סכין כף ומזלג?!
אח שלו, אתה מתכוון בוודאי לסכום ההשקעה הראשוני. אני מבין שאתה מתכוון להיכנס לבורסה כרגע כדי ללמוד, גם במחיר של הפסד מסויים. כמו כן, אני מעריך שכשאתה אומר "בורסה", אתה מתכוון להשקעה במניות, ופחות באג"חים. אני הייתי ממליץ (אם היה מותר לי, אבל אסור לי לכן אני לא ממליץ), על השקעה של סכומים לא גדולים, כמה אלפי שקלים בודדים (אני מבין שאתה לפני צבא או לכל המאוחר חייל בסדיר, ככה שכסף אינו מצרך נפוץ יותר מדיי...). אישית, היתי עושה את המאמץ ופותח חשבון בברוקר ולא בבנק, כדי להימנע מעמלות מינימום שמחסלות תיקים קטנים כאלה. אם אכן אתה פטור מעמלות מינימום, הרי שבאפשרותך לסחור ברוב המניות בארץ בכל שלבי המסחר בסכומים החל מ-2,000 ש"ח למניה (למעט המניות הכבדות, ת"א-25, בהן המינימום הוא 5,000 ש"ח). אם אתה גם משלם עמלות מינימום זה מייקר את כל העסק, אבל הסכומים זהים. לגבי אג"ח - יותר בעייתי ודורש מינימום של 30,000 ש"ח, לכן לא הייתי משקיע במישרין באג"ח, בתיק קטנטן, אלא רוכש קרן נאמנות. בהליך ההשקעה ישנם כמה פרמטרים חשובים: הערכות מאקרו-כלכליות, יישום לסקטורים השונים, והערכות מיקרו-כלכליות. או בעברית: מנסים להעריך לאן הולכת הכלכלה באופן כללי - האם הולכת להיות צמיחה גבוהה, או אנפלציה גבוהה, או שנכנסים למיתון, או מתיחות פוליטית מדינית שתשפיע לרעה על ביצועי המשק וכן הלאה. גמרנו עם זה והגענו למסקנות - עוברים ליישום ברמת ענפי הפעילות השונים במשק: האם ענף הבניה מעניין, האם יצואניות יהנו מהגידול בצמיחה הגלובלית, האם הצמיחה שראינו מחלחלת לכיסי האזרחים ואז נראה צמיחה בענף בקמעונאות המקומי, וכו'. בשלב הבא אנחנו ניגשים לבחון מיהן החברות העיקריות בתחומים שבחרנו ככדאיים יותר. אנו מסתכלים על ביצועי החברה, על רווחיותה, על ההזדמנויות שלה מול הסיכונים, וכן הלאה וכן הלאה. יש המון מה לעשות בכל שלב, ולא ניתן לכלול הכל ברשימה קצרה בפורום. יש כמובן את דרכי הקיצור - ניתוח טכני, הסתמכות על המלצות אנליסטים וסתם דיבורים, המלצות והרצות באמצעי התקשורת השונים, או כל מיני נוסחאות קסם שבאות בדר"כ מאמריקה (ולעיתים הן אפילו עובדות, שזה ממש מרגיז...). קצרה היריעה מלהרחיב בנושא. לגבי הפיזור - באופן כללי תיק השקעות ראוי שיהיה מפוזר בין לא מעט נכסים שונים ולא רק בין כמה מניות. אבל, מכיוון שאתה כאן כדי ללמוד ולא כדי להרוויח, ואתה מסכן סכומים קטנים למדי, לדעתי יש יתרון בהשקעה ממוקדת במניות בודדות, אחרי שכמובן ניתחת אותן באופן מושכל. כך תוכל להמקצע בניתוח החברות השונות מבלי להתפזר על יותר מדי חברות (מה שיקטין את ההשקעה פר חברה). יכול להיות שבשלב ראשון היה כדאי לך להתמקד בקרנות נאמנות ותעודות סל בלבד. כך, תוכל לקבל פיזור מצויין החל מהשקל הראשון. נוסף על כך, אתה למעשה חוסך את השלב השלישי בשלבים שציינתי למעלה - ניתוח המיקרו. אתה מתמקד בניתוח המאקרו ויישומו לתוך שוק ההון. אלה מלאכות לא פשוטות בכלל, ואם תצליח בהן - דייך. ואם הגעת עד לכאן, אחרי שקראת את כל הפסקאות, ועדיין יש לך שאלות - אשמח לענות.