עורָכַת דין או עורֶכֵת דין?

matanTs

New member
עורָכַת דין או עורֶכֵת דין?

עורָכַת דין או עורֶכֵת דין? תודה :)
 

trilliane

Well-known member
מנהל
עוֹרֶכֶת דין (בשני סגולים).

עורכת כמו הצורה הרגילה של בינוני פועל נקבה של בניין קל: שומרת, אוכלת, יושבת, כותבת, לומדת וכו'. כש-ל' הפועל אות גרונית (ח, ע) היא מנמיכה תנועה, כלומר מחליפה את הסגול לפתח: זורחת, פותחת, יודעת, שומעת וכו'. אבל "עורכת" היא בכ"ף ולא בחי"ת, על אף הצליל המבלבל: 'עורכת' כמו 'חותֶכֶת' או 'נושֶכֶת'.
 
ההגה הגרוני גורם להנמכת התנועה שלפניו

(כפי שאמרה טריליאן). והנמכת תנועה זו מהי? להלן הסבר פשטני-חובבני: התנועות (A, E, I וכו') מופקות (נוצרות) במקומות שונים במסלול הפקת ההגאים (נתיב המתחיל בגרון, עובר בחלל שבין הלשון לחך ומסתיים בשיניים ובשפתיים). התנועות נוצרות למעשה ע"י העברת זרם אוויר בין הלשון ובין החך, וסוגן (האם התנועה תהיה A או E וכ') נקבע לפי המיקום של קימור (הגבהה וקרוב של הלשון ל"גג" שמעליה) הלשון במסלול. תנועת A מתקבלת כשהקימור נמצא נמוך במורד הלשון (בחלקה האחורי), קרוב לגרון. במקום זה (או קרוב אליו) נוצרים גם העיצורים הגרוניים, ומטבע הדברים שקל להפיק תנועה נמוכה בצמוד להפקת עיצור נמוך (גרוני).
 
בומ"ף והנמכות

לאור ההסבר הבהיר והנהיר עולה השאלה הבאה: האם בדומה לכך ניתן להסביר גם את הקשר שבין עיצורי השפתיים להנמכת תנוחה?
 
קטעים איתך, טריליאן המתוקה

את תמימה כמו תמיד סתם בדיחה גברית של משחק מילים הא הא הא... את יודעת... בענייני שפתיים ותנוחות, אז יש מקום לשאול אם בעיצורי השפתיים יש עדיפות לתנוחות מונמכות, ואם בעיצורי הלשון יש עדיפות לכיווץ דיפתונג.
 

trilliane

Well-known member
מנהל
זה מדגים היטב שאנחנו קוראים ושומעים

מה שאנחנו מצפים לקרוא ולשמוע... (וזה שאני עייפה ולא מרוכזת ודאי לא עוזר). עד שהסברת עכשיו בכלל לא שמתי לב שכתבת "תנוחה" ולא "תנועה"!
 
אכן תמיד כשמדברים על הנמכת תנועה

אני שומע הנמכת תנוחה. כי זה מה שאני מצפה לשמוע, באופן כללי. והמונח "הנמכת תנועה", דרך אגב, הוא אחד המונחים האלה שלא חשבו עליהם עד הסוף. הרי תנועה זה vowel, וההנמכה היא של החלק האחורי של הלשון ואולי הלוע. מה עניינה של הנמכת תועה לכאן? התנועה אינה נמוכה. בסיס הלוע נמוך.
 
למעלה