קריאה לפני כיתה א´

דליה.ד

New member
קריאה לפני כיתה א´../images/Emo63.gif

כפי שאתם - בטח - זוכרים, סיפרתי על אופז בני בן ה5 , סטודנט בגן חובה שאובחן כ adhd עם 3 סימני קריאה על ה - h ...הוא מקבל ריפוי בעיסוק פעם בשבוע, ועוד פסיכוגרפיה. שוחחתי עם המורה שעובדת איתו והיא בדעה שחשוב וצריך שילמד עכשיו קריאה, הנימוקים הם שהוא משקיע אנרגיה מרובה בקשיים הגרפומוטוריים שלו, בנוסף להפרעות הקשב והריכוז, ההתנהגות שלו במצבים לא מוכרים (הוא נכנס ללחץ ומתחיל להשתולל, להוציא טיקים מילוליים...פרררררר...) ההמולה והבלגן לפחות בתחילת כיתה א´...אז כדאי לפי דעתה להוריד לו קצת מכל ה"רעש" וללמד אותו קריאה עכשיו. היא טוענת שהוא יקלוט את זה צ´יק צ´אק וזה יקל עליו את ההתחלה בכיתה א´. הייתי מעוניינת לשמוע מה דעתכם חברי וחברות פורום יקרים ויקרות... למרות שאני כמעט משוכנעת שעדיף להקל עליו ולכן להקנות לו את הקריאה עכשיו כשהוא עדיין "פנוי" יחסית...

היי דליה...להלן דעתי....

ובכן, היפראקטיביות מכירה
ואני בהחלט בעד, בני הפשוש קיבל את אותה המלצה, והטיעון הנוסף מאחורי העניין היה שהרי הוא עוד יצטרך ךהתמודד עם המעבר הרגשי, עם הלמידה בקבוצה גדולה, עם הכיסא והשולחן עם דחית הסיפוקים שהיא כמעט בלתי אפשרית אצל ההיפרים המתוקים, אז למה לא לתת לו חוויה של הצלחה, שיגיע קורא לבית הספר? לצערי, אצל בני הסתבר שזה בעייתי ביותר עקב לקות הלמידה ממנה הוא סובל והתמודדות מקבל דגש בחזית אחרת, אבל אני אישית קיבלתי את הטיעונים והם נשמעים לי מאוד לכן לסיכום: אני בהחלט בעד. אפרת

נופשת

New member
לדליה

אני אמנם לא מומחית גדולה.. אבל יש לי איזה ילד או שניים:) ומה שמטריד את מנוחתי הוא, מה יעשה בנך הקורא, בכיתה א´, כשכולם לומדים לקרוא, והוא משתעמם? ומה תעשה המורה? והאם חלילה יקרה מצב שבשל השעמום, הוא יעשה מה שעושים ילדים עתירי אנרגיה, ואז הוא יהיה נזוף, ויקבל את התדמית של הילד המפריע. שווה מחשבה, שווה בירור מי תהיה המורה, לדעתי. אבל יותר מהכל, תקשיבי לעצמך . בשמחות.

לאפרת ולנופשת../images/Emo65.gif

טוב, ברור שהשקעתי מחשבה, אז אם יעלה קורא תמיד אפשר לתת לו חומר תומך קריאה, לשפר ולהעשיר את אוצר המלים שלו. אני מניחה שהוא לא יהיה הילד הראשון שעולה קורא לכיתה א´... ואני בוודאי אמסור את המידע למורה. ונניח שהוא כן יתקל בקשיי קריאה...אז לפחות נדע כך שיוכל לקבל סיוע ממש מתחילת כיתה א´. בעלי שמע ששוחחתי עם הגננת וגם היא העלתה את הטיעון של שיעמום. אז הוא אומר : "זו לא הבעיה של הגננת, ובטח לא טיעון למנוע הקניית קריאה. זו הבעיה של המורה לא? לפי דעתי כדאי ללמד אותו בשיטה שונה מזו הנהוגה בבית הספר (ליטף) ולבחור שיטה אחרת. האם יגרם לו נזק בלתי הפיך אם יעבור שוב הקניה בשיטה אחרת, אולי רק יותר מהר - כך יבסס את אבני היסוד, ישפר את השטף והרצף....? כלומר בכיתה א´... תודה על הייעוץ. נראה לי שאני הולכת על זה כי יש יותר יתרונות מאשר חסרונות...נכון?

יוניא

New member
לדליה בתור אבא לילד בכיתה א´

אני חושב שתמיד טוב לתת לו להיות טוב במשהוא אחד הבן שלי טוב בחשבון והוא בין הטובים ביותר בחשבון ככה שזה טוב ונותן תחושה של הצלחה אמנם גם בקריאה הוא בינוני + ודי מצליח אבל ההרגשה של אני הטוב ביותר או כמעט הטוב ביותר שווה יוני

שרי3

New member
דליה יקרה

גם אנחנו הענקנו לבננו את המתנה של לימוד הקריאה לפני כתה א´ זה רעיון נפלא ולגבי השעמום, רבים הילדים בכתה א´ שיודעים כבר לקרוא והמורה ממילא מתמודדת עם העניין. ההצלחה!

../images/Emo51.gif חברים עכשיו נשאר לי רק

לשכנע את מערכת החינוך בקיבוץ וזה לא כל כך פשוט... לפי דעתם אני "אמא היסטרית" זו כזאת הגדרה קיבוצניקית לאמהות שאכפת להן והן מטפלות ב 100% בילדים שלהן... אבל התרגלתי! ואני אלחם כמה שצריך כדי שהבן שלי יצליח, אפילו במחיר שאני היסטרית...לחוצה...חרדה...
בטח יש מקוםם בגן עדן שם נפגש ביחד כל ההורים ה"היסטרים" ונראה איך ילדינו מצליחם בחיים....

מקום קטן בגן עדן...

לדעתי יהיה לנו מקום ענק שם!! ונשב מרוצים ומוחיכים ונדע שעשינו את כל מה שיכולנו ונהיה מאושרים...בעצם למה לחכות עד גן עדן? אני חושבת שכבר עכשיו אנחנו יכולים להרשות לעצמנו טפיחה על השכם, כי אנחנו עושים, וכי איכפת לנו וכי אנחנו לפעמים יורקים זיעה כדי לקדם את הילדים שלנו, ואת הצ´ופר האמיתי נראה כשהם יגיעו לבגרות, ויהיו נהדרים ומצלחים! אני מזכירה לכם את כל המבוגרים שלא טופלו בילדותם ושמצאו את עצמם "תקועים" עוד לפני גיל 30, כך שבהחלט מגיע לנו כבר עכשיו לקרוא בקול רם:"כל הכבוד!!!". אפרת

no-a-m

New member
מאהבה עושים טוב

אנחנו אכן עושים ומשתדלים בלי הרף לעשות הכל למענם , את הנכון ביותר והטוב ביותר, ולעיתים זה לא מרגיש להם ככה , וגם אני לפעמים שואלת האמנם?.. ואין לי את התשובה, מלבד זו שאת אומרת , להזיע בשבילם. אני הבטחתי לילדי שחלקם כבר בוגרים ובקרוב יהיו הורים בעצמם, שכל מה שהם אי פעם אם יספרו על הספה אצל הפסיכולוג על אמא , אני מבטיחה להם שזה יהיה על חשבוני, כי כל מה שאני עושה ועשיתי זה הכי טוב שאני יודעת והכי הכי מאהבה , ויחד אם זה יתכן וזה לא הכי הכי בשבילם אז אני מראש לוקחת אחריות,,, לשמחתי את עוד לא פדו את הצ´ק אז כנראה שבכל זאת מה שעושים מאהבה עושים טוב.

eliela

New member
אהלן דליה

לצערי המערכות בקיבוצים קרסו יחד עם הגיבורים הגדולים שאומרים או קראים לעצמם מומחים בחינוך. הכי מרגיז מסיפורי ADHD שיש "מומחים" כאלה שמאשימים את ההורים על הליקוי הנ"ל.

no-a-m

New member
תפקידם של ההורים

דליה שלום את מעלה נקודה מאוד חשובה ותפקידם של ההורים, המציאות מראה שלילדים רבים בעלי לקויי למידה או הפרעת קשב יש הורים שסבלו ועדיין סוחבים איתם את ליקויי הלמידה אלא שבזמנו , כלל לא היתה לכך מודעות, והם נחשבו שלא בצדק ל"פחות מוצלחים" "עצלנים וכו´ כמובן שאין מקום כלל וכלל להאשים הורים בליקוי של ילדיהם, ההפך הוא הנכון, יש לתמוך לעודד ולחזק את ההורים ולהקנות להם כלים מעשיים לטיפול בקושי. להורים יש תפקיד מרכזי בתהליך הטיפול והשיקום.

מסכים

לדליה שלום אני באותה גישה של המורה שעימה ניפגשת על מנת להקל עליו בכיתה א´ ובכיתה ב´ יש להתכיל כבר עכשיו את נושא הקריאה והחשבון גם כן כמו כן יש לטפל בצורה אינטנסיבית בנושא הריכוז ובנושא הלחץ , כל זאת בהנחה כי את מיומניות הגרפיות ומיומניות הקודינציה שלו שמחוייב להגיע אליו עד גן חובה הוא עבר (דבר שהגיוני בהחלט ) אז בהצלחה שלך אובי 1 קנובי

shiri96

New member
בשלות לקריאה

דליה ושאר החברים שלום, קראתי את התגובות שלכם וגם אני בדיעה שאת הילדים המתקשים (גם בתחומים הרגשיים וגם בתחומים הקוגניטיביים) כדאי ל"העלות" לכיתה א´ מוכנים מבחינת קריאה וחשבון. אבל... צריך לקחת בחשבון שמאחורי התאוריה עומד גם הילד - על מנת ללמד אותו קריאה הוא צריך להיות בשל לכך. קריאה היא דבר מתפתח, אט אט מתפתחת מודעות פונולוגית, מורפולוגית וכו´ - זהו תהליך שלא כל ילד בן חמש במיוחד אם יש לו קשיים יכול ל"קפוץ" עליו מיידית. אנחנו כל הזמן רוצים להעניק לילדים שלנו עוד ועוד ... אבל לפעמים צריך לעצור ולחשוב - הכל עניין של "טיימינג".

no-a-m

New member
הילד והתאוריות

אחד הקשיים הגדולים שלנו כהורים זה להתאים את התאוריה לילד, ועדו יותר קשה זה להתאים את הילד לתאוריה . אז אני בהחלט מסכימה עם הגישות שהוצגו כאן , מה שאני רוצה להציע זה לא לשכוח את הילד, מה באמת באמת מתאים לילד המיוחד והנפלא שלך עם כל המורכבות של העניין

דליה.ד

New member
מוכנות לקריאה../images/Emo22.gif

ברור לחלוטין שאנחנו לא נלמד ילד לא בשל לקרוא - זה יהיה נסיון סרק שישאיר את כולם מתוסכלים. הנקודה היא שכולם, כולל הגננת ומרכזת החינוך שמתנגדות, שהילד מוכן, בשל וירכוש זאת בקלות. יש לו מודעות פונולוגית ברמה גבוהה, שפה עשירה, מכיר ומשיים את כל האותיות, מזהה את שמו, שמות הילדים בגן ושמות בני המשפחה, שואל "מה כתוב כאן?", ממלא הוראות מורכבות וכו´. כל הסימנים שמעידים שבאופן עקרוני אין מניעה ללמדו קריאה. דרך אגב בחשבון הוא פנומן (טוב זה משפחתי, אבא שלי מורה למתמטיקה בתיכון עם תואר שני במתמטיקה גבוהה וסטטיסטיקה - מה שפסח על הדור שלי ועבר ישירות לדור הנכדים....) מזהה ומשיים מספרים עד 100 , אוטומציה מלאה בעשרת ראשונה, נסיונות ראשונים בשבירת עשרת, מבצע תרגילים מורכבים כולל בעיות מילוליות, וקלט את מהות הכפל דרך חיבור חוזר. כך שאין ספק שמדובר בילד מוכשר שכל מה שאני רוצה הוא: שבית הספר לא יהפוך לחוויה של כשלון ואכזבה. יש לו מוח מבריק ויכולת גבוהה וצריך לתמוך ולעזור לו לצלוח את הקשיים באופן מיטבי. ואני לא סתם משוויצה - נשבעת - זו האמת לאמיתה. ועל הנמשים המדהימים כבר סיפרתי לכם?......סתאאאאאם.....

דליה יקירתי

אני מאוד מאוד מבינה את הרגשתך, זו עובדה ידועה כי חוויות כישלון יכולות להיות הרסניות לילדים עם הפרעות קשב וריכוז בגלל בעיית הדימוי העצמי וההערכה העצמית הנמוכים. אבל עכשיו משאת מעלה את עניין המצוינות במתמטיקה, אני חושבת שאולי כדאי לשקול את העניין מחדש, לילד יש מקום שבו הוא יכול לחוות הצלחה בצורה חזקה מאוד, אז תשארי לו את עניין למידת הקריאה לבית הספר כדי שלא יווצר מצב של שעמום כמעט מוחלט (רוב השיעורים בכיתה א´ עוסקים במיונויות קריאה, כתיבה וחשבון), ואז הוא גם עלול "לנדוד" לגמרי והמוסחות תגבר. אני בטוחה שיש לו נמשים מדהימים
הרי ברור שהוא מדהים, ועוד עם אמא כזו... נשיקות אפרת

no-a-m

New member
הקנית מיומניות

אשרייך שיש ל כדזה ילד מקסים ואיזה כייף לילדך שיש לו כזו אמא שמתרגשת ונהנית מהאיכויות הרבות שיש לו. לעניין הקריאה , את בעצמך מתארת את הסקרנות והרצון העז שיש לידך ללמוד את הקריאה ואיזה יופי הוא לומד בספונטניות מתעניין , שואל, מבקש שיגידו לו, וכו´ . מה בדבר להשאיר את הענין ככזה, שיאפשר לו חוויה של למידה משמעותית, ללמוד לקרוא את הדברים שמענינים אותו, והוא חווה בתהליך כזה הצלחה , מה שמחזק ומעודד. אני רוצה להציע לך להקדיש את הרצוןוהנכונות שלך , הזמן וכל המשאבים האחרים הדרושים, ואני מתארת לי שאת אכן עושה את זה , לטפל בנושא מיומניות ואיזון שיעזרו לו בבעית הקשב והריכוז, ויש הרבה מאוד מה לעשות בדרך זו תעזרי לו להגיע יותר מוכן ברמה הרגשית והתפקודית לכתה א´, והדבר החשוב ביותר כפי שהוזכר זה נושא הדימוי העצמי החיובי. לפי איך שאת מתארת אותו , זה נשמע שאת מאוד מודעת לכך , ואת מעודדת, תומכת ומחזקת אותו וזה נפלא. שיהי לכם בהצלחה

אשלונית

New member
למרות כל הדעות אני אומרת

שהוא צריך ללמוד קריאה מוקדם. אני בגן התחלתי להתעניין בשפה האנגלית, ולמרות שבזמני התחילו רק ללמוד את האותיות בכיתה ד´ בגלל שהתעניינתי ושאלתי אני וחברה למדנו פרטי כבר בכיתה ג´ והגענו מוכנות. נכון שהשתעממנו בשעורים אבל זה נתן FOR רציני על כולם ושאתה עונה למורה ולא הרבה יודעים את התשובה או בכלל על מה אתה מדבר זה גם הרגשה טוב ואם הוא יכול לחוות את זה למה לא? מלבד זאת אני בטוחה שהוא לא ישתעמם, יש להם בכיתה א´ את כל החוברות האלה שהם עובדים בכיתה אז מקסימום הוא ממשיך קדימה לבד ונותן למורה לבדוק, ביסודי היו אצלנו כאלה המון. זו היא דעתי. אש.

דליה.ד

New member
ההתלבטויות נמשכות

הבעיה החדשה היא שהוא רוצה עכשיו ש"זהבה" (גננת השיח) תלמד אותו כל יום. הוא מתגעגע ונורא רוצה ללמוד. כל יום הוא מושיב אותי: "אמא, עכשיו אנחנו עובדים בחוברת" - יש לו חוברת כזו לילדי גן, עם צביעה, מושגי יסוד וכדומה. הילד צמא ללמוד פשוט צמא! אני מאמינה במערכת החינוך אצלינו - הכוונה לבית הספר בו אני עובדת ושכבר אמרתי לכם שהוא מצויין, שהם ימצאו את הדרך הנכונה להעשיר את הילד למרות שיגיע קורא ויודע חשבון. הוא לא משתעמם מדברים שהוא יודע, הוא בהחלט מתאמץ לכתוב טוב יותר ולהשתפר. הילד הזה הוא סוס עבודה! היום הוא קצת לא במיטבו - כואבת לו האוזן ופצצת האנרגיה שוכבת לה במיטה וכמעט לא זזה. כואב לראות. נתתי לו אקמול ועשינו לו אמבטיה. הוא גם לא אכל כלום היום. אבל ממש כלום. רק שותה כמו גמל. אני חושבת שאשאל אותו מה הוא רוצה... אני בחורה מאוד דמוקרטית!

NasTy GirL

New member
שלום דליה!

בתור מישהי שלמדה קרוא וכתוב בגיל 3, אני ממליצה שתלמדי את ילדך לקרוא עכשיו, כשהוא "פנוי". כי פשוט מאד, בכיתה א´ יבוא הלחץ של החשבון או ההנדסה או אומנות או מוזיקה או כל דבר אחר. אני זוכרת את עצמי בתור הילדה שכולם באים לשאול לפני השיעורים על שיעורי הבית (באיזהושהוא שלב הפסקתי להכין אותם, כי ניתן לי אישור להתקדם לבד). קיצר, זה נראה לי כדאי ואפילו הכרחי. זה מה שאני אלמד את הילד שלי לעשות-כשיהיה לי... ממני, לירי :))

למעלה