guprnds
Active member
נערך לאחרונה ב:
יפה מאוד, אין על שילובי מדע, הייתי לא מזמן באילת כשהמציל שם עשה חידון טריוויה מדעי לילדים.רגל ימין, רגל שמאל, ותנועות ידיים לצדדים.
אוקיי, אנסה לתרום תרומה קצת מכיוון אחר:
זמרי ראפ בד"כ שרים על הבעיות והכאבים שלהם: יחסים עם נשים, משפחה, אלימות, משטרה, חברים, צדק, אי הצדק.
מקרה קצת שונה זה זמר הראפ Baba Brinkman שהשירים שלו עוסקים בנושאי מדע, ולפעמים הוא מביא באמת נושאים חמים מחזית המדע.
למשל:
או
ויש לו ערוץ יוטיוב, אז זה בנושא.
לאחרונה אני נתקל באלגוריתמים שמנסים להתגבר על הבעיה שנקראת "קופסה שחורה".מרשים, הראשון ממש פגע בנקודה.
כמדען קשה לי עם האלגוריטמים של למידה ממוחשבת שמייצרים קופסא שחורה, אבל אין ספק שיש להם הצלחות יפות.
המטרה היא לפשט את ההבנה, אם כי אני לא מבין למה, מומחים יכולים להבין דברים שאחרים לא יכולים, העיקר שהעניין עובד- למה נדרשת כאן שקיפות. יש היום הרבה טכניקות שיכולות להתפתח לכיוונים שונים- למשל Deep Reinforcement Learning, רשתות בייסיאניות, swarm intelligence, זאת מעבר לרשתות נוירונים מונחות או לא מונחות. אין לי מושג למה הדרישה לפשט?לאחרונה אני נתקל באלגוריתמים שמנסים להתגבר על הבעיה שנקראת "קופסה שחורה".
אפשר לקרוא על זה באינטרנט. זה נקרא Explainable AI או בקיצור XAI.
התחום נוצר כתוצאה מדרישה של האיחוד האירופי, (ואולי לא רק שלהם), שדיאגנוזות וטיפולים יהיו מנומקים.
הבעיה היא שאם לא תבין מה המכונה עושה ותקבל שהיא פשוט עובדת, אף פעם לא תוכל לחזות את המפולות שלה. קראתי על זה ספר מאוד מעניין לפני שנתיים בערך בשם Hello World - How to be Human in the Age of the Machine. לדוגמה, בשנות ה-90 ניסו לפתח רכב אוטונומי בעזרת למידה ממוחשבת. הרכב נסע יפה מאוד עד שהגיע לגשר ואז פתאום ירד מהכביש וכמעט נפל. מסתבר שבמקום ללמוד על הכביש, המחשב למד שמצד ימין צריך להיות ירוק (דשא). דוגמה אחרת היא קבלה למקומות עבודה. המחשב לומד את מי לקבל לפי מאגר המועמדים שהתקבלו בעבר, אבל אם בחברה עובדים בעיקר גברים המחשב יכול ללמוד לקבל אנשים בעלי מאפיינים גבריים (או אם מזינים לו גם סעיף מין אז פשוט לקבל גברים). אם הלמידה הממוחשבת לא שקופה לא תוכל לדעת את הדברים האלו ותלך אחרי החלטות המחשב בצורה עיוורת. בתרופות זה כבר נהיה באמת מסוכן.המטרה היא לפשט את ההבנה, אם כי אני לא מבין למה, מומחים יכולים להבין דברים שאחרים לא יכולים, העיקר שהעניין עובד- למה נדרשת כאן שקיפות. יש היום הרבה טכניקות שיכולות להתפתח לכיוונים שונים- למשל Deep Reinforcement Learning, רשתות בייסיאניות, swarm intelligence, זאת מעבר לרשתות נוירונים מונחות או לא מונחות. אין לי מושג למה הדרישה לפשט?
השאלה למי שהיא צריכה להיות שקופה, לציבור הרחב? יש גבול ליכולת הפשטה של מערכת AL, אתה צריך הרבה שכבות חבויות, בסופו של דבר הפתרון הוא אולי במנגנוני בקרה מסוימים על בונה המערכת, או לאפשר הנחייה מסוימת גם של מערכות ללא הנחייה.הבעיה היא שאם לא תבין מה המכונה עושה ותקבל שהיא פשוט עובדת, אף פעם לא תוכל לחזות את המפולות שלה. קראתי על זה ספר מאוד מעניין לפני שנתיים בערך בשם Hello World - How to be Human in the Age of the Machine. לדוגמה, בשנות ה-90 ניסו לפתח רכב אוטונומי בעזרת למידה ממוחשבת. הרכב נסע יפה מאוד עד שהגיע לגשר ואז פתאום ירד מהכביש וכמעט נפל. מסתבר שבמקום ללמוד על הכביש, המחשב למד שמצד ימין צריך להיות ירוק (דשא). דוגמה אחרת היא קבלה למקומות עבודה. המחשב לומד את מי לקבל לפי מאגר המועמדים שהתקבלו בעבר, אבל אם בחברה עובדים בעיקר גברים המחשב יכול ללמוד לקבל אנשים בעלי מאפיינים גבריים (או אם מזינים לו גם סעיף מין אז פשוט לקבל גברים). אם הלמידה הממוחשבת לא שקופה לא תוכל לדעת את הדברים האלו ותלך אחרי החלטות המחשב בצורה עיוורת. בתרופות זה כבר נהיה באמת מסוכן.
השיטה של XAI היא בהוספת קוד על פני טכנולוגיות Deep Learning אחרות, כך שהקוד מאפשר קיטלוגי ביניים.השאלה למי שהיא צריכה להיות שקופה, לציבור הרחב? יש גבול ליכולת הפשטה של מערכת AL, אתה צריך הרבה שכבות חבויות, בסופו של דבר הפתרון הוא אולי במנגנוני בקרה מסוימים על בונה המערכת, או לאפשר הנחייה מסוימת גם של מערכות ללא הנחייה.
אז נתחיל ברגל ימין?
בשנה האחרונה אני חורש ערוצי יוטיוב עם תכנים של מדע פופולרי, תהיתי אם יש לאנשים המלצות לערוצים טובים. כרגע אני צופה ב-PBS Spacetime, התוכן שם ברמה גבוהה למדי. ערוצים טובים אחרים שאני צופה בהם:
Minute Physics
Numberphile
Sixty Symbols
Deep Sky Videos
Physics girl
Veritasium
Vsauce
Vihart
נראה לי שהציטוט הוא בעיקר בשביל שההודעות ישורשרו. קודם מחקתי את הציטוט כשפרסמתי הודעה והיא לא שורשרה נכון.שלום
למה אני לא רואה בהודעה שלי ציטוט של ההודעה שלך? זה באג בפורום?
אז נתחיל ברגל ימין?
בשנה האחרונה אני חורש ערוצי יוטיוב עם תכנים של מדע פופולרי, תהיתי אם יש לאנשים המלצות לערוצים טובים. כרגע אני צופה ב-PBS Spacetime, התוכן שם ברמה גבוהה למדי. ערוצים טובים אחרים שאני צופה בהם:
Minute Physics
Numberphile
Sixty Symbols
Deep Sky Videos
Physics girl
Veritasium
Vsauce
Vihart
Copyright©1996-2021,Tapuz Media Ltd. Forum software by XenForo® © 2010-2020 XenForo Ltd.