מתמטיקה - פילוסופיה

נו תענו

New member
מתמטיקה - פילוסופיה

אני מחפש מאמרים / ספרים / הפניות / אישים שעוסקים ביחס שבין המתמטיקה לפילוסופיה. בינתיים אני יודע על "משפט גדל ובעיות היסוד של המתמטיקה", למישהוא יש עוד המלצות ? תודה
 

ll191

New member
תנסה את הספר

שלוש מהפכות קופרניקניות של זאב בכלר
 

niv1990

New member
לא יודע אם זה מה שאתה מחפש..

אבל גם שפינוזה (אתיקה), אנסלם וגם דקארט (הגיונות) ניסו להוכיח דברים בפילוסופיה על ידי לוגיקה. אני חושב שגם עמנואל קאנט עשה משהו שמזכיר מתמתיקה בביקורת התבונה הטהורה. חוץ מזה אני חושב שראיתי במאמרי הפורום משהו על אלוהים ומתמתיקה. יש מאמר בירחון גלילאו 81 שנקרא האל כמ.ש.ל וספר (שהיה אמור לצאת ב2005 - אין לי מושג אם הוא כבר יצא שנקרא "בקשר לאלוהים"\יקיר שושני. אנ חושב שיש חומר בנושא באינטרנט. אני אישית רואה הרבה קשר בין השניים. מקווה שעזרתי - ניב כהן.
 

niv1990

New member
ואיך שחכתי את

טיל לוגי מדעי לאלוהים ובחזרה, לא קראתי אותו, רק חלקים ממנו אבל נראה לי שהוא מהתחום. קראתי כמה מאמרים של צבי ינאי שקשורים לתחום. כמובן שביוון בעתיקה גם התעסקו בזה קצת, השאלה היא גם למה אתה קורא פילוסופיה. (המילה הומצאה על ידי מתמתיקאי - פיתגורס פילו - אהבה, סופיה- מחשבה - אהבת המחשבה). לדעתי המתמתיקה היא מעין תוצר של הפילוסופיה, דרך לנסות לענות על השאלות בצורה עקבית. אם אתה מעונין גם בקשר בין מדע לפילוסופיה יש לי עוד הרבה המלצות.
 

נו תענו

New member
תודה רבה גבר, עזרת, אם יש לך / לכם

עוד המלצות אשמח לשמוע. אולי אפשר להגדיר את מה שאני מחפש כיחס בין המתודה הפילוסופית למתודה המתמטית...
 

נו תענו

New member
נסיון לאולי להבהיר קצת יותר

בעקבות ההערה של ניב. אולי נכון יותר יהיה להגדיר זאת כיחס בין החשיבה האנושית למתודה המתמטית.
 

אמיר0

New member
אם כבר אנחנו עוסקים בנושא,

נתקלתי פעם במשוואה דיפרנציאלית שקושרת את הזמן, המרחב והמסה כך שזמן הוא פונקצייה של מסה ומיקום (כן אני יודע שאמרתם בלי פיזיקה). זו הייתה משווה מצורת אוילר אם זכור לי נכון. מישהוא מכיר את המשוואה ויכול לכתוב לי פה אותה?
 

niv1990

New member
אני חושב

שהשיטה המתמתית היא תוצר של החשיבה האנשית ההגיונית. מענין לבדוק האם יכלה להווצר מתמתיקה בעלת אקסיומות והגדרות שונות לגמרי בהנתן 'גזע תבוני אחר'.
 

gil levi

New member
נצל"ש- שאלה על משפט אי השלמות

משפט גדל קובע שבכל מערכת של אקסיומות תמיד ימצא לפחות פסוק לוגי אחד שלא ניתן להוכיחו ולא ניתן להפריכו באמצעות האקסיומות שבמערכת. השאלה שלי היא כמה פסוקים כאלו יש? מספר סופי או בן מניה? הייתי רוצה לראות הוכחה, אבל עדיין לא למדתי לוגיקה. ראיתי את ההוכחה של טיורינג למשפט השלמות עבור תורת המספרים. תודה מראש.
 

niv1990

New member
אם זה הוכח לכל מערכת

האמת היא שאני לא ממש מבין בתחום אבל לפי ההיגיון, את אותו משפט שלא ניתן להוכיחו אפשר לקחת אותו כאקסיומה וליצור מעכת אקסיומתית חדשה שגם בה התנאי תקף וכך הלאה. אני לא מכיר את משפט גדל או את ההוכחה עליו, אבל זה נראה לי הגיוני שלפי מה שהסברתי קודם יהיו אינסוף או שהתנאי לא יפעל על כל מערכת.
 

עריסטו

Active member
לדעתי - בן מניה, ואסביר מדוע

את הפסוק הזה - נקרא לו A1 - ניתן להוסיף למערכת האקסיומות כאקסיומה חדשה (כמובן, אם רוצים ניתן להוסיף את שלילתו). לפי משפט אי השלמות של גדל, במערכת האקסיומות החדשה יהיה פסוק בלתי-כריע, A2. בהכרח הוא בלתי כריע גם במערכת האקסיומות המקורית. נוסיף את A2 למערכת האקסיומות. במערכת האקסיומות החדשה יהיה פסוק בלתי-כריע, A3, שגם הוא בלתי כריע המערכת המקורית. כך ניתן לקבל אינסוף פסוקים בלתי כריעים במערכת האקסיומות המקורית.
 

עריסטו

Active member
עכשיו ראיתי שזה מה שענו קודם... בכל

מקרה נראה לי שעניתי על שאלתך - הוכחתי שבמערכת האקסיומות המקורית יש אינסוף פסוקים בלתי כריעים.
 

avinamal

New member
נראה לי שבשם הפורמליות

תהא חייב גם להוכיח כי תנאי משפט גדל עדיין מתקיימים במערכת החדשה שלך - וזה אולי לא יהיה כ"כ טריוויאלי כיוון שלא אמרת כלום על "האקסיומה הנוספת" פרט לכך שהיא בלתי כריעה ב"מערכת הקודמת". טוב, אני יודע שלא התכוונת לנסח כאן הוכחה פורמלית... סתם מציק
 
למעלה