שאלה בלשון

עופר D

New member
שאלה בלשון

הייתי שואל בפורום "השפה העברית" אם היה כזה. כיוון שלא מצאתי אני שואל כאן, בפורום הבית שלי, והנושא די קרוב. תודו. העניין בבנינים בשפה העברית. כשלמדתי, היו 7 בניינים (בכתיב מלא): פעל ונפעל, פיעל ופועל, היפעיל והופעל, התפעל. ומה עם נוספים: שיפעל ושופעל? לדוגמה שיכתב ושוכתב, שידרג ושודרג? מה הסטטוס שלהם, והאם אתם מכירים עוד, שזרחו מפרחוני כרגע? עופר

frustrated

New member
אלה בניינים כפולים

רק שנה שעברה עשיתי בגרות בלשון, ולכן אוכל לענות לך. שכתב (עם חיריק) זה פועל בבניין פיעל, והשורש שלו הוא ש.כ.ת.ב אתה מזהה את הבניין בפעלים כאלה על פי הניקוד של האות הראשונה ושל האות שלישית. האות הראשונה, הלא היא ש, מנוקדת בחיריק, והשלישית, הלא היא ת, מנוקדת בצרה. בבניין פיעל, האות הראשונה של השורש, כלומר פ', מנוקדת בחיריק, והשנייה, כלומר ל', בצרה. וכך אתה מזהה. שכתב (עם קיבוץ) זה אותו שורש בבניין פועל. האות הראשונה מנוקדת בקיבוץ והשלישית בקמץ, וזה ניקוד זהה לאות הראשונה והשנייה בבניין פועל בהתאמה. אותו דבר קורה בבניין התפעל עם שורשים מרובעים, בפעלים כמו התפרסם. השורש הוא פ.ר.ס.מ, ויותר קל לזהות את הבניין בעזרת התחיליות הת. מקוה שעזרתי.

frustrated

New member
בניינים כפולים?! איך המצאתי את זה

התכוונתי לכתוב "שורשים מרובעים".

עופר D

New member
נשמע קצת קלוש...../images/Emo12.gif

אני לא ממש מומחה ללשון, וגם בגרות עשיתי די מזמן, אך להבנתי לשכתב זה משרש כ.ת.ב. לשדרג זה משרש ד.ר.ג. זה לא דומה לשרשים מרובעים. כל ההטיות אופיניות לבניין שלא מוכר לי רשמית, ואם גם לך, אז כנראה איכשהו גם ללמסד שמלמד לשון. אז העניין עדיין אקטואלי, תשובות תתקבלנה בברכה. עופר

Ungareska

New member
לדעתי frustrated צודקת

ה-ש זו לא תוספת של הבנין וההטיה, היא חלק מהשורש. זה נכון שהשורש ש.כ.ת.ב נוצר בהשפעת השורש כ.ת.ב אבל אלו שני שורשים נפרדים. ככה נראה לי.

דוסטו

New member
צריך להבדיל בין שורש לבין בנין

השרש הוא כ.ת.ב או ד.ר.ג. הבנין הוא שפעל. זה לא שורש מרובע. שורש מרובע זה לדגדג שלא יוצא בבנין 'שפעל' (לשגדגג?) או לספסר, לפמפם, לעלעל.

Boojie

New member
דוסטו, אתה טועה.

זו יצירת שורש מרובע חדש משורש "רגיל" קיים. "שכתב" זה שורש בפני עצמו, בעל משמעות שונה מ"כתב". תבדוק במאגר המונחים של האקדמיה ותגלה שכל אלה מופיעים כשורש בפני עצמו.

דוסטו

New member
בוג'י, ובכל זאת נוע תנוע

שכתב זה משורש כ.ת.ב שדרג זה משרש ד.ר.ג. לא שורשים מרובעים.

Boojie

New member
דוסטו, זה פשוט לא נכון.

שכתב הוא שורש חדש שמבוסס על השורש כתב. הוא שורש עצמאי, יש לו קיום מילוני עצמאי, הוא ניטה באופן עצמאי, והמשמעות שלו שונה מהמשמעות של השורש כתב. יש בעברית של ימינו המון שורשים חדשים כאלה, שנוצרו על ידי הוספת אות לשורש משולש רגיל. הם שורשים עצמאיים ונפרדים. השורש של המילה שכתב אינו כתב כי אם שכתב, ואתה מוזמן לבדוק בכל ספר שעוסק בדקדוק. צר לי.

דוסטו

New member
בוג'י, לוחץ לי.

את יודעת מה? שיהיה. (אבל את טועה. ההטיה היא חדשה. לא השרש. השרש הוא כ.ת.ב. וד.ר.ג.)

עופר D

New member
דוסטו, כנראה כשאנחנו למדנו

עוד לא המציאו את הכללים האלה (זקנים שכמותנו
) בוא נלמד מהצעירים.

עופר D

New member
ובכל זאת צדקנו D-:

הגעתי הביתה, פתחתי מילון.... עפ"י אבן-שושן: שכפל (בניין שפעל מן כפל), שפעל בפתח; כנ"ל שכתב. גם בלוח הפעלים אין שרש שכתב.

Boojie

New member
אנא, פרסמתי לינק לאתר האקדמיה,

ושם יש אפשרות לאחזר שורשים. תבדוק את זה בבקשה שם, ותראה. האקדמיה ללשון העברית היא כיום הסמכות בכל הנוגע ללשון העברית, כך שאין כל צורך שתתווכח אתי - אתה מוזמן להתווכח אתם. ואבן שושן, יקירי, מכיל די הרבה טעויות, אי דיוקים ואי התאמות לעברית של ימינו. בכל מקרה, אני בטוחה שגם אתם למדתם, בימיכם הרחוקים בבית הספר, שהדרך לגלות את שורשו של פועל היא להעביר אותו לגוף שלישי יחיד עבר. נסו את זה על השורשים המורכבים הנ"ל, ותגלו בדיוק מה השורש. אין בעברית בניין שפעל. צר לי. בעברית יש שבעה בניינים - פעל, פיעל, פועל, התפעל, נפעל, הפעיל, הופעל. שִפעל, אִפעל, תִפעל, פִעלן, פִעלל ושאר צורות אינן בניינים, כי אם דרכים לגזירת שורשים (ופעלים) חדשים משורשים קיימים.

Boojie

New member
זה לא קלוש.

זה אכן שורש מרובע, שנבנה על פי כללים מסוימים בשפה העברית. במקרה זה, הוספת ש' לשורש קיים כדי לציין "מחדש" או משהו בדומה (שכתב, שדרג, שפעל - כולם בנויים באותה צורה). השורש הנוצר הוא מרובע, והפועל, במקרה זה, משתייך לבניין פיעל, בדיוק כפי שנאמר. קיימים שורשים אחרים שנבנים בדרך דומה אבל עם תוספת אחרת (א', למשל - אחזר, ת' - תפעל וכדומה).

עופר D

New member
תודה. מעניין. לא ידעתי שיילדו שורש

משורש קיים. הטיות שונות של שורש, תמיד שייכתי לבניין. זה גם מה שלמדתי. אבל תמיד נחמד ללמוד דברים חדשים

guyon

New member
יילדו שורש מזמן

זה אכן שורש מרובע, כמו מלכד, למלכד שזה שונה מללכוד, השורש המקורי הוא כמובן ל.כ.ד. אבל המרובע הוא מ.ל.כ.ד. חבל לך על הוויכוח דוסטו "ולמה את תמיד מתחכמת??" מתוך שורו, שבי גביזון.

Athaclena

New member
יש פורום שפה עברית, פשוט קוראים לו

פורום "תרבות עברית". סתם שתדע...

למעלה