שאלה בנוגע לאילוף

bosmato

New member
שאלה בנוגע לאילוף

אתמול קיבלנו שיעור ניסיון, בסוף השיעור המאלף אמר שלפעם הבאה חייבים קולר חנק וגם נתן לי שם של חברה ספציפית. אמרתי לו שקצת לא נוח לי עם קולר חנק והוא הסביר שכשמשתמשים בו נכון הוא פחות מזיק מקולר רגיל, מה דעתכם? בנוסף הוא אמר לקנות קולר של חברת hs בדקתי והמחיר שלו הרבה יותר יקר משל שאר הקולרים, למה זה? הוא באמת יותר טוב? באופן כללי עזבתי בהרגשה לא כלכך טובה את השיעור....

אז ככה

ראשית, המאלף החליט על סמך התרשמות בשטח. שנית, אני מאמין כי המאלף מנסיונו אכן סבור כי זה הקולר האידיאלי למקרה הספציפי. עם זאת, באילוף להרגשה שלך יש בהחלט חשיבות, לכן הייתי מבקש יותר פרטים על הבעיות עם הכלב, על גיל הכלב, אופיו, גזעו , ההסטוריה של הכלב, היכן הוא מוחזק? היכן ישן? מי מוציא אותו? כמה פעמים הוא יוצא? מי מטפל בו בכללי? וכו'. כמו כן מעט רקע על הבית, כמה נפשות בו? באילו גילאים? האם היה למישהו במשפחה כלב? הייתי גם מבקש לדעת כיצד התנהל שיעור הניסיון.

AllRed

New member
הסתייגות עם הצעה...

קולר חנק הינו כלי אילוף לכל דבר ועניין ואם עושים בו שימוש נכון הוא נותן תוצאות. כמובן שיש להתאים את הכלי לכלב וכאן איני יכול לעזור לך, מאחר ואיני מכיר את הכלב, את הטיפוס שלו וכמובן אותך. הכלי חייב להיות מותאם גם לבעלים של הכלב ולא רק לכלב, הרי כלי שטוב לכלב ולא טוב לבעלים לא יביא לתוצאות רצויות ואף יכול לגרום נזק. כנ"ל הפוך. הכלי חייב להיות מותאם לשני הצדדים. אסביר מעט על חנק. החנק מפעיל לחץ אדיר על הצוואר והגרון באופן דיי שווה ועבודה איתו חייבת להיות ע"י משיכות חדות ולא גרירה או סגירה של הקולר ליותר מחלקיק שנייה. לפעמים אפילו מלמדים כלבים להגיב רק לרעש של המתכת ולא לסגירה עצמה, דבר כזה הוא יעיל מאוד. הבעיה הגדולה מאוד עם חנק היא, שדרושה מקצועיות רבה מצד הנוהג את הכלב ע"מ לעשות בו שימוש נכון וע"מ להביא לתוצאות טובות. לא סתם מאלפים רבים עזבו את הכלי הזה ולא מאלפים עימו יותר אלא במקרים שבהם הוא באמת נדרש (עדיין יש לו יתרונות על פני כלי אילוף אחרים). יותר מזה, לבעלי כלבים מאוד קשה לדייק עם הקולר הזה בזמן העבודה איתו ובעצם גורמים לנזק ומחטיאים את המטרה. מאחר ואמרת שלא נוח לך עם הקולר הזה אמרת הכל, אתה חייב להסכים עם הדרך והשיטה של המאלף אחרת לא תסמוך עליו וזה יתבטא גם בעבודה שלך עם הכלב. ללא ספק. שאל את המאלף שלך באילו קולרי אילוף נוספים הוא משתמש, כגון: האלטי. הכלי הזה טוב הרבה יותר, נוח יותר לבעלים ומביא לתוצאות מעולות בהדרכה נכונה. בנוסף לפעולה המכאנית שלו, סגירת הפה בעת משיכה (כל עוד הרצועה משוחררת הפה פתוח), יש לו אפקט פסיכולוגי מעולה על הכלב מה שאין עם אף קולר אחר. גם הג'נטל לידר עושה את אותה פעולה, אך בצורה שונה והוא מתאים יותר לפחוסי אף. אם המאלף לא עובד עם הקולרים הללו ואינך מרגיש בנוח עם החנק פנה למאלף אחר. הסכמתך לתהליך האילוף חייבת להיות מלאה. מעבר לכך, לדעתי האישית האלטי עדיף עשרות מונים על החנק בכל הקשור לאילוף רגיל ומעבר.

bosmato

New member
תודה רבה על התשובות המנומקות

יצא לי ארוך..... אז ככה הכלבה (בובי) בת 7 חודשים מסוג שוקי (כולה 5 קילו), מצאנו אותה כשהייתה בת 4 חודשים ברחוב במצב פיזי די טוב. בובי אינה כלבה בעיתית, היא טיפה חרדתית ליד כלבים אחרים וגם באילוף היא פחדה חלק גדול מהזמן, אך חוץ מזה היא כלבה נהדרת. בובי גרה איתי ועם בן זוגי בדירה ללא גינה וישנה איתנו במיטה בלילה, שנינו מטפלים באופן שווה אבל אני נמצאת יותר שעות איתה בבית. בדר"כ יוצאים איתה 4 פעמים ביום (לפעמים יותר) ולפחות טיול אחד ביום הוא ארוך. אנחנו משתדלים ללכת איתה למקומות שיש בהם עוד כלבים כדי שתתרגל לכלבים אחרים. בובי מאוד אוהבת ליטופים והיא בהחלט יכולה ללכת לזרים כדי לקבל ליטוף, כשבאים חברים הביתה בדקה הראשונה היא נובחת ואז מתיישבת לידם לקבל ליטופים ואז נגמרות הנביחות. בסך הכל מה שאני רוצה מהאילוף זה שבובי תדע מספר פקודות בסיסיות, בן זוגי מתלבט האם צריך בכלל אילוף. שיעור הנסיון היה אמור להיות שיעור קבוצתי אך מכיוון שלא היינו ברמת הכלבים האחרים עבדנו עם מאלפת בצד שלימדה את בובי לשבת והתחילה גם עם ארצה, הלימוד היה באמצעיים פיזים אבל רק עם תגמולים חיוביים. בסוף דיברנו עם המאלף שהעביר את השיעור הקבוצתי ומבלי שהוא עבד איתנו קבע שבובי צריכה את הקולר חנק. סה"כ שניכם חיזקתם מאוד את מה שחשבתי לגבי קולר החנק. מה דעתכם? אנחנו בכלל צריכים לפנות למאלף? ובאיזה אמצעים מומלץ להשתמש?

מזה בדיוק לימוד "שב" ו"ארצה"

באמצעים פיזיים? עדיף תמיד ללמד פקודות עם כמה שפחות מגע בין הכלב למאלף, מגע אינו רק תיקון, אלא אף הדגמה פיסית על גוף הכלב. ליטוף אינו מוגדר כמגע לצורך זה. האם שאלתם את המאלף לאיזה צורך קולר החנק? האם שאלתם אם קיימות אופציות נוספות? האם פרט למה שציינתם, המאלף ו/או המאלפת איבחנו בעיות נוספות אצל הכלבה, ולפיכך המליצו על קולר חנק? באופן כללי אציין כי קולר חנק גרם ועלול לגרום בעיות רבות לכלבים, החל מבעיות בחוליות הצוואר ועד עיוורון במקרים קיצוניים, היות והוא לוחץ על עצב הראיה בכלבים וכבר אירע שניתק אותו. אם זאת, ישנם מקרים שהוא נחוץ, ובידיים אמונות הוא יכול להועיל. אך לא רבים יודעים (כולל מאלפים) להפעילו במינון הנכון של כוח. ואז או שהוא אינו מועיל במקרה הטוב או שגורם נזק כאמור. לדעת מאלפים רבים ולדעתי, לפני שמשתמשים בקולר חנק צריך למצות באופן מעשי את כל האופציות האחרות. לגבי השאלה הכללית אם אתם צריכים מאלף? לדעתי אתם זקוקים למאלף טוב שינחה אתכם מעבר ללימוד פקודות בסיסיות, ויבהיר לכם דברים בסיסיים על התנהגויות ונורמות בחיי הכלב, כך למשל שאין זה ממולץ כלל לישון באותה מיטה עם הכלב. מצרף לכם קובץ כללים מהותיים על גידול כלבים. בהצלחה.

AllRed

New member
חנק לכלבה 5 ק"ג....? - לא חבל...

הכל עניין של מטרה. תגדירו את מטרת האילוף. האם אתם רוצים פקודות משמעת בלבד כשמטיילים? האם אתם רוצים פקודות משמעת גם בבית? האם יש דברים שמציקים לכם בבית עם בובי מעבר למשמעת שאין לה כרגע? אילוף כלב לפקודות בסיסיות תמיד טוב. זה מחזק את הקשר איתו ובונה שפה משותפת ביניכם ומקל על העברת המסרים ביניכם. תקשורת בריאה בין הכלב לבעליו יכול רק להועיל. אני לא מכיר את בובי, לכן איני יכול להמליץ על קולר אילוף. הצעתי עדיין בתוקף, פנה אליו בשאלה למה חנק והאם אפשר להשתמש בהאלטי, ג'נטל לידר או בקולר עור/ניילון רגיל (למרות שזה מאוד קשה...ולא מומלץ). אם הוא לא עושה שימוש בהם......זה מעורר תהיות. פנה למישהו שכן משתמש כדי לשמוע על הקולר, יתרונותיו, חסרונותיו ותחליט בעצמך. מניסיוני, ההאלטי פשוט, נוח, יעיל, מביא לתוצאות ויש לו יתרונות אדירים על החנק בייחוד בכל הקשור לתפעולו ע"י כל אחד.

bosmato

New member
אוקי

תודה על הקובץ, האמת שידעתי כבר כל מה שרשום שם בזכות הפורום, אני קוראת נאמנה. הכוונה בשימוש באמצעים פיזיים היא שבשביל להושיב היא משכה את הרצועה למעלה בזווית ובעזרת היד השניה כיוונה את בובי ללשבת בצד שמאל שלה. בארצה היא לי כבר די קשה (נפשית לא פיזית), היא דרכה על הרצועה כך שלבובי לא נשאר מרחב תמרון כלל וחיכתה דקה עד שנשכבה לגמרי ואז כמובן ליטפה אותה ושיבחה אותה. המאלפים שהיו בשיעור לא עשו "איבחון" ממש של הכלבה רק ראו את תגובותיה במהלך השיעור, כאמור פחד וחשש. כשאמרתי שלא נוח לי עם קולר החנק הוא לא הציע שום הצעה אחרת אלא ניסה להרגיע אותי שזה בסדר. גם כל שאר הכלבים באילוף היו עם קולרי חנק (קטנים וגדולים ללא שום הבחנה). אני מסכימה שאנחנו צריכים הנחיה של מאלף מכיוון שזה כלב ראשון שלנו, אין דברים בבובי שממש מציקים לנו, פשוט רציתי יותר משמעת בעיקר מחוץ לבית. חשוב לי שלמשל שנוסעים יותה במכונית היא תהיה ב"ארצה" ולפני מעבר חציה היא תשב וכשהולכים ליד כביש היא תהיה ב"רגלי", דברים כאלה. סך הכל היא כלבה די ממושמעת. בכל מקרה חיזקתם את מה שחשבתי לגבי קולר החנק, לא אסכים לאילוף איתו.

תיארתי לעצמי

צר לי שיש עוד מאלפים המשתמשים עדיין בשיטה זו, זה אולי חוסך זמן, אך בשיטה זו הכלב לא מפנים מעצמו את הפקודות אלא כופים עליו. "שב" ו"ארצה" מלמדים בלי לגעת כלל בכלב, הכלב לומד לעשות זאת מעצמו וההפנמה יותר עמוקה. אומר זאת בזהירות, אני לא הייתי ממשיך עם מאלף ששיטת האילוף שלו, גורמת לי סבל נפשי. כמו שלך נגרם עם ה"ארצה" כל שצריך לעשות עם ה"ארצה" זה להושיט לכלב חטיף להניחו בכף היד, לתת לכלב להריח ואז להורידו ארצה, בצמוד לאפו של הכלב. הכלב יתיישב ארצה ואז להרחיק את החטיף מאפו עד שישתטח, משעשה כן לשבחו , ללטפו ולתת לו לאכול החטיף. שום דריכה על רצועה!

NoKi2sh

New member
ככה אנחנו למדנו ארצה../images/Emo13.gif

היא עושה ארצה כל פעם שיש לי משהו ביד, מתוך תקווה לקבל אותו

כמה דברים

ראשית, לגבי החנק, זהו כלי אילוף לכל דבר - יש מקרים שהוא יעיל, יש מקרים שפחות ויש מקרים שהוא הכלי הכי יעיל. בשימוש נכון הקולר לא פוגע בכלב. הכוונה ב"פחות מזיק" היא ככל הנראה, שקולר בד אינו מפריע לכלבה ולכן היא תתעלם מתיקונים ובסופו של דבר תקבל הרבה יותר מהם ואילו קולר החנק שנחשב 'דרגה אחת מעל' כבר מפריע לה ולכן היא תמנע ותבצע את המשמעת כמעט בלי תיקונים. HS זו החברה המובילה בשוק לקולרי חנק והקולרים שלה הם האמינים והבטוחים ביותר שאני מכירה והם בהחלט שווים את הכסף. לגבי הבחירה של החנק - אבן הבוחן היא למעשה אילו "כלים" יש למאלף - אילו שיטות הוא יודע? באילו שיטות הוא משתמש? (למען הסדר הטוב, חנק הוא לא שיטה אלא כלי שמשמש על פי רוב באילוף מקרוב בשיטה ההימנעותית) ככל שהמאלף מכיר ומנוסה ביותר שיטות וכלים וככל שיש לו ידע וניסיון יותר נרחבים, כך הייתי סומכת יותר על שיקול הדעת: * מאלף שיודע לעבוד בשיטה אחת, מן הסתם יבחר בה גם אם היא לא הכי מתאימה, מאלף שמכיר הרבה שיטות יבחר את המתאימה מביניהן. * מאלף שיש לו הבנה מוגבלת על התנהגות הכלב לא בהכרח ישכיל לבחור את השיטה הנכונה מתוך השיטות אותן הוא מכיר * מאלף שרגיל לעבוד עם שיטה אחת בלבד, יבחר בה למען הנוחות, אלא אם יש סיבה יוצאת דופן. לסיכום, אני חושבת שאת צריכה לשפוט את המאלף ולא את השיטה. אם המאלף נראה לך כמאלף טוב לכי איתו (אבחנה של הכלב ללא אינטראקציה איתו היא לא מה שהייתי מגדירה מאלף טוב), אם לא - תחליפי מאלף. את צריכה לסמוך על הבנאדם שיעשה את הכל לטובת הכלבה שלך ושיש לו את הידע המתאים להצליח בכך. ועם זאת, אם את לא מרגישה טוב עם השיטה והמאלף לא הצליח לשכנע אותך שזו השיטה שמתאימה לכלבה, אז יש פה בעייה. אור, מאלפת כלבים.

לא, זה לא...

השיר של פורטיס הולך כך: "מי מסתתר מאחורי המסיכה? חתול, מפלצת או ילדה יפה..." יש משמעות לפסיק שאחרי המילה חתול... כשמורידים אותו זה מקבל משמעות חדשה ולא נעימה...

למעלה