שדה אלקטרו-מגנטי: קיים או לא?

pelegs

New member
שדה אלקטרו-מגנטי: קיים או לא?

יש לי ווכיוח עם ידיד שלי, האם קיים כזה דבר "שדה אלקטרו-מגנטי". האם זה נכון? או שיש רק שדות חשמליים ושדות מגנטיים בנפרד? ואם כבר שואלים - אז אור הוא קרינה אלקטרו-מגנטית(בצורה הגלית שלו). אם אני זוכר נכון הוא בעצם עיוות בטווח הזה. מישהו מוכן בבקשה להסביר לי את זה בצורה מדויקת יותר? תודה מראש :)

amir_aikido

New member
בהחלט יש קשר

משוואות מקסוול מוכיחות כי יש קשר בין השתנות בזמן ובמרחב של השדה החשמלי והשדה המגנטי. לכן, במציאות (להבדיל מתרגילים תיאורטיים בשיעורי הפיזיקה), יש כמעט רק "שדה אלקטרו-מגנטי" ונדיר לפגוש שדה חשמלי או שדה מגנטי שקיימים בנפרד (הכמעט נובע מהיותי מהנדס - יש מקרים שבהם אחד השדות יהיה זניח - בחלק מהמרחב הרלבנטי ולחלק מהזמן). אם מתייחסים לצורה הגלית של האור, אז האור, ככל "גל" הוא בעצם הפרעה שמשנה את המצב הקבוע של השדה. ונשתמש בהסבר מתחום התנועה: קח את התנועה באיילון בשעה עמוסה, עכשיו תן לנהג אחד לעצור בפתאומיות, נניח שלא היתה תאונה. מה יקרה ? הנהג שאחרי הנהג הראשון יעצור גם הוא, בשיהוי מסוים וכך גם הנהג שמאחוריו, וזה משאחוריו ... ואתה מקבל הפרעה שהיא תופעה גלית שנעה בזמן ובמרחב. לפי הפירוש הגלי האור הוא הפרעה דומה שרואים אותה בשדה האלקטרו-מגנטי (במקום במכוניות). אמיר אמיר

pelegs

New member
תודה(ניצחתי! :)

ואני אנצל את הודעה זו לעוד בקשה, אחרונה(מבטיח)... האם קיימים דפים בעברית המסבירים על איך בודקים כיום את ההרכב הכימי של הכוכבים מסביבינו, ואיך אסטרו-פיזיקאים משתמשים בזה(כל הסיפור עם קווי הבליעה הספקטרלים)?

CommandeRiker

New member
שדה מגנטי נוצר ע"י מה?

ובשדה אלקטרו מגנטי הכוונה היא זה ששני הכוחות פועלים בשטח נתון? מגנט חשמלי למשל?

טל ר

New member
על כוח מגנטי וכוח אלקטרוסטטי

בסוף המאה ה-19 נתגלה כי שני כוחות אלו הינם למעשה שני היבטים של אותו הכוח. משוואות מקסוול הינן המשוואות החוזות היטב את כוחות אלו. תורת היחסות הפרטית נתנה היבט נוסף לגבי מדוע זהו המצב.

CommandeRiker

New member
?

מה זה שדה חשמלי? מעגל? ומה זה שדה מגנטי? מגנט גורם לשדה מגנטי? מושך אלקטרונים?

טל ר

New member
שדה אלקטרוסטטי ושדה מגנטי

לתשומת לבך - לא דיברתי על שדה חשמלי אלא על שדה אלקטרוסטטי. שדה אלקטרוסטטי הוא השדה המושרה על ידי מטען חשמלי, וגורם לכוח הפועל על כל מטען בסביבה. שדה מגנטי הוא השדה המושרה על ידי מטען חשמלי נע, וגורם לכוח הפועל על מטענים חשמליים נעים (מותנה בתנועה בכיוונים מסויימים). למעשה, שני אלו הינם שני פנים של אותו כוח - הכוח האלקטרומגנטי.

Henryf

New member
אין שדה אלקטרו-מגנטי.

כי אין במציאות שדות כלל (חוץ משדות קטל). שדה זו המצאה תאורטית, שלא קיימת במציאות, זה מודל. גודל וכוון שדה מנסה לאפשר לחשב, מה יקרה לחלקיק שיקלע לתוך השדה, למשל, איזה כוחות יופעלו עליו. לא ניקלע לשם חלקיק, אין שום כוח. השדה זה ה"כאילו" של הילדים.

arifell

New member
אם שדה לא קיים

אז איך ייתכן שיש לו תנע וכוח מוגדרים? אני מוכן לקבל את הטענה שפוטנציאל לא קיים, אבל לא ששדה לא קיים

Henryf

New member
לשדה אין כח.

כמו שלי אין בחלום תנע, כך גם לשדה אין תנע. השדה "מנבה" איזה כח ותנע יופעלו על חלקיק מסוים, באם יקלע לאזור מסוים. יכנס לאותו מקום חלקיק אחר, יופעל עליו כח ותנע אחרים. לא יכנס אף חלקיק, לא נחלום לא על תנע, ולא על כח, רק על ויאגרה.

arifell

New member
על שדה ניתן להפעיל כוח

אלא אם כן אתה טוען שהחוק השלישי של ניוטון- טעות ביסודו...

Henryf

New member
אתה לא מפעיל כח על שדה!

אתה יכול להפעיל כח על מי שמייצר את השדה, על החלקיק או החלקיקים ש"יצרו" את התופעה המתמטית הנקרת שדה. מושג השדה הווירטואלי בא רק לפשט את החישובים, והצפי של מה יקרה אם?

1100F

New member
קודם כל בקשר להודעה שכתבת קודם,

אז לשדות יש גם אנרגיה (צפיפות האנרגיה של שדה אלקטרומגנטי פרופורציונית ל-E^2 + B^2 ) וגם תנע (שוב פעם, לדוגמא, בשדות א"מ צפיפות התנע פרופורציונית למכפלה הוקטורית בין E ל- B). בנוסף, בנוגע למה שכתבת על כח, אז ככה, בשדה א"מ, אכן, השדה מתואר ע"י פוטון ולפוטוןאין מטען חשמלי, אבל ישנם סוגים אחרים של שדות שבהם החלקיקים של השדה הינם בעלי "מטען" של אותו שדה. למשל, חלקיקי השדה החזק הם הגלואונים, ואכן לגלואונים יש מטען חזק אשר קרוי "צבע" (ללא קשר לצבעים של היום-יום) ולכן השדה החזק מפעיל כח על השדה החזק. דוגמא נוספת היא של הגרויטציה. שדה הכבידה נישא ע"י גרויטונים. המטען של הגרויטציה הוא המסה, כלומר אנרגיה. ומכיוון שלגרויטונים יש אנרגיה, זה אומר שיש להם מטען גרויטציוני, כלומר כח הכבידה פועל גם עליהם.

1100F

New member
דוקא מבחינה תאורטית, הדבר היותר

בסיסי הוא פוטנציאל ולא השדה עצמו. ראה לדוגמא את אפקט בוהם-אהרונוב בו נצמאים חלקיקים באזור שבו השדה המגנטי שווה ל- 0 אבל וקטור הפוטנציאל שונה מ- 0. ואכן הוקטור פוטנציאל משפיע עליהם

arifell

New member
אתה צודק, כמובן

אבל אם אני אבחר כיול שונה, אני לא אקבל אנרגיה שונה באפקט?

vizini

New member
אין כלל חלקיקים

יש רק שדות (אלקטרומגנטים ואחרים).

Henryf

New member
אין חלקיקים.

אני באמת נוטה לקבל את גישתך. גם בעיני תורת המיתרים ניראית יותר משקפת "מציאות", ובין השאר אין חלקיקים ואין מסה, אלא אזורים של מיתרים רוטטים. אם אתה מתכוון ל"שדה" למה שמכוון לאזור הרטיטה, אני נוטה להסכים עם הגישה הזו, מלבד שכאן אין הכוונה ל"שדה" פיסיקלי קלאסי.

vizini

New member
לא קשור למיתרים.

גם במודל הסטנדרטי זה נכון. חלקיקים או שדות - אלה הצגות שקולות, עם יתרון לשדות באלגנטיות הניסוח והמשוואות.

למעלה