פלצנות (פ"א רפה) ו-פלצות (בפ"א קשה)

יאקים

New member
פלצנות (פ"א רפה) ו-פלצות (בפ"א קשה)

השורש פ-ל-צ מופיע במקרא וכן בלשון חכמים לציין פחד, רעד, אימה גדולה. וישנם גם פעלים בנפעל, בהפעיל ובהתפעל משורש זה. וישנה גם התפלצות לעומת זאת מיידיש כנראה הגיעו אלינו" פלוץ, פליץ (שניהם בפ"א רפה) לציון נפיחה, וייתכן שהפלצן ה"ראשון" היה זה שמשמיע נפיחות ר"ל, ואני סקרן לדעת מה הקשר (אם בכלל הוא קיים...) בין פלצן פלצנות במשמעותן כמילות סלנג כיום לבין המילים ביידיש המתארות נפיחה. תודה למוכנים להיכנס לתחום לא כל כך סימפתי.

Sודית

New member
אחלה נושא....פלצני ביותר.....חה חה חה

לא סובלת את הביטוי הזה שנכנס לשפת השוק העברי בערך לפני כ-20 שנה. כששמעתי לראשונה הייתי דיי המומה, במיוחד שהמלה הזו יצאה מפיה של נערה חביבה למדי, ומשכילה ביותר....ככב נולד סלנג. פתאום יוצאת מלה "בטעות" לאויר העולם ויש כאלה שמאמצים אותה, משתמשים בה, בהתחלה, בצחוק או כבדיחה והופ זה הופך לחלק מהשפה. נו מי אני שאתלונן.....לא מספיק שאני לא צמה?

יאקים

New member
אכן, הנושא שהועלה אינו מרנין ביותר,

אך הוא בהחלט מעורר שאלה מסקרנת בתחום הסמנטיקה.. ואני מבין שאין לך איזשהו רעיון לקשר כלשהו בין השניים. האם טעיתי?

Sודית

New member
מה זה סמנטיקה? אתה לא יודע עברית?../images/Emo3.gif

אני מניחה שכמו מילים אחרות שנכנסו לעברית, לאחר פליטת פה של מישהוא, בכוונה או שלא בכוונה, ואיך שהוא זה התקבל לאוזני הראשון ששמע וההוא העביר הלאה וחוזר חלילה וכך נולדה מילה חדשה בסלנג. רוב המילים האלה מגיעות לרוב מהצבא. נגיד שחייל אחד אמר סתם לחברו....סתום ת'פה יא פלצן והופ נולדה לה מלה נוספת לסלנג. אני לא חושבת שיש למלה הזו עומק אחר. לא להתנפל.....זו דעתי הצנועה.

יאקים

New member
איני מניח שהתיאור הפשטני שלך

לגלגולי מילים ולהתרחבות קורפוס המילים בלשון העברית פועל בצורה הזאת. חייב להיות מישהו כריזמטי {עיתונאי, ידוען (סלב), מנהיג או אפילו מנהיג של חבורה בצבא, בשכונה, במפעל, בעבודה וכיו"ב } שיפציע עם איזה "חידוש" כדי שזה ייקלט. אל דאגה, איש אינו מתנפל עלייך על הבעת דעה, עמדה או שאלה. לשם כך הפורום קיים. ולעניין סמנטיקה, זהו ענף בלשון העוסק בתורת המשמעים וגלגולי המשמעות. קאפיש?

trilliane

Well-known member
מנהל
חייב להיות מישהו כריזמטי? חד משמעית לא נכון.

גם אלמונים מוחלטים שאינם מנהיגים יכולים להמציא סלנג (ולעתים זו אכן יציאה חד פעמית ולא "המצאה" מודעת). ברגע שהוא נתפס בסביבתם הקרובה הוא יכול להתפשט כמו אש בשדה קוצים. התרחיש של Sודית אינו דמיוני כלל וכלל.

GnomeBubble

New member
הצרה עם אלמונים היא שהם אלמונים ../images/Emo13.gif

כלומר, במקרים שבהם הם אחראים לחידוש לשוני כלשהו (ומן הסתם יש מקרים רבים כאלה), הם נותרים באלמוניותם ואיש לא שומע עליהם.

trilliane

Well-known member
מנהל
אכן, אבל לרוב מילות הסלנג אין "אבא".

תפתח מילון סלנג – ל-99% מהערכים אין שום יוצר או דמות משפיעה שאפשר להצביע עליה ולומר "הוא המציא" או "בזכותו". רק במקרים שבהם מדובר בסלנג מזוהה תרבותית עם תכנית טלוויזיה או עיתונאי מסוים וכו', רק אז יודעים מי תבע את המילה / ביטוי, או לכל הפחות, העלה לתודעה. אבל דווקא רוב מילות הסלנג האלה, יש בהן משהו מלאכותי והן אופנתיות לתקופה מאוד קצרה, לא שורדות לשנים. "לגמוז" של קישון לא נמצא בשימוש רחב; מילים שהקומדי סטור הטמיעו התנדפו עם התכנית (מישהו עוד משתמש ב"לפלף"? בקושי). רוב חידושי "ארץ נהדרת" דועכים במהירות מרגע סיום העונה.

לגמוז היה שנים רבות בשימוש

ויש לשער שכמו שהוא יצא מהאופנה כך יצאו חלק גדול ממילות הסלנג של היום, שקשה לנו לתאר את החיים בלעדיהן. ו"לפלף" הוא בהחלט לא ביטוי שטבעו הקומדי סטור. זהו סלנג עם זקן ארוך. אולי הם החיו אותו, לא יודעת. אני לא שמעתי אותו בשנים האחרונות.

GnomeBubble

New member
לא רק למילות הסלנג.

האמת שמילים שמסווגים אותם כ"סלנג" (ולא משנה לפי איזה סט קריטריונים) לא שונות כאן מכל מילה אחרת. לרוב המילים אין אבא נקודה, ואת יכולה למצוא ש-99% מהן יתומות גם אם תבחני מילים באופן אקראי באוקספורד (הייתי אומר אבן-שושן, אבל אבן-שושן לא מציין אבא אף פעם). אפילו במה שנוגע למילים מדעיות מן העבר הלא רחוק לא תמיד פשוט להתחקות ולגלות איזה חוקר המציא אותן.

trilliane

Well-known member
מנהל
מילים עתיקות – בוודאי; אבל למילים בנות זמננו

זה לא בהכרח המצב. יש מילים שהגיעו ממחדשי השפה (סופרים, אב"י, ועד הלשון), מהאקדמיה (ואני מעריכה שבפרוטוקולים של הישיבות מצוין מי הציע), יש מילים שנוצרו ע"י אנשי תקשורת (מהפך, קלטת, להיט ועוד) ויש מילים "מסחריות" שנוצרו ע"י חברות כאלה ואחרות (לאו דווקא בישראל). יש גם הרבה מילים אלמוניות, זה ברור, אבל אני לא חושבת שבמילים החדשות המצב הוא 99% אלמוניות. סלנג, למעט כזה שנוצר מלאכותית (כמו למשל ב"ארץ נהדרת") הוא לרוב המצאה ספונטנית, פחות מחושב, לא משהו מחושב שנוצר ע"י בלשן, ועדה או חברה מסחרית. לכאורה, לפי מה שיאקים כתב, צריך לעמוד מאחוריו אדם בעל סמכות (או שיעור קומה...
) אבל בפועל זו יכולה להיות פקצה בבלוג או איזה חפ"ש בבסיס אי שם. זה מה שניסיתי לומר (אם כי לא ניסיתי להשמיע טענה על מילות סלנג ביחס למילים שאינן סלנג, פשוט סלנג הוא נושא השרשור, זה הכול).

GnomeBubble

New member
זה לא כל-כך פשוט כמו שאת מתארת

בשפות עם תכנון לשוני פעיל עד פולשני (כמו עברית), אפשר כמובן לייחס המצאת מילה לאקדמיה ללשון שלה (אם כי לא כל מילה שפורסמה על ידי האקדמיה הומצאה בישיבות שלה), אבל בנוגע לשמות גנריים אני לא מסכים איתך: אלא אם את מייחסת את השם לחברה עצמה, אנחנו לא תמיד יודעים מי הקופירייטר שהמציא אותו, ואנחנו כמובן גם לא יכולים לומר שהחברה ייעדה את השם לשמש באותה המשמעות שבה הוא משמש היום: ג'יפ ופריג'ידר היו שמות של חברות ולא שמות של סוג של כלי רכב ומקרר בהתאמה (האחרון גם עבר שינוי הגייה בפי העם - ולא בפי איש אחד ספציפי - לפריג'דר). ארטיק היה במקור בכלל סוג של קרטיב עד כמה שהבנתי (לא חייתי בתקופה הזאת).

sailor

New member
ארטיק-קרטיב

היה איחוד של שתי חברות ליצור שלגונים וקרחונים. אני לא יודע עם כל אחד מ"אבות" החברה הביא איתו את המוצר שנקרא בחברה המאוחדת בשם כזה - ארטיק - שלגון (על בסיס חלב) וקרטיב קרחון - מים עם סירופ שהקפאו. בכל מקרה אלה שמות גנריים.

GnomeBubble

New member
עד כמה שהבנתי שניהם היו שלגונים על בסיס מים

או לפחות אלה היו השלגונים הראשונים שהחברות האלה שיווקו. אבל איכשהו הציבור ערבב את שני השמות ויצא ארטיק במשמעות אחת וקרטיב במשמעות אחרת. כשאני נולדתי בכולופן, אלה כבר היו עובדות מוגמרות. ארטיק - על בסיס חלב, קרטיב - על בסיס מים.

sailor

New member
כשהייתי ילד החברה כבר היתה מאוחדת

והשמות כבר התיחדו לקרחון ולשלגון. אני לא בטוח לגבי המקור, אבל מפעל ארטיק קנה את הטכנולוגיה ממפעל בלגי ולבלגים מתאים מאד להשתמש בהרבה חלב.

trilliane

Well-known member
מנהל
לא התכוונתי לשמות מסחריים שהפכו לגנריים

אלא לאנשים (פעמים רבות מהנדסים בחברות, לפעמים באקדמיה) שהמציאו מוצרים חדשים ונתנו להם שם גנרי בלי קשר למותג עצמו. למשל "עכבר" למחשב (שדווקא הגיע מהאקדמיה) או CD וכל המצאה טכנולוגית כמעט. האנשים שממציאים מוצר חדש גם נותנים לו שם, זה לא שהם ממציאים "משהו" ואז נולד איזשהו כינוי ב"עם".

sailor

New member
עכבר הוא תרגום מאנגלית

ולמיטב ידיעתי תורגם בשטח זמן רב לפני שהאקדמיה עסקה בו.

trilliane

Well-known member
מנהל
ודאי, התכוונתי לכך שבאנגלית מישהו המציא אותו

(כי בעברית זה בסה"כ תרגום שאילה אוטומטי, אז אין מה "להמציא").

למעלה