סרגלי חישוב- תחום איסוף שלא נסקר

doroni10

New member
סרגלי חישוב- תחום איסוף שלא נסקר

בזמן שהאזעקות משתוללות כאן בכרמיאל, (פעם שניה ב 15 דקות..) אין זמן מתאים יותר מלהוציא מהארון כל מני נושאי איסוף חדשים שלא נסקרו כאן כמעט. אחד מהם הוא "סרגלי חישוב" (slide rule). לאלו ביננו שלא יודעים מה זה, מדובר בגרסאות מוקדמות למחשבונים (פחות או יותר) שאינן דיגיטליות ו/או חשמליות ואשר לעיתים נדרש ידע על מנת להפעילם. סרגלים אלו התחילו להופיע כבר לפני כשלוש מאות שנה! ועסקו בתחילה בחיבור וחיסור, אחרכך גם בהמרת יחידות וחישובים טריגונומטריים וכו. רוב הסרגלים הגיעו בתוך נדן על מנת לשמור על דיוקם מפני פגיעה פיזית. בתמונה המצורפת סרגל חישוב של חברת Diwa הדנית, אחת החברות היותר טובות ליצור סרגלים שכאלו (לפחות במאה ה-20). סרגל מתוחכם יחסית הכולל מספר אפשרויות חישוב, כולל לוגריטמוס וטריגונומטריה.

doroni10

New member
הסרגל הדני- מבט מאחור

ובזמן שנפל משהו די קרוב אלי.. הנה תמונה של הסרגל הדני מאחור (שימו לב ניתן להפוך את החלק המרכזי.. משוקלל משהו משהו
) דורון,

doroni10

New member
הנה סרגל עשוי במבוק

והנה הזעקה פעם שלישית תוך כ-20 דקות.. וזה הזמן לסרגל חישוב תוצרת ברית המועצות, בניגוד לסרגל הקודם העשוי פלסטיק, הרי שהסרגל הזה עשוי במבוק, ומצופה ציפחה (פורמיקה). סרגל זה קטן יותר מקודמו ומן הסתם בעל פחות פונקציות..

doroni10

New member
הסרגל הסובייטי - מבט מקרוב

אגב סרגל זה יוצר בשנות השלושים המוקדמות של המאה ה-20 כידוע לי.

doroni10

New member
כמובן צריך גם צד ישראלי בנושא...

הסרגל המוצג כאן הוא אמנם לא מתורת ישראל אלא תוצרת יפן, והוא משמש להמרת יחידות. יחידות אורך, מסה, טמפרטורה, וכו שונות במקומות שונים, ולכן נוצר סרגל זה לשם המרת יחידות. חברת התעופה הלאומית "אל-על" חילקה סרגלים אלו לנוסעיה במחלקות הראשונות.

מה חשבו שנוסעי המחלקה הראשונה

ימדדו בזמן הטיסה? ולמה נתנו להם דווקא סרגל עגול להמרת מידות? תמהתני!

doroni10

New member
חבל שאין לי פה תמונה של סרגל יוקרתי

בשנות ה-60 וה-70 אחד מסרגלי החישוב הטובים שנוצרו היה עגול (לחישוב לוגריטמים כמו גם טריגונומטרי). מקווה שבקרוב אשים תמונה של כזה, גם הוא הגיע עם עט מיוחדת והיו בו כ-10 גלגלים פנימיים משולבים אלו באלו. ואולי משום שעגול נראה טוב יותר מסתם סרגל ישר.. או אולי משום שזה מה שהיה להם?
דורון,

ז ק ו

New member
לתשומת לבך

אולי משום שעגול נראה טוב יותר מסתם סרגל ישר.. אבל הוא מיצר לפעמים בעיה קטנה: אם הציר שעליו סובבים שני לוחות (שני לא שתי) הוא קצת שחוק ונוצר 'משחק' ביניהם הדבר מתבטא באי דיוק החישוב כי שני הלוחות לא ממש יושבים על "ציר משותף" מה שאין כן בסרגל ישר. שבו היחס בין החלק הקבוע ובין החלק הזחיח אינו משתנה.

עוררת אצלי נשכחות אמיתיות....

לסבא שלי ולאחותו היו כאלה בבית, בחדר העבודה. אני מודה שאף פעם לא התעמקתי מה עושים איתם, מעבר לזה שמחשבים עם זה משהו, אבל זה פשוט ניחוחות ילדות שלי מקריית ביאליק.....אני חושבת שיש לנו את המקורי עוד בבית אצל ההורים. לאבא שלי יש עד היום אחד כזה שהוא גם חישב איתו, אבל זה כבר מתקופות יותר מתקדמות, באזור ראשיתו של המחשב.

doroni10

New member
אצלי זה "לא אוסף" קטנטן.

מאחר ואין הוראות שימוש לסרגלים (לא שלא היו אלא פשוט אין לי אותם) חלק מהאתגר זה להבין מה עושים איתם ואיך.. למעשה הסרגלים הללו היו נפוצים מאד בתקופה שלפני הופעת המחשבונים הדיגיטליים. והם למעשה תחלופה מוצלחת ללוחות חישוב והמרה שבהם השתמשו לרוב. דורון,

אני לא בטוחה שבכלל היו הוראות

אצלנו בבית זה היה כלי עבודה. אם מותר קצת גאווה משפחתית סבא שלי היה פרופ' להנדסת חשמל, אחותו - פרופ' לגאומטריה תיאורית, ואבא שלי אותו דבר בהנדסת מכונות, ובשנים של טרום המדינה עד באמת להופעת המחשבים זה היה כלי עבודה אמיתי ומדוייק. זה היה מונח להם בחדר העבודה על השולחן ליד השירטוטים והתרגילים, ואני תמיד אהבתי להזיז את הריבוע השקוף על הסרגל. אני חושבת שהסרגל של אבא שלי שונה ממה יש לך יש לו צורה יותר מרובעת עם ריבוע שקוף עליו לצורך החישוב. פעם הבאה כשאני אבקר אותם אני אבקש רשות לצלם ולשלוח לך תמונה.

עולם קטן - גם סבא שלי

ואבא שלי היו עסוקים בבנית נמל אילת, מהצד של החשמל..... בסוף יסתבר שאת בת דודה שלי, שלא ידעתי על קיומה עד היום........

למעלה