רשמים משימוש ב OPNCPN ו AIS

• פותח הנושא gb228
  • פורסם בתאריך

gb228

Active member
רשמים משימוש ב OPNCPN ו AIS

השבוע סיימתי הפלגה של שבועיים מלפקס לארץ. את הנווט האלקטרוני בצעתי עם תכנת OPENCPN על מחשב נייד. למחשב היה מחובר GPS USB פשוט (לסירה גם GPS קבוע שיחובר בהמשך למחשב קבוע שיותקן בסירה). בנוסף חובר מקלט AIS. האנטנה בהתקנה ארעית על מקל מטאטא שחובר לאחד ממוטות הבימיני (גובה קצה אנטנה מעל פני המים של כ 3-4 מטר). התוכנה מאוד נוחה לשימוש, הן בשלב קביעת המסלול והן התפעול בזמן ההפלגה. יש כמה נקודות חולשה קטנות אותן אנסה להעלות בפרום המפתחים של התוכנה (למשל - דוקא נתוני התנועה של הסירה מוצגים בצורה מאוד קטנה בשורת הסטטוס ולא בפנל גדול כמו תצוגת הטווח והזמן לנקודת היעד הבא). ה AIS הוכתר כהצלחה - גם בגובה האנטנה הנמוך יחסית נקלטו מטרות בטווחים של מעל 50 מייל - נראה לי שגם הההתקנה הקבועה תהיה בגובה דומה ולא בראש התורן. המידע מוצג בתוכנה בצורה מאוד נוחה וברורה ומקל מאוד בתהליך קבלת ההחלטות בשיט באיזורים עמוסים ובהפלגת לילה. קביעת רדיוס "מעגל הגנה" מאפשרת התראה על בעיה פוטנציאלית הרבה לפני שהיא הופכת למעשית. גם כאן ל OPENCPN מגבלה מסוימת ביכולת לסנן את הדווחים (למשל - אי אפשר למנוע דווחי סכנת התנגשות מאוניות עוגנות מבלי למחוק אותן לגמרי מהתצוגה). עדיין חשוב להפנים את העובדה שלא כל כלי השייט משדרים ויש צורך לפקוח עיין, אך אם זה נעשה כראוי, ניתן להגדיר את המכשיר בשילוב ה GPS כ - POOR MANS RADAR. ד"א המכשיר שברשותי הוא CYPHO 101 של חברת AMEC.

sagy70

New member
טוב לשמוע תגובות על כך

אני מחכה מעוד 2 שייטים שנמצאים עכשיו בחו''ל לתגובות על התוכנה. אתה (gb228 ) גם הורדת את המפות בזמנו תזכיר לי כי אני לא זוכר.

gb228

Active member
כן, הורדתי את המפות

בשני מקרים גיליתי סטיה כשהתוכנה טענה שאני מפליג על היבשה, פעם אחת כשעברתי בין סטרונגולי ודספוטי (מדרום מערב לפארוס) ופעם אחת בתעלה שבין נימוס לסימי. אבל זה היה ברמה של סטיות של מספר עשרות מטרים, כך שייתכן וחלק קשור לדיוקי GPS - אני בכל מקרה לא עושה תכנוני מסלול שבונים על דיוקים כאלו ובמעברים כאלו במילא הביצוע נעשה לפי תצפית בעין.

gb228

Active member
נכון. התוכנה מתריעה במצב בו חורגים בתצוגה

מהקנ"מ בו צוירה המפה. לפחות לגבי התעלה בסימי זכור לי שלא הייתי במצב OVERZOOM. כאמור, בכל מקרה, מידע כזה לא מיועד ל "נווט מכשירים"

sagy70

New member
יופי. ונכון שעדיף ניווט בעין במקרים מסוימים

gb228

Active member
הסטיה ברמה של כמה עשרות מטרים

אין הרבה מפות נייר שמודפסות בקנ"מ כזה שתוכל לוודא דיוק מול GPS ברמה כזו (זה כבר ברמה של מאיות הדקה).

נו? אז למה להלין על מפות אלקטרוניות?

לא נראה לי שב "קרטפלוטר" תקבל ביצועים טובים יותר.

gb228

Active member
אין שמץ של תלונה

כל עוד מכירים במגבלת הציוד/מכשירים/מפות ולא מסתמכים עליהם בצורה עוורת, הם לעזר רב.

gb228

Active member
8-9, ואם יתקנו כמה דברים בתוכנה - 10

דרך אגב שכחתי לציין עוד דבר שמאוד עזר - את היכולת להוריד קבצי GRIB (כשנמצאים בחוף עם גישה לאינטרנט - לעד 7 ימים הבאים) והצגת המידע לאחר מכן ישירות על המפה.

וה- AIS שיודע לחשבן חישבונים לצרכי התנגשויות.

ואת אופצית האוטופילוט שלא ניסיתם. כמו כם נתוני גיאות ושפל וזרמים בזמן אמיתי, רק צריך חיבור לאינטרנט. . בני שלומד במכון להכשרה ימית וחזר מהפלגה כקדט, הציץ ונפגע, התלהב והתאהב בתוכנה.

captainjack

New member
נראה שבקרוב מאוד בכלל לא

נצטרך להיות על הסירה והיא תשיט את עצמה לבד ליוון או לאן שלא יהיה תצלם תמונות למזכרת ותחזור...

אני משתמש בתוכנה באופן אינטנסיבי ועומד בקשר ישיר עם מפתחי התוכנה. אשמח להעביר הערות במידה ולא הועברו כבר בעבר ועומדות להיות מתוקנות/מטופלות במהדורה הבאה.

sagy70

New member
שלום לפי דעתי אלו הן עידכוני המפות ממאי 2009

הרי כל גודלם לאחר ההורדה בסביבות ה- 800 מגה. לי יש מפות מ 2006 שגודלן 1.3 גייגה. וראית שלאחר ששלחתי לך את ה-2006 נוספו לך פרטים שלא היו בהורדה של מאי 2009. אם יש לך את הידע כי אני לא נכנסתי לזה, תעשה לכל המיקס ששלחתי לך אפ-לוד לאן שהוא שניתן יהיה לחברי הפורום להוריד.

אין לי את הידע לעשות זאת....

מצד שני, אני מעביר למי שאפשר. . אורי חזר השבוע מהפלגה למזרח וחזרה, טוען במבחינת ורמת צי הסוחר, יש עדכונים כמעט ברמה יומית. תסתכל באתר NOAA, כל מספר ימים יוצא עדכון. לכן אני שואל, או שהייתי רוצה, מקור למפות כמו NOAA שיפשר עדכונים שוטפים. . או שאולי אני חולם חלומות באספמיה?

למעלה