סתוונית קצרת-עלים ברמת דלתון

סתוונית קצרת-עלים ברמת דלתון

שיא פריחה, יחד עם כרכום צהבהב, יודעי ח"ן וודאי יגלו מציאות נוספות. לצערי עד היום לא קודמה בשטח ייחודי זה הכרזה של שמורת טבע, התהליך התחיל בשנה האחרונה. מקווה שנצליח להכריז על "השאריות" של בית גידול ייחודי זה, בטרם ישיגו אותנו הכרמים, הפיתוח וסתם הזנחה.
 
מצער לשמוע שהנושא לא קודם עד היום

בבדיקה זריזה באתר משרד הפנים, תוכנית לשמורה ברמת דלתון עדיין לא הונחה על שולחן הוועדה המחוזית, וגם אם עכשיו יגישו אותה למשרד הפנים, אני מניח שייקח לפחות עוד שנתיים-שלוש לאישור (אם לא תהיינה התנגדויות ובעיות בירוקרטיות שונות). אגב, מה עם רמת כורזים? גם שם אין שמורות טבע (חוץ מהשוליים שבפארק הירדן), ושטח פתוח גדול ללא מגבלות תכנון רציניות עלול להפוך בעתיד לגוש התיישבות חדש (למשל לצורך קליטת מפונים מהגולן) - כדאי שרט"ג תקדם את שימור הרמה או חלק משמעותי ממנה לפני שיהיה מאוחר.
 

aetos

New member
רמת דלתון איזור ייחודי גם מבחינת בע''ח :

בשטח המצוצמם שבסביבת הסתווניות ,ממזרח למאגר מסתובב עדר של 17-18 צבאים.,וזוג שועלים מצויים .בכל תא השטח הבלתי מופרע כעת -בין ג'יש וכביש ספסופה -מירון ממערב ,כביש מירון צפת בדרום ,כביש עין זיתים דלתון במזרח וכביש דלתון -ג'יש בצפון - נמצאת אוכלוסייה של מינימום 40 צבאים .(ספרתי בהזדמנות אחת 42 ביחד !) מדובר על שטח בתולי המשלב 4 או 5 בתי גדול שונים :רמה בזלתית סלעית מעין מניאטורה של מרכז או צפון רמת הגולן ; בוסתנים נטושים וכרמי זיתים (רובים מטופלים היום ע''י אנשי קדיתא שהשתלטו עליהם) בשולי הרמה בתחילת נחל עמוד(בראש המדרונות משושי בזלת עמודית); מעבר לשם אזורים של גבעות קרטוניות המכוסות בתה של סירה קוצנית ,ומדרום נמצא הגוש של יער האורנים של עין זיתים . צרוף כל בתי הגדול הללו +המאגר עצמו כמובן יוצר גיוון עצום של מיני ציפורים . המאגר מושך עופות מיים רבים בנדידה ובחורף - בימים אלה נמצאים שם 200 שקנאים ,לפני 10 ימים נספרו 300, ובנדידה 500עד 1000. המקום משמש כ''חניון מילואים'' לאגמון ולשמורת החולה''. כן כעשרות קורמורנים ,וברווזים נדירים יחסית כצהובי מצח וחדי זנב ,ונדירים ממש כקזרקות . מאות פרטים של צפורי שיר אוכלות זרעים כזרעיות ,חוחיות,תפוחיות ,באריות ,גבתונים עפרוניים ועוד . 4 עיטי שמש נמצאים שם דרך קבע (לנים על עצים בשולי הרמה ) ו3 עיטי צפרדעים. בשנה שעברה היתה שם משפחה של בזים נודדים ועדיין מחכים לה השתא.. במקום נמצא אחד הריכוזים החשובים בארץ -למעשה החשוב ביותר - של יונת הענק.זהו מין חורף נדיר בארץ שמוגבל רק למקומות ספורים. בשנה שעברה היתה בשיא החורף אוכלוסייה של 2300 פרטים (האומדנים שלי תמיד ''קמצניים''..). כל גן העדן הזה למרות שבשטח מסתובבות פרות (גם מתות שם ונבלותיהן מושכות לעיתים נשרים) , ואולי בזכותן- כי השטח רשמית בזכיון רעייה של בעל הבקר ,תושב דלתון. לאגם הטבעי שמדרום למאגר (''אגם עונתי'' במפה -למעשה קיים כל השנה) נמשכו לאחרונה דייגים ,עד עכשיו הציפורים חיות אתן בשלום.המאגר המלאכותי שהוא איזור סגור מוקף גדר -נפרץ לאחרונה ויש שם פעילות דייגים והרבה יותר גרוע ,גם ציידים ..דרוש שם פקוח דחוף ,אם זכרוני אינו מטעני צדו שם צבי או שניים לפני שנתיים..
 
תשובה ל ???

אכן, מוכר לנו עולם החי העשיר ברמת דלתון, יונקים, עופות והייחוד הוא בעיקר בחי והצומח של שלוליות החורף והקרקעות הכבדות המוצפות בחורף. שרטוט הקו לקידום השמורה מכליל גם את הבריכה שמדרום למאגר. יש תהליך מול "מקורות" שמשתמשת כבר עשרות שנים בבריכה זו באופן תפעולי (שאיבת מי חורף ופליטת מי מסננים בקיץ). רב מיני העופות שהזכרת הם במאגר הגדול, עליו ברור לך שלא נכריז שמורה, אבל אם בצמוד תהיה שמורה אז מקווה שיגן מצייד גם על אזור המאגר (צייד עופות בעונת הצייד מהמינים המותרים, לצערי, מותר בחוק). מושקע שם הרבה מאמץ פיקוח, בעיקר בתחום הצבאים אבל פקח בודד עם שטח פיקוח של 300,000 עד 500,000 דונם...
 

aetos

New member
לאו דווקא המאגר הגדול..

עיטי השמש ורוב הדורסים מסתובבים מעל הרמה עצמה (וגם במאגר כמובן..). עיטי השמש לנים על האקלפטוסים בתחילת נחל עמוד -בשולי הרמה. במקום הנ''ל מתמקמת גם המאסה העצומה של יוני הענק .
 
תשובות לעמית

דלתון - אכן מצער, אבל הרבה שטחים חדשים של שמורות כן קודמו בגליל המזרחי בשנים האחרונות (הזמן העומד לרשות צוות מצומצם העוסק במלאכה הוא מגבלה רצינית). הכנה טובה בשלבים לפני ההגשה במחוזית, מזרזת את האישור במחוזית, מקווה שלפחות לדרגת שמורה מאושרת נקדם מהר יותר משנתיים-שלוש. כורזים - שטח מיועד בתמ"א 15 לשדה תעופה בינלאומי. אבל, בכל זאת גם שם הוחלט לפני כשנתיים לקדם שמורה, מחשש האיומים כפי שהזכרת.
 
למעלה