת התשובה המפורטת הזו :)

orii

New member
המשך...

קודם כל אני שמח שהתשובה קצת הרגיעה. לגבי הגנטיקה, אם יש סבתא פולניה גיורת הרי הבדיקה הגנטית ביצעת ל- 12 או 14 מוטציות אינה מכסה אותה (את הסבתא). זאת אומרת שהבדיקה שעשית מכסה 0.75% מהגנטיקה שלך ולכן אחוז הפיספוס של הבדיקה עלה מ 3-5% לכ- 15-20% (15-20% ולא 30% כי יש בבדיקות שעשית כיסוי חלקי של הסבתא) . לכאורה, אם בקרב הפולנים הלא יהודיים הנפיצות של מחלת ה CF הייתה נמוכה היינו יכולים להירגע, אולם אין זה המצב. אם היה לכם יעוץ גנטי טוב, היו אולי ממליצים שגם בעלך יבדק או מסבירים לך שאת לא ממש מכוסה. וממליצים לך ליבדוק גם מוטציות המאפיינות פולנים לא יהודים (אני שמער שזה כולל סט של כמה עשרות מוטציות) או לבצע את בדיקת הריצוף שהזכרתי. בעולם יש מעל 1300 מוטציות ידועות הגורמות מחלה. ברור לך שה 12-14 שבודקים בארץ נונתות כיסוי מאוד מצומצם. לגבי המשקל, אם, חס וחלילה, היה לילד CF טיפוסי, הוא לא היה מגיע לשום אחוזון לא בגובה ולא במשקל (הוא היה נימצא הרבה הרבה מתחת לאחוזון 5 בשני המדדים). כמו כן הוא היה משלשל ללא הרף. זאת אומרת שגדילה שלו עד כה לא מאפיינת אי ספיקת לבלב האופינית ל CF. את הירידה הקלה במשקל ניתן להסביר ע"י המחלה. כמעט כל ילד חולה יורד במשקל, ואצלכם הוא אפילו ממשיך לעלות קצת במשקל. מה שכן, אולי המחלה הנוכחית קצת עוצרת את הגדילה שלו, אבל זה בוודאי מצב זמני. פרופ' אפרתי הוא הרופא שמטפל בילד שלי ואני מאוד מאוד מעריך אותו. אתם תהיו בידיים טובות. בברכה, אורי

למעלה