זה לא נכון שאנחנו לא מסכימות על כלום
יצא הרבה פעמים שכתבתי משהו על איזה סרט והסכמת איתי (גראביטי, ארץ אוז, דון ג'ון, ככה משליפה).
שנית, אני לא מסכימה אבל מכיוון קצת שונה.
לפיליפס מפה - בעיקר שלקפטן פיליפס אין אמירה. כי אני חושבת שיש לו כמה אמירות, אבל הוא לא צועק אותם. ואלו לא אמירות של כל הסרט, אלא בקטעים קטנים בהם הוא שובר את הציפיות שיש לנו מסרטים. הראשונה היא בעיקר מהציפיות שלנו לגבי סרטי אקשן- הראשון שהגיבורים יהיו "גיבורי אקשן" - אמיצים, חזקים, לא פוחדים. זה נכון במידה מסויימת בקפן פיליפס, אבל ריככו את זה בהרבה. הגיבורים והנקס בראשם נראים כמו אנשים ממוצעים - והם פוחדים והם נלחצים ורואים את זה, הם מגיבים הרבה יותר כמו אנשים רגילים.
אבל יותר מזה זה לגבי הסומאליים והקפטן שלהם. ברוב סרטי האקשן הרעים הם סתם רעים, בלי סיבה, אבל פה נתנו להם רקע, ויש הרבה קטעים, כמעט לאורך כל הסרט, כמו שאמרתי שאני לא בטוחה בעד מי אני. אני יודעת שבשבילם זו משימה של חיים ומוות- ליטרלי. אם הם לא יעשו את זה הם ימותו. יש שיחה אחת קטנה בים הנקס לבין הקפטן הסומלי לקראת הסוף כשהקפטן אומר לו משהו בסיגנון - "באמריקה יש אולי יותר אפשרויות". זה ממש צבט לי את הלב. וכמו כן שהוא אמר שזה היה אמור להיות קל, הם בס"כ היו צריכים לעלות, לקחת כסף וללכת, ואף אחד לא היה נפגע, כשחושבים על זה, אני מבינה את נק' המבט של הצוות- למה שהם יתנו רכוש לאנשים שבאים לגנוב אותם? אבל כשאני מסתכלת על התמונה הגדולה הסומאליים נמצאים במצב נורא שאין לו ממש פיתרון, כל הסרט חשבתי מה אפשר לעשות למענם? והגעתי למסקנה שהדבר הכי טוב זה פשוט לתת להם כסף כדי שלא יהרגו אותם היום. זה לא מחיר כ"כ קשה, אבל אפילו את זה לא עשו.
יש איזה קטע שהקפטן עולה על הספינה האמריקאית שהם אומרים שמחכים לו האנשים שלו שם. רואים על הפנים שלו שהוא מבין שמורחים אותו, אבל נראה שכבר לא אכפת לו בנקודה הזאת. האופציות שלו הם או כלא בארה"ב או מוות. איזה מהם יותר גרוע?
אין איזה אמירה מקפטן פיליפס שהיא וון ליינר- כאילו תובנה שאפשר לסכם במשפט כשאני יוצאת מהסרט, אבל אני לא חושבת שכל אמירה צריכה להיות כזו. כמו שכתבתי בשרשור של שבוע שעבר, לפעמים התובנות מגיעות מתוך שבירת מוסכמות של סרטי ז'אנר- והצרימה שמרגיש הצופה שגורמת לו להסתכל על דברים מנק' שונה? במקרה הזה- זה על איך שבד"כ מציגים את "הרעים" בסרטי אקשן- ואיך שהציגו פה. אין איזו אמירה שנשארת לי מזה- אבל זה נותן לי ערך מוסף כי זה שובר את המוסכמות שהיו לי בראש.
ואם אנחנו כבר בנושא- איזו אמירה יש בארגו?
אגב, אני חייבת ללנקק לתגובה ממש אדירה שקראתי שמישהו כתב לביקורת של יאיר רווה (התאכזבתי ממנה נורא, הוא לא אהב את הסרט, אני מגלה בזמן האחרון שיש לי טעם מאוד שונה משלו, בד"כ). בקיצור התגובה פשוט נהדרת בניתוח שלה את הסרט ומשמעותיו- ספוילרים כמובן:
http://cinemascope.co.il/archives/16206#comment-68222
(אני אכנס עכשיו לקרוא את מה שכתבתם)