סביל- פעיל

NQDA

New member
סביל- פעיל

שלום,
אשמח לחידוד להבדל בין צמד המילים נשמט- שמוט.

ברמה האינטואטיבית קל לי להבין זאת, אך אני מנסה להכניס את זה לתבניות של סביל- פעיל ומתקשה.

אודה לעזרתכם :)

trilliane

Well-known member
מנהל
שני הפעלים סבילים

לבניין קל יש צורת סביל פנימי – בינוני פָּעוּל. זו צורת בינוני (הווה) שאין לה נטיות עבר ועתיד והיא מייצגת אספקט פרפקטי (perfect) כלומר של פעולה שקרתה בעבר, הסתיימה, ובהווה יש לנו מצב נתון: שבור (מישהו שבר אותו), כתוב (מישהו כתב אותו), פתוח (מישהו פתח) וכו' וגם שמוט (מישהו שמט אותו). כמובן ייתכן שזה לא "מישהו" אלא "משהו" או שהמצב פשוט קיים מטבעו (ארנבון שמוט אוזניים
), אבל בגדול, כן?

במקביל מתפקד בניין נפעל כסביל של בניין קל בפעלים רבים: שבר – נשבר, כתב – נכתב, פתח – נפתח, שמט – נשמט. בעוד שבינוני פעול מתפקד למעשה כשם תואר (כי הוא מתאר מצב) הבינוני של נפעל מתאר פעולה ממש והיא יכולה להתרחש בהווה כרגע. אני יכולה לומר "הטקסט נכתב ברגעים אלה ממש בפורום השפה העברית..." אבל אני לא יכולה לומר "הטקסט כתוב ברגעים אלה" כי אין כאן פעולה מתמשכת וגם לא פעולה רגעית (יחסית) כמו 'נשמט' ("ואני צופה איך המטפחת נשמטת מידה הענוגה...") כי בינוני פעול מייצג מצב סטטי נתון.

כמובן, מכיוון שבינוני פעולה הוא רק בהווה, אם אני רוצה לתאר את הפעולה שקרתה בעבר מהזווית הסבילה, אין לי בררה אלא לעבור לנפעל: "החלון שבור כי הוא נשבר אתמול מהברד שירד". כנ"ל אם נרצה להתייחס לפעולה עתידית.

למעלה