שבוע טוב, שאלה על ילדה בת 7 ו-3

odeia

New member
שבוע טוב, שאלה על ילדה בת 7 ו-3

ילדה נבונה מאוד, בסה"כ יודעת להיות מאושרת, אבל בחצי שנה האחרונה כל דבר הכי קטן שלא טוב לה היא אומרת שהיא רוצה למות, להתאבד, למשל אומרת שהיא תלך לישון בחוץ ואז היא תמות ולא תהיה לי יותר ועוד ועוד. זה יכול להיות בגלל שלא ניתן לה לשמוע שיר שהיא רוצה ועד למתי שכועסים עליה ממש. אם נעיר לה הערה ובדיוק גם אחותה נמצאת היא אומרת: אתם אוהבים רק אותה, אני רוצה למות. אני אגיד לה להזדרז בבוקר, היא תגיד לי שאני לא אוהבת אותה והיא רוצה למות. מה עושים עם?

גרא.

New member
odeia,מצטער,לא ברור. הילדה היא

בת שבע ושלושה חודשים, או שיש לך שתי בנות האחת בת 7 והשנייה בת 3 ? דבר נוסף,האם אתם משפחה דתית?

odeia

New member
הגדולה בת 7 שנים ו-3 חודשים

נולדה לה אחות לפני שנה ו-5 חודשים. אנחנו לא משפחה דתיה? מה הקשר לדת?

גרא.

New member
אנשים דתיים מתייחסים בצורה שונה

לנושא המוות מאשר כאלה שאינם דתיים.הבעייה שכרגע איני יכול להמשיך בתגובה אחדש אותה מאוחר יותר.

odeia

New member
מחכה בסבלנות. מאוד קשה לי

עם האמירות האלו שלה, זה מאוד מעציב וגם קצת מדאיג.

קטליאה

New member
הילדה במצוקה

כנראה שמשהו השתנה בתקופה של חצי השנה האחרונה, הילדה בחרה להביא את המצוקה ע"י ציון העובדה שאינה רוצה לחיות.דרך ביטוי המצוקה אצל חלק מהילדים מתבטא בהרטבה ,אצל חלק בבעיות בשינה .המסר שהיא אומרת הוא "חל שינוי בי או במשפחה או בבית הספר ,קשה לי ,אנא עיזרו לי ". מה השתנה בתקופה זו ? האם חלו שינויים או אובדנים במשפחה בפרק זמן זה ? אני ממליץ לך להתיעץ עם פסכולוג בית הספר על העיניין אולי ביחד תגיעו לתובנות על מצבה של בתך.

odeia

New member
השינוי חל כשאחותה נולדה, לפני שנה

ו-5 חודשים, אז גם עזבה את הגן ועלתה לכיתה ב'. לא ידוע או נראה לי לעין שינוי נוסף שהתחיל לפני כחצי שנה. זה שזו מצוקה כזו או אחרת זה ברור לי, השאלה אם כל לא קטן שהיא מקבלת זה כל כך משפיע על אותה מצוקה או שהיא במקביל למצוקה מנסה לסחוט וויתורים. היא יודעת שאנחנו מאוד רגישים לקשיים שלה ולצרכים/רצונות שלה.

קטליאה

New member
לא חייבת להיות סתירה

יתכן מאוד שהילדה ממקום של קושי דיברה על הרצון שלה לא לחיות .סביר להניח שראתה את התגובה לאמירה שלה וגילתה שלאמירה כזאת יש השפעה על הסביבה ומעוררת תשומת לב. כל ילד מגיב אחרת לאירוע של לידת אח ,יש החוזרים להתנהגויות מהעבר כמו הרטבה או צורך שההורה יישן איתם בלילות. ילדים מסוימים ,יותר רגישים מאחרים ולכן מגיבים לכל שינוי [גם חיובי כמו מעבר בית לבית גדול יותר ] בצורה שלילית. חשוב לאמר חד משמעית גם עם מדובר במניפולציה של הילדה לקבלת תשומת לב עדיין מדובר בדבר מעורר דאגה . הכי פשוט לפנות למערך השרות היעוצי שמצוי בבית ספר של הילדה .פסיכולוג בית הספר יוכל לסייע לך ,יתכן ויוכל לצפות גם בהתנהגות הילדה בבית הספר וליעץ לך על אסטרטגיות לפעולה [לפחות כשלב ראשון] .

גרא.

New member
odeia,נהוג להניח כי שינוי משמעותי

בהתנהגותו של ילד בוודאי בגיל בתך,שינוי פתאומי,מופיע בגלל משהוא שקרה לו,ויש בכך משום איתות שהוא במצוקה. אלא שלא כל שינוי בהתנהגות יש לו משקל סגולי כזה, כי לעיתים,ילדים, שוב גם בגילה של בתך,כאשר הם מגלים דרך מקרה,דרך צורת התנהגות מסויימת הף אם עשויים להפיק רווח משני כלשהוא אותם ילדים בהכללה גורפת,מנצלים את המומנטום לטובתם. העיסוק במוות,אופייני יותר לגילאי 5 לערך,בעקר מתוך רצון להבין את המשמעות שלו, אבל גם בעקבות מוות של קרוב משפחה,או במעגל קירבה אחר לילד (למשל הורה של ילד בכתה).האיום לכאורה של בתך הגדולה,משום שהוא מתחבר תמיד למצבי תסכול שלה,כפי שאת מתארת ,היא אומרת את זה כאשר כועסים עליה או שהיא לא מקבלת מה שהיא רוצה, או אפילו כשאת לוחצת עליה להזדרז בבוקר, מהווה להבנתי ניצול מניפולטיבי של העובדה שבכל פעם שהיא אומרת את זה, את נכנסת ללחץ,חושפת כלפיה את דאגותייך בעיקר בהתנהגות הלא מילולית שלה ויתכן, למרות שלא אמרת, כי את גם נכנעת ומוותרת לה.על פניו נראה שבתך מצאה את התחמושת המתאימה בכדי להפעילה בכל פעם שהיא אינה רוצה לעשות מה שמתבקש ממנה, או כאשר היא רוצה לקבל משהוא שאתם ההורים לא רוצים לתת לה.אם תבדקי, כמעט בטוח שהיא לא מדברת על התאבדות בכלל בבית הספר, אלא רק בבית. ויותר מזה,אם היא למשל במצב דכאוני, וכוונותיה רציניות, היה מתחייב שינוי מאד משמעותי נוסף בהתנהגותה. כמו, הסתגרות, התקפי בכי לא מוסברים, ביטויי דיכאון ועוד. אלה כלל לא מופיעים,לפחות לא בדיווח שלך. ולכן הערכתי היא שהיא פשוט מפעילה עלייך מניפולציה. אגב, היא לא היחידה,ילדים רבים בילאים הללו משתמשים בנשק הזה. בשונה ממתבגרים אצלם ההתייחסות לאיומים כאלה היא הרבה יותר ענינית ומשמעותית. אם אכן זה המצב,ואני אומר את זה בזהירות ,כי איני מכיר כלל את הילדה,בכדי שהיא תפסיק להשתמש בתחמושת הזו,חשוב שהיא תדע ותרגיש שבדיבורים כאלה היא לא תשיג, לא תרוויח מאומה.ומוטב שתחדל מהם. ולכך תגיעי ע"יכ שלא תתיחסי לדיבורים הללו,אל תראי סמני בהלה, תוותרי לה במאומה כשהיא אומרת את זה ותתני לה להרגיש, שהמילים הללו, לא יכולות להשיג מאומה. מצד שני,מאד חשוב שתמצאי עבורה כמה שעות איכות בשבוע, בהן תהיי רק איתה, צמאי איתה לקניות, או לבילוי קצר.את ובעלך,וכל זה בכדי להעביר לה את התחושה שהיא מקבלת תשומת לב, חום ואהבה..שאולי מעט נגזלו ממנה לטובת אחותה הקטנה. את יכולה כמובן לפנות לבקשת ייעוץ לשירות הפסיכולוגי החינוכי שבמקום מגורייך.ואולי גם שפסיכולוגית ביה"ס תבדוק את העניין לגופו.אבל זה בנוסף למה שהמלצתי לך, ולא במקום. כדאי לך לקרוא את ספרה של שרה סמילנסקי "תפיסת המוות בעיני ילדים קטנים" מגיל שש ומעלה (יש ספר נוסף עד גיל 6). זה יעזור לך להבין כיצד ילדים בגילה של בתך אכן תופסים מהו מוות, מתייחסים אליו ומבינים אותו.

odeia

New member
המון המון תודה על התשובה המלאה

בהחלט מתכוונת לבדוק עד כמה זה מניפולטיבי אצלה ועד כמה אולי זו תחושה אמיתית שלה, לאו דווקא איום בעשיה.

למעלה