על הצד הלא נעים של חינוך חינם מגיל 3

rpilit

New member
על הצד הלא נעים של חינוך חינם מגיל 3

הודעה לגמרי לא פוליטקלי קורקט. אני לא אדם עשיר. אני עובדת מאוד קשה לפרנסתי מגיל צעיר. אני שמה את החינוך של הילדים במקום גבוה בסדר העדיפויות הכלכלי בהתנהלות המשפחתית. אפשרויות החינוך הציבורי בסביבת המגורים בה אנחנו מצויים מוגבלות. מערכת החינוך כאן בעייתית. הניהול מיושן, מקובע, ובהתאם הצוות מנוהל באופן חסר גמישות, חסר מעוף נוקשה ולא מותאם לקבוצה הספציפית או ליחיד בתוכה. היום אני שולחת את הילדה הקטנה שלי לגנון פרטי בישוב סמוך, בתשלום מלא ויקר. בגלל חוק חינוך חינם הגנון הפרטי הזה, כמו כל הגנים הפרטיים בישובי הסביבה, יהפכו לגנים עירוניים/גנים של המועצה. הם ייסגרו בפני מי שאינו גר בישובים הללו. ילדי הישובים יהנו מחינוך חינם, וזה נהדר ומצויין ואני לדמרי בעד. רק שאני לא אוכל יותר לשלוח אותה לגן מחוץ לגנים העירוניים כאן. לא אוכל לקבל חינוך נאות לילדה שלי, גם לא בתשלום מלא. אאלץ להכניס אותה למערכת העירונית הלקויה. הבן שלי היה במערכת הזו, קיוויתי לחסוך ממנה את זה, גם אם זה אומר להדק את החגורה ולהמנע ממותרות. נסיונות להשפיע על המערכת מבפנים עשיתי בעבר, כולל פגישה עם אנשי מפתח בחינוך כאם וכוועד גן/כיתה ובכלל, עוד בילד הקודם. לא עזר. עצוב לי ואני דואגת.

kmiki

New member
למה גנון פרטי יהפוך לגן עירייה?

לא הבנתי, גנים פרטיים ימשיכו להתנהל באותה המתכונת, ואין שום סיבה שהגן הזה יהפוך לגן שונה ממה שהוא היום. להיפך, עשו סקר בקרב גנים פרטיים ומצאו שרובם אפילו לא לחוצים מהחוק החדש, כי עדיין יש אוכלוסייה רבה שמסוגלת ותמשיך לשלם על גנים פרטיים, כמוך. אני לא חושבת שאמורה להיות לך בעיה.

rpilit

New member
כך מסתבר

שגנים יישוביים יהפכו לגנים ציבוריים. אין מדובר בגן בבעלות פרטית של אדם מסויים כמו בערים הגדולות, אלא בגנים שמנוהלים על ידי הישובים/עמותה מטעם הישובים. אין כאן באזור גנים פרטיים לגמרי (בבעלות של אדם מסויים) לגילאים הללו.

kmiki

New member
הבנתי

ומדוע את בטוחה שהפיכתו של הגן לגן עירייה, והחיסכון בכסף, יביאו לשינוי בגן עצמו ובאיכותו?

rpilit

New member
...

לא חושבת שהאיכות תשתנה- האיכות נובעת מהצוות, שכנראה יוותר על כנו. רק שאנחנו לא נוכל לזכות בשרותים החינוכיים שלהם, ש"יולאמו". אני גם מתארת לעצמי שההתנהלות הכלכלית תהיה מהודקת יותר- התקציב שיעמוד לרשותם יהיה מצומצם יותר,כך שמן הסתם איכות המזון, מגוון חומרי היצירה והצעצועים יפגעו, אבל זה פחות משמעותי מההתנהלות הכללית שמשרה הצוות.

פישים

New member
במקום בו גדלתי היה פעם גן מועצה מגיל 3

ולפני כ-15 שנים הגנים האלה הפכו לגנים פרטיים / מעורבות הורים. על הרקע הזה החזרה מובנת.

rpilit

New member
זהו בדיוק

שבינתיים קרו דברים לא טובים למערכות החינוך העירוניות. הגנים הפרטיים התקדמו והשתנו, מערכת החינוך הציבורית נותרה כשהייתה. (גם בתשתיות הפיזיות וגם בחלק מההתנהלות הפדגוגית).

את בטוחה שלא תוכלי?

הילדה שלי בגן מועצה, ולמרות שיש לנו גן ביישוב, היא בגן ביישוב סמוך. היא אמנם היחידה שעשתה זאת, אבל לא נתקלתי בבעיות. הגן, על אף היותו "גן מועצה" הוא אחד הטובים שנתקלתי בו, בכל רמה שהיא. מה שכן, אצלי תמיד מקננת התחושה שמשהו שלא משלמים עבורו בכלל, גם התמורה עבורו לא משהו. איכשהו, מרגיש לי שאם החינוך יהיה לגמרי חינמי, ההורים כבר לא יוכלו לדרוש דברים, לבקש דברים וכו'. איכשהו, המערכת תכפה את רצונותיה על הגנים ולא ההורים. אולי אני טועה ואולי לא. מקווה שלא. ולא, אני לא בעד גנים פרטיים בהכרח, רק חושבת שתשלום, אפילו סמלי, הוא מעין הצהרה של מחויבות של ההורים לגן, ולהפך - של הגן להורים.

rpilit

New member
ממליצה לך לבדוק

מה יקרה בשנה הבאה מול מנהלת מחלקת הגנים ולקבל ממנה תשובות ברורות. הבעיות הן ברישום לשנה הבאה. השנה כמובן הכל עבר בלי שום בעיה. ואגב, גם אני לא דוגלת בחינוך פרטי באופן אוטומטי, במיוחד עבור מי שחי בישוב קהילתי ולא בעיר. אלא שההתנסות הספציפית שלנו היתה גרועה ואני מבקשת למצוא דרכי מילוט כדי לא לחוות את אותו סיפור בשנית.

אבדוק. תודה. ויהיה בסדר

בטוח שזה מה שיקרה?

אצלנו הגן הפרטי פשוט יקבל סיבסוד וההורים יזכו להנחה של 720 ש"ח לחודש. נראה לי קצת מוזר שגן פרטי פתאום יהפוך להיות עירוני.. מה לגבי חופשות? שעות פעילות? יש לך דרך לרשום אותה בכל זאת לגן ההוא? אולי לרשום אותה בכתובת של היישוב הסמוך?

את בטוחה שהגן הפרטי יהפוך לגן עירייה?

אצלנו הגנים הפרטיים בפיקוח (לא זוכרת איזה) פשוט יקבלו סיבסוד של 700 שקלים, בגלל החוק החדש, אבל זה ממש לא אומר שהם הופכים לגני עירייה! והם נשארים פתוחים בפני כל הנרשמים. נשמע לי מוזר שבעלות הגן הפרטי יהפכו לפתע לגננות וסייעות של משרד החינוך, שהתקן יהפוך לשתי נשות צוות בלבד (כמו בגן עירייה) וכו', בקיצור, את בטוחה בעובדות האלה?

rpilit

New member
לגבי הסבסוד-

אכן זה מה שיקרה כנראה לגבי תושבי הישוב. ברגע שכתובת ת.ז. בישוב אחר- נוצרת בעיה וההרשמה נחסמת.

אז זה לא הופך ממש לגן עירייה - אלא מקבל סבסוד

יכול להיות שתוכלי להרשם ולוותר על הסבסוד הזה בגלל אי היותך תושבת היישוב? זה מה שהייתי מבקשת. נראה לי בכל מקרה מצריך טיול רגלי לעירייה/מזכירות שבה נרשמים, והפעלת לחץ *רציני* מצידך עליהם. אגב, מנסיון, אין דבר העומד בפני הרצון (וכמות התכתובות והפגישות והלחץ שתפעילי). ממליצה להתייצב שם ולהתחיל תהליך בנושא. בהצלחה..

rpilit

New member
צודקת.

כנראה שהסיכוי היחיד הוא בהפעלת לחץ ונדנודים. אני כל כך לא טובה בזה. אוי לי. (ואין לי שום בעיה לוותר על הסבסוד, זה מספיק חשוב- השאלה אם החוק/נוהל מתיר להם לכלול ילדים חיצוניים בתשלום מלא. לפי מה שביררתי עד כה- אין בכלל אפשרות כזו) רושמת לעצמי לנהוג כעצתך. תודה

אם מה שאת אומרת יקרה

ואכן החינוך הרגיל (הציבורי) באיזורכם הוא חלופה רעה כל כך בטוחה שימצאו מספיק הורים כמוך שירצו להשקיע באלטרנטיבה וניתן יהיה להתאחד ולהקים גן - לא? עד עכשיו לא היה כי כנראה האופציה של גן פרטי ביישוב ליד היתה פתוחה ולכן לא היה צורך. ניתן גם להתארגן עם הורים להוסיף סייעת בגן ציבורי למשל

rpilit

New member
סייעת

שמוסיפים במערכת הציבורית היא בעלת ערך מוסף שולי לגמרי, לפחות כאן. ההורים צריכים לשאת בכל העלות של שכירתה, אבל אין להם כל השפעה באשר לזהותה או לאופני הפעלתה- היא תיבחר על ידי אנשי המנהל החינוכי מתוך "פול" של עובדים שלהם, על פי שיקולים שלהם בלבד. מאחר והתשלום מינימלי וללא כל זכויות, התפקיד בד"כ מאוייש על ידי נשים שלא תמיד מתאימות לעבודה ולא מגיעות אליה עם תחושת שליחות או אהבה לילדים, אלא כברירת מחדל זמנית. בגן בישובנו שבו נעשה מהלך של הכנסת סייעת מכספי ההורים לפני שנה. הונחתה אישה ללא כישורים חינוכיים כלל, קרה ומנוכרת, צעקנית ונזפנית. עסקה בנקיונות ובסידורים בעיקר. קשה לי לדמיין את בת השלוש גדלה לצידה שמונה/שש שעות יומיות בנחת. אני לא חושבת שבישוב לא גדול יהיה פשוט להקים גן חלופי. זה מתאים יותר בישוב גדול שבו יש מגוון הורים, ושם ניתן יהיה למצוא מספיק משוגעים לדבר (וזה בלי להכנס בכלל למשמעות של הקמת גן, המשאבים והמיומנויות שזה יגזול) תודה בכל מקרה על הרעיונות.

פרמלה

New member
לא הבנתי משהו

משרד החינוך יחייב גנים פרטיים להפוך לגנים ציבוריים? בעל נכס שמשכיר את הנכס לגננת פרטית יהיה חייב להשכירו למועצה? מה עם שוק חופשי? או שאת חוששת שבגלל האפשרות לחינם גנים פרטיים ייסגרו פשוט בגלל שלא יהיו להם לקוחות?

rpilit

New member
..

מערכות החינוך בישובים קטנים - בד"כ מזכירות הישוב או עמותה מטעמו- בד"כ מקימות ומחזיקות גנים-פעוטונים ותינוקיות לילדים בגיל שמתחת לגן חובה. כך שהבעלות אינה פרטית לגמרי- אין המדובר בבעלות של אדם ספציפי, אלא של עמותה/גוף שאיננו מטעם התמת או משרד החינוך (דוגמת הגנים בקיבוצים או במושבים או בישובים קהילתיים- מצפים וכו). בגלל חוק חינוך חינם מגיל 3, לעמותות הללו יש אפשרות לחסות/להתנהל תחת משרד החינוך. יתרה מכך- הן מחוייבות כעת (כנראה. כשביררתי עכשיו אפילו למנהלי העמותה לא ברור מה יהיה עד הסוף) לתת מענה לפי כללי המדינה בעוד שעד עתה התנהלו על פי שיקול דעתן (למשל, באשר למאפייני הצוות, ההדרכה שמקבלים, סוג המזון, חופשות וכו). מאחר והן הוקמו על מנת לתת מענה לצרכי התושבים של הישוב, הכללים שהיו נקוטים עד כה לגבי אזורי רישום ייושמו כבר מגיל 3, כך שחובת הרישום תהיה לפי כתובת ת.ז ולא לפי בחירה.

imasarit

New member
סדר העדיפויות שלי כשלך

אני רואה 2 אפשרויות: 1. לבדוק אם בכ"ז תוכלי להמשיך בגן המועצה. 2. אם לא - לברר המלצות על גנים עירוניים באיזורך, וללכת פיזית לבקר בהם, אולי תופתעי לטובה
בהצלחה!

למעלה