לפריטים שכאלו אין ערך קבוע
וכמו מרבית המוצרים של פריטי אספנות, הערך לפדיון, כלומר כמה כסף תחזיקי ביד בתום המכירה, תלוי רק בביקוש לפריט וביכולת למצוא קונה. אנסה להתייחס קצת יותר בפירוט לסוג הפריטים שציינת, אולם התיאור דל מאוד, ויש להתייחס לתשובה שלי רק כקווים מנחים. לגבי בולים, בדגש על בולי ישראל: לבולי ישראל מן השנים 1948 עד 1952, לא חתומים עם שובל מלא (יש גם חצי שובל, כך שצריך לדעת להבחין בין השניים) ובמצב מעולה, יש ביקוש, וניתן למכור אותם בכמה עשרות עד מאות שקלים האחד. בולים מסויימים עשויים להגיע גם למחיר של אלפי שקלים. כדי להעריך מה בדיוק יש ברשותך אני ממליץ לך לבקר באתר האינטרנט של התאחדות בולאי ישראל (http://www.israelphilately.org.il/) ולעיין בקטלוג המופיע באתר. המחירים משקפים את ערך הבולים, אבל זה לא בהכרח מה שתקבלי. לחלק מהבולים משנים מסויימות (בעיקר שמות החמישים ותחילת השישים) אין כלל ביקוש, בעוד שעל בולים מהשנים הראשונות במצב מעולה את עשוייה לקבל מחיר טוב. למעטפות יום ראשון כמעט ואין ביקוש, ובהתאם סביר שלא תצליחי כלל למכור אותן. לגבי מטבעות: שוב, בהנחה שהמדובר במטבעות ישראליים, אני מציע לך לעיין באתר קולקט (http://www.collect.co.il/content.aspx?id=20) שם תמצאי מחירון מסודר של מטבעות ישראליים. גם כאן המחיר אינו משקף בהכרח את מה שתקבלי בפועל, ושאלת מצב המטבעות שברשותך היא מכרעת לגבי הביקוש ויכולת המכירה. אני מבין את החשש שלך מפני סוחרים חסרי מצפון שינצלו את חוסר הידיעה שלך ויפילו אותך בפח, אולם אני מניח שזה המצב גם במרבית תחומי החיים האחרים, ובכל זאת את לא חוששת לצאת לקניות או למכור חפצים, מכונית, דירה וכו'. ה"סוד" הוא לנצל את העובדה שהסוחרים אינם נוטים להתאסף בכנסים מסתוריים ולתאם ביניהם כיצד לרמות דווקה אותך. צריך לגשת למספר סוחרים, להציג בפניהם את מרכולתך, ולבקש הצעת מחיר. סביר שתקבלי הערכות שונות מסוחרים שונים, ובהתאם תחליטי אם ברצונך למכור לאחד מהם. ואם כולם יגידו לך שאין לבולים ולמטבעות שברשותך ערך מסחרי, וכי אינם מעונינים לרכוש אותם, כנראה שזה נכון. ביום שלישי הקרוב, 1 במאי, מתקיים בדיזינגוף סנטר יריד בולים. יריד כזה מתקיים בכל יום שלישי הראשון של החודש, ובמסגרת היריד תוכלי לפגוש מספר סוחרים ולהציג בפניהם את האוסף שברשותך לקבלת הערכה ראשונית בחינם. אם יתברר שיש לפריטים שברשותך ערך מסחרי משמעותי, אולי תבחרי לשלם עבור הערכה מקצועית (עלות של כמה מאות שקלים), ואם יתברר שהערך אינו גבוה, תצטרכי לשקול את המשך דרכך. לגבי המטבעות, אני פחות מוסמך להציע, אולם לגבי הבולים אני יכול לומר חד משמעית שהדרך הגרועה ביותר היא להמשיך ולשמור אותם באלבומים סגורים ללא טיפול. בולים נוטים להיתקף על ידי טפילים שונים, ובעיקר על ידי פטריה התוקפת את הנייר ויוצרת בו כתמים מכוערים הפוסלים את הבולים כליל. בהנחה שזה לא קרה כבר, והאוסף שברשותך עדיין במצב טוב, אזי אם יתברר לך שאין לו ערך מסחרי, ותבחרי שלא להמשיך ולטפח אותו בעצמך, אני מציע לך לאתר ילד חובב בולים בקרב המשפחה או החברים ולתת לו את הבולים במתנה. אם לא תכלי ילד שכזה בין הקרובים לך, אני מציע שתתרמי את הבולים להתאחדות בולאי ישראל, המחלקת אותם לילדים בחוגי נוער המועברים ברחבי הארץ. אני מקווה שההסברים הועילו לך, ואני מזמין אותך להוסיף ולשאול אם הדברים אינם ברורים. וכן, אני מאחל לך שתגלי שאת מחזיקה ביד אוצר של ממש.