שאלה על מוסר

שאלה על מוסר

היי,
הגעתי למצב שאני עומדת בפני שתי הצעות ביד (יש לי טיוטת חוזה משני מקומות). זאת העבודה הראשונה שלי אחרי האוניברסיטה (למדתי הנדסת אלק').
במהלך הראיונות שלי במקום עבודה א' הראתי ממש התלהבות לעבוד שם ולאורך כל הדרך השתמע מדבריי שאני ממשיכה איתם ושהם בעדיפות ראשונה אצלי (ואכן גם ככה ראיתי אותם).
קבעתי לחתימה על חוזה עם מקום א' במהלך שבוע הבא.
לפני כשבועיים התראיינתי למקום ב' והם קצת התמהמהו עם לחזור אליי ובסופו של דבר חזרו אליי עכשיו, אמרתי להם שאני לפני חתימה עם מקום אחר אבל שעוד לא סגרתי ולכן אשמח לשמוע את ההצעה, והם חזרו אליי עם הצעה דומה למקום א' (אין הבדלים משמעותיים).

מלבד ההתלבטות המקצועית, אופי החברות שונה מאוד בתכליתו ואני צריכה להגיע עם עצמי להחלטה של מה טוב לי יותר.
השאלה שלי היא אחרת - האם לא הגעתי "רחוק מדי" עם שתי החברות? האם אני לא שורפת את עצמי במקום א' במידה ואגיד להם לא? (יש לציין שזאת חברה מאוד גדולה).
זאת עבודה ראשונה שלי, ואני לא יודעת האם ההתנהלות שלי הייתה בסדר או לא. אני קצת מרגישה שהולכתי שולל את חברה א' במידה ועכשיו אומר להם לא כשלמעשה כבר קבעתי תאריך לחתימה על חוזה.
אשמח לשמוע מנסיונכם מה נהוג (גם כדי שאדע לפעמים הבאות) ומה נכון לעשות עכשיו.

* אני מרגישה שעם חברה ב' יותר קל לי להגיד לא, כי מלכתחילה אמרתי שאני ממש לפני סגירה במקום אחר, אז לא הולכתי אותם שולל.

תודה רבה

jgut

New member
לדעתי יש פה תחום אפור

אני אישית, אם אמרתי לחברה בטלפון שאני חותמת איתם, אני אקפיד לחתום.
אבל אחרים כניראה כל עוד הם לא חתמו, ירשו לעצמם לחתום במקום אחר.
&nbsp
אני יכולה להבין את זה, כי כבר קרה לי שקבעתי עם חברה לחתום על חוזה. נתתי תשובות שליליות במקומות אחרים ואז רגע לפני החתימה, הסתבר שהמשרה הוקפאה.
&nbsp
לכן בעיני זה לא נורא אם "תחזרי" בך ואת צריכה לחתום במקום שניראה לך שהוא יותר נכון לך מקצועית. לדעתי זה לא ישרוף אותך, כי גם חברות מבינות שכל עוד החוזה לא חתום, הדברים לא 100% סגורים.

choo

Active member
לא נותנים תושבה סופית לחברות אחרות לפני שחתמת בחברה הראשונה

&nbsp
עניין פשוט של מניעת race conditions - שכל תוכניתן מערכות הפעלה אמור לחשוב עליו לבדו.

jgut

New member
באותה תקופה דווקא חשבתי אחרת

ולו רק בגלל שעוד היה קצת מקום לשנות את דעתי.
מאז למדתי גם על הרייס-קונדישן (שבמקרה ההוא לא היה נורא, כי התקשרתי לחברה הבאה בתור וחתמתי).
יותר חשוב מזה, למדתי ש"לי אישית" לא בריא, להישאר במצב של חוסר וודאות.

choo

Active member
כשהייתי צעיר לא חיפשתי עבודה במקביל - רק בטור. תמימות...

choo

Active member
זו טעות דיפלומטית של מתחילים - לא נורא

&nbsp
באופן עקרוני, לא אומרים לאף אחד שהכל סגור ושאת "בכיס שלהם". אפשר בהחלט לגלות התעניינות, להגיד שהעבודה נשמעת מעניינת, שהחברה נשמעת מוצלחת, אבל לא לאמר "אם רק תנו לי הצעה - אני אחתום". עניין של לא להבטיח דברים שאינך בטוחה שתוכלי או תרצי לקיים.
&nbsp
מעבר לזה, אם החלטת לחתום בחברה מסויימת, לעולם על תתמהמהי עם זה. החלטת החלט סופית? הגיעי לחתום כמה שיותר מהר. אין שום טעם לדחות את זה.
&nbsp
דבר אחרון - אם את מחכה להצעת חוזה מחברה נוספת - השתדלי לקחת את מרחב הזמן האפשרי לפני שאת אומרת לחברה הראשונה "כן". אם כבר ניצלת את הזמן הזה, ובפרט אם חברה ב לא נראית לך טובה יותר עבורך - אין טעם להתייחס בכלל לשאלה אם החברה ב יתנו לך הצעה או לא - בראגע שהחלטת לסגור סופתי, התייחסי לזה כאילו כבר חתמת (מבחינת קבלת החלטות) - אבל אל תספרי על זה לאף אחד עד אחרי רגע החתימה (כלומר, גם לחברה ב את יכולה להודיע שחבתמ בחברה א רק אחרי שחתמת בחברה א).
&nbsp
אגב, מאוד יכול להיות שלא עשית שום טעות, ושרק נדמה לך שטעית בגלל שאינך רגילה לסיטואציה הזו. קחי בחשבון שחברות רגילות לבל תשובות שליליות ממועמדים, וכל זמן שזה נעשה בתום לב ובצורה מנומסת, זה לא ימנע ממך את האפשרות להגיע בעתיד לאותן חברות שסרבת להן.
&nbsp
אחרי כל הנאום - למה הכלל ההתלבטות? את טוענת שאת רוצה לעבוד בחברה א ושהם העדיפות הראשונה שלך - אז למה יש לך בעיה? אם זה המצב, לכי לחתום שם, לאחר החתימה ספרי על זה בנימוס לחברה ב והסבירי שבסוף בחרת לחתום בחברה אחרת (אין צורך לספר להם באיזו חברה מדובר), והודי להם על זמנם.

תשובה

קודם כל תודה על ההתייחסות. בהחלט דיפלומטיה זה משהו שאני מניחה שלומדים ומשתפשפים עם הזמן...

לגבי השאלה למה ההתלבטות - כי הצליחו לבלבל אותי. בתור בוגרת טרייה, יש לי 2 הצעות טובות מאוד משתי חברות שונות מאוד. בלי לחשוף יותר מדי פרטים אני יכולה להגיד שהראשונה חברה גדולה, יציבה, מבוססת והשנייה קטנה (20 פלוס מינוס אנשים) שאני לא יודעת כמה היא מבוססת (אם כי זה לא סטארט אפ). עיסוק בחברה אחת הוא FPGA ובחברה השנייה תכנות אמבדד (אני לא באמת יודעת מה מעניין אותי יותר כי לא עסקתי באף אחד מהתחומים בשום שלב...). אחת נסיעה של כ- 35-40 דקות ממקום מגורי והשנייה מרחק של כשעה (לא צפויים יותר מדי פקקים לאף אחד מהמקומות).
קוי המוצרים בשתי החברות שונה לחלוטין, אבל שניהם נשמעים מעניינים.

לכן, זאת הסיבה להתלבטות ואם כבר פרשתי בפניכם אותה, אשמח לשמוע אם יש תובנות בנושאים (במיוחד לגבי FPGA מול אמבדד למהנדסת אלקטרוניקה, שאר הדברים הם אישיים יותר, אבל אינפוטים יתקבלו בברכה).

choo

Active member
חברה ראשונה קרובה יותר ויותר "במקצוע שלך"

&nbsp
עבודה מקצועית לבוגר טרי בהנדסת אלקטרוניקה (פיתוח רכיבים מעל ל-FPGA?) היא דבר שלא קל למצוא - למעשה, ככל הנראה פחות קל מאשר פיתוח מערכות משובצות.
&nbsp
ההבדל בזמן ההגעה לעבודה, על פי תאורך יהיה של בין 0.5-1 שעות ליום - הבדל *מאוד* גדול.
&nbsp
דבר אחרון - אין לך מושג אם אלון "שתי הצעות טובות מאוד" - את זה תגלי אחרי שתעבדי שנה-שנתיים באחת מהן. צריך להזהר מלטפח ציפיות גדולות מדי ממקום עבודה חדש - כי האכזבה שעשויה לבוא בעקבות זאת, יכולה להרוס את המוטיבציה שלך, ולפגוע בהשתלבותך המקצועית והחברתית בחברה.
&nbsp
בהתחשב בנתונים שסיפקת עד כה - הייתי לוקח את ההצעה בחברה א (זו עם ה-FPGA, שכבר קבעת להגיע אליה לחתום, ונמצאת קרוב יותר לביתך מבחינת זמני נסיעה).

user32

Well-known member
מנהל
לא רואה איך אפשר להמנע מזה

בסופו של דבר צריך לקבוע מועד לחתימה. בין קביעת הזמן הזה לבין החתימה בפועל יכולים להגיע עוד הצעות. לכן מועמדים ובימים אלה בעיקר חברות עושות מאמץ לחתום כמה שיותר מהר.

אני בדעה שיש זמן חרטות עד החתימה. כולם יודעים את זה בתעשיה: גם המועמדים וגם החברות ואלה וגם אלה מתחרטים, מבטלים או "מקפיאים" רגע לפני החתימה וזה לא דבר נדיר. לא נראה לי שמישהו יזכור את זה או יעשה מזה עניין.

מעוין

New member
מסכים איתך

וגם אני פעלתי כך לאחרונה. בדיוק מאותה ידיעה שהחברה גם היא ללא שום קושי מקפיאה ברגע האחרון ואין לי גם שום סנטימנטים לאף אחד. אני איש מקצוע, עברתי ראיונות, רוצים אותי יש לי חוזה ביד, עד שאני לא חתום זה לא חתום, הרי אני לוקח את החוזה הזה לחברה מתחרה ומשווה בין המקומות. אני בדרך כלל עושה זאת בגלוי, מבקש מחברה א' שבוע להחליט כי יש לי עוד מקום עם הצעה ואז לא נעשית שום הפתעה, שבוע זה מקובל.
&nbsp
אבל וזה אבל גדול, האם נשרפתי בחברה שדחיתי ? לתחושתי לא, אבל אי אפשר לדעת... גם ככה הים גדול ומי יודע מה יהיה בחיפוש העבודה הבא...

I Gabe

New member

I Gabe

New member
it's not personal, it's just business

את הדברים העיקריים אנשים אמרו כאן. אני רוצה לתת לך עיצה שהלוואי שמישהו היה נותן לי בתחילת הדרך. לצערי למדתי את זה בדרך הקשה. העיצה שלי על סמך 20 שנה בתעשיה הזאת כולל תפקידי ניהול בכירים זה אף פעם, בשום מקרה ומשום סיבה לא להפוך שום דבר לאישי. לא לטובה ולא לרעה. יש לזה הרבה השלכות, לצורך העניין אין פה מקום למילה "מוסר". יש מקום (ומקום חשוב) לאתיקה, אבל לזכור שארגון, בטח גדול, הוא לא בן אדם. והשיקולים של ארגונים הם שונים מאלה של בני אדם. לכן אם תקחי דברים אישית, גם לטובה וגם לרעה, את תהיי הרבה פעמים במצב לא טוב, כי את תופסת את מערכת היחסים והכוחות בצורה שונה ממה שהם במציאות.

והעיקר, שיהיה לך המון הצלחה בקרירה.

למעלה